Психологът Маргарита Бакрачева: Всеки може да се подведе от "Александър Николов"

Снимка от профила на Александър Николов от 19 февруари 2016 г.

Снимка от профила на Александър Николов от 19 февруари 2016 г.В продължение на години един потребител живее, общува, сприятелява се, работи, продава и получава услуги само и единствено в интернет и никой никога не го е виждал на живо или поне във видеовръзка. Когато се оказва, че това е фалшива самоличност, въпросът как е възможно толкова хора да бъдат заблудени за толкова дълго, не дава мира и на тях и на други активни потребители на социалните мрежи, които покрай този случай са си дали сметка каква голяма част от начина им на общуване е повлияна от "Фейсбук" и "Туитър".


Част от пострадалите от "Александър Николов" не искат да разказват публично за това, защото са и засрамени или ядосани, че са се доверили или че са подвели и свои реални приятели. Други, които не са потърпевши, но са имали съмнения, съжаляват, че не са намерили начин да ги споделят въпреки липсата на доказателства, трети са в позицията на "знаехме си". (Как работи схемата "Александър Николов" четете тук.)


"Дневник" се свърза с психолога доц. Маргарита Бакрачева с молба да прегледа профила на "Александър Николов" във "Фейсбук" - в частта, в която е публично достъпен, и да разкаже наблюденията си. Тя е специализирала в секцията "Психология на личността" в Института по психология при БАН; член е на Дружеството на психолозите и Съюза на учените в България, както и на Международната асоциация за психоаналитична аз-психология.
Попитахме я да обясни защо наистина хората са се подвели масово и да ни даде съвети за какво да внимаваме в социалните мрежи, особено когато се съмняваме в автентичността на профилите. Ето нейния коментар:


"Александър" не прилича на типичен фалшив профил


Фалшивите профили са много широко разпространени. Често се правят с цел следене на интимен партньор или безопасно скрито създаване на комуникации. Обикновено в такива профили отсъства лична информация или тя е оскъдна. В случая информацията е само за родния град и местоживеене.


Вторият фактор, който разкрива фалшивите профили, е липсата на лични снимки. Най-малък процент от потребителите на социалните мрежи са т.нар. традиционалисти, които поддържат в кръга приятели единствено хора, които познават реално. Вероятно някои читатели, ако погледнат собствения си профил, ще установят, че имат "общи" приятели с въпросното лице.


Никой няма гаранция да не се подведе. Устроени сме така, че да довършваме образа, и когато информация липсва, ние несъзнателно я довършваме в цялостна картина. Активността в мрежата може да е висока като в случая, когато човек целенасочено използва профила с определена цел. В практиката си съм била свидетел на хора, формирали любовни чувства към виртуален образ, към когото подхождат с голяма степен на себеразкриване.


Това, което в най-висока степен може да ни предпази, е саморегулирането на ползването на мрежите.


Напоследък хората стават по-резервирани на базата на собствения си опит в разкриването и поддържането на комуникация. За съжаление всеки може да се подведе, било поради моментно състояние или просто по навик, както сме свикнали да използваме мрежата.


Защо се доверяваме


В профила на "Александър Николов" това, което най-силно създава чувството за достоверност, е на първо място редовното поддържане на профила и емоционалния му тонус. Липсата на време е нещо, характерно за хората, които са ангажирани истински с делата си. Емоционалният тон на умората и здравословните проблеми като негативна информация, споделяни там, също допълват степента на доверие, която се развива.


Скрийншот от профила във "Фейсбук"

Скрийншот от профила във "Фейсбук"


Обяснението е, че по принцип приемането на негативна информация се възприема като по-достоверна в сравнение с позитивната. В съвременния свят, в който онлайн и офлайн комуникацията не могат да бъдат разграничени по никакъв начин, хората прекарват времето си в известна степен и чрез създаването и приемането на виртуални образи.


Изследванията, които сме правили през последните години, разкриват една тенденция, която може да обясни случая – хората с готовност приемат покани, изпратени от непознати, независимо от пола, възрастта и предварително определените като "привлекателни" и "непривлекателни" лица. Това е едно от израженията на мястото на социалните мрежи в живота ни.


Скрийншот

Скрийншот

Това трансформира и самата същност на социалните мрежи, доколкото преди време те бяха основно за поддържане на лични контакти, днес са основен информационен източник, който хората предпочитат, за да селектират информацията, която стига до тях, а това съответно повишава степента на доверие. Да не забравяме и колко голяма част от стоките и услугите, които си набавяме днес, са от интернет, което допълнително снижава степента на критичност.


Динамиката на ежедневието, многото информация, липсата на време за проверяването и отсяването й наред с факта, че живеем паралелно на улицата и в мрежата, са причина хората да не разделят двата свята.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  измамените журналисти сега чрез писане на статии по казуса биха могли да си върнат част от загубите.
  Николов пък в затвора ще напише мемоари и той да е на плюс.

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Балъците не изчезват. Умират, раждат се нови, размножават се и т.н, но винаги ги има.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ф.Нинов":

  Нали знаеш, ако човек е достатъчно алчен винаги ще се намери някой да го излъже.

 4. 4 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Крайно време е да почнат да се слагат кавички около думата "приятел", когато касае познанства в социалните мрежи.

 5. 5 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Всеки ще се подведе другият път. Трябва да се уточни - всеки със свръхценни мисли. Хора с ниска самооценка, компенсиращи със свръхценни мисли. Изключителни тъпанари, които си мислят, че са център на света и че точно на тях ще им се случи да миант капките. Хора, които очевидно имат мноого време да говорят и да общуват с някого, само и само да се оплачат или да си помислят, че отсрещният ги разбира. Позната схехма от хилядолетия.

  Слушах сутринта една жена, която едва ли не беше влюбена в този проективен образ, създаден единствено от нейната склонност към илюзии и свръхценни мисли. И се разплака накрая, а на мен ми стана смешно.
  Така е, скъпа - разбиха ти собствената проекция: време е всеки да се върне в реалността, където реално е някой само за себе си. Да не говорим, че самолетните билети в 21 век се купуват някак си по други начини.
  Имбецили.

 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Доколкото разбрах, истинският мошеник далеч не изглежда толкова привлекателен и симпатичен. Външният вид много лъже, но тук е използван чужд образ. Макар че ако приемем, че това е лицето на истинския
  измамник, не е изключено да изглежда така,. Не е първият симпатяга, който впоследствие се оказва мошеник. Затова всичко трябва да се проверява, проверката е висша форма на доверие.

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  Във ФБ е пълно с какви ли не мошеници, лъжци и измамници... както и милиони платени тролове. Сблъсквал съм се многократно с подобни типове. Там всеки трябва да има едно наум.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Може да се подведе е едно, но да си изпрати всички лични данни е съвсем друго.
  И да падне дори в наивността си по-ниско и от хвърлящите пликове с пари пенсионери.
  В този смисъл - не всеки го може това, Бакрачева...

 9. 9 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Подвеждат се ламтурниците за ефтинки билети и тИлифони

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  До коментар [#6] от "proza":

  На една моя приятелка й бяха откраднали десетки снимки (или по точно свалили от нейния профил) и после някакво друго момиче (или момче, това така и не стана ясно) с тези нейни снимки и с друго измислено име си беше направила фалшив профил. Интересно, беше, че той имаше 400 приятели и 300 последователи (самата приятелка има около 50 приятели във ФБ). Явно беше популярен.

  Аз го видях този фалшив профил и се пошегувах дали има сестра близначка, после сериозно я питах дали има втори профил. Тя каза не. И след това аз и още няколко наши приятели го докладвахме този фалишив профил, който след няколко часа беше свален от ФБ. Подобни случай явно не са рядкост.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1058 Весело

  Имам чувството, че някой близък до Дневник е станал шаранче, че толкова лично го приемат тоя кокошкарски случай.

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Не всеки. Само подбрана част от българските журналисти.

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#11] от "kapitan_laino":

  До дневник не знам, но има изгорели от 24 часа. И от телевизиите.
  Но този вярно е комплексен образ. На някои действително е помагал.

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#3] от "stoiank":

  ако човек е достатъчно алчен винаги ще се намери някой да го излъже.
  -------------------------------------------------
  Абсолютно.
  Висока печалба=висок риск.
  Но балъците помнят само първата част от уравнението и после пищят на умряло, когато неминуемо се сблъскат с втората.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 15. 15 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Всичко е алчност. Другото са оправдания. 😂

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 16. 16 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1022 Весело

  щом един нищо и никкъв хиен-единак от кочериново мое да лъже толку ногу хора толку ногу време... представете си кви поразии праи добре организираната, разполагаща с огромни ресурси и щедро платена армия на генерал решетников... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 17. 17 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тези измамени напомнят на онези дето си бяха купили "евтини" ваучери за почивка на Малдивите - пак имаше журналисти, адвокати, даже политици.

  И нека са си приятели във ФБ, ама да си купуваш билети, да си даваш копия от лична карта и кредитна карта е върхът на простотията...После пенсионерите били хвърляли пари през терасите, то част от младите са малоумни...

 18. 18 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Весело

  Какво значи всеки? Трябва да си малоумен да се подведеш за евтини самолетни билети!
  А се смеете на бабите дето хвърлят пари през терасата.

 19. 19 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Какво значи всеки? Трябва да си малоумен да се подведеш за евтини самолетни билети! А се смеете на бабите дето хвърлят пари през терасата.
  —цитат от коментар 18 на arcanum


  Да се чувстваш тъп не е приятно чувство и затова се успокояваш с мантрата "ама то на всеки може да се случи, не съм тъп, просто измамникът е гений".

 20. 20 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 515 Неутрално

  А този господин е голям зевзек - седи си на село в Кочериново и описва как се чувства един уморен пилот след полета Нашвил - Вашингтон :)
  Да вземе да напише и една книга за преживяванията да се посмеем малко - явно има дар слово. Със сигурност е имал и обожателки, кифли, по-големи мечтателки и от него...

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  Всеки можел да се подведе?! Бакрачева, Бакрачева, не всеки, не всеки... Когато стане дума за пари, да ви искат пари, по-точно, във Фейсбук, от човек когото не сте виждали, вие ще се подведете ли?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Браво, голям тарикат, щом успя да измами толкова хора. Ама то в България никак не е трудно.

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Остап Бендер е оставил много последователи и сегашните технологични средства дават още по-големи възможности.
  Дори обикновените телефони служат за т.н. телефонни измами и какво остава за мрежите, където човек опитен в технологиите може да прави чудеса.
  Факт е, че този човек не е бил най-грубия измамник и че очевидно има качества и е жалко че не ги е приложил там, където биха му донели успехи, а не следвтвие и найазание.

 24. 24 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Всеки може да се подведе от "Александър Николов""

  Добро утро.

  Балъците не изчезват. Умират, раждат се нови, размножават се и т.н, но винаги ги има.
  —цитат от коментар 2 на venci4


  Да разбирам ли че ти мислиш че не си "балък"? Точно това би те направило "балък".


  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 25. 25 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всеки ще се подведе другият път. Трябва да се уточни - всеки със свръхценни мисли. Хора с ниска самооценка, компенсиращи със свръхценни мисли.
  —цитат от коментар 5 на еко


  И продължам да те чета.

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 26. 26 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  На всеки може да се случи да се спъне в тротоарна плочка в центъра на София, ама всеки да се върже, хич не е за верване.

 27. 27 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Весело

  Съвременният вариант на Хитър Петър, който преметнал чорбаджията!

 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  До коментар [#21] от "hamiltonf1":

  Като виждам как някой постват през половин час живота си в снимки на ФБ за всеобщо обозрение, не се учудвам как бързо могат да бъдат намерени лековерни хора. Интернет ексхибиционизма, комбиниран с комплекса за "постоянния контакт" в който виртуалният живот е по-реален от реалния подготвят широко поле за изява на всякакъв вид криминални типове, от мошенници до садисти. (Хайде, в духа на идващия Хелоуийн, голямо поле от много тикви на бостана.:-))

 29. 29 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Този са го пускали по БНТ , да коментира протестите, ма казал, че скайпа му е счупен хахахаха... и по БНТ го пуснали!?! Щото бил некъв авторитет сред протестърите.... и му публикували статиите по разни медии... и завличал журналя със самолетни билети...

  А бе ей, идиоти... :)

 30. 30 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Защитата е проста.Пари се превеждат и лични данни се дават само на проверени и утвърдени търговци.И на никого другиго

 31. 31 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Тази "психоложка" най-добре да си скъса дипломата и да се насочи към участия в предаването на Гала.

 32. 32 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да се чувстваш тъп не е приятно чувство и затова се успокояваш с мантрата "ама то на всеки може да се случи, не съм тъп, просто измамникът е гений".
  —цитат от коментар 19 на kapitan_laino


  Препоръчвам ти да гледаш Аполо Робинс на Дефкон

  https://www.youtube.com/watch?v=1kkOKvPrdZ4&t=1880

  Вика "вие каво си мислите, че аз не се поддавам на подобни трикове? Поддавам се естествено". Смея да твърдя, че той е далеч по-умен от теб.

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 33. 33 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 634 Весело

  "Това, което в най-висока степен може да ни предпази, е саморегулирането на ползването на мрежите."

  Саморегулирането по принцип е много здравословно, но за съжаление се среща все по-рядко, особено в разумни граници.

 34. 34 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Весело

  Да, да всеки глупак може да се подведе. Шибаното общество се наводни с меко казано незрели и видимо затъпяли индивиди, на които мозъка им е хванал паяжина. Имам новина за тях - такива Сашовци тепърва ще ви бомбят. Почакайте само кражбите на самоличност да станат поне толкова масови колкото в САЩ да речем. Тогава тия 10-12К долара пасиви ще ви се сторят като детска игра...
  И така ще е докато смятате, че "критично мислене" е новото риалити на Халваджиян по Нова...

 35. 35 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 773 Весело

  Проблема не е в измамника. Проблема е в така наречените социални мрежи, които не са нищо повече от социален ексхибиционизъм, очевидно присъщ на много хора. Но това си е за тяхна сметка. Проблем е че по този начин се зомбират и децата. А такива като въпросния субект винаги ги е имало и ще ги има.

  До коментар [#28] от "daskal1":
  Прочетох коментара Ви , след като бях сътворил моето писание.
  Сложих Ви плюс и понеже само той не е достатъчен ето още няколко
  +++++++++

 36. 36 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 629 Весело

  Този е направил разногледи тротоарните протестъри!
  Нетърпимо е обаче отразяването на случая - 378 статии за един случай, при положение, че във всеки един момент в България се извършва много по-голяма измама. Не си спомням да съм чел психологически разрез на ало измамниците например. Или питания кои са, откъде са, кой ги закриля? Само защото жертвите им са възрастни, грозни и прости? Но ако жертвите са млади, умни и красиви...

 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  Да, бе, да! Доверяват се на човек, когото нито знаят, нито познават.
  Дори и познат човек може да те подхлъзне с пари назаем или да му станеш гарант, какво ли остава за непознат.
  Глупаците в България били много повече, мошениците няма да останат без доходи.

 38. 38 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Въшкарска история на така наречения Александър , който всъщност е Спас. Пет години изграждане на профили и сайтове и това за да обере 10-тина кредитни карти и да влезе в затвора. Толкова гюрултия за едно дребно провинциално престъпление.

  В другата статия се видя възпълничкият Спас до явно доста строгия си баща. Явно всичко е почнало с идея за избиване на комплекси и сбъдване на потиснати мечти. Той Интернетът сигурно е пълен с профили на хора които са доукрасени или направо фалшиви. Разликата е че не им се влиза в затвора за издумкването на 10 кредитни карти, а той Спас се е оказъл достатъчно глупав за да си въобрази от село, че анонимността му го предпазва.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 39. 39 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  [quote#32:"cfm12535317"][/quote]

  Не ме познаваш, ама смееш да твърдиш. Хубаво. И "умни" хора, такива с високо Ай Кю правят тъпотии, факт. И като ги направят заслужават да се чувстват тъпо, а не да тръбят как едва ли не е било неизбежна ситуация да си дадат номера на кредитната карта на непознат по фейсбук.

 40. 40 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Александър е талантлив човек, който не може да получи реализация в посткомунистическа България, в която мястото на всеки, който не е от бившата номенклатура или нейн роднина е точно определено- никакво. Не зная дали е престъпник, но явно е обявен за такъв, само фактите ще го докажат. Казват, че е източил карти това е престъпление, но защо в статията схемата ма Александър се казва:"Според запознати със случая, пирамидата, която "Николов" гради започва да се разпада след като банковата сметка, която използва е блокирана, заради проверки. Така той не може да получава средства, за да продава обещаните вече техника и билети и потърпевши клиенти започват да го търсят.". Ако тази проверка е просто ей така значи се пречи на някой да си развива бизнеса. Ако е по оплакване е друго.

 41. 41 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Е тук този бил измамник, а тези които изгоряха в КТБ КОЙ ги подведе? Тук става дума за няколко хиляди, а там за няколко милиарда. Тук го хванаха а там няма виновен.

 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално
 43. 43 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Александър-Спас? БЛИЦ фейк нюз...?

 44. 44 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Интересно аз защо не съм се подвел. Може би, защото не си пиша с хора, които не съм виждал наживо. Или може би, защото не вярвам в дядо Коледа и всякакви врътки, които някакъв ми предлага...
  Този с нищо не е по-различен от телефонните измамници. Даже за него трябва да е по-леко наказанието, защото все пак лъже хора уж интелигентни поне дотам, че да си прекарат интернет, купят и използват компютър и направят регистрация във фейсбук.

 45. 45 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1422 Любопитно

  Добре де, профилът може и да е фалшив, но снимките, които се пускат там са на реален човек, нали? Е, този реален човек не е ли реагирал, виждайки свои снимки в непознат профил?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 46. 46 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ай Кю
  —цитат от коментар 39 на kapitan_laino


  Това само потвърждава това което осмелих :)

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 47. 47 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Аз бих наел този човек да работи за мен и съм сигурен, че при подходяща мотивация би донесъл значима стойност.

  Умен и красив жълтопаветник.
 48. 48 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Според мен 3 години се е борил с надеждата да докопа някой грант, ама като е видял, че конкуренцията е много голяма е започнал да краде от нея.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 49. 49 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Пръкнал се интернетски "Остап Бендер". Пари се дават и се плаща само срещу реален договор или проверен доставчик. Всичко друго са приказки от "1001 нощ".

 50. 50 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  измамените журналисти сега чрез писане на статии по казуса биха могли да си върнат част от загубите.Николов пък в затвора ще напише мемоари и той да е на плюс.
  —цитат от коментар 1 на Ф.Нинов


  И е викан за МНЕНИЕ и интервюта ,в повечето известни медии.
  Даже и тук е имал статии.По външнополитически теми.
  Ей така се информираме и после МАЙ ИМАЛО и ФЕйк нюзове.
  ХАхах българската медийна среда се блъсна в дъното.За някой от нас преди доста време но е време да се погледнат в огледалото и да видят ПЕЕВСКАТА мутра която сега изглежда като АНГЕЛ небесен след такива разкрития.
  А за другите обичащи думата ДАЛАВЕРА винаги ще има кой да ги ужили.В България,поведението, да прееее...ш другите като напишпаш тънка сметка и 'един'прЕятел ми уреди е национал идентификатор.
  Когато не спазваш законите на обществото/и ти се разминава/ ,започваш да не спазваш законите на логиката/може и да мине,в случая НЕ/ и накрая челен удар с законите на физиката-фатален удар.

 51. 51 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Тоя модифицирал снимки на Киану Рийвс, постнал си ги и мало и голямо лапнало по него. :)) Сега се оплакват, нещо се объркало. Честно казано, този човек е направо гений - няколко години е разигравал не старци, а умни хора и никой не е разбрал.
  Дано от Холивуд да чуят за него и да го филмират. ще се прочуем по света пак :)))

 52. 52 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#16] от "tucker case":

  Много ги разбираш пич, ама този единак се оказа умен и красив и излъгал един куп други умни и красиви, които стават и си лягат с мисълта за Путин, Асад, Тръпм и умират за Хилъри и брадатите разбойници.

  Заради това е цялата патаклама, обикновен ало измамник,ама измамил много от нашите хора и още веднъж показал какви лапнишарани са нашите протестърчета.

  Ей тука боли, а не от Решетников:)))

 53. 53 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Жалко, че не е попаднал на мен или такива като мен.
  А този на снимката знае ли, че е най-обсъжданата личност в България сега?

 54. 54 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Докато има балъци, ще има и балъкчилари.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 55. 55 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#29] от "diegos":

  Той е вземал интервюта и от Радан и Прошко, последовател им е

 56. 56 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#55] от "Гаргамел":

  Уж бяха умни и красиви...май останаха само красиви, което пък изобщо не е сигурно...:)

 57. 57 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#56] от "BGman1":
  Няма да се изненадам и ако е писал тук хвалебствия за костоветата и да ни е наричал комунета за радост на умните и красивите

 58. 58 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Евала му правя на този, подвел е точно тези, които е трябвало! :)

 59. 59 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1699 Весело

  До коментар [#57] от "Гаргамел":

  Като нищо...сещам се поне за дузина с фейк профили с еднакъв изговор и правопис...

 60. 60 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Александър май е по-добър психолог от специалистите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 61. 61 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Даже и тук е имал статии.
  —цитат от коментар 50 на !D !калпав е новия вид Дневник!


  Хаха, наистина ли, къде са?

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 62. 62 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Уж бяха умни и красиви...май останаха само красиви, което пък изобщо не е сигурно...:)
  —цитат от коментар 56 на BGman1


  Е, поне свалиха Орешарски.

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 63. 63 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1513 Весело

  "...Обикновено в такива профили отсъства лична информация или тя е оскъдна. В случая информацията е само за родния град и местоживеене.
  Вторият фактор, който разкрива фалшивите профили, е липсата на лични снимки..."


  ахахаха, е такива психоложки требе се движат в нета с придружител... пък клиентелата дето им се връзва - директно с ограничителни заповеди... значи ако не си развявам "личните" истории и снимки, то аз съм фалшив профил, така ли хахаха... билетче да и предложим на г-жата освен, евтино ги даваме?

 64. 64 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1208 Любопитно

  Според характеристиката на психоложката излиза, че моят профил във фейсбук е фалшив. Имам оскъдни данни и нямам снимки. Но пък не се вижда от всеки, приятелите ми са малко, не приемам покани от непознати, и не вися нон стоп в него, защото вероятно съм по-заета от Сашо-Спас Фантома. Препоръчвам на госпожата да добави и още една категория хора, които не се вълнуват от един виртуален имидж покрай цялата тази фейсбук мания, защото същата им изглежда като въздух под налягане, поради което не полагат особено старание да изглеждат cool в нета. Това обаче не ги прави измамници.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 65. 65 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  А тая "психоложка" дето твърди, че всеки може да се хване на подобна плоска врътка дали е реална?
  Изобщо време е медиите да слагат по едно (Р) или (В) относно авторите си, което означава Реален или Виртуален.
  В обозримото бъдеще (20г напред) нито роботите ще навлязат толкова, нито автономните автомобили ще завладеят пътищата.
  Обаче подменената самоличност ще бъде като лавина.
  Я да си признаят колко са тези дето наистина вярват, че Тръмп си пише туитовете?

 66. 66 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Щом толкова вдигат прах сигурно е ожилил някой гербераст. Виждам,че темата живо интересува мойте любимци,лизача,овчия бодил и байГаньо ман1.
  Ако прокуратурата имаше желание щеше да се справи с тоя род престъпления.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 67. 67 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Егати и държавата, в която това е главна новина по всякакви национални медии вече 2ри ден...

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 68. 68 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Добре де, профилът може и да е фалшив, но снимките, които се пускат там са на реален човек, нали? Е, този реален човек не е ли реагирал, виждайки свои снимки в непознат профил?
  —цитат от коментар 45 на Cataluña es España


  Айде сега да започнем да се занимаваме с реалния собственник на снимките! Той да не обикаля всички профили из фейса та да види че някой ги ползва. И изобщо защо повдигаме въпрос за човека, който реално е една от жертвите на мошенника и то най невинната. Поне не е глупак като другите.
  Издразних се като видях как едни тъпаци от телевизиятя бяха отишли да питат майка му къде е и да разпитват. Ако бяха сложили снимка на Робърт де Ниро и при него ли щяха да идат да го питат дали пък не знае нещо? Пусти шутове!

 69. 69 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  щом един нищо и никкъв хиен-единак от кочериново мое да лъже толку ногу хора толку ногу време... представете си кви поразии праи добре организираната, разполагаща с огромни ресурси и щедро платена армия на генерал решетников... :)
  —цитат от коментар 16 на tucker case


  генерал решетников? Какъв е този? Днес цял ден го срещам из разни коментари. Накакъв местен фолклор или какво?

  А относно образа от Кочериново, ако действително е престъпник, защо не е арестуван и с обвинение? Ако пък не е, защо тези, които му размахват снимката навсякъде, не са?

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 70. 70 Профил на gench
  gench
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Този явно е ужилил някои от провинциалистите в редакцията, опитали да минат тънко и съответно извозени, и сега всеки ден ще има поне по 2 статии по темата... на кой му пука и на кого е известен от сериозните работещи хора... и колко е завлякъл, на фона на политическата каста ежегодно в Бг???

 71. 71 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Ами човека е бил виден протестър с евроантлантическа ориентация. Както знаем, на такива хора трябва да се има безпределно доверие, защото са много умни.

 72. 72 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Добре де, профилът може и да е фалшив, но снимките, които се пускат там са на реален човек, нали? Е, този реален човек не е ли реагирал, виждайки свои снимки в непознат профил?
  —цитат от коментар 45 на Cataluña es España


  Опитах набързо да потърся една-две снимки и нищо не излезе.

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 73. 73 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Той е вземал интервюта и от Радан и Прошко, последовател им е
  —цитат от коментар 55 на Гаргамел


  Много смислен коментар.

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 74. 74 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 793 Неутрално

  А стига бе! Веднага ще се подвежда!

 75. 75 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "...Обикновено в такива профили отсъства лична информация или тя е оскъдна. В случая информацията е само за родния град и местоживеене.Вторият фактор, който разкрива фалшивите профили, е липсата на лични снимки..."

  ахахаха, е такива психоложки требе се движат в нета с придружител... пък клиентелата дето им се връзва - директно с ограничителни заповеди... значи ако не си развявам "личните" истории и снимки, то аз съм фалшив профил, така ли хахаха... билетче да и предложим на г-жата освен, евтино ги даваме?
  —цитат от коментар 63 на extraCACA


  +1

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 76. 76 Профил на gek47535405
  gek47535405
  Рейтинг: 289 Весело

  Спас просто е проявител на качеството на "материала" . Не се учудвам на старанието на журналистите да му изградят образ на едва ли не зъл гений . Не е приятно да се имаш за тарикат и да те разобличат като най-обикновен балък .

 77. 77 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Тези измамени напомнят на онези дето си бяха купили "евтини" ваучери за почивка на Малдивите - пак имаше журналисти, адвокати, даже политици.И нека са си приятели във ФБ, ама да си купуваш билети, да си даваш копия от лична карта и кредитна карта е върхът на простотията...После пенсионерите били хвърляли пари през терасите, то част от младите са малоумни...
  —цитат от коментар 17 на alextan

  За алчността (лакомията) няма граници: раса, пол, образование, соц, статус. Не беше много отдавна случката "Верту"

 78. 78 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  До коментар [#53] от "yellow_hater":

  "Жалко, че не е попаднал на мен или такива като мен."
  ==============================
  Не знам ти какъв си, но на мен просто не може да попадне. Нямам фийбук и не следя кой откъде се фука. Нямам приятели, които не съм виждал. Не се запознавам с виртуални мадами. Купувам всичко от фирми и магазини, дори едни маратонки не съм купил от нета, да не говорим за прилични суми и даване на лични данни.
  Просто не съм толкова умен и красив да ми се случват такива неща.

  Еретик
 79. 79 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  [quote#72:"cfm12535317"][/quote]

  те търсачките там не гледат :) отделно, имаме и едни "1.32 billion people on average who log onto Facebook daily active users (Facebook DAU) for June 2017"

 80. 80 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Психоложката напразно е трошила парите на родителите си.
  Нормалните хора т.е. трудещите се, нямат време за социални мрежи. Не моган да бъдат подведени.
  Протестиращите журналисти, "свещените крави" в България е време да си направят сепуку. Публикуваха въпросния измамник като пълни каракуди. Уебкафето мисля, че са №1?!?Или греша?

 81. 81 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Хм, човекът има по 5 лайка на снимките си във фейсбук. Не пращи от популярност. Явно има измамени журналисти, та са го взели присърце.

 82. 82 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Оправданита са излишни. Ако "Всеки може да бъде излъган", този още щеше да "работи" и да продава билети.
  Само напълно безотговорен, меко казано, човек може да купи билети до Мексико и обратно за семейството си в което има и Малко дете! от някои по телефона, който не е виждал и на снимка.

 83. 83 Профил на mordorbg
  mordorbg
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ф.Нинов":

  Статия писана от идиот за идиоти.

  Щом на тая грутескно-банална щуротия отделят първа страница (та чак видиш ли и психолог да прави "анализ" на виртуалния "Сашко"), нищо чудно че всеки треторазряден полетик намира канал да избълва вътрешната си помия в медии, търсещи с какво да запълнят страница или ефирно време.

 84. 84 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#79] от "extraCACA":

  Да но ми стана интересно дали все пак няма да излезе нещо набързо ;)

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 85. 85 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Уебкафето мисля, че са №1?
  —цитат от коментар 80 на victor_victim


  Ново здрасти. Какво е пък това сега?

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 86. 86 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не е престъпление да си "виртуален", нито да работиш под чуждо име, защо го наричат пирамида като е продавал билети и техника? Защо са му блокирали сметката? Има нещо странно в историята. Ако е теглил чужди пари е друго, но като, че ли не това е основната теза, а някакви други неща.

 87. 87 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#62] от "cfm12535317":


  Е, поне свалиха Орешарски.
  =========
  Свалили, трънки...свалиха го привържениците на ГЕРБ...нали видя колко хора гласуваха за тях...даже в Парламента не могат да влязат когато почнаха да плюят по Бойко...

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#87] от "BGman1":

  "свалиха го привържениците на ГЕРБ."
  Много лъжеш,бе! Що правехте отелни шествия? Или вече не си спомняш?
  Свлили ли били :) :) Вие ще ще изперете историята както ОМО не я е прало!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 91. 91 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Познавам къде по-значими мошенници от този.Един от тях
  си беше направил снимка със шефа на ДАНС в сградата на ДАНС.Сега му проверявах профила да видя още ли е там та да я посна да се посмеете.За съжаление изтрита е.Но профила си работи снимките са реални на реален човек с истинското му име.Ужилените десетки ако не и стотици.
  Много се смях когато явно не познаваща го жена го определи като пълен мошеник.Беше му написала "Щом приятелите Ви са мошеници и Вие сте такъв.Беше права.
  Та не чакайте ДАНС да ви спасява,щото и те са жертва.
  Очевидно е че колкото по развито е едно общество толкова повече негови членове губят връзка с реалноста.Говоря за психично здрави хора.За останалите е ясно.

 92. 92 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Не е престъпление да си "виртуален", нито да работиш под чуждо име, защо го наричат пирамида като е продавал билети и техника? Защо са му блокирали сметката? Има нещо странно в историята. Ако е теглил чужди пари е друго, но като, че ли не това е основната теза, а някакви други неща.
  —цитат от коментар 86 на cintaksis  До коментар [#86] от "cintaksis":
  Много си прав!Често власт имащите се изживяват като съд от последна инстанция .Бил съм свидетел на покъртителни истории,Случая ме заинтригува и ще се запозная по обстойно.
  Нещо нередно надушвам.Щото къде по-големи мошеници се подвизават из реалния живот и никой нищо,а тук за мишка такъв вой???????????

 93. 93 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Е, поне свалиха Орешарски.

  =========

  Свалили, трънки...свалиха го привържениците на ГЕРБ...нали видя колко хора гласуваха за тях...даже в Парламента не могат да влязат когато почнаха да плюят по Бойко...
  —цитат от коментар 87 на BGman1


  Всичко ще си кажете ама що требе да калвете на гола кука ?

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 94. 94 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Този тип е търсил шарани(балами), намерил си е и се е възползвал.Принципа си е типична измама, начина малко по не традиционен.Нищо което да го включва в топ новините.

 95. 95 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Доста свободно борави с думата "всеки", аз не си купувам нищо, от никой случаен в интернет и не съм имал подобни проблеми никога. Жал ми е за имбецилите, които си пазаруват разни неща "на далавера" и после ревът като заклани, че са ги прекарали.

 96. 96 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 402 Весело

  Мдаа, любопитно ми е какъв е пола на измамените от този, басирам се, че 95% от ужилените са жени

 97. 97 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  От прочетеното до тук не видях състав на престъпление.По скоро обратното.Проблемите почват когато блокират банковата сметка щото се СЪМНЯВАЛИ????????????

 98. 98 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#10] от "Иво":

  "На една моя приятелка й бяха откраднали десетки снимки (или по точно свалили от нейния профил) и после някакво друго момиче (или момче, това така и не стана ясно) с тези нейни снимки и с друго измислено име си беше направила фалшив профил.Ю

  Е, ок.
  По тази същата причина аз нямам нито една снимка на моя милост във Фейса. Да не говорим че и личните ми данни фалшиви като три лева нацяло, само че са направени така, да личи че умишлено са направени такива.
  Като например родно място Лхаса и родени език суахили.
  Това обаче ме класира автоматично при мошениците.
  Е, майната му. Аз съм явно от оня малък процент люде, чиито приятели са само хора, които познавам лично при това далеч не всичките.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK