Адвокат на Цветан Василев и "Емко" е обвинен за участие в престъпна група

Адвокат на Цветан Василев и "Емко" е обвинен за участие в престъпна група

© Надежда Чипева, КапиталАдвокатът на подсъдимия за ръководител на организираната престъпна група за източването на КТБ Цветан Василев и собственика на "Емко" Емилиян Гебрев е бил привлечен като обвиняем за участие в организирана престъпна група, информира "Капитал". За обвинението си информира и адвокат Лазар Карадалиев в отворено писмо до медиите, в което прави пряка връзка между привличането му към наказателна отговорност и факта, че представлява бившия банкер.


"Поредната поръчка, която прокуратурата прие да изпълни, е насочена към мен като последица от моите действия в защита на Цветан Василев", заявява в писмото си Карадалиев.


Той развива тезата, че тъй като е пускал сигнали срещу наблюдаващия разследването на КТБ прокурор Иван Гешев и главния прокурор Сотир Цацаров "във връзка с недопустимото разгласяване на факти на електронната страница на прокуратурата преди съдебната фаза на процеса", представителите на държавното обвинение са задвижили "цялата държавна машина" срещу него, както "са го правили срещу много други представители на бизнеса и политическите опоненти."
Най-силният пример за това напоследък е именно ситуацията около клиента на Карадалиев - частното дружество "Емко". В началото на август собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев, както и директорите на оръжейния завод "Дунарит", за който той твърди, че е придобил, получиха обвинения за организирана престъпна група. Това постави под заплаха лиценза на "Емко", който беше отнет, и постави начало на агресивните опити на икономическото министерство да национализира русенския завод.


Освен това през тази година поетапно съпругата и дъщерята на Цветан Василев получиха обвинения от прокуратурата.


Пред "Капитал" Карадалиев е обяснил, че


от постановлението, с което е бил привлечен като обвиняем, не се разбира много:


"Обвинен съм, че съм участвал в организирана престъпна група, заедно с още три лица, която е съществувала от октомври до ноември 2011 г. и е била създадена, за да извършва престъпления по чл. 234 от Наказателния кодекс (държане на акцизни стоки без бандерол - бел. ред.)." Той каза, че се сеща за кой случай става дума, тъй като е бил адвокат на един от другите членове на твърдяната престъпна група, чието име отказа да назове, тъй като "хората едва ли искат да бъдат разнасяни по вестниците".


Адвокат Карадалиев подчертава, че разследването срещу клиента му е било прекратено преди години. Защитникът на Цветан Василев определя обвинението като абсурдно най-малкото. защото е бил адвокат по въпросното дело преди години. От следователката по разследването той разбрал, че срещу него има приложени СРС-та, т.е. най-вероятно разговорите между него и клиента му са били подслушвани, което той определи като недопустимо.


Ако деянието, в което Карадалиев е обвинен, действително е от края на 2011 г., е интересен въпросът защо досъдебното производство по случая е образувано пет години по-късно - през 2016 г., а обвинението е повдигнато след още една година.


Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че става дума за група, която е контрабандирала цигари от Гърция в България, а участието на адвокат Карадалиев в групата "се е изразявало основно в посрещане и насочване на камионите, не само като траектория на придвижване на територията на страната, но и като място за разтоварване."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK