Естония: Правим всичко възможно председателството на България да започне с летящ старт

Премиерът Бойко Борисов с естонския си колега Юри Ратас по време на среща на върха в Талин.

© EU2017EE

Премиерът Бойко Борисов с естонския си колега Юри Ратас по време на среща на върха в Талин.България ще участва в последните заседания на естонското председателство на Съвета на Европейския съюз, за да може да започне своя мандат с летящ старт от 1 януари. В ръцете на българското председателство ще останат преговорите за новото европейско законодателство за киберсигурност и за защита на личната неприкосновеност.


Това заяви главният информационен директор на Естония Сиим Сиккут пред "Дневник". Естония, България и Австрия ще са триото държави членки, които ръководят председателството на ЕС от 1 юли 2017 г. до 31 декември 2018 г. Мандатът на Талин свършва през декември, а първото събитие на София е предвидено за 4 януари догодина.


"Ако ние успеем да приключим преговорите по някой въпрос, тогава българите няма нужда да се занимават с него, могат да продължат напред по следващите. Например за тях ще остане новият пакет за киберсигурност", уточнява Сиккут. "Вероятно е-неприкосновеността също ще се проточи малко, така че и тя ще остане за българите. Ще направим всичко по силите си да постигнем споразумение, но разговорите още продължават. Киберпакетът ще бъде за България. (макар че някои части от него ще останат за Австрия - бел. ред.). Свободното движение на данни е чисто нова инициатива на комисията и ще започнем работа по нея, но няма начин да я приключим."
"Не виждам причина България да не може" да продължи естонския дневен ред по отношение на цифровото управление, казва той. "Практично погледнато, въпросът е дали триото е на една и съща страница. Работихме много усилено, за да го направим. Работим още отпреди да започне нашето председателство () Що се отнася до България, вече сме се споразумели, че в последните няколко седмици те ще участват във всяка дискусия, за да бъдат готови да започнат още на 1 януари. () Правим всичко възможно да гарантираме, че ще могат да постигнат резултати от ден първи и да затворят споразуменията, които ние не сме успели."


"Винаги сме виждали председателството, особено ще се отнася до цифровия дневен ред, като възможност да приключим работа по някой въпрос, но и да започнем дискусии. (...) След година ще се задава нова Европейска комисия и е време да започнем да обсъждаме какво следва. Разбира се, пред нас – Естония, България, Австрия - е работата по единния цифров пазар и сме решени да я свършим до края на идната година. А след това?"


Програмата на триото


Съветът на ЕС е институцията, която представлява правителствата на държавите членки. Той е една от трите най-важни институции на съюза заедно с комисията и парламента. Държавите от ЕС поемат председателството на ротационен принцип, сменяйки се на всеки шест месеца. Идеята е настоящата държава да ръководи срещите на всички нива, да насочва работата на съвета и да действа като честен и неутрален посредник между интересите на всички 28 членки.


Главният информационен директор на Естония Сиим Сиккут.

© EU2017EE

Главният информационен директор на Естония Сиим Сиккут.


Председателите работят в тясно сътрудничество от групи по три, за да могат да се координират по-добре в набелязването и изпълнението на дългосрочните цели. В случая България, Естония и Австрия ще заложат на укрепване на доверието в съюза и опростяване на живота и стопанската дейност, сочи програмата на триото. (Целия ѝ текст четете тук.)


Цифровото общество е особено важна част от тази програма – ресорът, по който работят еврокомисарите Андрус Ансип и Мария Габриел, е и поле за изява на Естония, която е лидер в Европа по предоставяне на електронни услуги на бизнеса и гражданите. Общият план предвижда до края на 2018 г. работата по различните инициативи, свързани с единния цифров пазар, да бъде приключена.


Киберсигурност


По думите на Сиккут в мандата на България ще остане работата по киберсигурността. В програмата на триото е заложено като задача Стратегията за киберсигурност на ЕС да бъде актуализирана. Създадена през 2013 г., тя вече се нуждае от реформа и бе една от основните теми в годишната реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.


Той предложи създаване на нова агенция на ЕС за киберсигурност, която да подпомага държавите членки при посрещането на кибератаки и за въвеждане на нова европейска схема за сертифициране, която да гарантира, че продуктите и услугите в света на цифровите технологии са безопасни за ползване.


Е-неприкосновеност


В последните години комисията работи усилено по правната рамка за защита на личните данни в интернет. Част от тях е и законодателството за защита на личния живот в цифровото пространство, като предложенията тепърва трябва да бъдат обсъждани и одобрени от всички страни членки.


Основните от тях са: директивата за правото на неприкосновеност да обхвваща и доставчиците на електронни съобщителни услуги като WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Gmail, iMessage и Viber (досега тя важеше само за традиционните далекосъобщителни оператори); да се уеднаквят и затегнат правилата за защита на всички граждани и предприятия в ЕС; защитата да засяга както съдържанието на съобщенията, така и метаданните към тях.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Ние един път кът литнем после ще хванем въздушното течение и ще се реем.

 2. 2 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Усещам, как от летящ старт ще минем към приземяване по очи, претъркаляне и 6 месеца чудене за какво иде реч ;)

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 3. 3 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Първата ми мисъл,след прочитането на заглавието беше:стена.Написах я.

 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Много добре казано. Ще добавя , че ние ще бавим топката с бавни разигравания в центъра и ще чакаме последния съдийски сигнал.
  Между другото, снощи мислих за Естонският модел и с оглед киберсигурността, ми се струва, че ако направиш всичко в електронен вариант, би трябвало да си сигурен , че ще си опазиш данните. Аз не знам, как може да опазиш данни, почти невъзможно е. Реално, може да се окаже, че си сервирал всички данни за държавата и населението си.

 5. 5 Профил на Kik
  Kik
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Направо да заповядат да ни го организират те, че тук не ни се занимава много изглежда.

 6. 6 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Летящ добре, ама да не е надолу?

 7. 7 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Да не стане само в началото на юли догодина, след церемонията по предаване на поста, първата точка гласувана във Виена да е за изхвърлянето на България от ЕС.

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 8. 8 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2114 Неутрално


  Тощи Сиим Сиккут трябва да е много смел човек, за да се реши да подаде ръка на нашия, без страх, че ще бъде размазана ... Не се е сетил да попита Дейвид Камерън, как се чувства след ръкостискане с банкянския !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 9. 9 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Букетбс магнолии за Премиера ако няма - никакъв старт нямаа да има, дори лежащ.

  Не пазете тишина!
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9199 Неутрално

  ".. България ще участва в последните заседания на естонското председателство на Съвета на Европейския съюз..."
  Ами, ще участва :) Ще влиза и ще излиза по всяко време на заседанията, ще отсъства, ще си забравя преводача и ще се събужда само когато се чуе "конграчулейшън Борисов" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Камуняшките тролове се чудят как да вият и плюят.

  Няма шики-мики.
 12. 12 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 800 Весело

  До коментар [#11] от "Натътрузен десебар, слуга на БСП":

  Погледни снимката най-отгоре, погледай я така поне 1 минута и кажи какви мисли ти навява :)

  Stef
 13. 13 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 702 Весело

  До коментар [#12] от "stef":

  Че ако единия господин реши да си пусне мустак, един коледен подарък калпак и овчи кожух съвсем ще го вкарат в публичния му образ ;)

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 14. 14 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Е да, ама в Естония администрацията е електронна, а тук - роднинска.

 15. 15 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Държавата с най-малки успехи в електронно управление поема точно тази област и то най-щекотливите й част - свободно движение на данни, където трябва да се пипа с най-внимателно. Данните от здравния ти картон например не трябва да се движат свободно. И излъчва и еврокомисар (филоложка) пак в тази област. Защо? Много подводни камъни ли има, много горещи картофи ли има? Колкото по-малко разбираш, толкова по-добре.

  Платената тролщина трябва да бъде криминализирана!
 16. 16 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 1320 Весело

  Бат ви Боко най-обича да го дават по телевизора и да се снима со чужденци.

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 17. 17 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Какъв "летящ старт", като министрите ни само броят с колко щели да се увеличат нощувките?!

 18. 18 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Бях в Талин, все едно си в Копенхаген, или Стокхолм. Движат се доста напред, особено в ИТ сектора, привличат инвестиции, самия Талин е и туристическа дестинация. Средната им заплата е 800-900 евро, но цените са си дебели. От източния блок най-напред са Словения, Чехия, Естония и Полша по стандарт и икономически показатели. Ние се движим в опашката, и то в обратна посока.

  България - вече 113-то място по свобода на словото
 19. 19 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2781 Весело

  Летящ старт към пропастта.
  Ако естонците наистина искат да въведат правила за е-неприкосновеност, трябва да докарат преговорите докрай. Ако ги оставят на Борисов е все едно да лекар да прати пациента си да се лекува при врачка. Или преговорите ще спрат или ще се проведат така, че ще се постигна пълна е-прикосновеност за властите.

  И това ще мине.
 20. 20 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 601 Неутрално

  По-скоро ще бъде свободно падане.

 21. 21 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Добро настроение цари във форума.Няма как да е иначе,при положение,че на нашите клепари им предстои да председателстват Европата.Всички очакваме ташаци.

 22. 22 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Хахха.мигър Прибалтика не ни знае като 16 реСпублика на сесере

  Долу рушистите и фашистите
 23. 23 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  В сравнение с естонското банално ченге, нашия направо изглежда като мъдър мавър или там--картагенски цар, хаха.

 24. 24 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 252 Весело

  а защо емиграцията от великата естонска страна 10 пъти по-висока от БГ ??? :)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 25. 25 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Дори не прочетох статията. Само снимката разгледах. Искрено си мечтая един ден България да има премиер който поне малко да не изглежда като хамалин от Сточна Гара. Винету вероятно е добър човек но ...

  California Über Alles
 26. 26 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 553 Весело

  Дори не прочетох статията. Само снимката разгледах. Искрено си мечтая един ден България да има премиер който поне малко да не изглежда като хамалин от Сточна Гара. Винету вероятно е добър човек но ...
  —цитат от коментар 25 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Според мен си изглежда точно както трябва да изглежда един главатар на шайка

 27. 27 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2726 Весело

  Цитат:"Естония: Правим всичко възможно председателството на България да започне с летящ старт"

  Ха сега, кажетече, Вожда не е Велик Държавник и Дипломат!
  Кой разпореди спиране на огъня, срещу Президента и защо?!
  Ще обясня, кат' за ..., вий си знаете, де!;)
  Единственият, с правоспособност за "летене", е Президента!
  Е, как да не Му се възхищавам, на Мъдростта и Далновидността, на Най-Великият ни Прайм Министър!

 28. 28 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1364 Весело

  Естонците хич да не се кахърят.
  Бат им агент Иван, като минобороны, е гарантирал летящият ни старт с многомилионна поръчка за ремонт на таралясниците Мигове и така директно излитаме в стабилна Путивска орбита......

 29. 29 Профил на Петър42
  Петър42
  Рейтинг: 538 Неутрално

  …подтекст: ние го правим на мястото на България, защото тя не може да се справи.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7909 Неутрално

  Като гледат, колко ни са възможностите, решили да помогнат хората.

 31. 31 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  До коментар [#30] от "Роси":

  Не просто искат да помогнат.
  Видно е, на естонците им е ясно, че всички усилия, които са положили за постигане на споразумения и европейски инициативи ще пропаднат, ако оставят ние да ги финализираме:
  "....и да затворят споразуменията, които ние не сме успели..."
  Така буквално ще ги затворим в търбуха на троянския кон, че следващите съпредседатели Австрия, изобщо няма да ги открият.... :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах