Новият съдебен съвет започва петгодишния си мандат

Снимката е от последното заседание на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). От днес Цецка Цачева ще стои на маса, на която ще има нови 22-ма членове. Членове по право са председателите на върховните съдилища и главният прокурор

© Юлия Лазарова

Снимката е от последното заседание на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). От днес Цецка Цачева ще стои на маса, на която ще има нови 22-ма членове. Членове по право са председателите на върховните съдилища и главният прокурорНовите 22 членове на съдебния съвет - органът, който управлява съдебната система - започват работа от днес. В тържествената зала на Съдебната системата - единадесетте членове, избрани от магистратите и единадесетте посочени от парламента, ще положат клетва и с това ще дадат началото на петгодишния си мандат.


За по-късно днес - 15 часа - е насрочено и първото заседание на новия състав. Дневният му ред предвижда избирането на представляващ съвета, както и на човек, който да подписва документи, свръзани с трудовото правоотношение на представляващия ВСС, както и избирането на работна група, която да изработи правилник за дейността на съвета.


Първата задача пред новия кадрови орган на Темида вероятно ще бъде да обсъди върнатия от президента Румен Радев избор на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС). Радев, който отказва да заяви категорично, че няма да подпише указа, на няколко пъти каза, че новият състав на съвета трябва да избере председател на ключовата съдебна инстанция. От изявление на президента вчера стана известно, че той ще обяви решението си на четвърти октомври - ден след встъпването в длъжност на новия ВСС.


От думите му се разбра, че той очаква изборът на Чолаков просто да бъде потвърден - т.е. прегласуван.

"Вече обявих, че очаквам новият състав на ВСС да потвърди кандидатурата. Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на кандидатурата в духа на реформите в съдебната система, които провеждаме." Съдебният съвет може да реши да прегласува отново и двамата кандидати - Чолаков и съдия Соня Янкулова. Законът позволява да има и изцяло нова процедура.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK