В опит да обедини съвета Панов предложи нов кандидат за временен шеф на градския съд

Лозан Панов, председател на ВКС

© Анелия Николова

Лозан Панов, председател на ВКСПредседателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов внесе в съдийската колегия на ВСС предложение за и. ф. председател на Софийския градски съд (СГС) да бъде определен съдията от Софийския апелативен съд (САС) Красимир Машев, съобщи пресаташето на върховната инстанция.


Предложението идва след като вчера колегията не успя да избере временен председател на ключовата съдебна инстанция, която стои без оперативно ръководство от 2 октомври, откакто влезе в сила оставката на доскорошния ръководител Калоян Топалов. Миналият състав на съдебния съвет гласува напускането на Топалов от поста и съдебната система изобщо на 26 септември. Тогава обаче не предприе нищо за процедурата по избор на временен шеф. Бързи действия нямаше и от новия състав на ВСС, който в две заседания не обсъди въпроса.


Вчера зам.-председателят на СГС Мина Мумджиева- която е най-старша, съобщи на съвета, че не иска да изпълнява тази функция, защото ще влезе в конфликт на интереси със съпруга си, който е съдебен инспектор. Тя призова кадровците към спешни действия, защото съдът стои без ръководител, а в закона няма предвидена хипотеза какво следва, когато ръководният пост е овакантен и най-старшият от заместниците откаже да е временен ръководител.
На извънредното заседание на съдийската колегия вчера стана известно, че председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева е предложила бившия временен шеф на Софийския районен съд (СРС) и бивш прокурор Стефан Милев. Според някои от членовете на съвета неговата номинация е спорна, защото съдийският му стаж е малко над една година, Димитър Кояджиков пък заяви, че Милев се е държал цинично като ръководител на СРС. Според други като Вероника Имова - той е награждаван за работата си като временен шеф, а председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев дори заяви, че не трябвало да има други номинации. Няма ограничение, всеки може да сезира колегията, репликира го вчера Панов.


Другата номинация бе издигнатата от общото събрание на съдиите в градския съд - Десислава Попколева, но и на нея не достигна един глас, за да бъде избрана. Предложение могат да правят председателите на по-горните съдебни инстанции и членовете на ВСС.


Така се стигна до номинацията на Лозан Панов от днес, който в качеството си на горестоящ административен ръководител и член на ВСС предлага Красимир Машев от САС. Панов пише, че очаква с това предложение да обедини гласовете на членовете на съвета и подчертава, че този избор има за цел недопускане на блокирането на организацията на работа в съда, осигуряване и продължаване на неговото функциониране, както и административното обезпечаване на дейностите му, включително работа с граждани и други институции.


"Председателят на окръжния съд, респективно на Софийския градски съд, съгласно чл. 86, ал. 1 от Закона за съдебната власт осъществява общо организационно и административно ръководство на съда, като изчерпателно са посочени правомощията му, които включват организационни и ръководно-административни функции, за изпълнението на които се изисква висок професионализъм и безупречни морални качества. Посочените качества са изискуеми за всеки ръководител, който следва да е гарант за отстояване на принципите за независимост на съдебната власт, върховенството на закона, прозрачност и недопускане на порочни и нерегламентирани практики.


В този смисъл и в Кодекса за етично поведение на българските магистрати са въведени специфични правила за етично поведение на административни ръководители. Ето защо, считам, че Красимир Атанасов Машев - съдия в Софийския апелативен съд, притежава тези високи морални и професионални качества, необходими за изпълнение на функциите на административен ръководител -0 председател на Софийския градски съд", аргументира се Панов.


В предложението е посочена професионалната биография на Машев, който е завършил право в СУ "Климент Охридски", има над 17 години юридически стаж, от които 12 години като съдия. Първо е бил в столичния районен съд и последователно е преминал през градския съд и сега е в апелативния. Поощряван е от съвета със служебна благодарност за висок професионализъм два пъти. Той е и преподавател.


В предложението си председателят на ВКС пише още, че Машев е с дългогодишен стаж като съдия в СГС и отлично познава организацията на работа, съдиите и съдебните служители, включително проблемите и трудностите с високата натовареност на съда.


"Уверен съм, че предложената от мен кандидатура безспорно отговаря на облика на административен ръководител и притежава необходимите качества за успешно справяне с работата на административния ръководител. Изразявам личната си убеденост, че съдия Красимир Машев има доказан авторитет и качества и ще се ползва с уважението на своите колеги и съдебните служители и ще получи необходимата подкрепа при изпълнение на функцията на председател и ръководител на най-големия и натоварен съд в страната - Софийския градски съд", подчертава Панов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK