Втори стадион във Варна изчезва по "отиграна" схема

Състоянието на стадион "Спартак" днес

© Дневник

Състоянието на стадион "Спартак" днесБивши футболисти и ръководители на футболния клуб "Спартак" във Варна са поискали от общинската власт и държавата да вземат спешни мерки, за решаването на проблема със собствеността и поддръжката на едноименни стадион. Това съобщиха самите те на пресконференция в София.


Според документите, представени от участниците в нея през 2006 година собствеността върху терена, на който е изграден стадионът е прехвърлена от Община Варна на частното дружество "Барет Ауто". Четири години по-късно – през 2010 г. акциите в новоучреденото акционерно дружество преминават във владение на друга частна компания – "Инжстрой". "От този момент досега нещата свързани със "Спартак" могат да се определят


само с една дума - "батак",
каза участниците в пресконференцията.


"Частната фирма експлоатира прилежащите терени на съоръжението, от които може да се печели, но на самия стадион те не са забили и един гвоздей, каза членът на фенклуба "Синдикат 12" Стефан Калименов. Те оставиха стадиона да се саморазруши, като вероятната цел е след време статутът му да бъде променен и там да бъдат изградени жилищни сгради".


Според Калменов общинската администрация в лицето на кмета на града Иван Портних, председателят на общинския съвет, съветниците, областния управител и министъра на младежта и спорта Красен Кралев трябва да предприемат спешни мерки и да решат проблема.


"Важно е обаче на каква цена ще стане това, уточни Калименов. В момента


теренът има изключително висока пазарна стойност.


Именно поради факта, че парцелът, върху който се намира спортното съоръжение, е изключително скъп и апетитен, в момента футболният клуб "Спартак" във Варна е смазан".


Според участниците в пресконференцията разпореждането с общинска собственост извършено през 2006г. с решение на Общинския съвет във Варна, и апортирането на общински имоти в дружеството "Спортен комплекс Спартак" АД, в това число и стадион "Спартак", по своята същност представлява


"безцеремонна кражба в особено големи размери".


Непаричната вноска е била оценена на около 3.2 млн лв.


"Създаденото дружество "Спортен комплекс "Спартак" АД отдавна е престанало да осъществява функциите, за които е било създадено – развитие на спорта, написаха още миналата година членовете на клуба в открито писмо до общинската администрация. Поради това, ние феновете на "Спартак Варна", настояваме Община Варна да излезе от така образуваното дружество, като си възстанови апортираните в него имоти, с оглед отпадането на предпоставките за съществуването му".


Справка в учредителните документи на компанията "Спортен комплекс "Спартак"" неговият предмет на дейност е "организиране и провеждане на спортни събития и мероприятия". Именно на това основание е взето и решението за извършването на


непаричната вноска в размер на 3.2 млн. лв.


Сега именно неизпълнението на това задължение става основа и на искането за разваляне на съдружието между общината и "Инжстрой" и връщането на стадион "Спартак" обратно във владение на Община Варна.


"През 2006 г. тогавашните общински съветници в града са основали своето решение на Закона за публично-частното партньорство, но вече основанието за съществуване на такова партньорство не съществува, тъй като закона изрично изисква разпореждането с недвижимо имущество, собственост на Общината, е нужно да бъде извършено в "обществен интерес", а не за кумулиране на печалби от група алчни бизнесмени, хранещи се от обществени поръчки", твърдят в писмото си членовете на клуба. Според тях именно общественият интерес днес изисква съдружието, което те определят като "престъпно" да бъде развалено и стадионите, спортните зали и всички други обекти за осъществяване на спортни дейности да бъдат върнати обратно на техните собственици – гражданите на Варна.


Според текста на същото писмо


занемаряването на съоръжението е извършено целенасочено,


за да може да бъде то унищожат и на негово място да бъдат изградени жилищни и търговски постройки.


От представен по време на пресконференцията вчера протокол от сесия на Общинския съвет във Варна, проведена на 19 май т.г. става ясно, че както съветниците, така и председателят им Тодор Балабанов са информирани за проблема, но до този момент не са предприели никакви действия за решаването му.


Казусът със стадион "Спартак" във Варна е почти идентичен с този, заплетен около най-големия градски стадион - "Варна" ("Юрий Гагарин").


Още през 2005 г. администрацията на тогавашния кмет на града Кирил Йорданов апортира в компанията "Спортен комплекс Варна"


136 хил. кв.м общински терени.


Върху тях трябваше да бъдат изградени нов градски стадион, спортни съоръжения и съпътстващата ги инфраструктура. В компанията община Варна има 35% дялово участие срещу 65% за партньора й "Химимпорт". За изпълнителен директор беше назначен Марин Митев, член на надзорния съвет на Централна кооперативна банка и на управителния съвет на "Химимпорт".


Първата копка на "Спортен комплекс Варна" през 2007. От дясно на ляво: Борислав Гуцанов, Кирил Йорданов, Петър Кандиларов и Марин Митев.

© БГНЕС

Първата копка на "Спортен комплекс Варна" през 2007. От дясно на ляво: Борислав Гуцанов, Кирил Йорданов, Петър Кандиларов и Марин Митев.


През годините от 2005 насам от "Спортен комплекс Варна" обясняваха, че реализацията на проекта среща огромни трудности заради липсата на кадастрална скица, подходи, инфраструктура, неясна собственост на част от парцелите и искания за продажба от собствениците им на "нереално високи" цени, изместване на подземни и надземни комуникационни трасета и др.


Апортът от 136 дка, с който Варна влиза в съдружието си с "Химимпорт", е оценен на малко над 12 млн. лв. Това прави


по около 40 евро на кв.м.


По същото време, по което е правена оценката - през април 2005 г., средната цена на парцелите в този район на Варна е около три-четири пъти по-висока. Въпреки това нито администрацията на Кирил Йорданов, нито тази на наследника му Иван Портних не оспориха оценката и така срещу апортираните имоти са записани 35% от акциите в "Спортен комплекс Варна". Останалите 65% "Химимпорт" получава срещу обявена парична вноска от близо 22.5 млн. лв. Според устава на компанията към момента на регистрацията й са внесени 25% от нея. За останалата част е дадена отсрочка "до две години".


Междувременно през септември 2015г. 14.46 дка от апортирания бивш общински терен беше продаден на командитно дружество с участието на "Кауфланд България" за близо 18.3 млн. лв. По информация на "Дневник" в момента се обсъжда и продажбата на още един терен за строителството на жилищен комплекс.


Сега - 12 години по-късно реализацията на проекта е


все още на фаза бавно напредващ "груб строеж".


Според зам.-кметът на община Варна Пламена Маринова след съдебната регистрация на съдружието с "Химимпорт" имотите, с които община Варна е влязла в него, са изгубили статута си на общинска собственост и вече представляват собственост на друго юридическо лице.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Варна си е Варна ,всичко което е общинско и държавно ,ще се открадне от мафията ,в съучастие с най видните варненци ,които са на власт в момента .

 2. 2 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 221 Весело

  Варна и цяла българия е на ДС и КГБ мафията !!!затова нищо читаво не остана в държавата камо ли спорт

  Долу рушистите и фашистите
 3. 3 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 257 Разстроено

  Не се налапаха!
  А някаква идея за обществото, нещо смислено да направят, че да ги споменват с добро поколения напред не им и минава през ум!
  Може би България е единствената държава, в която е престижно обществото да те мрази. Едва тогава явно си показал какъв корав бизнесмен си, като си ги изиграл с далаверата, всички са разбрали и нищо не е последвало от това. Безнаказаност, супер привилегия, новия статус символ за богопомазани кадровици и мошеници.
  Забравили са отдавна, че за един костюм живее човек, гол се ражда, а с костюм го погребват.

 4. 4 Профил на Nikolay Marinov
  Nikolay Marinov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Спас, кой стои зад тези фирми, имало е цяла пресконференция, не казаха ли

 5. 5 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Химимпорт = ТИМ
  ТИМ= ръката на руската мафия в България
  Варна = феодален град, собственост на ТИМ (руски анклав)

 6. 6 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Боце нема ли да се изока сега? Омертата май работи без неговата благословия. Виждат те че политическата му кариера е към края си и започнаха да се еманципират, най-вероятно под ръководството на Цвъки.

 7. 7 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  А защо стадионите трябва да са в центъра награда??

  В Русия съм! В Русия съм!
 8. 8 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 381 Неутрално

  този човек е писал и "публикувал" много статии за нарушения и злоупотреби в град Варна, в тази e- media.

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Варна и цяла българия е на ДС и КГБ мафията !!!затова нищо читаво не остана в държавата камо ли спорт
  —цитат от коментар 2 на marks_nazi
  На 100% съм съгласен.Вижте какъв чешит имаме за военен министър - Председател е на ВМРО – Българско национално движение (ВМРО-БНД). Бил е народен представител в 38-то Народно събрание с листата на ОДС. Тогава е член на Комисията по национална сигурност. Преди парламентарни избори 2001 г. напуска коалицията ОДС. ВМРО-БНД, заедно с движение "Гергьовден" участва на изборите, но не успява да влезе в парламента.
  През пролетта на 2005 г. ВМРО влиза в предизборна коалиция Български народен съюз (БНС), заедно с БЗНС-НС на Анастасия Мозер и Съюза на свободните демократи (ССД) на Стефан Софиянски. БНС влиза в парламента с 13 депутата, между които и Красимир Каракачанов.
  Той беше огласен от комисията по досиетата още през 2007 г. при проверката на народните представители, като агент „Иван” на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, вербуван през 1989 г.

 10. 10 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Министър Краден Крадлев е основна действаща фигура и в схемата, по която съвсем скоро друг държавен имот ще премине безвъзмездно в частни ръце - стадион "Българска армия" - плюс базите в Панчарево.
  Там, анонсираният "честен и прозрачен "ТЪРГ" тихомълком се трансформира в "КОНКУРС" .
  Знае се, че ТИМ-аджийския тарикат играе в комбина с ДДС-измамника Ганчев .
  Фарс с белязани карти, в който печелившия отдавна е предизвестен.

  .
 11. 11 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Малко, след като се разбра, че "Кауфланд-България" търси настойчиво терен в близост до баровските квартали "Бриз" и пътя за кв. Виница, Албена и "Златни" за своя четвърти магазин в морската столица и взе, че се случи странен поврат.
  Община "Варна" скоропостижно апортира в частното дружество ТИМ 17 дка стратегически важен терен в близост до стадион "Варна" /бивш "Юрий Гагарин" , от които 14 дка по най-бързия начин бяха продадени "на отлична цена" на купувача от Федерална република Германия.
  Никой така и не разбра, защо терените трябваше да бъдат продадени от ТИМ, а не от общината направо.
  Официалната версия е, че с тези пари трябва да бъде финансиран строежа на стадиона.
  Днес минах от там.
  Хипермаркет "Кауфланд -Бриз юг" вече е напълно готов и на 12-ти открива врати за клиенти.
  А, стадион "Варна" е все още доникъде , и скоро няма да стане.

  .
 12. 12 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Варна е градът превзет напълно от мафията.

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  А Тимаджийте нищо не знаят ,нали...............?!

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4273 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":


  До коментар [#2] от "marks_nazi":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Всичко се командва от Тимаджийте и техните покровители!

 15. 15 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Тимаджийска история. Обърнете внимание на този пасаж:

  " В компанията община Варна има 35% дялово участие срещу 65% за партньора й "Химимпорт". За изпълнителен директор беше назначен Марин Митев, член на надзорния съвет на Централна кооперативна банка и на управителния съвет на "Химимпорт"."

  Марин Митев е един от старейшините в официално несъществуващата групировка ТИМ. Той е един един от тримата ръководители, на които се отчитат всички бизнесмени от групата. А "Химимпорт" е законната компания, с която ТИМ ръководи целия си изпран бизнес - от износ на зърно, през авиокомпанията, та чак до строителни фирми и бизнес в сферата на услугите и финансите. Всичко това е надлежно описано от вече покойния Юрген Рот в книгата му за новите демони.

  Практически в момента стадионът е собственост на ТИМ, прехвърлен, както се вижда, при съмнителни обстоятелства от тимаджийския храненик и несменяем кмет /по онова време/ Кирил Йорданов. Феновете на Спартак да отидат да се оплачат на арменския поп, защото само той може да им помогне. В България дори Бойко не смее са посегне на бизнеса на тази групировка.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 16. 16 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 508 Неутрално

  ТИМ е неформалното название на варненския икономически холдинг около групите на дружествата „Холдинг Варна АД“ и „Химимпорт АД“. Основан е в средата на 90-те години от няколко морски пехотинци от военното поделение "Тихина" към ВМС на България.. Престъпната дейност се описва като изнудване и рекет, сплашване, трафик на проституция, хазарт, наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили [1].

  BG e мини империя на злото.
 17. 17 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 837 Неутрално

  а обществото се превърна в безпомощни и вече нехаещи зрители на този цирк

 18. 18 Профил на uhh26375027
  uhh26375027
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#10] от "Явор Рг":

  яворчо,комплескирано делиорманче,базите ще бъдат на ЦСКА,ТЕ СА ПОСТРОЕНИ ЗА ЦСКА И ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗУВАТ ЗА РАЗВИТИЕТО НА МЛАДИ И ТАЛАНТЛИВИ БЪЛГАРСКИ ФУТБОЛИСТИ,ЗА РАЗЛИКА ОТ 30 МИЛ.ЛЕВА,КОИТО ЕДИН ДЕЛИОРМАНСКИ ОЛИГАРХ,УНИЩОЖИЛ БЪЛГАРСИ МОРСКИ ФЛОТ,ДАВА ВСЯКА ГОДИНА НА БРАЗИЛСКАТА СИ КОЛОНИЯ...АПРОПО,КОЛКО ЛУДОГОРЧЕТА ЩЕ ИГРАЯТ ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР НА РОДИНАТА НИ В СЪБОТА???

 19. 19 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 652 Неутрално
 20. 20 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 696 Гневно

  А защо стадионите трябва да са в центъра награда??
  —цитат от коментар 7 на Веселин Дечев


  Ама ти честно ли? Аз съм осмо поколение варненец и дядо ми тогава е строил в "крайните квартали", днеска мястото е известно като Севастопул. Градовете се разширяват и това са нормални процеси. Стадион Спартак далеч не е центъра на града, но това е друг въпрос. А и дори да е, какво? Трябва всяка градинка, паркче и зеленинка да се застори ли?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 21. 21 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Химимпорт = ТИМТИМ= ръката на руската мафия в БългарияВарна = феодален град, собственост на ТИМ (руски анклав)
  —цитат от коментар 5 на praseta_mezeta

  Това уравнение заслужава Нобелова награда.За съжаление валидно е за цялата българска територия и икономика.Хайде повече да не задаваме въпроса ":КОЙ ни управлява?"

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  А защо стадионите трябва да са в центъра награда??
  —цитат от коментар 7 на Веселин Дечев


  А защо не?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Никой не е бил по главата варненци да гласуват за БСП, другарите отдавна плячкосаха всичко.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Весело

  ТИМ ТИМ ТИМ ТИМ ТИМ
  Тара ТИМ

  chavo64
 31. 31 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 541 Неутрално

  На мен не ми се вярва да се допусне чак такава наглост Спартак да бъде закрит, съответно върху него да се изградят жилищни сгради. Всъщност можем да допуснем, че това са интересите на хора от кръга на Янко Станев и приближените до него фирми от рода на Инжстрой , но все пак в България все още има власт и над тях, колкото и да си мислят, че са недосегаеми. Казусът е доста стар. Преди повече от 10 години Янко взе отбора Спартак и го съсипа. Беше добър отбор, варненци помнят. Трябва повече да се задълбае по темата кога, как и защо е даден стадиона на Станев, който винаги е бил в управлението на града - дали като общински съветник, квартален кмет или "пазител" на хазната. От там трябва да се започне разследването и да се извършва последователно. Но няма кой да се заеме. Журналистите от време на време си чешат клавиатурите и то обикновено по съвсем различни подбуди, несвързани с истината за Спартак.

 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Всичко е по една схема:
  - закъсала община/държава
  - Загрижена социално отговорна фирма
  - евтина оценка
  - малка парична вноска
  - ударно изхвърляне на държавата/общината
  - изненадааа
  Стадиони, панаири, ЦУМ и т.н...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Като немат агитки тип "софийски", така ще е.
  В БГ собствеността може да бъде съхранена само с физ. сила. Другото са празни приказки в най-корумпираната страна.

 35. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Като немат агитки тип "софийски", така ще е. В БГ собствеността може да бъде съхранена само с физ. сила. Другото са празни приказки в най-корумпираната страна.
  —цитат от коментар 34 на calc

  Е то в София стадион "Раковски" и Мотопистата са само пилотен проект !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 36 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#7] от "Веселин Дечев":

  Какъв център, какви пет лева сънуваш. Стъпвал ли си във Варна и имаш ли идея къде се намират двата стадиона? За твоя информация - не че ти говори нещо - стадионите са съседно до кварталите Цветен и Чайка. И двата жилищни. Именно затова в статията се говори, че са парцелите са апетитни като обект на жилищно строителство.

  I don't want to believe. I want to know.
 37. 37 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  [quote#35:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  И аз за Раковски се сетих, ама там ни се размина. Сега има малки игрища.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 38. 38 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Както обикновено, служителите на бюро на групировката са инструктирани да влязат под всяка статия срещу милата им банда, за да пляскат минуси на будните хора.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Lamento
  Lamento
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#36] от "Milva":

  Той не е стъпвал вън от нужника, каква ти Варна?

  Комунизъм или смърт!......Каква е разликата?!?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK