Даренията на фирми и фондации намаляват, но гражданите дават повече

<strong>Източник: </strong><em>Български дарителски форум</em>

© Български дарителски форум

Източник: Български дарителски форумОбщата дарена сума от фондации, компании, еднолични търговци и физически лица през 2016 г. е 96 137 349 лв. Спрямо 2015 г. това представлява спад в общия обем дарения с 11% или с почти 12 млн. лева в абсолютна стойност. Тенденцията на спад се задържа от 2012 г. насам, но даренията от хора за хора се увеличават.


Това показва годишният Анализ на Български дарителски форум за тенденциите и обемите на дарителството и корпоративната социална отговорност.


Общи обеми на дарените средства през последните 5 години<br /><strong>Източник: </strong><em>Български дарителски форум</em>

Общи обеми на дарените средства през последните 5 години
Източник: Български дарителски форум
За трета поредна година най-големите дарители в страната остават фондациите с дарени 52.8 млн. лева или 55% от общата сума, но с 2 млн. лв. по-малко, отколкото през предходната година. Приоритетни сфери на инвестиции и дарителство на фондациите също се запазват - образование и наука, детско и младежко развитие, социална подкрепа, общностно развитие.


Компаниите са вторите по обем дарители с дарени 34.1 млн. лева. Спрямо предходната 2015 г. се отчита спад от 26% в даренията им или около 12 млн. лв. по-малко. Предпочитаните от тях сфери за подкрепа са близки до тези на фондациите - образование и наука, детско и младежко развитие, социална подкрепа, култура и изкуство.


На фона на общия спад на даренията, за последните пет години се наблюдава постоянно плавно увеличение на дарените средства от индивидуалните дарители. През 2016 г. гражданите в България са дарили малко над 8.5 млн. лева, което представлява ръст с около 2 млн. лева или с 33% повече спрямо 2015 г. Хората насочват средствата си най-вече за здравни каузи и помощ на хора за скъпо лечение (61.8% от всички частни дарени средства), за социална подкрепа предимно в помощ на деца и семейства, живеещи в бедност (46.5%) и за помощ на пострадали в екстремни ситуации при бедствия и аварии (41%).


Дарени средства в лева по източници за последните 5 години<br /><strong>Източник: </strong><em>Български дарителски форум</em>

Дарени средства в лева по източници за последните 5 години
Източник: Български дарителски форум


Важна промяна през 2016 г. настъпи за дарителите на храни, отбелязват от БДФ. През втората половина на 2016 г. бяха гласувани промени в Закона за данък добавена стойност, с който се регламентира хранителното подпомагане чрез механизма "хранителна банка" и се осигурява възможност за данъчни облекчения за дарителите на храни при ясни процедури и правила. Промените обаче влязоха в сила от месец януари 2017 г., затова ефективността на механизма за данъчни облекчения при дарения на храни ще може да се проследи догодина.


Все още стоят нерешени законодателни промени, свързани с регламентиране на доброволчеството и липса на единни ставки за данъчните облекчения за дарителите за различни каузи. Особено демотивиращо за дарителите е честото отсъствие на имената им в медиите, при отразяване на техни програми и проекти в полза на обществото, отбелязват от организацията.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  За 5 години са дарени общо над 560 млн. лв. Интересно ми е дали всички тези средства отиват по целесъобразност и какъв е ефектът от дарителските кампании. Защото ми се струва, че нуждаещите се се увеличават с всяка година, а възможности на граждани, фондации, компании и ЕТ са ограничени. А и за част от тези каузи е пряко отговорна държавата, която поради сбъркания си модел на управление и функциониране веднъж ни взима пари под формата на данъци и осигуровки, и втори път се налагат дарения.

  Аз лично дарявам от време на време, но ако имах повече възможности, и повече бих давал. Солидарността е важна за съществуването на обществото. И все пак не бива да се злоупотребява с това - имам личен горчив опит преди години, който сочеше точно това. А вероятно тези случаи не са малко.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5638 Неутрално

  Трябва да се дарява. Човекът не е изолиран, а живее в общество. Усещането да си полезен е чудесно. Но и да си в състояние да помогнеш. САЩ са начело в света по дарителство. 34% от хората там даряват. Ние сме под 5%.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":

  Между 4 и 5% от дарените суми стигат до крайната си цел. Останалите отиват за хонорари, рекламни кампании, партита и други веселящи ВИПа занимания. Май затова всяка закъсала силиконова джукеса обявява, че има проект да се занимава с "благотворителност".

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  в статистиката влизат бабичките, дето хвърлят пликове с пари от терасите на мними полицаи?

 7. 7 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Това е неоспоримо доказателство за безхаберието на държавата !!!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7741 Неутрално

  "най-големите дарители в страната остават фондациите с дарени 52.8 млн. лева или 55% от общата сума"
  Дайте и имената на фондациите. Може би са тези, които са най-недолюбвани от форумните тролове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK