Нурие Муратова, доктор по история: Трябва нов закон, който да осигури отваряне на всички досиета

Д-р Нурие Муратова

Д-р Нурие МуратоваПарламентът прекрати процедурата за избор на нов състав на Комисията по досиетата. Управляващата партия ГЕРБ предложи да има дебати не само за състава на този орган. БСП пак се обяви за закриване на комисията и поиска да се създаде институт за национална памет. "Дневник" потърси мнението на специалисти за работата на комисията, за закона за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност към Държавна сигурност и армейското разузнаване, както и за темите, които си заслужава да се дискутират сега.


Днес редакцията представя мнението на Нурие Муратова - доктор по история, преподавател по архивистика в Югозападния университет "Неофит Рилски" - Благоевград. Научните й интереси са в областта на архивните политики, архивите на жените и на малцинствата и история на близкото минало.


Какво свърши добре Комисията по досиетата и какво не успя да направи? Какви причини виждате?
- Комисията се справи много добре с публикуването на документи по различни теми. Също така присъствието й в публичното пространство беше сравнително на ниво, поставяше някои важни въпроси от миналото, които иначе са изтласкани и премълчавани от мейнстрийма. За тези успехи допринесоха предимно някои медийно активни членове на комисията, като Екатерина Бончева например.


Не можа да се справи с резервите в обществото, свързани с безпристрастността й като институция. В обществото остана горчив вкус за прикрити агенти и сътрудници на Държавна сигурност и за политически предопределени "отваряния" и "прикривания". Също така комисията не можа да компенсира ограниченията на закона и да направи по-справедливо огласяването на агентите, което можеше да се постигне с публикуване в електронен вид на отворените досиета.
Друг много голям пропуск, който преобръща целия смисъл, е неглижирането на щатните работници в Държавна сигурност.


Също така шумът около отварянето на различни досиета и огласяване на агенти затъмни темата за жертвите на Държавна сигурност. Тях няма кой да ги огласи. Дори и при желание един изследовател например не може да публикува досието на преследван от режима, защото може да разкрие имената на разследвалите го агенти, които може да не са обявени от комисията. Така изследователят попада под ударите на закона и жертвите остават безмълвни за обществото.


Нужна ли е още комисията? Според БСП, която отново иска комисията да бъде закрита, трябва да се спре "избирателно да бъдат обявявани за принадлежност едни или други лица, особено преди избори". И още: "Проверките за принадлежност загубиха всякакъв смисъл. Не се постигна никакъв резултат в търсене на истината за реалната дейност на ДС." Какво е Вашето мнение?


- За избирателното обявяване – проблемът не е в самата комисия, а в закона. Не вярвам, че комисията е изпълнявала политически поръчки. Но законът дава достатъчно възможности да се прикриват определени хора и това се видя с промените, които се приеха в края на 2012 г. и които разшириха кръга на обявените лица.


За смисъла от проверките и резултатите от тях – смисъл има. Смятам, че дори и да няма лустрация, все пак се дава възможност на политическите сили да се ситуират в публичното пространство, тъй като включването на агенти на ДС не може да се скрие от обществото. Това за мен е изключително важно за хигиената на политическите партии и смятам, че наличието на комисията в някаква степен допринесе за нея (доколкото я има).


Има ли наистина смисъл от обявяване на доносници и агенти, след като няма лустрация? Достатъчно ли е да бъдат съобщавани само имена и управления на ДС, ако не се знаят обстоятелствата за "сътрудничеството" с тайните служби?


- Категорично съм против начина, по който се обявяват само имена, управления и дати. Смятам, че това задължително трябва да се промени, като се публикуват досиетата на всички обявени едновременно с обявяването им. В днешно време това е напълно постижимо технически и е само въпрос на добра воля.


Трябва ли да има промени в закона и какви?


- Според мен законът трябва да се промени кардинално. Трябва нов закон, който да осигури отваряне на всички досиета, след което този архив да стане обект на Закона за националния архивен фонд. Комисията, която трябва да се състои от експерти и да гарантира огласяването, да го извършва в режим на отворени досиета, а не в сегашния вид, при който никой не знае какво всъщност има в този архив. Смятам също така, че трябва да се разшири кръгът на проверяваните лица и срокът, от който тече проверката. Законът трябва да ангажира всички важни обществени институции като министерства, общини, училища, университети, болници и т.н. да направят и огласят пълна проверка със задна дата.


БСП иска да се създаде Институт за национална памет, за да се гарантира възможност знанието и информацията, която съдържат архивите на ДС, да бъде обект на работа на изследователи и историци. В същото време ще бъде дадена възможност да се прави проверка за всички лица, за които е събирана информация от ДС, но да се оставят изследователите да работят с тези документи, каза Жельо Бойчев. Сега не е ли гарантирана работата на изследователи в архива на комисията?


- Не е гарантирана работата на изследователите, защото те могат да работят само с отворени досиета. За всички други трябва разрешение от самия човек или негови наследници.
Не вярвам в добрите намерения на БСП, случаят е от категорията "Дяволът чете евангелието".


Имали ли сте трудности при работа в архива на комисията?


- Да, поради липсата на нормален научно-справочен апарат изследователят е принуден да работи "на сляпо".


Освен това режимът на охрана, вътрешни правила и осигуряване на достъп на читателите е стряскащ и по-скоро напомня самата Държавна сигурност, отколкото модерен архив, какъвто би трябвало да бъде.


ГЕРБ стигна до извода, че трябва да има дебати не само за ново ръководство на комисията. Какво си струва да се дебатира?


- Струва си да се дебатира пълното отваряне на досиетата. Аз мисля, че това може да стане, като комисията се "прикачи" към системата на държавните архиви, която има установени научно обосновани методически правила за обработка и съхраняване на архивните документи, както и осигурява тяхното използване. Така ще се даде възможност за пълен достъп на обществото до целия масив от документи. Комисията може да съществува като структура в Държавна агенция "Архиви" и само да изпълнява текущите проверки – при избори, по заявки и т.н. Така комисията няма да има политически функции, а само експертни – т.е. тя ще гарантира издирването на документите.


Въпросът за лустрация също трябва да се дискутира, защото той не е изчерпан. Моето мнение е, че законът трябва да предвиди задължителна лустрация за високите длъжности в държавата, а за по-ниските може да се въведе по-лек режим на преценка според случая.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4796 Неутрално

  ++++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  Прекрасно предложение !!!!!

  +++++++++++++

  Ще го допълня с това, че НАЙ-НАПРЕД
  трябва да се публикуват ДОСИЕТАТА НА ЩАТНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ.
  И РЕШЕНИЯТА, които са вземали по повод СЪДБАТА
  НА ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ, въз основа на ДОНОСИТЕ НА ДОНОСНИЦИТЕ.
  Защото ДОНОСИТЕ имат смисъл доколкото стават
  БАЗА ЗА РЕШАВАНЕ СЪДБАТА на конктетната ЖЕРТВА.
  Обзалагам се, че ще ЛЪСНЕ ПОТРЕСАВАЩАТА ИСТИНА
  ЗА САДИСТИ, които СА РАЗСИПВАЛИ ЖИВОТА и са ставали
  причина ЗА ФИЗИЧЕСКАТА СМЪРТ НА МНОГО ХОРА.
  ДА СЕ ОБЯВЯТ НАЙ-НАПРЕД ТЕЗИ ЩАТНИ САДИСТИ !!!!

 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Комисията,начело с члена на БСП Евтим Костадинов - почтен,честен,кадърен и мислещ човек/за разлика от съпартийците му в Парламента/,свърши прекрасна и ползотворна работа - тук се работи с документи,а не с КОМПРОМАТИ,КЛЕВЕТИ И КЛЮКИ /визирам днешният парламентарен цирк/!От нея има крещяща нужда,има километри неразкрити досиета /до сега са около 16 км папки - досиета на ПАЛАЧИ и ЖЕРТВИ /!
  Само че някои,но на ГЕРБ се "страхуват от Вирджиния Уулф!

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  Трябва да се изработи закон за лустрация иначе няма файда от отварянето на досиетата.Научаваме имената на агентите и какво от това и сега в партиите има такива агенти и в университетите и в медиите и в армията.

 5. 5 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 530 Неутрално

  "Не вярвам в добрите намерения на БСП, случаят е от категорията "Дяволът чете евангелието".
  ============================================================================
  Един от любимите анекдоти на големия руски актьор Юрий Никулин е следният:
  " -От гарата "А",към гарата"Б" тръгва влак.От гарата "Б"към гарата "А", в същото време,по същата линия тръгва друг влак. Но двата влака никога не се сблъскват.
  -Как така?!?
  -Не им е било писано."
  И на БСП и "добрите намерения" не им е писано да се сблъскат.
  ===================================================================
  "..Въпросът за лустрация също трябва да се дискутира, защото той не е изчерпан. Моето мнение е, че законът трябва да предвиди задължителна лустрация за високите длъжности в държавата, а за по-ниските може да се въведе по-лек режим на преценка според случая."

  Е, в някои страни направиха това,но тук-едва ли...

 6. 6 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Макар и закъсняла,лустрация ТРЯБВА ДА ИМА!

 7. 7 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Колко хора помнят, че декември 1990 от летище Враждебна за Москва излетя самолет с досиета.Ентусиазирани че Бай Тошо е паднал, хорицата не обърнаха внимание на тази полу прикрита новина.Тук останаха книжата с дребни риби като "Гоцэ", който като му дойде времето, се погрижи 30 страници от досието му да изчезнат, другата част досиета пък бяха надлежно изгорени от прославения генерал Семерджиев и подчинение му ...
  Прочее, за да има полза от отваряне на досиетата , бе необходима нетърпимост към заемане на висши държавни длъжности от "бившите" агенти на ДС. Законите действат винаги в някаква обществена среда... Трагикомично стана , оказа се че дс-агентите са работили за Родината .Днес вече е пределно ясно че "Родината" е била Съветска Русия мутирала в днешната Имперска Русия и няма бивш агент , който да не мастит бизнесмен или висш държавник... Завеса

 8. 8 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Тва са глупости. Само полит. звеното на ДС - 6 трябва да го нищят, а не останалите звена. Като почнат с тия досиета - кой бил вербуван, кой не бил и тн. Ама ако не е в отдел 6 това е престъпление. Другите звена се занимаваха с всякакви други разузнавания за интересите на България. Неуместно е да се отварят всички досиета освен на отдел 6. Разузнаването как по друг начин да си свърши работата ако не вербува?

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7946 Неутрално

  "като се публикуват досиетата на всички обявени едновременно с обявяването им."
  И не само, всички досиета трябва да станат публични.И да се направи , макар и много закъсняла лустрация. Видя се ,че само ние не я направихме и сме вечно последни във всичко . Само по корупция сме първи.

 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4051 Весело

  До коментар [#8] от "touchthis":

  И каква полза допринесоха доблестните рицари на меча и щита?!
  Освен изпития коняк и тортичките Захер във Виена?!

  klimentm
 11. 11 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Как така "всички досиета"?!?

  То ако са всички, ще излязат документи, че ръководителите на съвременна "европейска" и "натовска" България са избрани в средата(Бойчу) и края(Радев) на осемдесетте От ЦК на БКП....
  Някак неудобно се получава.

 12. 12 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#10] от "klimentm":

  как така каква полза са имали - ти ако си способен да оцениш ползата няма да го задаваш тоя въпрос. А и не се оглеждай в чуждата купичка - виждам че доста си им завиждал на по - равните от тебе

 13. 13 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Не знам друга държава да си е оповестявала външното разузнаване, Контраразузнаването и ВКР. По-надупена и позорна позиция от това няма. Дали Турция е дала на България данни за агентите си у нас?

 14. 14 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Фуражка на други фуражки-око не вади!А в момента властта е заета тамън от 2 фуражки.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 15. 15 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Не знам друга държава да си е оповестявала външното разузнаване, Контраразузнаването и ВКР. По-надупена и позорна позиция от това няма. Дали Турция е дала на България данни за агентите си у нас?
  —цитат от коментар 13 на psihodesen

  Аз па знам-Сноудън и Асанж под вещото ръководство на Путлер осветлиха доста агенти,включително и в арабски страни в които шпионажа се наказва със смъртна присъда.А и са млади,времената се менят.Рано или късно ще си легнат да спят,веднъж и завинаги на оная кушетка с каишите и венозния източник в Сан Куентин.А аз ще ръкопляскам от кеф...За нискостъбления по-ме е яд-дърт е и може наистина да не доживее възмездие,но виж тия двамцата-рано или късно ще проклинат защо са се родили...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Няма да е лошо да се отворят всички досиета или това, което е останало от тях...
  Най-важното съм сигурен, че отдавна е изнесено в посока Москва. Просто нашето ДС си е било на подчинение на КГБ.
  Пък и това, с досиетата е толкова претопляна манджа, че вече не е интересно. Всеки, който има глава на раменете е разбрал и усеща, за какво е ставало и става въпрос.
  Предполагам, че ще ги отворят, когато умре и последния доносник...!

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Най-важното съм сигурен, че отдавна е изнесено в посока Москва.
  —цитат от коментар 16 на tww09306483

  Не мисля че има изгорено дори и едно досие.По-скоро всичко седи в сейфове.И не виждам смисъл да е пращано чак в Москва.Тук във Фазановъдното Стопанство са.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 18. 18 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Е ... дано все пак отнякъде се почне!
  ДС са голямо бреме на врата на България!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK