Има ли опасност от хаос в системата след отмяната на основната наредба за здравни услуги

Протест на лекари от няколко софийски болници пред Александровска болница

© Красимир Юскеселиев

Протест на лекари от няколко софийски болници пред Александровска болницаНационалната здравноосигурителна каса може да изпадне в безтегловност, след като Върховният административен съд отмени преди дни наредбата за основния пакет здравни услуги, които се покриват от публичния фонд.


Отменената наредба №2 беше въведена от Петър Москов като част от плана услугите в здравеопазването да се поделят на основни и допълнителни, но както повечето му нововъведения в законодателството и това не издържа пред съда, а още след приемането на съответните промени в Закона за здравното осигуряване те бяха обявени за противоконституционни. Това е и в основата на мотивите на ВАС сега - министърът не е имал право да одобри наредбата, щом Конституционният съд е взел решение срещу основния текст.


Тричленен състав на ВАС обяви за нищожна наредбата, определяща основния пакет от здравни дейности, които са гарантирани от бюджета на здравната каса, но решението може да се обжалва на по-висока инстанция. Дотогава на практика това може да постави касата в правен вакуум, без да има нормативна рамка, по която да работи, но според организациите, които оспориха наредбата пред съда - напротив, сега системата ще може да работи по-добре, облягайки се на договорените дейности и стойности директно с лекарите.
"Решението на Върховния административен съд за отмяна на Наредба № 2 от 25.03.2016г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, е закономерно. Министерството на здравеопазването не може да я замени с нова наредба, както направи с някои отменени от съда медицински стандарти. Това не може да стане, дори с поправка на Закона за здравното осигуряване, защото с Решение №3/8.03.2016 година на Конституционният съд е определил, че "основните обществени отношения, свързани с правото на здравно осигуряване, трябва да бъдат уредени със закон. Конституцията изрично възлага на Народното събрание уреждането на условията и реда да става със закон, а не с подзаконов нормативен акт, и то с наредба на едноличен държавен орган". Обжалването на решението на ВАС би било ненужна загуба на време и средства по един предрешен въпрос", коментират от Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването.


"Нищо фатално не е станало с отмяната на Наредба 2. Здравната система ще работи по-добре без нея. Слага се край на една произволна, често непремерена и понякога диктувана от популистки инстинкти държавна намеса в отношенията между лечебните заведения и здравноосигурените лица. Пакетът здравни дейности не трябва да се определя политически, а на базата на дългосрочни актюерски разчети, чрез преговори на всички заинтересовани страни. Това ще направи здравната система предвидима, прозрачна и устойчива и ще намали съществуващото напрежение", посочват още двете организации, които атакуваха решенията на Москов пред съда.


Според тях няма да има проблем в дейността на здравната каса, предвид че има и действащ национален рамков договор с лекарския съюз, в който са разписани здравните услуги и цените им. Преговорите за новия НРД между лекарите и политическите партии вече започнаха, като лекарският съюз ще се бори тази година за увеличение на здравния бюджет с около 500 млн. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK