Проверка на Инспектората на съдебния съвет откри две досъдебни производства на повече от 12 години

Проверка на Инспектората на съдебния съвет откри две досъдебни производства на повече от 12 години

© Николай ДойчиновПроверка на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС) откри две досъдебни производства, които са останали неприключени от образуването им преди повече от 12 години. Това е станало след разглеждането на 128 заявления от граждани за нарушаване на правото им на разглеждане и решаване на делата в разумен срок, съобщиха от ВСС.


Едното от производствата е за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди. То е образувано през 2004 г. и продължава вече 12 години, 8 месеца и 21 дни. Делото е спирано общо 4 пъти, като първият път било заради отсъствието на обвиняемия. През следващите 4 години производството така и не било разгледано, като дори не били предприети действия по издирването му.


Наказателното производство е било прекратено от прокурора, защото деянието не съставлявало престъпление от Наказателно-процесуалния кодекс. В хода на разследването пък са били събрани безспорни доказателства, че пострадалият сам си е причинил травмите, тъй като при сбиването е загубил равновесие и сам е паднал върху арматурни железа.
Постановлението за прекратяване на наказателното производство е от януари 2016 г. и е било връчено на защитника на обвиняемия едва през февруари тази година след разпореждане на наблюдаващия прокурор. Това е забавило приключването на делото с повече от една година.


Другото забавено производство било за участие в организирана престъпна група и кражба на автомобил. То е продължило 12 години, 2 месеца и 15 дни. Близо осем години от този период производството било спряно заради неразкриване на извършителя на престъплението.


Инспекторатът на ВСС констатира, че през времето, в което досъдебното производство не е било спряно, също били допуснати действия и бездействия на разследващите и прокурора, които довели до допълнително забавяне. Близо три години компетентните органи така и не извършили каквито и да било действия по разследването.


С действията и бездействията си разследващите органи и прокуратурата са причинили забавяне на производството с общо 10 години и 10 месеца. В крайна сметка то е прекратено поради недоказаност на обвинението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK