ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Схемата на "Александър Николов": приятели и съдружници, които никога не са го виждали

Снимка от декември 2013 с коментар: "Тук се снимам за паспорт на брат ми и се правя на него"

© Фейсбук профил на Александър Николов

Снимка от декември 2013 с коментар: "Тук се снимам за паспорт на брат ми и се правя на него""Аз продължавам да не вярвам, че това е измама..." Коментар във "Фейсбук" от приятел на "Александър Николов" часове след като в социалните мрежи се разпространява информация, че това е фалшив профил, през който са извършвани различни измами и ГДБОП вече го разследва.


Репликата е показателна за случая, защото става дума за десетки хора, които през последните години са се сприятелили с Николов в социалните мрежи, част от тях са му станали съдружници, други са ползвали услуги от него (най-често покупка на евтини самолетни билети и техника) или са му извършвали такива (от преводи на текстове до даване пари назаем). Сред тях има журналисти, работещ в банка, политици, ПР и HR експерти, мениджъри - "хора, които са интелигентни и с възможности", както ги описа, човек, който е бил в контакт с "Николов". Общото между всички е, че са му се доверили без някога да са го виждали. Някои от тях са говорили с "Николов" по телефона, а други само са си писали през чат услугите в социалните мрежи и дори не знаят как звучи гласа му.


В тях "Александър Николов" успява да изгради образ на човек, който е работил във France 2, Maxus Global media, "Еърбъс", бил е бизнес анализатор в WPP (според профила му във "Фейсбук"), в последните години живее в Париж, но непрекъснато лети в САЩ и Южна Америка, а и до други дестинации и публикува снимки от най-различни точки. Според представянето му е създател на няколко сайта, сред които chronicle.bg (бивш chr.bg, който по-късно беше продаден на Webcafe) и на e-spaces.eu.
Демонстрира познанства с бивши и действащи политици от десния спектър, журналисти, други публични личности и с т.нар. инфлуенсъри в социалните мрежи (хора, които са изградили популярността си там и имат влияние сред другите потребители, неговият профил също може да бъде определен като такъв). "Николов" дава скайп интервюта по БНТ и БНР, пише коментари и текстове в различни сайтове (Бел.ред. - предлагал е материали и в "Дневник" през 2015г. за предстоящите избори за президент във Франция, но до публикации не се стигна. Негови текстове са препечатвани и цитирани в "Капитал Daily"). Според главен редактор в национална телевизия "Николов" дори е препоръчвал и уреждал участници в тв предавания.


Зад така изградения профил обаче по всяка вероятност се крие Спас Василев от Кочериново или Благоевград. До този извод са стигнали измамени от него хора в опитите си да установят истинската му самоличност.


От ГДБОП днес отказаха всякакви подробности кое е лицето, което разследват, за местоживеенето му и от кога има разпити по случая. Директорът на службата Ивайло Спиридонов каза само, че според него става дума за един човек - класически измамник.


Стара слава - офлайн


Спас Василев, за когото се предполага че е "Николов", вече е издирван за измами със самолетни билети извършвани в периода 2010-2012 г. Според една от жертвите му по онова време той е успял да развърти сума близка до 6 цифрена в долари. Взимал е голям брой билети на едро от търговци и компании, а доверие е печелил, като първоначално е продавал билетите на добра цена и след това ги заплащал на продавачите. Други от купувачите обаче не само не са получили билети, но и кредитните карти, чиито данни са предоставяли, за да платят на Василев са били опразнени до лимита им.

Колаж, разпространяван в "Туитър" още през пролетта на 2017 година, в който се появава съмнението, че "Александър Николов" е "Спас Василев", но не получава достатъчно внимание.

© Туитър

Колаж, разпространяван в "Туитър" още през пролетта на 2017 година, в който се появава съмнението, че "Александър Николов" е "Спас Василев", но не получава достатъчно внимание.


Контактували с него тогава го описват, като човек с мечта да стане известен. След публикацията в "Дневник", че ГДБОП издирва "Николов", с редакцията се свърза Георги Белински - друг от пострадалите в първата схема на Василев през 2012 г. "В сравнение с другите потърпевши, при мен ставаше въпрос за около 100-тина евро.Точната сума не помня, минаха 5 години оттогава. Това, което мога да потвърдя, е: Използваното име беше Спас Василев. Представи ми се, че "работи" за Easyjet в Женева, след това в Париж. "Говореше" английски, френски и испански. Интересното в случая е, че аз имам действително издадени 2-3 билети от него, с които съм летял безпроблемно", разказа Белински. Той разпозна и Спас Василев като човека от колажа, разпространяван в социалните мрежи (вижте надолу). Ако снимката не е монтаж, тя е от 2010 година според броя на вестника на нея и е показателно, че показва заглавие за самолетна компания.
Снимка, която е изпратена на потребители в "Туитър" от хора, измамени от Спас Василев в периода 2010-2012

© Туитър

Снимка, която е изпратена на потребители в "Туитър" от хора, измамени от Спас Василев в периода 2010-2012


До редакционното приключване на текста, "Дневник" не намери повече подробности за стария случай, имало ли е разследване и докъде е стигнало.


Раждането на Александър Николов


В края на 2012г. или началото на 2013г. - според спомените на различни потребители на "Туитър", с които "Дневник" разговаря, в мрежата се появява потребител @tourbg, който използва различни имена - Българското CNN, АлДжангърия, Sash, Cactus и други. Този профил е изтрит от поне месец и половина.


Някъде по това време, същият потребител регистрира и профил във "Фейсбук" като "Александър Николов", който и в момента е достъпен. Последният пост в него обаче е от 2 август 2017г., в който се оплаква, че продължава да има много полети и страда от безсъние. Според негови приятели от мрежата, профилът е показвал, че е активен и на 9 октомври.


През март 2013г. създава блога nepolitkorektno.wordpress.com, който му печели популярност. Темите, по които пише са политика с интерес към дясното и протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, както и за Франция, където твърди, че живее и че е стажувал в кампанията на Саркози и в няколко френски телевизии. Тогава започва да контактува и с български журналисти, сред които и един от работещите по този материал, като изпраща политически клюки и фалшива информация. По това време прави впечатление, че профилът @tourbg е почти денонощно активен в "Туитър" и показва познания за политическите процеси в България, въпреки че твърди, че живее в Австралия. В блога се появат и интервюта с Радан Кънев, Прошко Прошков и други.


През септември 2013г. обявява, че създава с приятели сайта chr.bg (той в момента не е активен) - по-късно chronicle.bg. Проверка в регистрите показва, че домейнът на chr.bg е регистриран от Христо Топузов, а негов партньор е Радослав Неделчев. Самият "Александър Николов", който с изявите си онлайн оставя впечатление, че е съосновател в сайта, не фигурира никъде в документите.


Неофициално коментарът на истинските основатели е, че "Николов" не е имал нищо общо със сайта, освен че работил здраво по него, но на доброволни начала. Двамата съдружници не са виждали на живо или на видео основния си автор и са се запознали през "Туитър". През 2015г. Неделчев и Топузов продават сайта, а "Николов" получава известна сума за работата си до момента. "Дневник" не успя да установи докога са последните му публикации в този сайт.


Материали подписани от "Николов" излизат в Webcafe до лятото на тази година. Те са пращани по имейл. От Webcafe твърдят, че не са имали финансови взаимоотношения с него, само са се чували и знаят историята му, известна от мрежите. Казвал им е, че писането е хоби за него. Профилът му като автор и в Webcafe вече е изтрит, като от сайта обясниха, че са го направили тези дни, след като е станало ясно, че това е фалшива самоличност.


Медиата на Николов


След като информацията, че "Николов" е измамник започна да се разпространява, "Дневник" провери мейла, през който той е изпращал предложение за публикуване на материал до редактор през лятото на 2015г. - [email protected]. Проверка в Google показа, че този мейл е използван за регистрация на няколко уебсайта и се свързва с фирмата "Еспас медия" ООД.


Проверка в Търговския регистър, показа, че тя е създадена в началото на февруари 2016 г. в Пловдив. В нея "Александър Николов" също не фигурира, а съдружници са 12 души, сред които има журналисти, университетски преподаватели, пиари, HR на висока позиция (Антония Великова, Иван Бондоков, Георги Георгиев, Добромира Григорова, Иван Петров, Йорданка Велкова, Лора Драгнева, Михаил Дончев, Радина Ралчева, Силвия Петкова, Рая Раева, Тереза Восканян).


"Дневник" успя да се свърже с част от тях или техни приятели, но всички отказаха какъвто и да е официален коментар, защото тече разследване, по което са свидетели. Повечето от тях не са се познавали лично помежду си, но всички са уговорени от "Николов" да се присъединят към проекта за нова медиа. Твърдят, че никой от тях не е виждал "Николов", а повечето се познават с него и помежду си от "Туитър" и "Фейсбук" и се чувстват негови жертви.


Той ги е убедил, че заради работата си на висока позиция в чужда компания няма как да участва в българска фирма и затова я регистрират те.


Какво вероятно се е случило


От всички разговори, които "Дневник" проведе с приятели, колеги, работили и съдружници на "Александър Николов" успяхме да подредим следната история, която продължаваме да проверяваме:


"Еспас медия", в чийто предмет на дейност са всякви медийни и маркетинг дейности, е имала една-единствена цел - развитието на уебсайта http://e-spaces.eu (в момента не е активен) и евентуална продажба на проекта, след като бъде развит.


Съдружниците във фирмата са пишели за сайта или са осигурявали съдържание от други източници, но не са получавали възнаграждения. Те са били уверявани, че е по-добре да се събере някаква "прилична сума от реклама, която да вземат накуп". В края на миналата година, част от съдружниците пътуват до Брюксел за сметка на Европейската комисия, тъй като сайтът е номиниран за .eu Web Awards. Обяснено им е, че приятелка на "Александър Николов", която работи в европарламента е номинирала сайта.


Част от работилите по проекта се усъмняват, че "Николов" винаги отклонява поканите за срещи или видеочат. По-късно проверки в данните от изпращаните от него имейли виждат, че IP адресът (физически адрес на компютъра), от който пише е в България, докато той твърди, че е на поредното летище. Но някои все още продължават да му вярват.


Всички дейности се движат дистанционно от "Александър Николов" – подаване на данъчни декларации, плащане на хостинг, договори и други. За счетоводител е посочена сестра му Виктория Димитрова Василева, която получава и всички документи чрез куриер до поискване в Благоевград.


Още през пролетта на тази година след възникнали съмнения за самоличността на "Николов" и заради няколко неизпълнени обещания и ангажименти от него, някои от съдружниците започват своя проверка. Става ясно, че партньорът им, който има достъп до онлайн банкирането на фирмата, за да движи оперативно нещата всъщност използва банковата сметка за преводи за различни услуги, които не са свързани с дейността на сайта - купуване на самолетни билети от хора, сред "които няма случайни" - клиенти са журналисти, политици, банкер, рекламисти, както и телефони, лаптопи и друга скъпа техника. Освен това са плащани сметки на семейството на Василев в Благоевград и Кочериново.


Клиенти на "Николов" разказаха, че са купували от него, защото е предлагал изгодно билети и техника, за която твърди, че носи от пътуванията си в САЩ, където цените им са по-ниски.


От приятел на приятел


"Всеки ден разговаряхме по телефона с часове. Нямаше нищо притеснително", разказа пред "Дневник" работил в e-spaces.eu, пожелал анонимност и описва, че схемата му е на принципа "като от приятел за приятел".


"Николов" успява да "влезе под кожата" на много хора и да се възползва от услугите им. Така напр. за сайта дизайнери са правили банери без пари, други са се включвали с каквото могат с идеята, че помагат за създаването на независима медиа.


"Николов" успява да си изгради огромен кръг на доверие. Пътувалите реално със закупени от него билети не са малко, те са ползвани за референция към други клиенти, а често споделят благодарността си публично онлайн.


Началото на края


Според запознати със случая, пирамидата, която "Николов" гради започва да се разпада след като банковата сметка, която използва е блокирана, заради проверки. Така той не може да получава средства, за да продава обещаните вече техника и билети и потърпевши клиенти започват да го търсят.


Известно време той успява да взима пари назаем като срещу тях предлага да върне билети, до момента, в който пътници "остават" на различни летища по света, защото билетите им са невалидни. Една от най-големите измами, за които стана ясно е на българска журналистка, която живее в САЩ. Тя е купила билети, които е ползвала, но е дала данните на кредитната си карта и през нея на малки суми са изтеглени над 13 000 долара.


Според част от измамените те са поне 50 и спечелената сума вероятно е от порядъка на десетки хиляди. Според тях схемата е обмисляна и подготвяна дълго.


В "Туитър" съмнения, че @tourbg е фалшива самоличност се появяват още през 2014г. и след това той става по-малко активен там и засилва контактите си през "Фейсбук". През последните дни именно в "Туитър" първо се появиха коментари, че профилът е свързан с измами.


Мистерията Николов-Василев


"Енигма остават подбудите му, а хипотезата, че пет години се гради един образ с единствената цел да спечели набързо малко пари от пирамидална схема за препродаване на самолетни билети на ниски цени, звучи несериозно. Фактът, че той по документи не присъства в нито едно от начинанията и фирмите, които са били зад проектите му, още повече поставя под въпрос финансовия му дивидент от инициативите. По моя информация текстовете и коментарите му (или поне голяма част от тях) също са публикувани pro bono", разказа пред "Дневник" и Александър Детев, журналист в БНТ, който е писал за сайтовете на "Николов".


Най-голяма неизвестна за всички, следящи случая в социалните мрежи е кой е човекът на снимките, които "Николов" публикува от различни места по света, след като е ясно, че това е фалшива самоличност. За някои от тях лесно може да се предположи, че са монтаж, но други изглеждат съвсем реални. Данните на кадрите предвидливо са скрити.


Дали Спас Василев, за когото с голяма вероятност се предполага, че е изградил образа на "Николов" въобще е пътувал до някои от тези места или е рабоитил в авиоиндустрията не е ясно, нито каква е връзката му с мъжа от снимките. Пред БиТиВи бащата на Василев заяви, че няма контакт с него от няколко години.


"Дневник" не успя да се свърже със сестра му, а нито един от петте телефонни номера, които открихме че е ползвал "Николов" не отговаряше - те са изключени.


Според други следи, които проверката ни откри в мрежата, Василев е завършил основно образование в Кочериново, а след това учи в Езиковата гимназия в Благоевград. Човек от неговия клас потвърди, че е завършил през 2003г. и че това е човекът от снимката (виж отдолу). Няма официално потвърждение на другата част от визитката му, че е следвал в Ница.

Спас Василев на семейна снимка - от профила на баща му Митко Мурджов, вероятно от 2014 година

© Фейсбук профил на бащата на Спас Василев

Спас Василев на семейна снимка - от профила на баща му Митко Мурджов, вероятно от 2014 година


Любопитно е съвпадение е, че сайтът, който регистрира е игра на думи на френски и английски - e-spaces (в превод "космос"), а фирмата, която "Николов" организира може да се чете и като Е-СПАС. Космосът, който гради виртуално през последните почти пет години вече се разпадна. Дали обаче разследването ще приключи успешно - тепърва ще стане ясно.


Ако имате информация за "Александър Николов" или сте сред измамените от него - моля, свържете се с нас на [email protected]. При желание анонимността ви ще бъде гарантирана.


Още по темата четете утре в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK