След "страшен ужас", софийският градски съд вече има титуляр

Десислава Попколева беше заместник на Калоян Топалов

© Юлия Лазарова

Десислава Попколева беше заместник на Калоян ТопаловСлед тричасов дебат, прилагане на "номера" от стария съдебен съвет - с излизане от залата, опит за бламиране на председателя на Върховния касационен съд и други моменти, съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра за временен председател предложената от общото събрание на съдиите - Десислава Попколева.


Тя беше гласувана и миналата седмица, когато получи седем гласа "за" и съветът прие, че няма избор. Тогава през вот мина и бившият временен председател на Софийския районен съд Стефан Милев, който беше предложен от председателя на апелативния съд в София Даниела Дончева. Той обаче получи четири гласа в своя подкрепа.


До прегласуването на Попколева се стигна, след като беше прието, че тя е номинация на магистратите от СГС, а не на Лозан Панов, както беше миналата седмица. Така тя получи 10 гласа "за", а трима бяха против.
Напрактика до кризата можеше и да не се стигне, ако предишният съдебен съвет се беше съобразил с решението на съдиите. Протоколът от общото събрание беше изпратен още в края на септември, а последното заседание на съдийската колегия беше в началото на октомври.


За днешното заседание, председателят на ВКС Панов беше внесъл нова номинация на съдията от Софийския апелативен съд Красимир Машев, която да обедини членовете на съвета.


Първо отново беше повдигната темата дали Панов може да прави номинация. Подобен дебат имаше и миналата седмица, но тогава все пак Попколева беше гласувана. Сега стана известно, че комисията по атестиране и конкурсите (КАК) през която минават такива предложения, е решила, че номинацията на Панов за Машев, е недопустима. Защото той не е директен горестоящ председател (такъв е председателят на САС).


Оказа се,че комисията е решила, че може да използва съгласието на Машев да бъде предложен за временен ръководител на СГС като "самономиниране" за поста. Така част от съдийската колегия, сред които председателят на Върховния административен съд Георги Колев, Вероника Имова (номинация на ГЕРБ), Боян Магдалинчев (номинация на ГЕРБ) и други членове смятат, че трябва да се приложат правилата за избор на председатели.


В един момент те (към тях се присъединиха Стефан Грозев, ДПС и Боян Новански, "Атака") се опитаха да приложат трик, използван доста често от предишното мнозинство в съвета, а и в колегията - излизане от залата с цел проваляне на кворума. Това не се случи, но действията предизвикаха възмущението на други членове на съвета.


Атанаска Дишева (квота на магистратите) заяви. "Не ми се иска да вярвам, че повтаряме един модел, който се беше наложил през последните месеци. Сигурна съм, че знаете за какво говоря", каза Дишева и призова за почивка, за да могат напусналите залата членове да чуят всички аргументи.


След почивката членовете на колегията не постигнаха съгласие дали предложението на председателя на ВКС за Красимир Машев да оглави СГС е допустимо, гласовете се разделиха 7 на 7. Тогава се намеси Красимир Шекерджиев (професионална квота), който напомни на колегите си, че спорят дали да изберат Машев по предложение на Панов или да го изберат, взимайки заявлението му за съгласие като самопредлагане.


"СГС стои без изпълняваш фунцкиите председател, нашето задължение е да свършим работа, образно казано. Призовавам дискусията да бъде прекратена. Да се съсредоточим дали е възможно да определим съдията Машев за и.ф. административен ръководител", заяви още Шекерджиев.


Сред противните аргументи беше тезата на Георги Колев, че така колегията щяла да лиши председателят на Софийския апелативен съд от възможността да направи друго предложение.


В един момент Олга Керелска, избрана от магистратите, попита: "за какво се борим? струва ми се, че целта е надмощие".


Стигна се дотам, че съдия Машев беше извикан, за да бъде питан дали е съгласен това, че е дал съгласие пред Панов да бъде издигнат, може да се приеме, че това е и самономинация. Въпреки че срещу подобна теза се изказаха членове на съвета, сред които Панов и Севдалин Мавров (избран от магистратите), Машев беше извикан.


Пред съвета той заяви, че е дал съгласие единствено да бъде предложен от Панов. "Никога не съм се самоизтъквал, не съм се самономинирал за тази участ. За това – не желая да бъда председател на СГС – нито като и.ф., нито като постоянно изпълняващ", заяви Машев.


И уточни пред съвета, че най-големият съд - СГС - се нужда от спокойствие. "Моят съвет е – мислете! България се променя независимо от нас, не можем да се капсулираме, това не са патетики. Трябва да се опитаме да живеем заедно, затова една молба – разрешете този въпрос възможно най-бързо, защото тези хора – и съдии, и служители трябва да се успокоят, те работят за България!".


Последваха различни предложения - да се гласува само Стефан Милев отново, защото е предложение на горестоящия председател, да се гласува Десислава Попколева, защото е следващата по старшинство след съдия Мина Мунджиева (която обяви, че ако бъде гласувана, ще подаде оставка)... докато не беше възприета тезата, че общото събрание на СГС е сезирало съвета с предложението за Попколева.


Тук реагира Драгомир Кояджиков (номиниран от БСП), който обобщи:


"Става страшен ужас това, което правим. Ние в четвъртък гласувахме за тази колежка. Да го отменим ли, какво да правим?", възрази Кояджиков и предложи да се гласува за следващата по старшинство – Даниела Борисова. в крайна сметка, Попколева беше гласувана и получи 10 гласа в своя подкрепа. Трима бяха против - Боян Новански, Стефан Грозев и Кояджиков.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 462 Неутрално
 2. 2 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Боян Магдалинчев, Стефан Грозев и Боян Новански са бухалки под наем на дебелян. Каквто им заповяда това ще изпълнят безприкословно. Ще използват всички ченгеджийски номера и кремълски методи за влияние. Няма да могат да заспят докато не угодят на дебеловратия им господар. За награда той ще им хвърли кокалче в паничката . Като им изтече мандата във ВСС ще бъдат захвърлени. И с това ще бъдат запомнени.

 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Щом БСП са били против Попколева всичко е ясно. Ще помоля десебарките да престанат да пригласят на БСП ;)

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Шайка.
  —цитат от коментар 1 на globetrotter


  Камуняка.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 572 Весело

  Първа малка загуба за едни хора... дано да не е последната.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  Обяд на бели покривки,
  Черен Красьо,
  Истеричен смях,
  Страшен ужас,
  ...
  Що е то?
  (Съдебна реформа)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK