Схемата на "Александър Николов": приятели и съдружници, които никога не са го виждали

Снимка от декември 2013 с коментар: "Тук се снимам за паспорт на брат ми и се правя на него"

© Фейсбук профил на Александър Николов

Снимка от декември 2013 с коментар: "Тук се снимам за паспорт на брат ми и се правя на него""Аз продължавам да не вярвам, че това е измама..." Коментар във "Фейсбук" от приятел на "Александър Николов" часове след като в социалните мрежи се разпространява информация, че това е фалшив профил, през който са извършвани различни измами и ГДБОП вече го разследва.


Репликата е показателна за случая, защото става дума за десетки хора, които през последните години са се сприятелили с Николов в социалните мрежи, част от тях са му станали съдружници, други са ползвали услуги от него (най-често покупка на евтини самолетни билети и техника) или са му извършвали такива (от преводи на текстове до даване пари назаем). Сред тях има журналисти, работещ в банка, политици, ПР и HR експерти, мениджъри - "хора, които са интелигентни и с възможности", както ги описа, човек, който е бил в контакт с "Николов". Общото между всички е, че са му се доверили без някога да са го виждали. Някои от тях са говорили с "Николов" по телефона, а други само са си писали през чат услугите в социалните мрежи и дори не знаят как звучи гласа му.


В тях "Александър Николов" успява да изгради образ на човек, който е работил във France 2, Maxus Global media, "Еърбъс", бил е бизнес анализатор в WPP (според профила му във "Фейсбук"), в последните години живее в Париж, но непрекъснато лети в САЩ и Южна Америка, а и до други дестинации и публикува снимки от най-различни точки. Според представянето му е създател на няколко сайта, сред които chronicle.bg (бивш chr.bg, който по-късно беше продаден на Webcafe) и на e-spaces.eu.
Демонстрира познанства с бивши и действащи политици от десния спектър, журналисти, други публични личности и с т.нар. инфлуенсъри в социалните мрежи (хора, които са изградили популярността си там и имат влияние сред другите потребители, неговият профил също може да бъде определен като такъв). "Николов" дава скайп интервюта по БНТ и БНР, пише коментари и текстове в различни сайтове (Бел.ред. - предлагал е материали и в "Дневник" през 2015г. за предстоящите избори за президент във Франция, но до публикации не се стигна. Негови текстове са препечатвани и цитирани в "Капитал Daily"). Според главен редактор в национална телевизия "Николов" дори е препоръчвал и уреждал участници в тв предавания.


Зад така изградения профил обаче по всяка вероятност се крие Спас Василев от Кочериново или Благоевград. До този извод са стигнали измамени от него хора в опитите си да установят истинската му самоличност.


От ГДБОП днес отказаха всякакви подробности кое е лицето, което разследват, за местоживеенето му и от кога има разпити по случая. Директорът на службата Ивайло Спиридонов каза само, че според него става дума за един човек - класически измамник.


Стара слава - офлайн


Спас Василев, за когото се предполага че е "Николов", вече е издирван за измами със самолетни билети извършвани в периода 2010-2012 г. Според една от жертвите му по онова време той е успял да развърти сума близка до 6 цифрена в долари. Взимал е голям брой билети на едро от търговци и компании, а доверие е печелил, като първоначално е продавал билетите на добра цена и след това ги заплащал на продавачите. Други от купувачите обаче не само не са получили билети, но и кредитните карти, чиито данни са предоставяли, за да платят на Василев са били опразнени до лимита им.

Колаж, разпространяван в "Туитър" още през пролетта на 2017 година, в който се появава съмнението, че "Александър Николов" е "Спас Василев", но не получава достатъчно внимание.

© Туитър

Колаж, разпространяван в "Туитър" още през пролетта на 2017 година, в който се появава съмнението, че "Александър Николов" е "Спас Василев", но не получава достатъчно внимание.


Контактували с него тогава го описват, като човек с мечта да стане известен. След публикацията в "Дневник", че ГДБОП издирва "Николов", с редакцията се свърза Георги Белински - друг от пострадалите в първата схема на Василев през 2012 г. "В сравнение с другите потърпевши, при мен ставаше въпрос за около 100-тина евро.Точната сума не помня, минаха 5 години оттогава. Това, което мога да потвърдя, е: Използваното име беше Спас Василев. Представи ми се, че "работи" за Easyjet в Женева, след това в Париж. "Говореше" английски, френски и испански. Интересното в случая е, че аз имам действително издадени 2-3 билети от него, с които съм летял безпроблемно", разказа Белински. Той разпозна и Спас Василев като човека от колажа, разпространяван в социалните мрежи (вижте надолу). Ако снимката не е монтаж, тя е от 2010 година според броя на вестника на нея и е показателно, че показва заглавие за самолетна компания.
Снимка, която е изпратена на потребители в "Туитър" от хора, измамени от Спас Василев в периода 2010-2012

© Туитър

Снимка, която е изпратена на потребители в "Туитър" от хора, измамени от Спас Василев в периода 2010-2012


До редакционното приключване на текста, "Дневник" не намери повече подробности за стария случай, имало ли е разследване и докъде е стигнало.


Раждането на Александър Николов


В края на 2012г. или началото на 2013г. - според спомените на различни потребители на "Туитър", с които "Дневник" разговаря, в мрежата се появява потребител @tourbg, който използва различни имена - Българското CNN, АлДжангърия, Sash, Cactus и други. Този профил е изтрит от поне месец и половина.


Някъде по това време, същият потребител регистрира и профил във "Фейсбук" като "Александър Николов", който и в момента е достъпен. Последният пост в него обаче е от 2 август 2017г., в който се оплаква, че продължава да има много полети и страда от безсъние. Според негови приятели от мрежата, профилът е показвал, че е активен и на 9 октомври.


През март 2013г. създава блога nepolitkorektno.wordpress.com, който му печели популярност. Темите, по които пише са политика с интерес към дясното и протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, както и за Франция, където твърди, че живее и че е стажувал в кампанията на Саркози и в няколко френски телевизии. Тогава започва да контактува и с български журналисти, сред които и един от работещите по този материал, като изпраща политически клюки и фалшива информация. По това време прави впечатление, че профилът @tourbg е почти денонощно активен в "Туитър" и показва познания за политическите процеси в България, въпреки че твърди, че живее в Австралия. В блога се появат и интервюта с Радан Кънев, Прошко Прошков и други.


През септември 2013г. обявява, че създава с приятели сайта chr.bg (той в момента не е активен) - по-късно chronicle.bg. Проверка в регистрите показва, че домейнът на chr.bg е регистриран от Христо Топузов, а негов партньор е Радослав Неделчев. Самият "Александър Николов", който с изявите си онлайн оставя впечатление, че е съосновател в сайта, не фигурира никъде в документите.


Неофициално коментарът на истинските основатели е, че "Николов" не е имал нищо общо със сайта, освен че работил здраво по него, но на доброволни начала. Двамата съдружници не са виждали на живо или на видео основния си автор и са се запознали през "Туитър". През 2015г. Неделчев и Топузов продават сайта, а "Николов" получава известна сума за работата си до момента. "Дневник" не успя да установи докога са последните му публикации в този сайт.


Материали подписани от "Николов" излизат в Webcafe до лятото на тази година. Те са пращани по имейл. От Webcafe твърдят, че не са имали финансови взаимоотношения с него, само са се чували и знаят историята му, известна от мрежите. Казвал им е, че писането е хоби за него. Профилът му като автор и в Webcafe вече е изтрит, като от сайта обясниха, че са го направили тези дни, след като е станало ясно, че това е фалшива самоличност.


Медиата на Николов


След като информацията, че "Николов" е измамник започна да се разпространява, "Дневник" провери мейла, през който той е изпращал предложение за публикуване на материал до редактор през лятото на 2015г. - [email protected]. Проверка в Google показа, че този мейл е използван за регистрация на няколко уебсайта и се свързва с фирмата "Еспас медия" ООД.


Проверка в Търговския регистър, показа, че тя е създадена в началото на февруари 2016 г. в Пловдив. В нея "Александър Николов" също не фигурира, а съдружници са 12 души, сред които има журналисти, университетски преподаватели, пиари, HR на висока позиция (Антония Великова, Иван Бондоков, Георги Георгиев, Добромира Григорова, Иван Петров, Йорданка Велкова, Лора Драгнева, Михаил Дончев, Радина Ралчева, Силвия Петкова, Рая Раева, Тереза Восканян).


"Дневник" успя да се свърже с част от тях или техни приятели, но всички отказаха какъвто и да е официален коментар, защото тече разследване, по което са свидетели. Повечето от тях не са се познавали лично помежду си, но всички са уговорени от "Николов" да се присъединят към проекта за нова медиа. Твърдят, че никой от тях не е виждал "Николов", а повечето се познават с него и помежду си от "Туитър" и "Фейсбук" и се чувстват негови жертви.


Той ги е убедил, че заради работата си на висока позиция в чужда компания няма как да участва в българска фирма и затова я регистрират те.


Какво вероятно се е случило


От всички разговори, които "Дневник" проведе с приятели, колеги, работили и съдружници на "Александър Николов" успяхме да подредим следната история, която продължаваме да проверяваме:


"Еспас медия", в чийто предмет на дейност са всякви медийни и маркетинг дейности, е имала една-единствена цел - развитието на уебсайта http://e-spaces.eu (в момента не е активен) и евентуална продажба на проекта, след като бъде развит.


Съдружниците във фирмата са пишели за сайта или са осигурявали съдържание от други източници, но не са получавали възнаграждения. Те са били уверявани, че е по-добре да се събере някаква "прилична сума от реклама, която да вземат накуп". В края на миналата година, част от съдружниците пътуват до Брюксел за сметка на Европейската комисия, тъй като сайтът е номиниран за .eu Web Awards. Обяснено им е, че приятелка на "Александър Николов", която работи в европарламента е номинирала сайта.


Част от работилите по проекта се усъмняват, че "Николов" винаги отклонява поканите за срещи или видеочат. По-късно проверки в данните от изпращаните от него имейли виждат, че IP адресът (физически адрес на компютъра), от който пише е в България, докато той твърди, че е на поредното летище. Но някои все още продължават да му вярват.


Всички дейности се движат дистанционно от "Александър Николов" – подаване на данъчни декларации, плащане на хостинг, договори и други. За счетоводител е посочена сестра му Виктория Димитрова Василева, която получава и всички документи чрез куриер до поискване в Благоевград.


Още през пролетта на тази година след възникнали съмнения за самоличността на "Николов" и заради няколко неизпълнени обещания и ангажименти от него, някои от съдружниците започват своя проверка. Става ясно, че партньорът им, който има достъп до онлайн банкирането на фирмата, за да движи оперативно нещата всъщност използва банковата сметка за преводи за различни услуги, които не са свързани с дейността на сайта - купуване на самолетни билети от хора, сред "които няма случайни" - клиенти са журналисти, политици, банкер, рекламисти, както и телефони, лаптопи и друга скъпа техника. Освен това са плащани сметки на семейството на Василев в Благоевград и Кочериново.


Клиенти на "Николов" разказаха, че са купували от него, защото е предлагал изгодно билети и техника, за която твърди, че носи от пътуванията си в САЩ, където цените им са по-ниски.


От приятел на приятел


"Всеки ден разговаряхме по телефона с часове. Нямаше нищо притеснително", разказа пред "Дневник" работил в e-spaces.eu, пожелал анонимност и описва, че схемата му е на принципа "като от приятел за приятел".


"Николов" успява да "влезе под кожата" на много хора и да се възползва от услугите им. Така напр. за сайта дизайнери са правили банери без пари, други са се включвали с каквото могат с идеята, че помагат за създаването на независима медиа.


"Николов" успява да си изгради огромен кръг на доверие. Пътувалите реално със закупени от него билети не са малко, те са ползвани за референция към други клиенти, а често споделят благодарността си публично онлайн.


Началото на края


Според запознати със случая, пирамидата, която "Николов" гради започва да се разпада след като банковата сметка, която използва е блокирана, заради проверки. Така той не може да получава средства, за да продава обещаните вече техника и билети и потърпевши клиенти започват да го търсят.


Известно време той успява да взима пари назаем като срещу тях предлага да върне билети, до момента, в който пътници "остават" на различни летища по света, защото билетите им са невалидни. Една от най-големите измами, за които стана ясно е на българска журналистка, която живее в САЩ. Тя е купила билети, които е ползвала, но е дала данните на кредитната си карта и през нея на малки суми са изтеглени над 13 000 долара.


Според част от измамените те са поне 50 и спечелената сума вероятно е от порядъка на десетки хиляди. Според тях схемата е обмисляна и подготвяна дълго.


В "Туитър" съмнения, че @tourbg е фалшива самоличност се появяват още през 2014г. и след това той става по-малко активен там и засилва контактите си през "Фейсбук". През последните дни именно в "Туитър" първо се появиха коментари, че профилът е свързан с измами.


Мистерията Николов-Василев


"Енигма остават подбудите му, а хипотезата, че пет години се гради един образ с единствената цел да спечели набързо малко пари от пирамидална схема за препродаване на самолетни билети на ниски цени, звучи несериозно. Фактът, че той по документи не присъства в нито едно от начинанията и фирмите, които са били зад проектите му, още повече поставя под въпрос финансовия му дивидент от инициативите. По моя информация текстовете и коментарите му (или поне голяма част от тях) също са публикувани pro bono", разказа пред "Дневник" и Александър Детев, журналист в БНТ, който е писал за сайтовете на "Николов".


Най-голяма неизвестна за всички, следящи случая в социалните мрежи е кой е човекът на снимките, които "Николов" публикува от различни места по света, след като е ясно, че това е фалшива самоличност. За някои от тях лесно може да се предположи, че са монтаж, но други изглеждат съвсем реални. Данните на кадрите предвидливо са скрити.


Дали Спас Василев, за когото с голяма вероятност се предполага, че е изградил образа на "Николов" въобще е пътувал до някои от тези места или е рабоитил в авиоиндустрията не е ясно, нито каква е връзката му с мъжа от снимките. Пред БиТиВи бащата на Василев заяви, че няма контакт с него от няколко години.


"Дневник" не успя да се свърже със сестра му, а нито един от петте телефонни номера, които открихме че е ползвал "Николов" не отговаряше - те са изключени.


Според други следи, които проверката ни откри в мрежата, Василев е завършил основно образование в Кочериново, а след това учи в Езиковата гимназия в Благоевград. Човек от неговия клас потвърди, че е завършил през 2003г. и че това е човекът от снимката (виж отдолу). Няма официално потвърждение на другата част от визитката му, че е следвал в Ница.

Спас Василев на семейна снимка - от профила на баща му Митко Мурджов, вероятно от 2014 година

© Фейсбук профил на бащата на Спас Василев

Спас Василев на семейна снимка - от профила на баща му Митко Мурджов, вероятно от 2014 година


Любопитно е съвпадение е, че сайтът, който регистрира е игра на думи на френски и английски - e-spaces (в превод "космос"), а фирмата, която "Николов" организира може да се чете и като Е-СПАС. Космосът, който гради виртуално през последните почти пет години вече се разпадна. Дали обаче разследването ще приключи успешно - тепърва ще стане ясно.


Ако имате информация за "Александър Николов" или сте сред измамените от него - моля, свържете се с нас на [email protected]. При желание анонимността ви ще бъде гарантирана.


Още по темата четете утре в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (134)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Ми те идиотите се раждат ежечасно...

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на bokster
  bokster
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Измамил, алчни за ниЗки цени, умни и красиви софиянци с познати из медиите и всички телевизии гърмят, останалата държава - "Бог високо, Цар далеко"!
  Утре, в кой район на София няма да има топла вода, няма ли да се разтръби, да знае цялата държава за невероятно тежките ви проблеми ?
  Хайде бухайте минусите сега !

 4. 4 Профил на bokster
  bokster
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Измамил, алчни за ниЗки цени, умни и красиви софиянци с познати из медиите и всички телевизии гърмят, останалата държава - "Бог високо, Цар далеко"!
  Утре, в кой район на София няма да има топла вода, няма ли да се разтръби, да знае цялата държава за невероятно тежките ви проблеми ?
  Хайде бухайте минусите сега !

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  Крушата не пада по- далече от дървото, а внукът от баба си.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5322 Неутрално

  Много профански са действали "важни" клиенти:
  - купуват от неясна фирма, а не онлайн (ако пътуват често ще получат добри отстъпки)
  - дават си наляво и надясно даните от кредитната карта
  - а на всичкото отгоре, кредитката карта на някои (журналистката) не е обвързана с обратна информация за всяка извършена трансакция
  "Николов" очевидно е добър психолог :)
  (сещам се за филма "Хвани ме, ако можеш") :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4537 Неутрално

  Този явно не е обикновен измамник, защото почти всичко е добре изпипано. Че е измамник е ясно, но е и хитрец! А онази журналистка, която му е дала данните на картата си не е особено умна!

 9. 9 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Хаха, баси историята. Тоя човек (освен всичките измами за пари) иска да си живее някакъв паралелен живот, в които е готин и пътува по света. Интересен образ.

  То и тука във форума има няколко човека, които са супер успешни бизнесмени на Запад, ама в реалността сигурно са в някое панелно гето тука.

 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4755 Неутрално

  Хванал е доста шарани и то все образовани хора. Да бяха и малко по умни и и по малко алчни щеше да е добре. Който не си е изкарал сам с труд парите, а му ги дават наготово - той пилее без много да мисли.

 11. 11 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#1] от "skomina":

  но определено този човек не е идиот. никак даже. направо си е гранд-дизайнер, масон един вид :D

  בני אתה אני היום ילדתיך
 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4537 Неутрално

  До коментар [#7] от "penetrating":

  "Опасен чар" и Ястребовски са българския вариант! Велик Тодор Колев! Лека му пръст!

 13. 13 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1644 Весело

  Да се смея ли да плача ли... Някой е пързалял жълтопаветниците години наред, работили му без пари, че накрая някои и с пари завлякъл. Същите тия, дето обичат да се бият в гърдите колко са умни и красиви, колко са в час с всичко и напират да дават тон в живота на всички останали. Хайде сега, смейте се на бабите, дето хвърлят хилядарки от балкона на "полицията".

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 14. 14 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Интернет е блатото, в което хора като този ''Александър Николов'', могат да ловят балъци на воля.

 15. 15 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Цялата държавна машина и всички медии впрегнали усилия да хванат един виртуален шанаджия. Подобно разследване на Дневник не съм срещал от години.
  Полудяхте ли всички и колко време ще дъвчете тая новородена /неродена знаменитост.
  Реве ми се като си представя гледката на вече арестувания Спас-Александър, обграден от пълчища надвикващи се репортери.
  Чудя се кой е по-жалък - вие журналистите или всички тези, за които е някаква значима новина.

 16. 16 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#12] от "vassilun":

  още малко ще споменете Пурко и "малкият слон от Странджа планина" в лицето на дръгливото прасенце.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4537 Неутрално

  Според мен този човек си е изкарал парите! Намерил е балъци и много нежно и интелигентно ги е поизстискал. Вярно е, че не е законно е заслужава преследване от закона, но пък и балъците са си заслужили дори по-голямо подстригване! Все едно аз да си дам банковите данни за интернет банкиране не на непознат, а дори на брат ми! Никога няма да стане!

 18. 18 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#1] от "skomina":но определено този човек не е идиот. никак даже. направо си е гранд-дизайнер, масон един вид :D
  —цитат от коментар 11 на abdelhaqq


  Колегата сигурно е имал предвид неговите жервтви :)

  I had a dream, Joe
 19. 19 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  дерибейка, ти не си анонимен, викаш.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":дерибейка, ти не си анонимен, викаш.
  —цитат от коментар 19 на abdelhaqq


  не рабира се , проверимо с един клик (образно)

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#20] от "дерибеев":

  проверимо е точно колкото на "александър николов".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#20] от "дерибеев":проверимо е точно колкото на "александър николов".
  —цитат от коментар 21 на abdelhaqq


  прав си за жалост , действително това , че съм с името си , и гуглето знае и помни , и дори синът ми (непълнолетен) е в телевизии и сайтове нищо не значи .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4537 Неутрално

  До коментар [#16] от "abdelhaqq":

  Няма филм на Тодор Колев, който да не харесвам! "Тя те обича, бе братчед" ми е любима реплика! Ако този талант се бе родил в САЩ, щеше да е милионер в долари.

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#16] от "abdelhaqq":Няма филм на Тодор Колев, който да не харесвам! "Тя те обича, бе братчед" ми е любима реплика! Ако този талант се бе родил в САЩ, щеше да е милионер в долари.
  —цитат от коментар 23 на vassilun


  а човек може да е милионер просто в щастие , живот , близки ... и без долари

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#22] от "дерибеев":

  може да си, но не и тук. тук има просто "дерибеев". тъй че всичкото останало е..."жалба за младост", дето вика Тодор Колев, за който се спомена по-горе. не че ми е интересно дори де. но на фона на това, което си (и което не е ясно дали си), да хвърляш немощна плюнка против други форумци в абсолютно идентичната ситуация като твоята, е доста неуместно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 26. 26 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#23] от "vassilun":

  но жалко за чалга изпълненията му. иначе, много любим, бях му на един от последните концерти в НДК, мисля, че беше дори последният. България загуби страшен актьор. не коментирам противоречивостите относно интеракциите му с ДС.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 27. 27 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Отдела,вербуваните го момчето да шари из форумите! Т'ва е търчи-лъжи а точно такива ви трябват. Ако няма щат изгонете лирическия герой Стиви!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 28. 28 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 712 Весело

  Не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 29. 29 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 443 Весело

  При така описаната схема и като се вземе предвид нивото на прокуратурата и съда, напълно възможно е стажант юрист да го изкара Спас невинен. Той не фигурира никъде, връзка между Александър Николов и Спас очевадно е труднодоказуема, изобщо цирк.

  Иначе можем да заключим само едно, а имено, че този е направил смешни една камара "ерудирани" люде.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 30. 30 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1869 Любопитно

  Дневник, какво толкова интересно има в някакъв двукрак едновежден измамник на дребно и хранещите го измамени, че се престаравате с десет статии за час?

 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#22] от "дерибеев":може да си, но не и тук. тук има просто "дерибеев". тъй че всичкото останало е..."жалба за младост", дето вика Тодор Колев, за който се спомена по-горе. не че ми е интересно дори де. но на фона на това, което си (и което не е ясно дали си), да хвърляш немощна плюнка против други форумци в абсолютно идентичната ситуация като твоята, е доста неуместно.
  —цитат от коментар 25 на abdelhaqq


  ами прав си , и все пак признаваш , че не съм анонимен . другите "в идентична ситуация" поради що се срамуват

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4537 Неутрално

  До коментар [#24] от "дерибеев":

  Дано Вие сте такъв милионер! Аз съм по-скромен! По-добре богат и здрав, отколкото беден и болен!

 33. 33 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ще върнем България в Европа":

  Може някой от тях да се е опарил с Александър-Спас. ;)

 34. 34 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4433 Весело

  Този, освен че е окрал сумати баламурници, е откраднал и двете ми имена?! Спукаха ми телефона, а в къщи ме гледат като безплатен билет за самолет....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#24] от "дерибеев":Дано Вие сте такъв милионер! Аз съм по-скромен! По-добре богат и здрав, отколкото беден и болен!
  —цитат от коментар 32 на vassilun


  уви не съм , и все пак съм благдарен на каквото и до когато ги имам .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Това е единствения умен сред красивите. Може да се направи филм по историята му. Но нямаме кадърни режисьори и сценаристи.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 37. 37 Профил на posledno10
  posledno10
  Рейтинг: 435 Весело

  Създателят на най-голямата руска финансова пирамида МММ Сергей Мавроди има една "велика" мисъл: "Балъците не са мамути, те никога няма да измрат" :))

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5322 Неутрално

  До коментар [#12] от "vassilun":

  Да, много вярно! Благодаря за спомена :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3055 Весело

  Този, освен че е окрал сумати баламурници, е откраднал и двете ми имена?! Спукаха ми телефона, а в къщи ме гледат като безплатен билет за самолет....
  —цитат от коментар 34 на hamiltonf1


  хмм , каква кола казваш си поръча

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "skomina":

  Викаш: Балъци бол?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 41. 41 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Много прост народ има в България...само тук могат да виреят телефонни измамници и тарикати като тоя Боби Цанков 2...не случайно са казали, че сме малък но за сметка на това много прост народ...

 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4537 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ще върнем България в Европа":

  На мен статиите по тази тема са ми интересни. Първо - не е обикновена, а сравнително добре и умно изпипана измама. Освен това измамените балъци не са доверчиви пенсионери, а хора с над средното интелектуалто ниво. Измампикът пък явно е психолог. Интересно ми е!

 43. 43 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 226 Неутрално

  "Аз продължавам да не вярвам, че това е измама..." Коментар във "Фейсбук" от приятел на "Александър Николов" часове след като в социалните мрежи се разпространява информация, че това е фалшив профил

  Представяте ли си, какви идиоти има.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4537 Неутрално

  До коментар [#34] от "hamiltonf1":

  За съжаление си, пич! Не се учудвай, ако "професионалистите" от ГДБОП ти звъннат на входната врата! Измисляй алиби, че с това "неподходящо" име (нямаш вина за това, но ...) рискуваш да те разкарват с години по съдилища!

 45. 45 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#24] от "дерибеев":

  Може, ама попитай Ролдугин, защо не е щаслив, като милЬОнер, та бащицата го направи милЯрдер?
  Ако не вярваш на Ролдугин, попитай Гочето от Пловдив.

 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4537 Неутрално

  До коментар [#41] от "BGman1":

  Не само в България има балъци! На запад са дори по-голям процент от населението. Мога и примери да дам!

 47. 47 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#41] от "BGman1":

  Ти никога не напускал България, нали...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 48. 48 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Всеки находчив човек с въображение вижда в тази история възможност за печалба. Един да повтори челния опит на нашият герой, друг да си купи евтини билети от него...
  Но ако трябва да съм сериозен, на мен поне , историята ми прозвуча като много актуален сценарий за филм. Ако се "вкара' и малко драма и малко приятни гледки и преживявания, лентата може да се окаже доста печеливша...

  Stupid people make me sick
 49. 49 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1869 Любопитно

  До коментар [#42] от "vassilun":

  В магазин намирам разлика между обявена цена на стока по етикет и касов бон прекалено често! Това означава, че масовата дребна кражба е незабелязана от стотици преди мен. КЗК спи дълбок целогодишен сън. Така че, нищо ново няма в този случай.

 50. 50 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 442 Неутрално

  На мен пък пичът ми харесва!
  Не мога да кажа нищо лошо за описаната "схема", даже ми е прелюбопитна.

 51. 51 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1644 Весело

  Дневник, какво толкова интересно има в някакъв двукрак едновежден измамник на дребно и хранещите го измамени, че се престаравате с десет статии за час?
  —цитат от коментар 30 на Ще върнем България в Европа


  Нека не забравяме, че основната таргет група на Дневник е именно групата на умните и красиви жълтопаветници, които явно са били изпързаляни от този хитрец. Мен лично адски ме забавлява цялата история, защото се оказаха същите схемаджии като тези, на които се присмиват. Само че тези, на които се присмиват, са доста по-едри и хитри схемаджии от тях и не се занимават с кокошкарски истории като банерчета, статийки, сайтове и евтини самолетни билети.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 52. 52 Профил на batiara
  batiara
  Рейтинг: 229 Разстроено

  Пунктуацията не е най-силната страна авторите.

 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Дневник, какво толкова интересно има в някакъв двукрак едновежден измамник на дребно и хранещите го измамени, че се престаравате с десет статии за час?
  —цитат от коментар 30 на Ще върнем България в Европа


  Преметнал е вирналите нос колко са красиви и умни, направил ги е жалки, затова толкова ги боли.

  И си спомних за фалита на КТБ колко жалки изглеждаха Костов и Стоян Александров пред камерите. "Големи експерти" а не са се усетили каква пирамида е КТБ, нещо което редовият читател на Дневник и Капитал отдавна го знаеше.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Има едно Джъст Спас. Сигурно и то е негово! :)
  Голяма схема и много странен тип :)

 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#23] от "vassilun":

  Или отдавна в затвора да щампова номера за автомобили...

 56. 56 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1625 Весело

  До коментар [#47] от "Чеп за зеле":


  До коментар [#41] от "BGman1":Ти никога не напускал България, нали...
  —цитат от коментар 47 на Чеп за зеле


  Аз не напуска България ...но България напуска мен...съжалява много...разстройва мен това...

 57. 57 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1526 Неутрално  летният хит "Спасито" май също е от него.

  Спасито, спасито....

 58. 58 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#23] от "vassilun":

  в #55 имам предвид Александър Николов/Спас Василев или както според случая се нарича героя на статията.

 59. 59 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1526 Неутрално  По време на литургия във Ватикана с Папата и Александър Николов, японски журналист пита бълг. си колега:

  "Булгар-сан, знаеш ли кой е този дядка до г-н Николов?"

 60. 60 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 409 Неутрално

  И ЕнтИлИктуалните тъпаци излъгани от този Юнак, и бабите дето хвърлят пари от балкона, са еднакво прости шарани. Докато има балъци и шарани, ще има и хитреци.
  Браво на момчето, да е живо да си харчи парите.

 61. 61 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Хахаха, "умните и красивите" отново направени за кашмер. Нивото им е на 80-годишна алцхаймерна бабичка, която хвърля пачки през балкона.

 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  секи 4ти км

  Накратко: фейк нюз.

 63. 63 Профил на dkg37533331
  dkg37533331
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз така и не разбрах каква е била точно измамата.Освен,че изпразнил около 13000 долара от някаква карта.Не че са малко пари,но не са и толкова много.Дори и да го намерят в какво ще го обвинят?

 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  секи 4ти км

  Нищо общо с Александър Невски (според предположение).
  Много общо с Мачу Пичу (според Фотошопа).

  "Схемата на "Александър Николов""

 65. 65 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1899 Весело

  Причината измамникът да се насочи към "умните и красивите" е, че именно те са тези с кредитните карти и възможността да пътуват. На кака Ленче от клуба на БСП-то в Сусурлево или на актвиста на Герб бай Кърдрьо от Долно Уйно какво да им вземеш? Така че феновете на кадесарите и на милиционерите да не злорадстват толкова. Измамникът е преценил, че не стават за нищо - дори да ги излъже.

  Но има по-интересна тема в измамата. Ролята на социалните медии. Феновете на Тръмп, независимо дали са умни и красиви, модерни леви, патриоти или поклонници от култа на Тиквата, да си мислят ...

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 66. 66 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1899 Весело

  Аз така и не разбрах каква е била точно измамата.Освен,че изпразнил около 13000 долара от някаква карта.Не че са малко пари,но не са и толкова много.Дори и да го намерят в какво ще го обвинят?
  —цитат от коментар 63 на dkg37533331


  И ако картата действително е била кредитна, а не дебитна, най-вероятно ще останат за сметка на банката, издала картата.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 67. 67 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1178 Весело

  ...на мен поне , историята ми прозвуча като много актуален сценарий за филм. Ако се "вкара' и малко драма и малко приятни гледки и преживявания, лентата може да се окаже доста печеливша...
  —цитат от коментар 48 на Хакуна Матата !


  Хм, след като службите го откриват с неистови мъки, прокуратурата кърши ръце безпомощна в доказването на каквото и да било злонамерено деяние от лицето, за което да го подведе под отговорност, обезумялата тълпа измамени приклещва Александър-Спас Фантома, който се измъква изпод купчината хора и хуква към ... хоризонта да си харчи отмъкнатото. Това е по частта за драмата, а трябва да сме актуални и към действителността, у нас никой престъпник не получава справедливо наказание. Сега откъм приятните гледки може да има някоя по-засукана жертва. Нещо друго приятно тук е трудно да се открие. Ето ти завършен сценария за филма, давам го благотворително, хонорар не искам. ;)
  Извън иронията признавам че този днес ме разсмя, както и се удивих колко лековерни хора има. Не че човек е застрахован да не стане жертва на измама, ако някой си науми да го излъже все ще намери начин да го извърти, но чак пък така да си раздават лични данни на непознати от фейсбук ми се струва малко прекалено. И това са хора големи и начетени, после защо бабите и дядовците си дават спестените пари на родни мургавелговци.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 68. 68 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1178 Весело

  Така че феновете на кадесарите и на милиционерите да не злорадстват толкова. Измамникът е преценил, че не стават за нищо - дори да ги излъже.,
  —цитат от коментар 65 на 7777


  :D :D :D :D Признавам, че се смях с глас на това.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 69. 69 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1899 Любопитно

  Снимката, която си е избрал измамникът - на красив млад левент - ми напомни за едно друго чудене. Дали Пеевски щеше да бъде чак толкова недолюбван (не че не го заслужава), ако вместо дебел и грозен, беше слаб и красив?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 70. 70 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1899 Любопитно

  До коментар [#68] от "bee":

  "после защо бабите и дядовците си дават спестените пари на родни мургавелговци"

  Защото нямат достъп до социалните мрежи. Интересен ефект на т.нар. дигитална дискриминация (the digital divide).

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 71. 71 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1899 Весело

  [quote#68:"bee"][/quote]

  Аз пък се смея на класовата борба, която се разрази тук: "трудещите се, от беден селски произход" срещу "умните и красивите." Нищо старо не е забравено.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 72. 72 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Да го вземат на работа в МВР, да ги научи как се работи под прикритие :)

 73. 73 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1899 Весело

  Да го вземат на работа в МВР, да ги научи как се работи под прикритие :)
  —цитат от коментар 72 на Стабилни в мизерията, епизод пореден


  Ха-ха! Представих си как превишилите позволената скорост получават съобщение по фейсбук "И ся ко праим?"

  Без майтап, за първи път си мисля, че паталогичната ми технофобия може да има и положителни страни.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 74. 74 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1699 Весело

  лоша работа... чувствам как смарайдите ше го разприятелят набързо :)

 75. 75 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1178 Любопитно

  Дали Пеевски щеше да бъде чак толкова недолюбван (не че не го заслужава), ако вместо дебел и грозен, беше слаб и красив?
  —цитат от коментар 69 на 7777


  Предполагам, че отношението пак щеше да е същото, хората го недолюбват защото влачи. Доган не е дебел / е и красив не е, но повече прилича на човек / и пак предизвиква същите чувства в голяма част от хората. Външността е някакъв фактор само що се отнася до сантименталната част на живота, / и там е спорно щом Пеевски ще става баща ;) / към останалата май няма кой знае какво влияние.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 76. 76 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1178 Весело

  [quote#68:"bee"]
  —цитат от коментар 71 на 7777
  Аз пък се смея на класовата борба, която се разрази тук: "трудещите се, от беден селски произход" срещу "умните и красивите." Нищо старо не е забравено.[/quote]

  И аз я забелязах тази тенденция, в някои коментари едвам са се удържали да не напишат направо " Нека им е " с порядъчна доза злорадство.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 77. 77 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  "Хвани ме, ако можеш"

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 78. 78 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3712 Весело

  До коментар [#71] от "7777":

  Мой приятел ( в България)се опитва да уговори баща си вече две години да му превеждат пенсията по сметка за да не ходи да се реди по опашки особенно зимно време.Неизменния отговор бил: "Аз на парче пласмаса нямам вяра!" ,същият тип хора обаче охотно хвърлят пари в кутия през терасата.

  klimentm
 79. 79 Профил на _imir
  _imir
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#57] от "Ф.Нинов":

  Хитът всъщност е "Деспасито", в смисъл "Де го Спасито?"

 80. 80 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Извинявайте, ама при наличието на толкова много търсачки за самолетни билети, хотелски резервации и какво ли не, вие да си давате данните на кредитната карта на непознати...... Доста ще да сте сглупили.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 81. 81 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Извинявайте, ама при наличието на толкова много търсачки за самолетни билети, хотелски резервации и какво ли не, вие да си давате данните на кредитната карта на непознати...... Доста ще да сте сглупили.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 82. 82 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 443 Неутрално

  На кака Ленче от клуба на БСП-то в Сусурлево или на актвиста на Герб бай Кърдрьо от Долно Уйно какво да им вземеш?
  —цитат от коментар 65 на 7777

  Например 60,000 лева да ги метнат през балкона в брой?

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#41] от "BGman1":

  народа за прост ,е много прост ,разбира се ,че ще виреят измамници и крадци ,цялата съдебна система е пирамида ,изградена напълно умишлено от хора ,които са избирани един по един и с определени качества ,а именно ,да са верни на партията и да скатават престъпленията на партийните кадри ,за да могат те да се развиват ,структурата на всякъде по света се нарича мафия , а тази мафия успешно може да прикрива такива престъпления ,естествено е ,че никой няма да го хване този ,нито да докаже някога къде и какво бил точил и обещавал ,а и парите сигурно вече ги няма , всичко ще завърши като фарс ,колкото са хванали и осъдили телефонен измамник ,толкова и този ,няколко бушона - черни цигани ,хванати за да се отчете дейност пред обществото ,а престъпленията продължават усилено ....

 85. 85 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 948 Любопитно

  До коментар [#66] от "7777":Що ако е дебитна за чия сметка щ останат????

 86. 86 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Как може въобще да ви хрумне да си купите самолетен билет от физическо лице, което не познавате и да си дадете данните от картата? До като има шарани ще има и рибари.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 87. 87 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2244 Любопитно

  значи този е измамник с измислена самоличност и биография , абсолютно анонимен и съответно мога да го сравня със също анонимни дифендъри , гранцове , чортове ... без да го обиждам
  —цитат от коментар 5 на дерибеев  До коментар [#5] от "дерибеев":

  А ти не си анонимен?
  Същия си като споменатите от теб, а и като главния "герой" на статията.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 88. 88 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#42] от "vassilun":
  Освен това измамените балъци не са доверчиви пенсионери, а хора с над средното интелектуалто ниво.

  Това пък как го установи?

 89. 89 Профил на maminsin
  maminsin
  Рейтинг: 435 Весело

  Не виждам в какво ще го обвинят човека. С работа си е изкарал парите. Продал е успешно уебсайт, от което други са изкарали пари, вероятно е щял да успее да продаде и Пловдивския такъв... Въпросната журналистка освен на него, най-вероятно си е дала картата и на други, по никакъв начин не може да се докаже, че точно той я е източил. Въобще човека има идеи и ако ги нямаше дребните измами със самолетните билети, всичко щеше да е ОК!
  Гарантирам, че вече има предложения за работа.

 90. 90 Профил на maminsin
  maminsin
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Не виждам в какво ще го обвинят човека. С работа си е изкарал парите. Продал е успешно уебсайт, от което други са изкарали пари, вероятно е щял да успее да продаде и Пловдивския такъв... Въпросната журналистка освен на него, най-вероятно си е дала картата и на други, по никакъв начин не може да се докаже, че точно той я е източил. Въобще човека има идеи и ако ги нямаше дребните измами със самолетните билети, всичко щеше да е ОК!
  Гарантирам, че вече има предложения за работа.

 91. 91 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Нека не забравяме, че основната таргет група на Дневник е именно групата на умните и красиви жълтопаветници, които явно са били изпързаляни от този хитрец.
  —цитат от коментар 51 на Хриси


  За съжаление, тавариш, много си прав.
  И тези наивници, затова са „умни и красиви жълтопаветници”,
  защото са наивни.
  Ако не бяха толкова наивни и лековерни, сега вместо „умни и красиви жълтопаветници” щяха да са ГЕРБаджийски, БСПарски или ДПСарски активисти, СУДЖУКЛИИ НА СРЕДНО НИВО
  с право на ПАРТИЕН РЕКЕТ ДО ДВА ТОНА.
  Ако не бяха толкова наивни, сега да са ЧИНОВНИЦИ, СЕКРЕТАРКИ и ШОФЬОРИ с ПЕТЦИФРЕНИ В ДОЛАРИ ЗАРПЛАТИ в ЮЖЕН ПОТОК, в АЕЦ БЕЛЕНЕ, в ЛУКОЙЛ.....
  Смейте им се, защото такива наивници такова заслужават.....

 92. 92 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#91:"Hawaii"][/quote]

  ''......Ако не бяха толкова наивни и лековерни, сега вместо „умни и красиви жълтопаветници” щяха да са ГЕРБаджийски, БСПарски или ДПСарски активисти, СУДЖУКЛИИ НА СРЕДНО НИВО
  с право на ПАРТИЕН РЕКЕТ ДО ДВА ТОНА.
  Ако не бяха толкова наивни, сега да са ЧИНОВНИЦИ, СЕКРЕТАРКИ и ШОФЬОРИ с ПЕТЦИФРЕНИ В ДОЛАРИ ЗАРПЛАТИ в ЮЖЕН ПОТОК, в АЕЦ БЕЛЕНЕ, в ЛУКОЙЛ.....
  Смейте им се, защото такива наивници такова заслужават.....'' +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Достойно ! Господ здраве да ти дава . А от мен сърдечни поздрави !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 93. 93 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Хванал е доста шарани и то все образовани хора. Да бяха и малко по умни и и по малко алчни щеше да е добре. Който не си е изкарал сам с труд парите, а му ги дават наготово - той пилее без много да мисли.
  —цитат от коментар 10 на Peni Nikol


  Като се вгледа човек в жертвите и годината, когато се появяват най-успешните му сайтове, става ясно, че Александър Николов е част от хибридната война на Путин срещу умните и красиви българи и българки. Президентът Плевнелиев още преди три години го беше разкрил.
  "Разпознах хибридните заплахи и кибер атаките като основен риск пред България. Проведох КСНС по темата, в резултат бе приета Националната стратегия за кибер сигурност "Кибер устойчива България 2020", която се изпълнява."

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 94. 94 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#4] от "bokster":

  Селските пръчки се счупиха от радост че "богатите също плачат"

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 95. 95 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Този Спас е като известния френски измамник Кристоф Роканкур, станал известен преди 20 години със своите многомилионни измами във Франция, САЩ и Канада. Но нашият е на много по-ниско финансово ниво. И в известна степен е нещо като аматьор. Изкарвал е пари, колкото да живее, но не и да си позволи лукс. За разлика от Роканкур, който е живял като принц.

  Поразително е как няколко уж умни и интелигентни хора - преподаватели, журналисти и пиари - са се събрали да работят с някой, когото никога не са виждали на живо. Писали си няколко съобщения във фейсбук и говорили по телефона. По това отношение те не се различават по нищо от онези наивни баби, които получават обаждане по телефона да хвърлят парите през терасата и веднага се съгласяват. А онази журналистка дори кредитната си карта му дала - на един напълно непознат. Защо не напишат имената на измамените, че да се посмеем и ние?

  Някои хора още не са разбрали, че живеят в 21 век и мрежата е една невероятна джунгла. Хищници дебнат зад всеки ъгъл, въоръжени с лаптоп и високо софтуерно образование, сложни шифровъчни програми и много хакове и вируси, подготвени за лов на жертви Който е наивен, да влиза в джунглата и да си дава парите, личните данни. Като глупавите жертви на Николов.

  Има една максима, че колкото по-голяма е една лъжа, толкова е по-достоверна. Затова големите лъжат на едро, малките на дребно, но и двата вида изкарват облаги от наивните овце. Николов с това е спечелил доверието им - лъгал е на едро. Говорил е за независими медии, евтини самолетни билети, летял редовно и бил все на път, зает човек, голям човек. А всъщност никой, абсолютно никой не е потвърдил неговата достоверност - няма данни, няма адреси, няма нищо. Само едно реноме на "голям човек". Те такива са и "големите" в нашето общество - големи на имена, на думи, карат скъпи коли, обличат се с големи марки, а всъщност... въздух под налягане.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 96. 96 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Този Спас е като известния френски измамник Кристоф Роканкур, станал известен преди 20 години със своите многомилионни измами във Франция, САЩ и Канада. Но нашият е на много по-ниско финансово ниво. И в известна степен е нещо като аматьор. Изкарвал е пари, колкото да живее, но не и да си позволи лукс. За разлика от Роканкур, който е живял като принц.

  Поразително е как няколко уж умни и интелигентни хора - преподаватели, журналисти и пиари - са се събрали да работят с някой, когото никога не са виждали на живо. Писали си няколко съобщения във фейсбук и говорили по телефона. По това отношение те не се различават по нищо от онези наивни баби, които получават обаждане по телефона да хвърлят парите през терасата и веднага се съгласяват. А онази журналистка дори кредитната си карта му дала - на един напълно непознат. Защо не напишат имената на измамените, че да се посмеем и ние?

  Някои хора още не са разбрали, че живеят в 21 век и мрежата е една невероятна джунгла. Хищници дебнат зад всеки ъгъл, въоръжени с лаптоп и високо софтуерно образование, сложни шифровъчни програми и много хакове и вируси, подготвени за лов на жертви Който е наивен, да влиза в джунглата и да си дава парите, личните данни. Като глупавите жертви на Николов.

  Има една максима, че колкото по-голяма е една лъжа, толкова е по-достоверна. Затова големите лъжат на едро, малките на дребно, но и двата вида изкарват облаги от наивните овце. Николов с това е спечелил доверието им - лъгал е на едро. Говорил е за независими медии, евтини самолетни билети, летял редовно и бил все на път, зает човек, голям човек. А всъщност никой, абсолютно никой не е потвърдил неговата достоверност - няма данни, няма адреси, няма нищо. Само едно реноме на "голям човек". Те такива са и "големите" в нашето общество - големи на имена, на думи, карат скъпи коли, обличат се с големи марки, а всъщност... въздух под налягане.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 97. 97 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Евтиното излиза скъпо , добре звучащото е лъжливо - елементарни и пренебрегвани правила. Ма щото всички станаха разбирачи на всичко...

 98. 98 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Добри възможности предлага Фейсбук особено да прекараш разни балъци, с които гъмжи там. Социалното общуване също има цена.

 99. 99 Профил на xxl17532244
  xxl17532244
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Този Спас си го спомням като студент в Ница 2003-2004. Един от много незавършили българи, които повтаряха по няколко пъти годината.. продаваха сладоледи по джелатериите. Не съм сигурен дали учеше право или филологии, но мога да потвърдя за Ница...

 100. 100 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Александър Николов е изпреварил времето си с 4-5 години, ако се доверим на 10-те прогнози на Gartner за развитието на ИТ технологиите след 1918 г.:

  5. Paзпpocтpaнeниeтo нa нeвяpнa инфopмaция щe дoвeдe дo пoдoбpявaнe нa инcтpyмeнтитe зa нeйнoтo cъздaвaнe. Изĸycтвeният интeлeĸт щe гeнepиpa фaлшивo cъдъpжaниe c тaĸoвa виcoĸo ĸaчecтвo, чe дopи дpyг АІ-aлгopитъм нямa дa мoжe дa гo oпpeдeли. B peзyлтaт нa тoвa щe ce cфopмиpa “ĸoнтpaфaĸтнa peaлнocт”, oлицeтвopeниe нa ĸoятo щe бъдaт гeнepиpaнитe изoбpaжeния, видeoĸлипoвe, дoĸyмeнти и дopи звyци. Cъвpeмeннитe гeнepaтивни нeвpoнни мpeжи щe пoзвoлят cъздaвaнeтo нa пpaвдoпoдoбнa имитaция — нaпpимep, cъздaвaнe нa видeo-ĸлипoвe c гeнepиpaнa peч нa пpeзидeнтa.

  http://it.dir.bg/news.php?id=26455956&nt=13

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK