Здравното министерство увери, че прави всичко възможно за спасяването на болницата във Враца

Центърът на Враца, архив

© Цветелина Белутова, Капитал

Центърът на Враца, архивДържавата прави всичко възможно за спасяването на областната болница във Враца, увери Министерството на здравеопазването след два поредни дни с протести на служителите на лечебното заведение. Те не са получавали заплати от юли, но освен това предупреждават, че ако болницата фалира целият Северозапад ще остане без достъп до медицинска помощ.


Днес ръководството на здравното ведомство ще проведе срещи с кметовете на Община Ловеч Корнелия Маринова, и на Община Враца – Калин Каменов, заради финансовата криза, в която са двете областни болници там.


Вчера заместник-министрите на здравеопазването Мирослав Ненков и Лидия Нейчева са се срещнали с изпълнителния директор на врачанската МБАЛ "Христо Ботев" Орлин Цветков и са обсъдили обстоятелствата, довели до тежкото финансово състояние на лечебното заведение и проблемът с продълаващото трупане на лихви, запори и дългове.
При посещението си на болницата преди седмица министърът на здравеопазването Николай Петров лично увери ръководството и служителите на областната болница във Враца, че "ще направим всичко възможно болницата да я има". В опит за временна помощ тоава министерството е превело авансово парите за спешност и за отдалеченост, които й се полагат за годината, за да разполага с някакви финанси. Междувременно тече процес по преструктуриране и се изготвя оздравителен план.


Според Петров проблемът е в натрупаните задължения от години, върху които тече по 11%-12% лихва. Те са воденичен камък, който тежи не само на МБАЛ "Христо Ботев" Враца, но и на УМБАЛ Стара Загора, УМБАЛ Бургас и МБАЛ Ловеч, изброи министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK