Бившите членове на съдебния съвет вероятно няма да получат парични бонуси

Представляващият вече бившия ВСС Димитър Узунов е останал един от двамата последни членове, които са искали паричните си обезщетения.

© Георги Кожухаров

Представляващият вече бившия ВСС Димитър Узунов е останал един от двамата последни членове, които са искали паричните си обезщетения.Бившият вече състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) няма да получи парични бонуси за времето, в което са били членове на съвета, научи "Дневник" от свои източници.


Става дума за решението на ВСС от март, с което той призна на членовете си право да получат парични обезщетения като магистрати, след като приключат мандатите им. По този начин кадровият орган на Темида сам разтълкува текст от Закона за съдебната власт (ЗСВ), според който при освобождаване от длъжност магистрат с повече от 10 години стаж има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20. Това се отнася и за магистратите, които излизат от съдебната система с избирането им за членове на ВСС.

Нормата в ЗСВ обаче ясно казва кой има право на това обезщетение - съдия, прокурор или следовател, а не член на ВСС или инспектор, като приключи мандатът им. Нормата не е и сред изрично изброените в закона, който изчерпателно посочва кои от правата, които имат магистратите, се дават и на членовете на ВСС.


Тълкуването на ВСС, че и членовете на съвета имат право на обезщетение след края на мандата им, засяга тези от тях, които не са били магистрати към момента на избора им за съдебни кадровици - Васил Петров, Незабравка Стоева и Юлиана Колева.
То е в полза и на онези членове на ВСС, които идват от системата, но


не са си получили компенсацията при избирането им в съвета


А тъй като възнаграждението във ВСС е по-високо от заплатите на магистрати, ще им е по-изгодно сумата до 20 заплати да бъде изчислена в края на мандата на ВСС въз основа на възнаграждението им като съдебни кадровици. Повече четете тук.


Вътрешната опозиция в съвета определи привилегията като нищожна и противоречаща на закона. Но прокуратурата отказа да оспори решението на кадровиците пред Върховния административен съд въпреки няколкото сигнала на Соня Найденова.


Преди няколко дни представляващият ВСС Димитър Узунов заяви, че ще си вземе всичко, което му се "полага". Със своя заповед той е задължил главния секретар на ВСС Димитър Тончев да събере заявленията за обезщетения и разпоредил те да се изплатят до 2 октомври.


Но двама служители в администрацията са отказали и това е прекратило процеса, защото техните подписи за "съгласуване" изплащането на парите са нужни за това. Според тях решението на съвета противоречи на закона, обясниха пред "Дневник" от ВСС.


Освен това интересен факт е, че накрая са останали само двама желаещи да получат въпросните "бонуси" - Димитър Узунов и Румен Боев. Останалите от мнозинството, подали първоначално заявления, са ги оттеглили след шума около спорното решение.


Реакция обаче е последвала след "бунта" на администрацията, тъй като главният прокурор Сотир Цацаров, който е член и на съвета по право, е изискал списък на служителите в съвета, особено на онези, които подлежат на пенсиониране. Той няма никакви правомощия във връзка с пенсионирането им, тъй като по закон това може да направи само работодателят им, т.е главният секретар на ВСС. Целта е била сплашването на служителите, разказаха за "Дневник" от съвета.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 429 Весело

  Ай, трагедия, как ще оцелеят, милите!

 2. 2 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 523 Гневно

  За разлика от някои съмнителни или не чак толкоз членове на "съдебната система", поне за тези двамата е ясна цената на която са си продали ... душата, а именно 20 заплати. Добре е това да се сведе до техните роднини и деца най-вече, може пък те да имат повече морал.

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  2-ма чиновника вардят Закона. От ВСС и главпрокура.
  "Реакция обаче е последвала след "бунта" на администрацията, тъй като главният прокурор Сотир Цацаров, който е член и на съвета по право, е изискал списък на служителите в съвета, особено на онези, които подлежат на пенсиониране. Той няма никакви правомощия във връзка с пенсионирането им, тъй като по закон това може да направи само работодателят им, т.е главният секретар на ВСС. Целта е била сплашването на служителите, разказаха за "Дневник" от съвета."
  Няма дъно!

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Няма никакво съмнение, защо съдебната ни система е на това дередже и защо некадърната прокуратура един път не събра читави доказателства. Защо да се хабят, като и без друго им плащат.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Цацаров иска с чужди пари да се разплати на своите "маши" за услугите им. И двамата останали са в неговият списък :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 680 Неутрално

  ... “миличките“ те, големи кахъри си имат - как дявола да прочете Евангелието???
  .... щото бедничките те - да погълнат няколкостотин хиляди лева .... „... парични обезщетения като магистрати“ .. и с какво са били ощетени, че да ги обезщетяват (иначе в опит за замазване ги наричат и „бонуси“ - ама бонус за какво - за добре свършена работа? .... към/на кого са я свършили?)???
  Като се огледаме и знаем обществената тайна - съдебната система в България е издънена из основи, че и бонуси да получават?!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 7. 7 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Ама какви бонуси?Тия нищо не вършат, но понеже много години нищо не са вършили, ще им дават бонуси!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK