Съдийската колегия ще направи втори опит да избере временен шеф на градския съд

Лозан Панов

© Надежда Чипева, Капитал

Лозан ПановСъдийската колегия ще направи втори опит да избере временен председател на Софийския градски съд. На предишното заседание бяха обсъждани две предложения - посочената от общото събрание на съда Десислава Попколева и предложението на председателя на Софийския апелативн съд Даниела Дончева - за доскорошния временен ръководител на районния съд - Стефан Милев. Попколева получи седем гласа "за", Милев - четири.


В края на седмицата председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов внесе номинацията на съдията от Софийския апелативен съд (САС) Красимир Машев. Панов мотивира номинацията и обяви, че очаква с това предложение да обедини гласовете на членовете на съвета и подчертава, че този избор има за цел недопускане на блокирането на организацията на работа в съда, осигуряване и продължаване на неговото функциониране, както и административното обезпечаване на дейностите му, включително работа с граждани и други институции.


Предложения за изпълняващ длъжността ръководител могат да правят председателите на по-горните съдилища, както и членовете на колегията. На заседанието миналата седмица Вероника Имова (избрана от парламента и номинация на ГЕРБ) застъпи тезата, че само председателят на апелативния съд може да издига кандидати. Подбно твърдение направи и председателят на Върховния административен съд Георги Колев. Тогава номинацията на Попколева беше внесена именно от Панов.
"Дневник" научи, че на последното заседание на комисията по атестирането и конкурсите отново е била повдигната темата дали Панов може да прави номинации. Председателят на ВКС предложи кандидатурата на Владимир Йорданов за и.д на градския съд, след напускането на Владимира Янева.


Не е известно дали и двете обсъждани и гласувани номинации от миналата седмица ще бъдат повторно обсъдени или ще бъде гласувано само новото предложение. Не е известно и председателят на Софийския апелативен съд да е отправяла нова номинация.


Стефан Милев има едва една година и няколко месеца съдийски стаж (преди това е бил прокурор), не е бил в последните месеци в градския съд, а престоят му като временен ръководител на районния съд не беше анализиран и какви са постиженията му там не са много известни.


Ключовата съдебна инстанция стои без оперативно ръководство от 2 октомври, когато влезе в сила оставката на доскорошния ръководител Калоян Топалов. Миналият състав на съдебния съвет гласува напускането на Топалов от поста и съдебната система изобщо на 26 септември. Тогава обаче не предприе нищо за процедурата по избор на временен шеф. Бързи действия нямаше и от новия състав на ВСС, който в две заседания не обсъди въпроса.


Зам.-председателят на СГС Мина Мумджиева- която е най-старша, съобщи на съвета миналата седмица, че не иска да изпълнява тази функция, защото ще влезе в конфликт на интереси със съпруга си, който е съдебен инспектор.


Тя призова кадровците към спешни действия, защото съдът стои без ръководител, а в закона няма предвидена хипотеза какво следва, когато ръководният пост е овакантен и най-старшият от заместниците откаже да е временен ръководител., че не иска да изпълнява тази функция, защото ще влезе в конфликт на интереси със съпруга си, който е съдебен инспектор.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  "Съдийската колегия ще направи втори опит да избере временен шеф на градския съд"

  В България много по-доходно е да защитаваш интересите на бандюгите в сравнение с тези на държавата. Поради това, никой не иска да си губи времето и кариерата и да става временен председател на Софийския градски съд. Много по-доходно ,е да бъдеш като адвокат Марковски, вместо да ставаш някаква писарушка, в качеството си на временен председател на Софийския градски съд!
  Е, НЕма такъФ тАпак!!!!

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Смешен е опитът да се ограничи правото на съдия Панов да номинира :)
  Особено от такива хора, които неглижираха, дори по-скоро игнорираха правата на съдиите именно с избора на Стефан Милев.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Казали са му да внесе за да му внесат

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK