Венецианската комисия препоръчва главният прокурор да има повече отчетност и да може да бъде разследван

Сред исканите промени е в съдийската колегия на ВСС съдиите, избрани от съдии, да представляват поне половината от членовете, което сега не е така. От Венецианската комисия изразяват и загриженост за това, че прокурорите и главният прокурор все още имат значителна роля в управлението на съдиите. На снимката главният прокурор Сотир Цацаров

© Николай Дойчинов

Сред исканите промени е в съдийската колегия на ВСС съдиите, избрани от съдии, да представляват поне половината от членовете, което сега не е така. От Венецианската комисия изразяват и загриженост за това, че прокурорите и главният прокурор все още имат значителна роля в управлението на съдиите. На снимката главният прокурор Сотир ЦацаровДа се разширят правомощията на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), като ѝ се даде възможност тя да избира председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), се казва в писмо на Венецианската комисия, цитирано от сайта "Правен свят". Алтернативата на това е те да се избират с т.нар. двойно мнозинство - не само да има такова в пленарния състав на ВСС, но кандидатът трябва да бъде подкрепен и от мнозинството от съдии, избрани от съдии.


От комисията препоръчват и да има механизъм за ефективно разследване на главния прокурор.


Препоръките на Венецианската комисия са по повод измененията в конституцията и Закона за съдебната власт от декември 2015 година и лятото на миналата година. То е прието в петък и предстои огласяването на пълния му текст, съобщиха от Европейската комисия за демокрация чрез право.
В становището си Венецианската комисия оценява положително разделянето на ВСС на две колегии, както и избирането на членове на съвета от парламентарната квота с квалифицирано мнозинство. От комисията обаче уточняват, че системата има недостатъци и те трябва да бъдат отстранени с по-нататъшни конституционни и законодателни изменения.


Сред исканите промени е в съдийската колегия на ВСС съдиите, избрани от съдии, да представляват поне половината от членовете, което сега не е така. От Венецианската комисия изразяват и загриженост за това, че прокурорите и главният прокурор все още имат значителна роля в управлението на съдиите.


Наскоро главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че с разделянето на съвета на две колегии вече не можело да се твърди, че прокуратурата участва във взимането на решения за съдии. Именно разпределението на съдии и прокурори в колегии, което стана по предложение, внесено в последния момент и което противоречеше на международните стандарти, бившият правосъден министър Христо Иванов подаде оставка.


Венецианската комисия препоръчва и


да се увеличи отчетността на главния прокурор, а ВСС да разработи процедура, която да позволява
ефективно и независимо разследване срещу него,


ако има данни за извършено нарушение. Освен това според комисията трябва сериозно да се ограничат правомощията и функциите на държавното обвинение извън областта на наказателното право.


Промените в Конституцията бяха приети през декември 2015 година, а в закона за съдебната власт - през лятото на 2016 година.

© Анелия Николова

Промените в Конституцията бяха приети през декември 2015 година, а в закона за съдебната власт - през лятото на 2016 година.


Друга препоръка е Съдийската колегия на ВСС да осъществява ефективен контрол върху исканията за отстраняването на съдии, срещу които има разследване. Дават се предложения и във връзка с избора на председатели на съдилища и техните правомощия.


Според Венецианската комисия общите събрания на съдиите трябва да имат изключителното право да номинират кандидати за ръководители. Следва да се ограничат правомощията на председателите и те да не могат да предлагат съдии за наказание, нито пък да ги порицават.


Предлага се и подробно да се опишат съществените основания за търсене на дисциплинарна отговорност, а в Закона за съдебната власт да се конкретизира понятието "действия, които накърняват престижа на съдебната власт", за да е ясно, че за съдебни грешки няма да се търси дисциплинарна отговорност.


Освен това се препоръчва преразглеждане и прецизиране на критериите и показателите за оценка на работата на магистратите. Като Венецианската комисия заявява, че те следва да бъдат преразгледани и по-добре организирани, а процентът на върнатите дела не трябва да се използва като един от основните критерии в атестирането на магистратите. Предлага се съставът на постоянните комисии на съвета да се уреди в Закона за съдебната власт.


Според Венецианската комисия кадровият орган трябва да има правомощия да издига кандидати за инспектори, както и да може да ги отстранява от длъжност в случаите на сериозни нарушения. По отношение на Инспектората на ВСС се предлага разделяне на функциите му от тези на кадровия орган, както и по-подробно регламентиране на процедурата по извършване на проверки от страна на съдебните ревизори, за да се предотвратят неоправданите, продължителни или инвазивни проверки.


Препоръчва се също професионалните организации на юристи, правните факултети и др. да участват в процеса по номиниране на членове на ВСС извън магистратските среди.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нека ви изпреваря опорките- "Тия от Венецианската комисия и те са от ДСБ и грантаджии"

  Порусначен народ- слаба държава
 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 906 Разстроено

  Венецианската комисия препоръчва главният прокурор да има повече отчетност и да може да се разследва

  Да, ама по-вероятно е да стане това което препоръчва кремълската комисия.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  Гордостта на бай Х ,че вече сме се реформирали и у нас корупция няма , не им е известна.
  И този доклад ще отплува в канала без коментар , а цацата ще каже някоя милиционерска шегичка.

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  Венеция още от Ренесанса е крепост на соросоидната либерастия. Не ги слушайте, скъпи другарю Главен прокурор, това са внедрени агенти на Христо и Лозан!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 419 Неутрално
 6. 6 Профил на Vidin_123
  Vidin_123
  Рейтинг: 424 Весело

  Соросоиди такива, не ги е срам!

 7. 7 Профил на specter
  specter
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Хаха, харесва ми как всички институции и комисии имат сериозни забележки и критики към съдебната ни система, но управляващите и партньорите им от прокуратурата, начело с ръководителя й, който най-често попада сред тези критики, най-тъпо и упорито си твърдят, че всичко е ОК, все едно ние сме малоумни и не четем. Но съвсем отделен и тъжен е фактът, че всички стоят и си мълчат, а когато се появят хора, които желаят да променят действителността към добро биват определяни като "соросоиди" или "платени", или каквато и да е друга простотия.

 8. 8 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Не трябва да има недосегаеми във властта. Нито прокурори, нито съдии, нито ВСС, нито парламент, правителство, президент, шефове на митници, данъчни, полиция, кметове, общински съветници. Само, че братчедите така са се оплели в схеми, че няма как сами да си посегнат, или да допуснат някой да ги разследва. Затова или ще си правим ние тука оранжева революция, или от ЕС да направят независима прокуратура и да подпукат нашите. Ама нито един от двата варианта не ги виждам.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1938 Весело

  Чайката не му казвала такива работи,пък Венецианската комисия е враг на корупцията и са лоши хора - соросоиди.

 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1968 Любопитно

  Съветите звучат смислено. Само ето това"за да е ясно, че за съдебни грешки няма да се търси дисциплинарна отговорност" не го разбирам.
  А каква да се търси? Напълно безнаказани магистрати?

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 424 Весело

  Венеция още от Ренесанса е крепост на соросоидната либерастия. Не ги слушайте, скъпи другарю Главен прокурор, това са внедрени агенти на Христо и Лозан!
  —цитат от коментар 4 на Norman Granz


  От което автоматически следва , че хлебят и от ръката на Прокопиев :)

 12. 12 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 484 Гневно

  Какво разбира Венецианската комисия от съветски модел на прокуратура?
  Тоз модел е доказал с годините изключителната си ефективност за създателите си...

  Stef
 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Александър Джеров:
  "- За да води човек политиката в държавата, трябва да има чисто съзнание за нейната посока. Няма как да говориш за промяна, когато нямаш изградена концепция. Реформаторският блок беше всичко друго за хората, но не и полезен за България. Ако партиите там имаха програма, нямаше да бъдат отхвърлени от избирателите. Нека те да кажат какви реформи търсеха и целяха. Освен това, Реформаторският блок имаше ли разбирания за реформаторство в икономиката и в правораздавателната система? Човек трябва да има знания и концепция на първо място. Кои бяха те? Когато една коалиция или партия има претенции, а няма концепцията, не може да управлява. Реформаторският блок до края на предишния парламент не беше наясно какво цели. Бих попитал тези партии – какво точно искаха да направят в съдебната система и с какво да я променят? Те не знаеха какво искат да направя, защото реформата не минава с промяната на 1-2 текста. ..."

  И още:
  "Нинова и Радев действат срещу конституцията, но не са над закона
  Провалът в политиката ни идва от агентите на Путин и от намесата на Кремъл в държавните дела
  Преходът не позволи да има автентични десни партии, защото социалистите се „постараха“ да внедрят свои агенти и да ги провалят"
  http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/prof-aleksandar-dzherov-ninova-i-radev-deystvat-sreshtu-konstitutsiyata-no-ne-sa-nad-zakona

 14. 14 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Когато Хр Иванов или Лозан Панов поискаха същите промени цацаров ги оплю, че никой не го интересува какво мислят. И постоянно се заяжда с тях като твърди че говорят безсмислици и преследват само личен интерес. Цецка пък обяви съдебната реформа за приключена. Е, явно е сега, че нито Хр Иванов и Панов говорят празни приказки, нито съдебната реформа е далеч от приключена. Венецианска комисия не е седянка в кварталната бакалница. Венецианска комисия, официално Европейска комисия за демокрация чрез право, е консултативен орган по конституционно право, създаден към Съвета на Европа през 1990 г. Реално тя е най-висшата структура в Европа която оценява нивото на правосъдие. А нашата прокуратура и съдебна реформа са явно най-нисшите "постижения" в областта на европейското право.

 15. 15 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Еми ши го разследват.
  Виждам три варианта - ВСС, бойчу или шиши.
  Кой предполагате, че ще изберат?

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2786 Весело

  Христо Иванов вече подаде оставка. Сега искаме оставката и на Венецианската комисия.

  подпис
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  До коментар [#14] от "event_horizon":

  "Цецка пък обяви съдебната реформа за приключена."

  Цецка разбира от съдебна реформа, колкото аз от стругарство. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Нека ви изпреваря опорките- "Тия от Венецианската комисия и те са от ДСБ и грантаджии"
  —цитат от коментар 1 на mr_vach


  Не сте прав.
  И тук се вижда дългата ръка на Путлер и руските хакери

 20. 20 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  А кой ще разследва,разследващите Цацата,и на кого ще се отчитат???

  sdg
 21. 21 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  А дали може да бъде и бесен?ЕДИН ПРИЯТЕЛ ПИТА...

 22. 22 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Добре е някой "компетентни" по всичкология тука,да са наясно че,Венецианската комисия,дава препоръки,а не задължителни условия за изпълнение!

  sdg
 23. 23 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 646 Весело

  До коментар [#1] от "mr_vach":

  Да подкрепя опорките и аз: Прокопиев, Костов и други знайни и незнайни всевластни олигарси, подкрепени от Сорос, са платили на Венецианската комисия, защото само искат клатят държавата и стабилността, за разлика от патреотите, които управляват страната и милеят за България.

 24. 24 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Добре е някой "компетентни" по всичкология тука,да са наясно че,Венецианската комисия,дава препоръки,а не задължителни условия за изпълнение!
  —цитат от коментар 22 на Svetlio  До коментар [#22] от "Svetlio":

  А колко щеше да е хубаво. За жалост, задължителни условия за изпълнение в българската съдебна система поставя единствено Сарайско-кремълската комисия.

 25. 25 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 476 Неутрално

  "а процентът на върнатите дела не трябва да се използва като един от основните критерии в атестирането на магистратите."
  Абсолютно вярно. Този критерий изобщо не трябва да съществува. Нещо, което все още/след 27г./, е трудно смилаемо за някои "магистратски" мозъци. Това е комунистическа отживелица/със заложени за изпълнение планови показатели/, която няма място в демократична държава с върховенство на закона, и която, принуждава отделни/за щастие не всички/ магистрати, вземайки решение, да правят компромиси с вътрешното си убеждение, което винаги рефлектира върху човешки съдби. Същото се отнася и преписките завършили с отказ да се образува досъдебно производство, както и за образуваните и прекратени досъдебни производства.

  "Препоръчва се също професионалните организации на юристи, правните факултети и др. да участват в процеса по номиниране на членове на ВСС извън магистратските среди."
  Задължително е! Свеж въздух отвън. Парламентарната "квота" във ВСС също трябва да отпадне.

 26. 26 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Интересно ще е да се види отчетността на прокурора!

 27. 27 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#24] от "danubian.whale":

  Знам че ви е мъчно,за това че сараите нямат думата,ама надявайте се да дойдете пак на власт сараите и Позитано 20,някой ден.

  sdg
 28. 28 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1888 Весело

  Тия само отвличат вниманието от увеличените пенсии, бе. :)

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 29. 29 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#27] от "Svetlio":

  Не са слизали от власт изобщо, както и сега. Жалко, че не го виждате. Партийното разделение е само прах в очите, а разпадът на държавността е очевиден - не знам как някой може да го отрече.

 30. 30 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#1] от "mr_vach":

  И соросоиди.

 31. 31 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Цацаров май е облякъл сакото на Пеевски и му е по мярка

 32. 32 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Тетката майка сабахлем я гледам се пенявеше нещо по телевизорът а после гледам 5-6 човека с плакати искащи оставката на Главният прокурор на стълбите пред съдебната палата а в пряката ул.Позитано един бял бус Форд пълен с милиционери плюс 3 три патрулки срещу Съдебната палата!!! Съотношение 50:5!!! Корупцията ли борят или я охраняват?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 33. 33 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Ако не помните и не знаете в България корупция няма, щом няма осъдени значи няма и корупция. Така звучаха думите на един съвременен класик- Бойко Борисов.
  Докато тези партии си менкат властта България ще бъде кочина по отношение на корупция.

 34. 34 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Когато Хр Иванов или Лозан Панов поискаха същите промени цацаров ги оплю.....
  —цитат от коментар 14 на event_horizon


  А когато ДСБ подкрепи Хр. Иванов, биде оплют и Радан! И понеже никое зло не идва само, подкрепеният тогава Христо, високомерно реши да оре в отделна бразда и така заби нож в гърба, не само на тези които му подадоха ръка, но и на идеята, че за успешна борба с корупцията е необходимо всички да бъдат обединени...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 35. 35 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 239 Неутрално

  По-интересно е,какво ще препоръча на Венецианската комисия главния прокурор!?От някой заден вход.

 36. 36 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ШОК!
  ГРЪМ!
  БОМБА!
  ПАТАКЛАМА!

  Група жОрналисти от мега-авторитетните издания Блиц, Труд, Брадва и Секира, са се дегизирали като тъпири (което не им е било много трудно) и са успели да се промъкнат в къщата на Иван Костов в Драгалевци, където са видели тия от Венецианската комисия да играят седморка белот със събличане с Хр. Иванов, Костов и Р. Кънев!!
  KLETA MAJKA BALGARIA!!1

  Тъжното в случая, е че много хора в България като нищо ще прочетат е такъв "материал" и ще повярват...

  Порусначен народ- слаба държава
 37. 37 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ако не помните и не знаете в България корупция няма, щом няма осъдени значи няма и корупция. Така звучаха думите на един съвременен класик- Бойко Борисов.Докато тези партии си менкат властта България ще бъде кочина по отношение на корупция.
  —цитат от коментар 33 на stanislavdi


  Истинският проблем е, че самоопределилите се за истинска опозиция, умни и красиви, и много речовити и претенциозни - не знаят и не могат да спечелят необходимото обществено доверие.
  А защо е така.....? Както казваше наскоро един мастит бизнесмен и собственик на футболен клуб - акъл не искам, дайте ми пари /в случая -ние да управляваме/

 38. 38 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#32] от "Танас":

  Ами, щото протестиращите обикновено много приказват, но лесно падат. И требе да им се помогне

 39. 39 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Чайките снасят на юг. Сезон първи - епизод втори.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 40. 40 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Препоръките са много добри, но като се има предвид инертността и съпротивата на магистрати и политици те скоро може да не се осъществят. Почти от две години се води борба главния прокурор да се отчита и да се контролира дейността му, но досега резултат няма.

 41. 41 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7080 Неутрално

  Конституцията пречи за по-голям контрол

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8410 Неутрално

  Тя колко работи казва Венецианската комисия, ама кой ли я чува. Мафия така власт не дава.

 43. 43 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Венецианската комисия препоръчва главният прокурор да има повече отчетност и да може да бъде разследван"
  Защо ли съм убедена, че Цацаров няма да се съгласи.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 44. 44 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1963 Весело

  До коментар [#24] от "danubian.whale":Знам че ви е мъчно,за това че сараите нямат думата,ама надявайте се да дойдете пак на власт сараите и Позитано 20,някой ден.
  —цитат от коментар 27 на Svetlio


  Вие ще ги върнете, умник Светльио!
  А за "сараите", недей плачи! Те ще оттекат с вас! Щото сал вий ги крепите, за сега!

 45. 45 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1963 Весело

  А когато ДСБ подкрепи Хр. Иванов, биде оплют и Радан! И понеже никое зло не идва само, подкрепеният тогава Христо, високомерно реши да оре в отделна бразда и така заби нож в гърба, не само на тези които му подадоха ръка, но и на идеята, че за успешна борба с корупцията е необходимо всички да бъдат обединени...
  —цитат от коментар 34 на Rim


  Вижти, виж ти!
  Ти заради това ли се прилепи към ГЕРБ, о "некорумпираний"?! Заради "борбата с корупцията"?! Много си се объркал, или не?!

 46. 46 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Добре е някой "компетентни" по всичкология тука,да са наясно че,Венецианската комисия,дава препоръки,а не задължителни условия за изпълнение!
  —цитат от коментар 22 на Svetlio


  И България няма да изпълни препоръките, защото......?
  Жалки и гнусни сте!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK