Със скандалите ли ще запомним този състав на Висшия съдебен съвет

Със скандалите ли ще запомним този състав на Висшия съдебен съвет

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

Да. Мандатът на сегашния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) изтича на 3 октомври. В четвъртък той се събра за последно в пълен състав. Смяната на "властта" ще се състои утре, когато оценка на свършеното ще направи и правосъдният министър Цецка Цачева, която председателства пленума на ВСС последните 6 месеца.


Новият състав ще поеме управлението на магистратурата за следващите пет години - до 2022 г. Кои са членовете му и какво ще трябва да решават първо те, четете тук.


С какво ще запомним отиващия си състав на съвета. Със сигурност с множеството скандали, личните нападки и атаки, за които се ползваха медии, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, и с безпринципни решения, някои дори в противоречие със закона. Ще го запомним обаче и със силния глас на вътрешните опозиционери, част от т.нар. малцинство, които бяха постоянната мишена на споменатите медии.
"Дневник" събра някои от знаковите скандали по време на мандата на този ВСС, без претенция за изчерпателност.


Някой изпрати есемес до премиера по време на заседание на ВСС


На 14 януари 2016 г. председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изненадващо прекъсна заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), точно когато се обсъждаше темата с изтеклите записи, известни като "Яневагейт".


Причината бе - получен от него есемес от премиера Бойко Борисов -


"Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki. Ne go priehme",


гласеше текстът на съобщението, което Панов показа пред съвета. От синтаксиса на съобщението се разбира, че член на съвета е подал на Борисов информация "на живо" от заседанието.


Това се случи на първото за миналата година заседание на ВСС, което започна с обсъждане на предложението на етичната комисия за прекратяване на проверката по записите между отстранената от ръководния пост на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдийка Румяна Ченалова. В крайна сметка съветът реши да прекрати проверката, а опитите на т.нар. малцинство в съвета за нейното подновяване бяха неуспешни.


Докато вървяха дебатите по "Яневагейт" на същото заседание безпрецедентно във ВСС се появи премиерът Бойко Борисов, който заяви, че "няма отношение към записите". Той буквално нахлу в залата в съвета, без да има покана, като повечето кадровци станаха на крака при влизането му. Борисов не отговори на Панов защо му е препратил есемеса, нито досега е отговорил на този въпрос.


Два дни по-късно лидерът на партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС) и тогавашен съветник на премиера по въпросите на борбата с корупцията Яне Янев обяви, че той е изпратил есемеса. Но не уточни откъде е получил информацията за разискващото се във ВСС.


Подозренията обаче в самото начало паднаха и си останаха върху члена на ВСС от парламентарната квота, приближен на Яне Янев - Димитър Узунов, известен от разговорите "Яневагейт" като "човекът на Борисов". Димитър Узунов отрече да е изпращал есемеса до Борисов, нито до лидера на РЗС Яне Янев. По-късно той показа отговор от "Виваком" - мобилният оператор, чиито услуги ползва целият ВСС. В справката се казва, че от телефонния номер, чийто титуляр е съдебният съвет, няма изходящи съобщения за периода от 9.30 ч до 12.30 ч. на 14 януари 2016г.


Отговорът на "Виваком" обаче засяга само изпращане на текстови съобщения чрез оператора, но не и чрез други приложения за кореспонденция (напр. Viber, WhatsApp, Messenger, Тelegram и други).


Председателят на етичната комисия в прокурорската колегия - Ясен Тодоров, когото Румяна Ченалова посочи също като възможен вариант да е изпратил есемеса, определи скандала като преекспониран. И обяви, че няма да предостави разпечатка от телефона си, защото "имам 5 изходящи съобщения и те са към жени. Част от есемесите ми са с интимно съдържание", оправда се той.

И до днес не е официално изяснено кой изпрати есемеса на премиера Борисов и с каква цел премиерът го препрати на Лозан Панов.

Изненадваща смяна на лицето на ВСС


По-малко от седмица след есемеса до премиера Борисов и сред засилващите се съмнения, че изпращачът е Узунов, в дневния ред на ВСС изненадващо бе вкарана допълнителна точка за смяната на представляващия съвета. Без никакви аргументи и със скоросно гласуване на 20 януари 2016 г. новото лице на кадровия орган на Темида стана Димитър Узунов. Дотогава ВСС се председателстваше от Соня Найденова. Найденова бе един от членовете на съвета, които изразиха недоволство от начина, по който бе прекратена проверката по "Яневагейт".


За Узунов гласуваха главния прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и още 11 души. От заседанието тогава отсъстваше председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, двама се въздържаха - Юлиана Колева и Каролина Неделчева. А още при вкарването на точката за смяната членовете на ВСС Юлия Ковачева, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Магдалена Лазарова и Галина Карагьозова демонстративно напуснаха залата, за да не гласуват.


След като ВСС избра Димитър Узунов за свой представляващ, Найденова коментира пред журналисти, че не е получила отговор на въпроса защо се е наложила смяната ѝ. Според нея може да се направи връзка с изказваните от нея опозиционни мнения, както и с темата за есемеса до премиера Борисов.


Записи и пак записи


В нощта на 25 срещу 26 април 2013 повечето централни медии получиха по електронната поща 18 писма с прикачени файлове, в който имаше записи от разговор между Бойко Борисов, земеделския министър в първия му кабинет Мирослав Найденов и тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов. Три дни след това Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи Кокинов от ръководния пост.


От записите стана известно, че Кокинов подава предварително резултати от проверката на държавното обвинение в МВР и освен това тримата обсъждат как да бъде измъкнат Найденов от наказателна отговорност за корупция и злоупотреба с власт, като междувременно разясняват и други механизми.


Няколко месеца по-късно Кокинов напусна и съдебната система. Опозицията във ВСС поиска проверка в ключовата Софийска градска прокуратура през мандатите на Кокинов, но главният прокурор не подкрети идеята.


В средата на юни пък от държавното обвинение съобщиха, че не са установили престъпление, извършено от бившия премиер Бойко Борисов, бившия градски прокурор Николай Кокинов или бившия министър на земеделието Мирослав Найденов по случая с изнесения запис на разговора между тримата в къщата на Борисов в Банкя.


В края на 2015 г. от сайта "Биволъ" започнаха да изтичат части от разговори, станали по-късно известни като


"Яневагейт", между бившият председател на градския съд Владимира Янева, уволнената вече съдия Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки


водени в началото на същата година. В тях споменати бяха имената на главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов, председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, членовете на съвета - Димитър Узунов, Ясен Тодоров, Милка Итова, депутата от ДПС Делян Пеевски и др.


Ченалова потвърждава автентичността на разговорите, в които се обсъждат недопустими връзки и зависимости между властите, а Янева казва, че не си спомня.

Първоначално прокуратурата отказваше проверка. Под медиен натиск и поради споменаване на скандала в мониторинговия доклад на ЕК, започна разследване, което беше прекратено. Мотивите останаха неизвестни. Етичната комисия на съвета пък бе ясна - нарушение няма.


Повече за записите между Янева, Ченалова и Мондешки четете тук.


Назначаването на Цацаров и уволнението на Ситнилски в нарушение на закона


Сотир Цацаров бе избран за главен прокурор от ВСС на 20 декември 2012 г. - няколко месеца след началото на мандата на този съвет. Върху Цацаров остана обаче сянката на порочната процедура за неговия избор. Освен него имаше още двама кандидати за поста - сегашният му заместник Борислав Сарафов и тогавашният зам.-главен прокурор Галина Тонева.


Процедурата остави усещането за фарс и предварителна уговорка - Цацаров получи 18 гласа, което означава, че поне пет души, издигнали една от другите две кандидатури, са гласували за него, същевременно никой от другите двама кандидати не беше подложен на гласуване. Процедурата беше спорна още преди финалния ѝ етап - изслушването и гласуването, защото не беше осигурена тайната на вота и ВСС се запъна да се гласува електронно вместо с бюлетина едновременно за всички номинации. И не даде смислени аргументи защо. Тайна процедура се изисква по конституция, а за гаранции, че ще бъде проведена такава, няколко пъти апелира Европейската комисия.


Още на следващия ден след избора от Брюксел коментираха, че са разочаровани, че ВСС не е организирал работата си по начин, че да избегне противоречиви решения. А от Българския хелзинкския комитет обявиха, че няма да участват в гражданския съвет към съвета, защото с избора на нов главен прокурор мнозинството във ВСС е показало, че "безогледно игнорира" мнението на гражданското общество.


Срещу процедурата на избора възразиха и от политическата опозиция тогава - БСП и ДСБ.


Тогава президентът Росен Плевнелиев избърза и подписа указа за назначаването на Цацаров по-малко от 24 часа след избора му, неглижирайки острите реакции срещу процедурата. Плевнелиев защити избора на Цацаров като обяви, че няма съмнения към процедурата и че новият главен прокурор "започва работата си с висока степен на обществено доверие".


Повече за избора на Цацаров четете в анализа - Изборът на главен прокурор: Бий смутителя, пази статуквото.


На 28 юни 2013 г. в медиите изтекоха разговори между покойният и бивш зам.-главен прокурор Камен Ситнилски, Емил Христов (апелативен прокурор на Бургас), Иван Ванчев (Окръжен прокурор на Хасково), Миглена Тянкова (председател на Окръжния съд – Хасково) и Христо Георчев (председател на Районния съд – Свиленград), за които се твърдеше от мнозинството в съвета, че внасяли съмнение за лобиране от страна на споменатите административни шефове в прокуратурите за кандидатурите на Камен Ситнилски и Румен Боев преди общото събрание на прокурорите, когато делегатите трябваше да изберат членове на този ВСС от прокурорската квота.


По-късно от прокуратурата обявиха, че се касае за законно използвани СРС-та по разследване срещу магистрати.


Това доведе до отстраняването на Ситнилски от ВСС. Отстраняването му обаче бе определено като престъпващо закона, защото за оставката на член на съвета е изрично записано, че са необходими 17 гласа "за'. За отстраняването на Ситнилски се събраха 16 гласа, но съветът реши, че той трябва да напусне ВСС. Последваха дела във ВАС, но той почина преди окончателното решение на съда, тъй като делото се мота през няколко инстанции.


Протести на магистрати и акции с агнешки главички и некролози


Мандатът на този състав на ВСС бе белязан и от безпрецедентната поява на съдии с тоги пред Съдебната палата една вечер в средата на декември 2015 г. Акцията бе обявен като "събрание на съдии, които ще обявят готовността си да разговарят с граждани по въпросите на съдебната реформа и се състоя след като парламентът оряза съдебната реформа, което доведе и до оставката на правосъдния министър Христо Иванов.


В края на миналата година и началото на тази пред ВСС в знак на протест се събраха и съдии, и служители от столичния районен съд. Недоволството им бе породено от политиката на съвета и липсата му на реакция по проблемите на най-натоварения съд в страната. То бе придружено от оставката на шефа на съда - Методи Лалов и част от заместниците му. Едва след това съветът разписа мерки за справяне с трудностите пред съда, които ще се разбере дали ще дадат ефект при следващия състав на съвета.


В края на април протестиращи хвърляха агнешки главички пред сградата на ВСС. Аналогията е свързана с подмятането на Бойко Борисов, с което той визира обкръжението на бившия председател на ДСБ Радан Кънев и експравосъдния министър Христо Иванов. Протестът беше свързан с внесеното искане внесено от Лозан Панов и Калин Калпакчиев за изясняване на обстоятелствата около срещата в ЦУМ. Панов определи акцията като "стил на мафията". Той припомни аналогията с филма "Кръстникът" - отрязаната и окървавена конска глава.


През 2014 г. в деня, когато петима членове на ВСС внесоха предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу вече покойния и бивш зам.-главен прокурор Камен Ситнилски по улица "Екзарх Йосиф", където се намира сградата на съвета, бяха разлепени негови некролози. Върху тях беше изписано "В памет на съдебната система", а отдолу беше поставена снимка на Камен Ситнилски. На некролога беше изписано още: "Той предаде честността, правосъдието и доверието към съдебната система." Над образа на Ситнилски пък пишеше: "На 25.07. се навършват 40 дни, откакто хората искат да защитят длъжността, която Камен Ситнилски узурпира и предаде."


Главният прокурор Сотир Цацаров тогава с изненада научи за акцията и коментира по този повод: "Това е идиотия пълна."


Впоследствие от прокуратурата приеха, че се касае за форма на протест, макар и неприемлива, а не за обществено опасно деяние, и отказа да образува досъдебно производство.


Една среща в ЦУМ


В края на април стана известно, че се е състояла среща между собственика на "Овергаз" и издател на в."Сега" Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров. За нея се разбра след изказване на Дончев пред Дамския бизнес форум. Тя се е състояла в кабинета на бизнесмена и бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов. И тримата участници в нея не отрекоха, че срещата се е състояла, но според двама от тях - Цацаров и Гергов в нея няма проблем, а в изказванията си по темата те нападаха други хора - лидера на БСП Корнелия Нинова, председателя на ВКС Лозан Панов, члена на ВСС Калин Калпакчиев и др. Повече четете тук и тук.


Дончев коментира, че на срещата прокурор му е отправил заплахи, питайки го за карикатурите на Христо Комарницки в издавания от него в. "Сега" и за подкрепа за партия "Да, България". Освен това според Дончев Цацаров го е попитал "нима се съмнявате, че вашите телефони и комуникации са под контрол"? Дончев пък отишъл на нея, защото се надявал на човешки разговор.


Без никаква изненада ВСС отказа да провери фактите около срещата "Цацаров - Дончев - Гергов". След дебати, в които отговор не намери нито един от въпросите, предизвикани от срещата, а бяха изпълнени единствено с лични нападки, намеци и вечното твърдение, че става въпрос за политически сценарий, 14 членове защитиха с гласа си главния прокурор, гласувайки "против" проверката.


Как председателят на ВКС определи решението на съвета като филма "Спасяването на редник Райън" четете тук.


Членът на ВСС Калин Калпакчиев сезира и Брюксел за срещата в ЦУМ, а министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че не би си позволила да се меси в независимата съдебна власт и определи като тъжен опита Брюксел да бъде ангажиран с проблемите ѝ.


Проверка бе започната от Инспектората към ВСС след искане за това от неправителствена организация. Но и тя не установи нищо нередно в срещата. С решението си съдебните инспектори заявиха на практика, че среща е имало, но не е изяснено какво се е говорило на нея.


Така много въпроси останаха без отговор - по чия инициатива се е провела срещата, заплашвал ли е Цацаров Дончев и питал ли го е за издавания от него вестник и подкрепяна от него политическа сила, заявил ли му е, че телефоните му се контролират. "Не очаквайте от мен да разкрия битовите подробности на тази среща. Кой кога влязъл. Кой кога излязъл, дали твърденията на този или онзи били верни", заяви Цацаров в средата на май в интервю за БНТ.


Основната му теза, с която той отказва да отговаря на въпроси, е, че не се е срещал с подсъдими или криминално проявени лица и че не е нарушил закона.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK