ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Даренията на фирми и фондации намаляват, но гражданите дават повече

<strong>Източник: </strong><em>Български дарителски форум</em>

© Български дарителски форум

Източник: Български дарителски форумОбщата дарена сума от фондации, компании, еднолични търговци и физически лица през 2016 г. е 96 137 349 лв. Спрямо 2015 г. това представлява спад в общия обем дарения с 11% или с почти 12 млн. лева в абсолютна стойност. Тенденцията на спад се задържа от 2012 г. насам, но даренията от хора за хора се увеличават.


Това показва годишният Анализ на Български дарителски форум за тенденциите и обемите на дарителството и корпоративната социална отговорност.


Общи обеми на дарените средства през последните 5 години<br /><strong>Източник: </strong><em>Български дарителски форум</em>

Общи обеми на дарените средства през последните 5 години
Източник: Български дарителски форум
За трета поредна година най-големите дарители в страната остават фондациите с дарени 52.8 млн. лева или 55% от общата сума, но с 2 млн. лв. по-малко, отколкото през предходната година. Приоритетни сфери на инвестиции и дарителство на фондациите също се запазват - образование и наука, детско и младежко развитие, социална подкрепа, общностно развитие.


Компаниите са вторите по обем дарители с дарени 34.1 млн. лева. Спрямо предходната 2015 г. се отчита спад от 26% в даренията им или около 12 млн. лв. по-малко. Предпочитаните от тях сфери за подкрепа са близки до тези на фондациите - образование и наука, детско и младежко развитие, социална подкрепа, култура и изкуство.


На фона на общия спад на даренията, за последните пет години се наблюдава постоянно плавно увеличение на дарените средства от индивидуалните дарители. През 2016 г. гражданите в България са дарили малко над 8.5 млн. лева, което представлява ръст с около 2 млн. лева или с 33% повече спрямо 2015 г. Хората насочват средствата си най-вече за здравни каузи и помощ на хора за скъпо лечение (61.8% от всички частни дарени средства), за социална подкрепа предимно в помощ на деца и семейства, живеещи в бедност (46.5%) и за помощ на пострадали в екстремни ситуации при бедствия и аварии (41%).


Дарени средства в лева по източници за последните 5 години<br /><strong>Източник: </strong><em>Български дарителски форум</em>

Дарени средства в лева по източници за последните 5 години
Източник: Български дарителски форум


Важна промяна през 2016 г. настъпи за дарителите на храни, отбелязват от БДФ. През втората половина на 2016 г. бяха гласувани промени в Закона за данък добавена стойност, с който се регламентира хранителното подпомагане чрез механизма "хранителна банка" и се осигурява възможност за данъчни облекчения за дарителите на храни при ясни процедури и правила. Промените обаче влязоха в сила от месец януари 2017 г., затова ефективността на механизма за данъчни облекчения при дарения на храни ще може да се проследи догодина.


Все още стоят нерешени законодателни промени, свързани с регламентиране на доброволчеството и липса на единни ставки за данъчните облекчения за дарителите за различни каузи. Особено демотивиращо за дарителите е честото отсъствие на имената им в медиите, при отразяване на техни програми и проекти в полза на обществото, отбелязват от организацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK