Европейската комисия откри пропуски в кандидатурата на София за домакин на ЕМА

Банер от представянето на кандидатурата на София в Министерски съвет

© Анелия Николова

Банер от представянето на кандидатурата на София в Министерски съветВ кандидатурата на София за ново седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) липсва информация за полетите от и до града, за възможностите за намиране на работа на семействата на служителите на агенцията, както и цялостен план и цена, за местенето на агенцията и ползването на новите помещения за целта.


Това са част от пропуските в кандидатурата на българската столица, които бяха представени от Европейската комисия днес, съобщава БТА от Брюксел. Оценките на 19-те градове кандидати за новото седалище на ЕМА са готови, но те не са класация, а ориентир, уточняват от ЕК. Окончателното решение къде ще се премести агенцията заради Брекзит се очаква да бъде взето от Съвета на ЕС вероятно през ноември.


В оценката за кандидатурата на София за домакинство на агенцията по лекарствата ЕК отбелязва посочените от нашата страна предимства, но също и недостатъчни данни по някои въпроси. В предложението не са представени план за преместването на агенцията, нито цената, срещу която институцията да използва предоставените помещения.Липсват подробности за условията и цената за осигуряването на цялата необходима инфраструктура.
При предствянето на българската кандидатура правителството обяви, че е готово да построи собствена сграда на агенцията в "София тех парк", която изцяло да отговаря на потребностите й, но без да назовава бюджет.


В обобщението на оценката на ЕК е записано също, че предложението не посочва каква е честотата и продължителността на полетите от и до София. И не е уточнено какви са възможностите за намиране на работа в българската столица за близките на служителите, които също ще се преместят заедно с тях.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK