Нарушения в две болници и кадрови дефицит в спешната помощ показа казусът с неприетия в "Пирогов" пациент

Нарушения в две болници и кадрови дефицит в спешната помощ показа казусът с неприетия в "Пирогов" пациент

© Цветелина Белутова, КапиталСамо Александровска болница е действала по правилата в казуса с болния от левкемия пациент, който почина там след като не беше приет в "Пирогов". Това е установила проверката на медицинския одит в три болници - "Александровска", "Пирогов" и "Св. Иван Рилски", както и в Центъра за спешна медицинска помощ-София.


Образувани са административно наказателни производства за нарушенията, открити в хода на проверката в останалите болници, сезирана е и етичната комисия към Българския лекарски съюз, която да разгледа морално-етичните въпроси, повдигнати от вдовицата.


На 12 септември пациентът С. Д. е приет за планово лечение в болница "Св. Иван Рилски" по клинична пътека "Диагностика и лечение на левкемии", по която минималният болничен престой е пет дни. На 15 септември пациентът е напуснал по собствено желание като към документацията му не е приложено подписано информирано решение за прекратяване на престоя, какъвто документ е задължителен, установява одитът. Съпругата на пациента е обявила пред проверяващите, че по изрично нейно настояване и със съгласието на лекуващия лекар на болния е разрешено прибиране у дома.
На 16 септември в 16:19 ч. към Центъра за спешна медицинска помощ (ЦМСП) е подаден първият сигнал за пациента, като оплакванията са за ниско кръвно налягане и задух. В 17:45 ч. (час и двадесет минути след първото обаждане) адресът е посетен от екип на спешната помощ който извършва преглед, поставя диагноза и констатира необходимост от спешно транспортиране до лечебно заведение.


Проверката посочва, че съществува проблем със забавяне на спешните екипи на ЦСМП-София, като проблемът е свързан с кадровия дефицит в системата. В одитирания ден (16 септември) в Спешния център работят само 12 екипа: 3 реанимационни и 9 лекарски, а постъпилите повиквания в ЦСМП са общо 275 броя, установява проверката.


В 18:15 ч. болният е в "Пирогов", където поради отказ за преглед и прием, се налага пациентът да бъде транспортиран в Александровска болница в 18:25 ч. Линейката, осъществила транспорта на пациента, е била оборудвана с цялата необходима апаратура съгласно изискванията на Медицински стандарт "Спешна медицина", утомнява докладът.


Пациентът не е регистриран в болничната информационна система на "Пирогов". Липсват документирани данни за извършен преглед, не са проведени клинико-лабораторни изследвания за доказване или отхвърляне на работната диагноза на ЦСМП. Насочен е устно към друго лечебно заведение.


Проведените диагностично-лечебни дейности на пациента С. М. Д. при спешната му хоспитализация в Александровска болница, са в пълен обем и съответстват на състоянието на пациента. Въпреки извършените реанимационни действия, в 20:25 ч. настъпва летален изход.


След депозирана от съпругата на пациента молба за освобождаване от аутопсия, не може по категоричен начин да бъде определена основната причина за смъртта. Но за всички установени нарушения ще бъдат образувани административнонаказателни производства, а за повдигнатите морално-етични въпроси от вдовицата ще бъде сезирана Комисията по професионална етика към Лекарския съюз, посочва агенция "Медицински одит".

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Хроничен проблем в Спешна помощ - никой не спори и никой не ги обвинява.
  Александровска са направили, каквото са могли - лекарите не са магьосници, никой не спори и никой не ги обвинява.
  Но уволнения екип в Пирогов......... Безразличие и арогантност...... Явно е станало корпоративна култура, след като вместо да се засрамят, излязоха на протест да защитават уволнените.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на svetla33
  svetla33
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Az iskam da znam kolko struvat godishnite izdryzhki na stolichna rzi i medicinski audit.
  Pru pyrvata proverka otidoha i prochetoha syotvetno ustroistvenia pravilnik na pirogov i naredba 25! Spored tiah vsichko beshe ok.
  No podsledvaha disciplinarnite uvolnenia i faktyt, che sanitari preceniavat pravoto na dostyp do speshna i neotlozhna pomosht v pirogov.
  Kou shte napravi proverki na proverkite na stolichna rzi i agencia medicinski audit?!
  Sled Moskov Inspektoraryt ba MZ zaspa zimen syn.
  Na stranicata na Srolichna RZI se otchitat broi napraveni proverki. No proverkite sa im meko kazano kalpavi, inspektorite sa slepi i gluhonemi...!!!

 3. 3 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Бездушие!!!

  "We're not gonna take it! Anymore."
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5060 Неутрално

  Проблемите в здравната помощ ще започнат да се решават, когато се дава гласност като в този случай. Мълчи ли се случаите се повтарят, често с трагичен край. Не са виновни само служителите на най-ниското ниво, а и висшестоящите които не осъществяват РЕАЛЕН контрол.

 5. 5 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#1] от "qwertqwert":

  ++++++++++++++++
  Сега назначеха лекар, който да посреща пациентите на входа и да ги напътства. Значи не било толкова сложно и невъзможно. Ей, хора припомнете си, защото явно сте забравили, вие сте ЛЕКАРИ, колкото да е трудно, отговорно, но и благородно, САМИ СТЕ ИЗБРАЛИ ТОВА ПОПРИЩЕ И ВАШЕТО ПРИЗВАНИЕ Е ДА ПОМАГАТЕ на ВСЕКИ, който ви е потърсил за помощ, а не ОБРАТНОТО.

 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Преди 2седмици синът ми отиде по препоръка на личния си доктор с остър корем. След направени изследвания бе приет за операция от апандисит. Посъветван бе да избере лапароскопски вариант и операцията започна. Продължи час и половина!!, после два дни му обясняваха колко добре им се е получило. На третия ден, след хистологичните резултати, му съобщиха, че не било апандисит, а дивертикул, като вродена малоформация.
  Днес, на 15-тия ден в епикризата пише апандисит, хистологично се описват тънкочревни клетки - т.е. различна органова морфологиа.
  На пациентите желая късмет и оздравяване с или без диагноза.и пироговска "експертиза". Толкоз.

 7. 7 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Винаги се чака да се случи инцидент, за да се вземат мерки!

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Дамата си противоречи !На 17 септември - след смъртта на съпруга си тя декларира ,че той е постъпвал за кръвопреливане в "Св.Иван Рилски" двукратно,за времето необходимо за кръвопреливане и никога не е оставал като лежащо болен по клинична пътека!
  Бог да прости починалия!Да се разнищи кой лъже за болничния прием по пътека,кой е принудил съпругата да откаже аутопсия и да твърди,че тя е настоявала за "преждевременно изписване ",което не е "скрепено" с никакви документи и подписи !

 9. 9 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Наскоро ми се наложи да бъда пациент на Пирогов. Няма такъв ужас, в който да участват лекари и пациенти. Пред повечето кабинети опашки- всякакви хора. Никой не се замисля дали като му има нещо не трябва първо да мине през личния лекар. Не - направо в Пирогов. Лекарите търчат като изоглави от кабинет в кабинет на консултации. Сестрите през цялото време пишат документи. Двама цигани се сбиха пред урологичния кабинет. Охрана няма. Хора лежат по коридорите на носилки и количики. През десет минути идваха линейки с допълнителни хора и вероятно по-спешни случаи. Докторите пак търчат, пациентите недоволстват, че някой не ги преглежда. Накрая от тоя хаос не излиза нищо добро..., както за нас така и за лекарите. За мен лекар се освободи след едни час. По отношение на компетентността не мога да имам впечатления, тъй като нищо не разбирам от медицина, но моя здравословен проблем бе разрешен.

 10. 10 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  "...Съпругата на пациента е обявила пред проверяващите, че по изрично нейно настояване и със съгласието на лекуващия лекар на болния е разрешено прибиране у дома"
  Не мога да разбера, прибира си го вкъщи при тази тежка диагноза, явно поема отговорност и само след 1 ден започва да звъни на Бърза помощ?!?
  Защо? Човекът, Бог да го прости, е получавал адкватна помощ в болница.
  Жена му, която занимава със случая цяла България, взема решение да си го прибере у дома.
  Тя невинна ли е, жертва ли е, както се представя, или е една от причините човекът да го няма?

 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Хора, преди хулите лекарите минете в Александровска и вижте колко лекари, включително и професори и доценти са починали на възраст между 60-70 г.
  Те не са ли могли да си помогнат? Техните колеги безчувствени ли са били пред тях?
  Или просто им е дошъл краят???
  Поклон пред БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ и всички медицински работници, подложени на оплюване от хора, които не са си направили труда дори и един профилактичен преглед да си направят.

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Сега, ситуацията е следната според мен,
  Този човек изобщо не е лежал в Св. Иван Рилски, ходел е ежедневно за някакви вливания или проверки и си е спял в къщи, НО според пътеката е трябвало да лежи, за това официално са го приели и неофициално си е бил в къщи - масова практика е това.
  От тук нататък вече, господЖата понеже е глупава, като е тръгнала на зле работата, вместо да се обади в Св. Иван Рилски или поне да каже на бърза помощ каква е ситуацията, просто се е обадила на 112. От там като е дошла линейката го е закарала в Пирогов, където не са го приели, защото наистина не е бил за тях. Ама спешен бил.. добре спешен, НО те като не разполагат с експертиза и апаратура да му помогнат, какво да го правят? И там нямат всякакви специалисти колкото и да им е странно на някои. Например за уши нос гърло и за очни случаи хората са в Исул. Сега.. дали е можело да го спасят... имаме 74 годишен пациент с левкимия. Мисля, че лекарите в Пирогов не биха могли да увеличат значително шансовете му за оцеляване. В крайна сметка излиза ( както почти винаги) че тоя дето най-много вика ( а именно съпругата) той е най-виновен

 13. 13 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Днес по радиото случайно слушах един лекар,който обясняваше че,никой не виждал работата на лекарите,които дори няколко пъти на ден са правили чудеса,да спасяват хора.А никой не им бил благодарен.

  Искам да му отговоря,като един пациент,който редовно има нужда от лекарска грижа:
  Докторе,вие сам сте си избрали професията,да лекувате хора,и да ги спасявате,просто ТОВА ВИ Е РАБОТАТА.
  И ако ви се случи днес да спасите днес 10 живота,хората на които сте го направили,ще са ви благодарни,но никога не забравяйте че,ТОВА ВИ Е РАБОТА И ЗАДЪЛЖЕНИЕТО.Ако не искате да го правите,моля сменете професията.Ние пациентите не искаме да правите нещо друго извън задълженията ви като лекар.

  sdg
 14. 14 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#11] от "4ort":

  лекарите са едни от най лошите пациенти,които не се грижат за здравето си,но пък не спират да дават съвети на другите,как да го правят!

  sdg
 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#13] от "Svetlio":

  в началото на демокрацията лекари се преквалифицираха в строителни работници и таксиметрови шофьори...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  Направете нещо превантивно, а не да разследвате след всяка нелепа смърт.

 17. 17 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#16] от "Роси":

  Е, кое и е нелепото на смърт на 74-годишен човек с тежка левкемия?
  Ако имаш предвид философския смисл на нещата, о.к., всяка смърт е нелепа. Но смъртта е част от живота, така е устроен човекът.
  Не може всеки тежко наранен от съдбата близък на починал, да вдига накрак цялата държава.
  Политиците, воглаве с генерал Петров, въобще не искам да ги коментирам. И той, и Балтов популистки и крайно неправилно.

 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#14] от "Svetlio":

  Има знахари, баячки, Бг. Мама.
  Някой да те задължава да ходиш на лекар?

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#18] от "4ort":

  "Е, кое и е нелепото на смърт на 74-годишен човек с тежка левкемия?"

  Невежеството на електората, включая и журналистите:
  "Пациентът не е регистриран в болничната информационна система на "Пирогов". Липсват документирани данни за извършен преглед, не са проведени клинико-лабораторни изследвания за доказване или отхвърляне на работната диагноза на ЦСМП."
  В "Пирогов" и да са знаели диагнозата, левкемия, и да не са я знаели (нямат такава апаратура и не могат да я хванат), нищо не могат да направят. Ако бяха "документирали" извършен преглед, щяха да бъдат обвинени, че източват НЗОК -диагнозата е ясна, лекуващата болница е ясна. Да се чуди човек, защо Спешна помощ кара пациент на "Ив. Рилски" в "Пирогов"? Ако "Пирогов" можеше да лекува левкемия, пациентът нямаше да постъпва в "Иван Рилски". Щеше да е "излекуван" с най-първата визитация в "Пирогов".
  Не че левкемията се лекува, ама някой ни прави на калинки.

 20. 20 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#19] от "wanderer":

  Точно така! И е ясно КОЙ ни прави на калинки.
  Политиците канализират изконната бг-злоба към лекарите, за да спасяват собствените си зад---ници. Чудя се само на министъра - довчера беше лекар, а вече реагира като политик.?!?

 21. 21 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#18] от "4ort":

  Когато назначат гледачи,баячки и бг.Мама в болниците официално на работа,и им дават пари от здравната каса,тогава ще си помисля.Но докато лекарите са на държавна заплата от ЗК и са назначени в болниците да обслужват пациентите,ще си вършат работата,за която вземат заплата.ЯСНО ЛИ ТИ Е?НАГЛЕЦ!
  Някой като отидете на монтьор,за колата,очаквате да ви провери простатата ли,или да ви поправи развалената кола?????

  sdg
 22. 22 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Някой защитници на лекарите,продължават да не разбират май,че когато си назначен на една длъжност,си длъжен да си вършиш работата?За това няма да се оправим скоро като държава,защото някой специалист по еди си коя професия очаква да го боготворят,а то е най нормално изпълнение на служебните му задължения!

  Когато се качите на самолет,пилота да се разсърди и да реши да не пилотира във въздуха,защото има проблем с ръководството на компанията,или защото му е малко заплащането ли????

  sdg
 23. 23 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Е КВИ БОЛНИЦИ МОЖЕ ДА СА ТИЕ , СПЕШНИ ОТДДЕЛЕНИЯ , НА ЧОВЕК СЪС СЧУПЕНА РЪКА ДА МУ КАЖЕШ ПЛАЩАЙ ИЛИ СЕ ОМИТАЙ АБЕ ХАЙДЕ МОЛЯ ВИ СЕ ,БОЛНИЦИ, ПОНЕ ТУРЕТЕ ПО ЕДИН КАРИСАЖ ОТПРЕДЕ ДА НЕ СЕ РАЗНАСЯТ ЗАРАЗИ

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#24] от "4ort":

  Вярно е,мене когато ме омаскаряваха лекарите,ти си си чоплил в носа!

  sdg
 26. 26 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  Защо протестират срещу уволнението, като са виновни. Да свият уши и лекари се търсят-ще си намерят работа другаде и толкоз.

 27. 27 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#19] от "wanderer":

  Левкемията се лекува и слава на всевишните, все по-успешно.
  За конкретния случай не знам човекът в какво състояние е бил.
  Не са го закарали в "Иван Рилски", според мен защото:
  1. Тази устатница жена му, която три дена кри какво му е истинското заболяване, а разправяше по медиите, че бил с анемия, кой знае как си е тръгнала оттам и не е искала да се връщат или те не са искали да я виждат.
  2. Защото, в цяла България няма едно спешно онкологично отделение и когато онкопациентите зазелят, което неизбежно се случва по време на лечението им ги подмятат по болниците, докато не ритната камбаната, като във всяко отделение се старарят това да не стане при тях.
  Особено ако са се лекували в чужбина, та се налага за срамотиите чужди държави да пращат линейки да си ги прибират.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 28. 28 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Някой защитници на лекарите,продължават да не разбират май,че когато си назначен на една длъжност,си длъжен да си вършиш работата?За това няма да се оправим скоро като държава,защото някой специалист по еди си коя професия очаква да го боготворят,а то е най нормално изпълнение на служебните му задължения!Когато се качите на самолет,пилота да се разсърди и да реши да не пилотира във въздуха,защото има проблем с ръководството на компанията,или защото му е малко заплащането ли????
  —цитат от коментар 22 на Svetlio


  Злато мое.
  1. Не се пише някоЙ в множествено число, а някоИ. ЗЕмете го научете тоя правопис най- накрая!
  2. Що не се пробваш ти да поработиш като лекар в България, за да видиш, че като си назначен за лекар НЕ МОЖЕШ да си вършиш работата, щото хиляди такива като тебе, дето се барат че много разбират ти пречат.
  3. Обслужване има в бакалницата. Лекарят ЛЕКУВА пациента, ако НЗОК и ш....ното министерство му разрешат и ако и двамата имат късмет.
  4. Ако аз си лекувах пациентите, както някоИ монтьори са ми поправяли колата, досега да са ме изгорили на клада.
  5. Освен това аз и монтьорът заедно се разбираме какви части да ми сложи в колата, а не идва някой да му дава наклон. И ремонта си го плащам аз, а не ми плаща държавата.
  6. Когато някой си свърши работата както трябва, независимо от всичко и всички, които са се опитали да я саботират, е нормално да се каже поне едно "благодаря", а не да му налитат на бой.
  Така е по белите страни и затова не само няма да се оправим ами и България след много малко врме ще остане без лекари.
  Читавите и без друго, следвайки твоите съвети вече са заминали, а това което аз не мога да разбера, как ти едновременно считаш че тези които са останали са некви лузъри и едновремнно искаш да те лекуват като на запад?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2532 Любопитно

  До коментар [#27] от "rapidfire":

  "Левкемията се лекува и слава на всевишните, все по-успешно."

  Хм, успехът се увеличава през десетилетие от един на два процента .... но само ако се намерят съвместими стволови клетки и организмът е достатъчно млад да се възстанови от присаждането.

  До коментар [#27] от "rapidfire":
  "За конкретния случай не знам човекът в какво състояние е бил."
  Проблемът не е, че Вие не знаете, а че Спешна помощ не знае - води пациент с "анемия", който ден преди това е лекуван срещу левкемия. И не го води където може да бъде лекуван дори и от анемия, а в болница, специализирана за спешна помощ (шиене на ръка, крак, глава, отравяне, изгаряне, инфаркт). Анемията в никакъв случай не възниква от веднъж, с първата криза.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK