Бивш полицейски шеф е обвинен за закана в убийство на свидетел срещу депутата със суджука

Бивш полицейски шеф е обвинен за закана в убийство на свидетел срещу депутата със суджука

© Велко АнгеловАнтикорупционното звено на прокуратурата обвини Веселин Колев, директор на полицията в Добрич в периода 17 април 2015 г. до 1 юни 2016 г., за закана с убийство, принуда и склоняване на вещи лица да дадат невярно заключение.


Обвинението на Колев идва след събрани доказателства при разследването срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който бе привлечен към наказателна отговорност по шест отделни престъпления. В самото начало тогавашният народен представител беше обвинен, че е упражнявал натиск над бизнесмен с цел определени облаги, сред които и получаване на 4 тона суджук.


Мартинов използвал името на премиера Бойко Борисов при опитите си да изиска от определени бизнесмени суджуците. По думите на Цацаров нито един от суджуците не е достигнал до министър-председателя, а самият Борисов уточни, че не яде подобен тип месни деликатеси, тъй като имал високо кръвно.
Иначе Веселин Колев е обвинен за това, че на 19 септември 2017 г. се заканил с убийство на мъж с инициали Т.А. - основен свидетел по обвиненията срещу Живко Мартинов. Отправил му нецензурни думи и го заплашил, че ще го убие, ако отново свидетелства срещу Мартинов. Колев насочил пръст към свидетеля, имитирайки насочен пистолет, и му отправил заплашителни жестове. "Това заканване е могло да възбуди основателен страх за осъществяването му", аргументира се прокуратурата.


Колев е привлечен като обвиняем и за това, че е принудил двама - автоконтрольори от "Пътна полиция" в Добрич, да извършат неща против волята си. Злоупотребявайки с властта си на шеф на добричката полиция, Колев е принудил автоконтрольорите да не санкционират водач на микробус за извършено нарушение по Закона за движение по пътищата и да не му съставят акт или фиш, а да го освободят без последствия, въпреки че водачът на микробуса не е представил необходимите документи при проверка.


В хода на разследването са събрани доказателства и за това, че през 2015 г. Веселин Колев е подбуждал три вещи лица да дадат невярно заключение, като случаят е особено тежък. Тримата експерти са били назначени от окръжния съд в града, за да изготвят тройна експертиза по наказателно производство за причиняване на смърт по непредпазливост след катастрофа.


На Колев е наложена мярка за неотклонение - подписка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK