Зам.-шеф на Градския съд призова съдебния съвет по-бързо да му избере временен председател

Зам.-шеф на Градския съд призова съдебния съвет по-бързо да му избере временен председател

© Надежда Чипева, КапиталЗаместник-председателят на Софийския градски съд (СГС) Мина Мумджиева изпрати днес до съдийската колегия на Висшия съдебен съвет становище, в което посочва необходимостта от спешно назначаване на изпълняващ функциите председател на институцията. До овакантяване на мястото се стигна, след като досегашният ръководител Калоян Топалов подаде оставка от поста и съдебната система изобщо. Тя бе приета от съвета в края на септември и влезе в сила от 2 октомври, но съветът така и не гласува временен ръководител.


Мумджева припомня на кадровия орган, че въпросът не е бил решен при приемането на оставката на Топалов, не е направено нищо и след влизането ѝ в сила. Тя отбелязва, че междувременно на 4 октомври е бил своевременно решен същият казус за друг съд в страната - Апелативния съд в Бургас. Сегашният зам.-председател на съда с притеснение отбелязва, че темата не бе включена в дневния ред на колегията вчера, нито в редовните точки на този от днес, за когато е свикано извънредно заседание.


Предложение за и.ф. шеф на градския съд могат да направят членовете на колегията, както и председателят на Софийския апелативен съд като по-горна съдебна инстанция. До вчера номинации не бяха направени.
Съдия Мумджева отбелязва и друг проблем - според закона в такава хипотеза, когато няма председател на съда, функциите се поемат от негов заместник по старшинство. В случая това е именно Мумджева. Тя обаче не иска да поема тази задача, тъй като съпругът ѝ е съдебен инспектор и не иска да го поставя в ситуация с конфликт на интереси. По тази причина тя настоява кадровият орган на Темида да избере по-бързо временен шеф, защото в закона няма разпоредба какво се случва, ако няма председател и следващия по старшинство не може да поеме временното ръководство.


Тя посочва още, че съветът може да не приеме нейното тълкуване на закона, че при поемане на ръководството ще влезе в конфликт на интереси със съпруга си. Ако е така и съветът приеме, че временният шеф трябва да се избере именно по старшинство - в този случай тя заявява, че ще подаде оставка от поста.

Иначе в края на миналата седмица по желание на 51 съдии бе свикано общо събрание, което подкрепи друг зам.-председател в съда - Десислава Попоколева, за временен шеф на институцията. Колегията може да се съобрази или да не се съобрази с тяхното предложение, но трябва да действа спешно, призовава още Мумджева.


Вчера на заседанието на съдийската колегия председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заяви, че съдии алармират, че няма кой дори да им подпише заплатите и че най-големият съд остава без ръководител.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK