Окончателно: Няма нарушения в избора на съдиите за новия съдебен съвет

Окончателно: Няма нарушения в избора на съдиите за новия съдебен съвет

© Юлия ЛазароваИзборът на съдиите за техните представители в новия Висш съдебен съвет (ВСС) е преминал без нарушения и манипулации. Това реши смесеният състав на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС), като остави без уважение жалбата на бившия председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов срещу проведения през лятото избор, съобщи пресцентърът на ВКС. Решението не подлежи на обжалване.


Засега решението не е качено на интернет страницата на институцията, но оттам се вижда, че жалбата срещу избора е оставена без уважение.


През юни съдиите избраха шестима свои колеги, които да влязат в съдийската колегия на ВСС, който ще встъпи в длъжност утре. Сред кандидатите беше и жалбоподателят Лалов, но той не получи необходимата подкрепа и не беше избран. Неправителственият сектор няколко пъти алармира преди изборите, че електронната система не е сигурна и не дава достатъчна гаранция за честността на вота. Някои членове на съвета поискаха да ѝ се направи външен одит, но мнозинството не възприе идеята. Повечето магистрати в страната гласуваха електронно.
Лалов подаде жалба срещу проведения избор от квотата на съдиите, като поиска той да бъде отменен. Мотивите му бяха именно в това, че системата за електронно гласуване може да е била атакувана и да не е отчела правилно вота на съдиите, а ВСС така и не дал гаранции за надеждността ѝ.


Смесеният съдебен състав, който разгледа, жалбата назначи експертиза, която установи, че нарушения няма. Тя трябваше да отговори на четири въпроса - дали при изборите на 17 и 18 юни 2017 г. за членове на ВСС е извършен нерегламентиран достъп до системата за електронно гласуване; ако такъв достъп е извършен, в какво се изразява той и отразил ли се е на данните на системата за гласуване; как се подава информацията за валидни и невалидни талони; имало ли е нерегламентирано изтичане на информация от електронната система за гласуване по време на изборния процес. Експертизата бе изготвена от три вещи лица.


От експертното заключение се установява, че вещите лица не са констатирали данни за извършен нерегламентиран достъп до системата за е-вот. "От което следва, че няма индикация за каквото и да било събитие, което да се отрази на данните в системата за електронно гласуване", се казва в съдебното решение. Според вещите лица, след анализ на предоставените логове в деня на изборите няма доказателства за изтичане на информация от електронната система за гласуване. Експертите са констатирали, че са спазени правилата и разработената процедура по отбелязване на загубен или унищожен талон в деня на избора в информационната система за избор на членове на ВСС.


За друго оплакване на Лалов - че срещу кандидатурата му се е водела негативна кампания, целяща да дискредитира личността му, съдебният състав приема, че такива действия са извършени от ВСС чрез негови членове и чрез мнозинството, който не е страна в настоящия процес, поради което не следва да бъде разглеждан. Освен това липсва конкретност на твърденията, както и доказателства в тяхна подкрепа.


Съдебният състав е съобразил и факта, че не съществува обективен критерий, по който да се прецени дали и как негативна агитация или антикампания от група хора по отношение на някой от кандидатите за членове на ВСС са се отразили на изборния резултат. "По никакъв начин не може да се установи дали подобни нарушения, ако са били извършени въобще са се отразили върху избирателната активност по отношение на този конкретен кандидат, дали са я насърчили или ограничили или пък са повлияли относно гласуването в полза на определен друг кандидат за член на ВСС. Причинната връзка между едно или друго действие на участниците в изборния процес, свързано с антикампания или негативна агитация, и крайния резултат от изборите не може да бъде установена с правни средства резултатът, от който да бъде използван за преценката на законосъобразността, респективно незаконосъобразността на резултатите от изборния процес", се казва още в решението.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK