Избраният за председател на Върховния административен съд стана негов заместник

Чолаков ще заеме мястото на Боян Магдалинчев, който влезе в новия състав на съдебния съвет от парламентарната квота след номинация на ГЕРБ.

© Анелия Николова

Чолаков ще заеме мястото на Боян Магдалинчев, който влезе в новия състав на съдебния съвет от парламентарната квота след номинация на ГЕРБ.Избраният за председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, чийто избор беше върнат от президента Румен Радев, е станал заместник-председател на съда. Това съобщи настоящият ръководител на ключовата съдебна инстанция Георги Колев.


Чолаков ще заеме мястото на Боян Магдалинчев, който влезе в новия състав на съдебния съвет от парламентарната квота след номинация на ГЕРБ.


Заповедта на Колев е от 4 октомври. Тогава и стана известно, че президентът Радев не е издал указ, с който да одобри Чолаков. От публичните му изказвания стана известно, че мотивите му са свързани с това, че изборът е трябвало да бъде направен от новия състав на съвета. Този четвъртък предстои съветът да обсъди какво да прави - дали да прегласува избора на Чолаков, за когото гласуваха 20 от бившите членове на съвета, като тази теза има няколко привърженици сред новия ВСС, дали да гласува двамата кандидати - Чолаков и Соня Янкулова, или да открие нова процедура.
Във връзка с това назначение бившият правосъден министър и настоящ председател на "Да, България" Христо Иванов написа във "Фейсбук":


"Очевидно оста Цацаров-Колев-Пеевски не е сигурна, че ще успее да подсигури избор на Чолаков преди края на мандата на Колев. Или защото ще се стигне до рестарт на процедурата по избор за председател на ВАС от начало или от достатъчно ранен етап, или защото не са сигурни, че имат необходимото мнозинство в новия състав на ВСС и ще им трябва време да го скалъпват. Това е и част от маневрите за предопределяне на това кой ще стане изпълняващ функцията председател на ВАС след края на мандата на Колев. Част от този ребус е и инсталирането на Магдалинчев като представляващ ВСС, с което се дава сигнал, че номенклатурата си остава в сила, както и му позволява той да налага официалната трактовка на събитията, преди още да са се очертали алтернативни говорители от опозицията."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK