Управляващи заплашиха журналиста Виктор Николаев с уволнение и "гейт" заради въпроси (обобщение)

Управляващи заплашиха журналиста Виктор Николаев с уволнение и "гейт" заради въпроси (обобщение)

© "Нова телевизия"Журналистически въпроси около актуалните скандали в държавата - за роднинските назначения в Хасковската община и за сделката за изтребители за армията, предизвикаха днес бурни реакции у представители на управляващата коалиция, които стигнаха до заплахи към водещия на сутрешния блок в "Нова телевизия" Виктор Николаев.


Изявите на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов предизвикаха вълна от коментари в социалните мрежи и протести от журналистически организации. Управляващите се разграничиха в декларация от думите на представителя си. Двамата политици обаче дадоха да се разбере, че не намират нищо нередно в поведението си и се обявиха за жертви на атаки заради принципните им позиции и самоотвержената им работа по други теми. В края на деня Тодоров поднесе извинения, но с уговорката, че го прави само заради култа си към свободата и че е бил разбран превратно.


Аз за такъв въпрос уволнявам


В интервю рано сутринта принудително оттегленият като кандидат за шеф на Комисията по досиетата Антон Тодоров, който в последните дни направи поредица от нецензурни изявления от парламентарната трибуна, беше провокиран с въпроса дали решението за преговори с компанията "Грипен" за изтребители е взето от "една шайка, която иска да вземе 1.5 млрд. лв.". Препратката към книгата "Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите", която Тодоров написа преди 4 години в критика срещу настоящата си партия и нейните лидери, вбеси политолога. "Много силни думи употребявате, ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката Ви - и тя беше тръгнала малко в някаква посока, но нещо виждам, че липсва столчето й", предупреди той Николаев, намеквайки за оттеглянето на Анна Цолова. Преди месец "Нова телевизия" неочаквано обяви, че тя няма повече да партнира на Николаев, а ще прави собствено лайфстайл предаване. Решението беше обяснено с отдавна подготвян проект, въпреки че Цолова фигурираше в заставките на сутрешния блок за новия сезон.
По-нататък в интервюто Антон Тодоров извади схема с картинки и снимки - подобна на разпространената от колежката му Елена Йончева от БСП за Делян Добрев и обясни, че представя роднински назначения в детска градина в община Брегово. В заключение попита водещия какъв въпрос би задал по тази тема. Репликата на Николаев "Защо сте наточен толкова на тази детска градина?" обаче видимо не му хареса и той заключи: "А, не, за такъв въпрос аз, ако бях шеф на "Нова", уволнявам".


Ще разработя един "Викторгейт"


Минути по-късно следващият събеседник в сутрешния блок - вицепремиерът Валери Симеонов, коментира назначенията на приближени до депутата от ГЕРБ Делян Добрев в Хасково, като обясни ситуацията с назначението на тв водещия. По думите на Симеонов - лидер на НФСБ, коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението, няма никакъв проблем в назначенията, щом хората си вършат работата, а медиите възбуждат низки страсти в обществото.


Симеонов обяви, че назначените и Делян Добрев не са виновни за случилото се, а отговорността е единствено на кмета, който не е обявил конкурс, а ги е назначил с временен договор, който след това е бил удължен. Той обаче даде да се разбере, че това е честа практика. "Вие с конкурс ли сте назначен? Не. Сложили са ви на временен договор и са ви удължили (договора - бел.ред). И останахте сам на всичкото отгоре", обърна се вицепремиерът към Виктор Николаев, отново с намек за отсъствието на екранната му партньорка Анна Цолова.


Последва този диалог:


Валери Симеонов: Вие нямате ли роднини? Те не работят ли някъде?


Виктор Николаев: Работят.


Валери Симеонов: Къде работят? Използвали са връзките на водещия на "Нова телевизия"?


Виктор Николаев: Най-вече...


Валери Симеонов: Точно това е станало, бъдете сигурен. Утре, ако съм злонамерен, ще разработя един "Викторгейт".


Скрийншот от предаването с участието на Цвета Караянчева и Александър Методиев

© Дневник

Скрийншот от предаването с участието на Цвета Караянчева и Александър Методиев


Иначе ще трябва да ви взема от заплатата


Във вторник зам.-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се появи за интервю в "Нова телевизия", водейки със себе си друг събеседник - продуцента Александър Методиев. Николаев обясни, че присъствието на продуцента е било поставено като изрично условие от Караянчева за нейното участие в сутрешния блок и обсъждането на казуса "Делян Добрев". От разговора стана известно, че Методиев е извикан, за да разкаже за професионалните си отношения с Елена Йончева, от която тръгна скандала в Хасково. Караянчева отговори на няколко въпроса в началото на интервюто и поиска да се даде думата на Методиев. На ироничното предложение на Виктор Николаев тя да задава въпросите на доведения събеседник, отвърна: "Е, не, няма да ви отнемам това, защото иначе ще трябва да ви взема от заплатата".


Ето видео от разговорите с тримата политици:Мрежите: Позорно е политици да заплашват журналисти


Поведението на политиците предизвика остра реакция в социалните мрежи. "Сега разбирам гениалния замисъл на Антон Тодоров, решил е да разбие Шайката отвътре. С всяко следващо телевизионно участие и изказване е много близо до тази своя цел", посочва политологът Милен Любенов във "Фейсбук".


Пиар експертът Любомир Аламанов допълва: "Ужасно е, когато представящи се за проевропейски настроени политици заплашват журналисти в ефир. Позорно е".

"Заплахите и подмятанията, които целят да притеснят и затворят устите на журналистите, са изключително тревожно явление в страна с претенции за демокрация. Тази агресия е още по-неприемлива, когато произтича от депутати от управляващата партия. Не трябва да има никаква толерантност към изблици, в които прозира желание за репресия срещу хора, които си вършат работата. Това поведение разкрива носталгия към желязната хватка на властта в епохата на тоталитаризма", пише в мрежата политологът Петър Чолаков. Той призовава журналистическата гилдия да излезе с категорична позиция за репликите на Антон Тодоров.


ГЕРБ: Няма неудобни въпроси, а неточни отговори


Четири часа след интервюто парламентарната група на ГЕРБ излезе с позиция, в която се разграничава от поведението на депутата и посочва, че той изразява личното си мнение.


"Смятаме, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси. За нас няма лоши и неудобни въпроси, а неточни отговори", се казва в позицията.


БСП и ДПС осъдиха поведението на Тодоров и Симеонов, а "Воля" видя в него "атентат срещу свободното слово. Извънпарламентарните "Да, България" и ДБГ поискаха оставката на Тодоров. НФСБ, чийто лидер е Валери Симеонов, не са излезли с позиция. Повече за политическите реакции тук.


"Нова телевизия": работата на журналистите е да задават въпроси


В разпространена по обед позиция "Нова телевизия" посочва, че приема отправянето на заплахи от публични фигури към журналисти за недопустимо поведение.


"Ръководството на медията застава зад Виктор Николаев и останалите журналисти, чиято работа е да задават въпроси. Квалифицирането на журналистическите въпроси, вместо даването на отговори, е опит за подмяна на актуалните теми", се казва в позицията.


В късния следобед журналистите от "Нова телевизия" разпространиха във "Фейсбук" позиция в защита на колегата си, в която осъдиха всеки опит за намеса в работата на на медиите, подчертавайки, че е право на всеки журналист да задава въпроси, свързани с дневния ред на българското общество, особено когато са неудобни за политиците. Те попитаха дали ГЕРБ ще вземе някакви мерки срещу Антон Тодоров, както и дали правителството ще се разграничи от действията на вицепремиера Симеонов.


Журналистическа асоциация призова за бойкот


Асоциацията на европейските журналисти в България нарекоха телевизионните изяви на политиците "опит за цензура" и призоваха медиите да бойкотират силните на деня, които подлагат журналисти на натиск и демонстрират пренебрежение към свободата на словото.


"В случай че ГЕРБ не свали незабавно политическото доверие от Тодоров, думите му могат да бъдат приемани като признание, че управляващите оказват натиск върху една от най-големите телевизии в страната и де факто стоят зад оттеглянето на Ани Цолова от предаването "Здравей, България", се казва в позицията. Още по темата тук.


Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) София Владимирова определи случилото като недопустимо и каза, че медийният регулатор ще направи проверка и ще действа според правомощията си. От думите ѝ се разбра, че съветът практически няма механизъм за въздействие. Още по темата тук.


Съюзът на издателите в България (СИБ) обяви, че протестира остро срещу поведението на народния представител от ГЕРБ Антон Тодоров и оцени като недопустимо представител на властта да отговаря на въпрос със заплаха. "Подобна агресия е удар срещу всички медии, които поставят на първо място обществения интерес", се посочва в позицията на организация. Още по темата тук.


"Ченгета" и "платени" в атака срещу политиците


Коментарите от двамата политици дойдоха в късния следобед под формата на изявления във "Фейсбук". Антон Тодоров обяви, че в рамките на по-малко от десет дни е "обект на безпрецедентна атака за оплюване и дискредитация от среди, които никога няма да ми простят разкритията, направени за Командирите им и техните бизнес и медийни обръчи". Минути по-късно пресцентърът на ГЕРБ запрати изявление на Тодоров, в което той поднася уточнява, че е бил разбран превратно и не е заплашвал журналиста. Депутатът поднася извинения, но с изричната уговорка, че го прави само заради "култа към свободата", който изповядва.


Валери Симеонов написа, че човек трябва да е "предубеден, заблуден или платен", за да възприеме думите му към Виктор Николаев като заплаха и обвини "вдигналите се в защита", че мълчали при инциденти със служители на неговата телевизия СКАТ и с него самия. В заключение подчертава, че атаката срещу него съвпаднала с внасянето на сигнал в прокуратурата срещу приватизацията на Български морски флот от фирмата на братя Домусчиеви. Още по темата тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK