Правителството одобри проекта на ГЕРБ за антикорупционен закон

Правителството одобри проекта на ГЕРБ за антикорупционен закон

© Георги КожухаровПравителството одобри проекта на ГЕРБ за антикорупционен закон и предлага на Народното събрание да го приеме, съобщи правителствената пресслужба. Проект изготви и БСП, който подложи на обществено обсъждане и предстои внасянето му в парламента.


Каква е разликата между двата проекта четете тук.


Иначе подкрепеният от кабинета законопроект урежда мерките за противодействие на корупцията, условията и реда за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, статута и функциите на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), както и взаимодействието ѝ с други държавни органи.
По смисъла на законопроекта корупция има, когато в резултат на заемащ висша публична длъжност злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неполагаща се материална или нематериална облага за себе си или за друг.


В проекта е записано, че комисията е единен независим антикорупционен орган, който се състои от петима членове - председател, зам.-председател и трима членове. Техният мандат ще бъде шест години, без право да бъдат избирани повторно. Те ще се избират от Народното събрание, като предложението за председател се прави от депутатите, а за зам.-председател и членове - от избрания председател на комисията.


Антикорупционната комисия се изгражда на основата на КОНПИ, като се предлага в нея да се влеят Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към МС, звеното от Сметната палата, свързано с дейността по отменения Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, както и съответната специализирана дирекция на ДАНС за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности.


Комисията ще приема и проверява имуществените декларации и такива за несъвместимост на заемащите висши публични длъжности, ще осъществява проверки на имущественото им състояние, ще образува производства за установяване на конфликт на интереси и за отнемане на противозаконно имущество.


При установено несъответствие в размер над 5 хил. лв. комисията ще изпраща материалите на НАП, а при несъответствие над 20 хил. лв. ще образува проверка на цялото имуществено състояние на проверявания.


Ако проверката установи несъответствие от над 150 хил. лв. между имуществото и нетния доход на проверявания, ще се предяви иск пред съда за отнемане на незаконно придобитото имущество. При постановена конфискация 30% от стойността на отнетото имущество ще се предоставя за социални цели.


За магистратите се запазва редът за подаване и проверка на декларациите им от Инспектората към ВСС, като при установено несъответствие между декларирани и установени факти в размер на не по-малко от 20 хил. лв. Инспекторатът ще уведомява комисията, която ще извършва цялостна проверка.


Със законопроекта се разширява и кръгът на хората, задължени да подават декларации. Към досегашните категории се добавят общинските съветници, главните архитекти на общините, управителите и изпълнителните директори на лечебни заведения за болнична помощ, които се финансират от бюджета на НЗОК, определените да администрират и управляват средства от ЕС, членовете на управителните съвети на държавните предприятия по Закона за горите, ръководителите на областните дирекции по безопасност на храните, ДНСК, ДФ "Земеделие" и др. Освен деклариране на имуществото и доходите на съпрузи и ненавършили пълнолетие деца, се въвежда и задължение за деклариране на имуществото и доходите и на този, с когото задълженият е във фактическо съжителство на съпружески начала.


Ако законопроектът бъде приет ще се подава само една декларация за имущество и интереси вместо досегашните две, но пък ще се разшири кръгът на подлежащите на деклариране обстоятелства - чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства на стойност над 10 хил. лв., които деклараторът ползва повече от 3 месеца в рамките на една година, както и обучения, платени със средства на задълженото по закон лице, ако еднократната им стойност надхвърля 1 000 лв. На деклариране подлежат имуществото и интересите както в страната, така и в чужбина.


Проверката на имущественото състояние ще се извършва по единни правила, но ще започва на различни основания в зависимост от това дали става дума за заемащи висши публични длъжности или за обвиняеми.


За обвиняемите се запазват досегашните основания, както и кръгът от престъпления, за които са привлечени към наказателна отговорност. Новите текстове предвиждат инспекторите на комисията да проверяват достоверността на фактите във всяка имуществена декларация и да образуват проверка на имущественото състояние при установено несъответствие в размер на не по-малко от 20 хил. лв. между декларираните факти и получената информация, когато след предоставената възможност за отстраняване на непълноти и грешки продължава да има несъответствие.


Комисията ще може да иска от съда разрешение за използване на СРС-та. Антикорупцуионният орган обаче няма да разполага с техника за прилагане на СРС. Това ще се извършва от оторизираните институции.


Комисията ще може да извършва проверки по сигнали на граждани и да се самосезира по публикации в медиите, когато те са достатъчно конкретни. Недопускането на анонимни сигнали, е гаранция срещу злоупотреби с предвидените в закона процедури, както и за защита на правата на лицата, срещу които те са насочени.


Създадени са и разпоредби за защита от неблагоприятни последици на подалия сигнала, като е въведено задължение за инспекторите в комисията да не разкриват неговата самоличност, да не разгласяват станалите им известни факти и данни, да предлагат конкретни мерки за опазване на самоличността на подалия сигнала, включително предотвратяващи действия, чрез които му се оказва психически или физически натиск.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5524 Неутрално

  поредният неработещ и лицемерен закон.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11054 Весело

  "Каквото стори дядо - все е хубаво" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  Поредната пародия - 2-мата Дилянчовци Добревски и Пеевски и Цвета Караянчева и Деса "Тежката артилерия" ще контролират Корупцията

 4. 4 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Сега на таз' Комисия като й сложат едни наши хора начело, всичките комисии, дансове и др. почти неработещи органи, съвсем ще спрат да работят. Ще чекат крадльовците да си подадат декларациите, ще чекат Неанонимни сигнали и ще гледат телевизор и, ако решат може да се самосезират

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5455 Весело

  Има ли някой, който е мислел че правителството ще одобри предложения от БСП проектозакон

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3645 Неутрално

  "... При установено несъответствие в размер над 5 хил. лв. комисията ще изпраща материалите на НАП, а при несъответствие над 20 хил. лв. ще образува проверка на цялото имуществено състояние на проверявания. ..."!

  Първо, кой ще установява това несъответствие? Второ, 5 хил.лева са смешна сума и несъответствие, може да бъде установено, за всеки.
  Нещо повече, според обявените официална МРЗ и минимални доходи, прекарани през минималната потребителска кошница, вероятно поне половината български граждани и семействата им, би трябвало да са умрели от глад, съвсем официално!
  Сами сметнете, колко са необходими, за нормален живот на четиричленно семейство и колко семейства имат такива доходи. Освен това, също съвсем официално с МРЗ не може да живееш, дори и самостоятелно. Пита се, как така може да работиш тежък труд и същевременно не може да се изхраниш от него. Говорим, за екзистенц минимума.
  Преди няколко години, бях на едно подобно дело... Адвоката на тоя, на който съдеха за незаконни доходи, направи смешен представителя на НАП! Та, адвоката беше пресметнал семейния доход на НАП-аджията и се оказа теоретически, че и самия той би трябвало да живее от незаконни доходи...! ;)

  Бивш tww09306483.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK