Първият български випуск военни лекари положи клетва във Варна

Кадър от церемонията

© ВМА

Кадър от церемониятаПървият в историята на България випуск "Военни лекари" положи клетва за вярна служба днес във Варна, съобщи пресцентърът на Военномедицинска академия. След шест години обучение курсантите ще завършат като магистри по медицина и бакалаври по специалността "Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво" с титли военен лекар или военна медицинска сестра.


Обучението в новата специалност ще се провежда едновременно в Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна, Военномедицинска академия и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров". То е в редовна форма с продължителност 6 години.


Ритуалът по полагане на военна клетва започна с посрещане на бойното знаме на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Церемонията беше ръководена от командира на батальона за подготовка на курсанти – капитан III р. Петър Климов.
Гости на събитието бяха заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник- началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС – контраадмирал Митко Петев, флотилен адмирал Димитър Йорданов – командващ СКС, проф. д-р Любомир Алексиев, вицеадмирал о.р. Димитър Павлов – министър на отбраната (1995 – 1997).


След приемането на строя от министъра на отбраната, курсантите положиха военна клетва и поединично преминаха под знамената. "Скъпи курсанти, вие днес положихте клетва за вярност пред България. Тази клетва е до края на живота и всички ние, които сме положили тази клетва, сме длъжни да служим на България вярно, да служим на България докрай", заяви в приветствието си министър Каракачанов.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  Успех !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Каракачанов,ти на коя България служиш и въобще на на България ли служиш!?

 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  И в крайна сметка към кой университет са?
  Какво пише в студентските им книжки?

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4801 Неутрално

  Добре са се сетили за такава специалност.

 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1627 Весело

  Какво общо има "Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво" с лекарската професия? Това е като ветеринарен техникум със специализация психология...
  Май Военноморското училище и те се чудят откъде да вземат студенти...

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Хубаво.
  Има такава специалност и е престижна навсякъде.
  Ако искаш да пътуваш, да лекуваш и да има и доста адреналин - това е професията!
  Успех на колегите!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  Какво пише в студентските им книжки?
  —цитат от коментар 3 на Веселин Дечев


  Парите следват студента. Това е мотото на виШето!!!

 8. 8 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Дефакто това са си студенти по медицина завършили във ВМИ-Варна.Само че с военен чин.Нищо повече.Да се надува бройка,да се точат пари...Варненската военна болница няма никаква база за обучението,всичко е минало през базата на ВМИ-Варна.Която и тя е повече от оскъдна...Мъка,мъка...Производство на дофтури на кило.После ги бият щот са некадърни...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 9. 9 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#8] от "tqh42306221":

  навремето всички доктори ,които завършихме Варна , имахме автоматично офицерски чин от запаса ,а повечето мъже ,които не бяхме мамини синчета и такива на комунистически велможи ,бяхме карали казармата в редовни войски и имаме всякаква подготовка , можем да работим всичко и при всякакви условия ,за разлика от сегашните нахалитети ,голи глави с мускули и много самочувствие и без грам военна подготовка .

 10. 10 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  Някой може да ми обясни защо има военни лекари, а няма програмистки, инженерни, учителски и пр,полезни професии лекари? Фуражките ли са най-важните в държавата?

  Мърфи е оптимист!
 11. 11 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  И в крайна сметка към кой университет са?Какво пише в студентските им книжки?
  —цитат от коментар 3 на Веселин Дечев


  Ще пише Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров".В Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна и Военномедицинска академия няма курсанти.

 12. 12 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Пази Боже да те ритне чуждо магаре и да те лекува военен лекар!

 13. 13 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "След шест години обучение курсантите ще завършат като магистри по медицина и бакалаври по специалността "Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво" с титли военен лекар или военна медицинска сестра"

  Съвсем се обърках!
  Тия хора ще лекуват ли, или ще организират и управляват? Щото името на специалността не предполага лекарска специалност, а по-скоро мениджърска. Но в България всичко е възможно, няма да се учудя, ако и в Консерваторията почнат да бълват някакъв вид военни лекари.
  Иначе в цивилизованите страни имаи военни болници, и военни лекари, но те завършват лекарска специалност по общия ред, и след това постъпват в армията, където получават чин и т.н.

 14. 14 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#11] от "slonsco":
  "Ще пише Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров".В Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна и Военномедицинска академия няма курсанти."

  А има ли някъде в развития свят подобен аналог? За САЩ съм сигурен, че няма. Военните лекари в САЩ са завършили медицинска специалност - търсят се в американската армия особено хирурзи, както и специалисти по кожно-венерически заболявания.

 15. 15 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#11] от "slonsco":"Ще пише Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров".В Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна и Военномедицинска академия няма курсанти."А има ли някъде в развития свят подобен аналог? За САЩ съм сигурен, че няма.
  —цитат от коментар 14 на agile


  Имат Военно-медицински университет в Бетезда.

 16. 16 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#13] от "agile":

  'И тези ще завършат медицина по общия ред в Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна,военно-медицинските дисциплини и медицина на катастрофите ще се четат във или от лектори от Военномедицинска академия и бакалаври по специалността "Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво" във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".Последното е абсо;ютно излишно защото по-голямата част от военните лекари са основно лекари със съответната специакност и ще ръководят медицински екип ,а тези които ръководят воено-медицински дейности ще го правят на стратегическо ниво и в областа на лпгистиката

 17. 17 Профил на tinkoto
  tinkoto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "agile":

  В консерваторията бълват военни музиканти,наистина

 18. 18 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1874 Весело

  На 25 000 армия колко военни лекари ще и трябват?
  Един два, випуска а другите ще ги правите ДС агенти като министерот им. :-)
  Требе и на кила да ги докарват инак нЕма диплома.
  Сега като видят Магнаурците в Симеоново ще почнат да сделат и те милиционерски лекари и после 10 години разпределение или % от трансфера в чужбина. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 19. 19 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 490 Неутрално

  за разлика от сегашните нахалитети ,голи глави с мускули и много самочувствие и без грам военна подготовка .
  —цитат от коментар 9 на edin drug

  Да се гордееш че си карал казарма е доста тъпо явление.Да кажем че и аз съм я карал, и аз имам медицинско образование,че и някакъв чин произлизащ от него.И аз съм се ветрял с бяла манта в прогнилия лазарет сред буркани с гранясала маз на Вишневски от 1963та и разпадащ се аналгин.А младите ги заеби.Единственото което моге а да се присъединя към мъдрите думи на Айнщайн-"Единственото лошо на младото поколение е че вече за съжаление не съм част от него".

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 20. 20 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Магистър по медицина е човек,завършил 6 години обучение в Медицинския университет. След това може да специализира военна и всякаква друга медицина. Такова животно като магистър военен лекар няма как да има, освен ако не е равностойно на ветеринарен лекар, за което не е нужна допълнителна специализация.

 21. 21 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#20] от "waterfall":

  Има-в СССР преди и Русия сега!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK