Правителството даде на Варна 80.5 млн. лв., за да започне догонването на Бургас

Инфраструктурните проекти във Варна:1. Продължение на бул. "Сливница" между бул. "Януш Хунияди" и ул. "Атанас Москов";2. Качване на автомагистрала "Хемус" - 9 млн. лв.3. Доизграждане на бул. "Васил Левски" - 75 млн. лв. 4. Ремонт на IV Езикова гимназия и нова сграда на Математическата - 10 млн. лв. 5. Нова сграда на библиотеката - 32 млн. лв. (за сега финансиране не е осигурено)6. Отваряне на Пристанище "Варна - изток" - няма предвидена прогнозна стойност

© Капитал, Капитал

Инфраструктурните проекти във Варна:1. Продължение на бул. "Сливница" между бул. "Януш Хунияди" и ул. "Атанас Москов";2. Качване на автомагистрала "Хемус" - 9 млн. лв.3. Доизграждане на бул. "Васил Левски" - 75 млн. лв. 4. Ремонт на IV Езикова гимназия и нова сграда на Математическата - 10 млн. лв. 5. Нова сграда на библиотеката - 32 млн. лв. (за сега финансиране не е осигурено)6. Отваряне на Пристанище "Варна - изток" - няма предвидена прогнозна стойностНа днешното си заседание кабинетът гласува решение за отпускането на 80.5 млн. лв. за предстоящата реконструкция на възловия бул. "Васил Левски" във Варна. Проектът е част от мащабна инвестиционна програма, която общината трябва да изпълни до 2020 г.


Част от финансирането, отпуснато днес, ще трябва да покрие разходите по реконструкцията и ремонтните работи на пътната инфраструктура във Варна, чиято цел е извеждането на трафика от центъра на града към автомагистрала "Хемус".


Общинската администрация вече качи на сайта си информация за предстоящото
отчуждаване на четири частни имота,


попадащи в трасето на предстоящата реконструкция на бул. "Васил Левски". Според публикуваната информация за тях Варна ще плати общо около 70 хил. лв., или по около 170 лв. на квадратен метър. Имотите, за които вече е в ход процедура по отчуждаване, са с площ от 140 до 200 кв.м. Общият брой на имотите, които предстои да бъдат отчуждени в хода на подготовката за изпълнението на инфраструктурни проекти в община Варна в следващите три години, е над 200.


Заради предстоящите строителни работи общината е започнала и разчистване на терени, попадащи в ромското гето "Максуда". Според оповестена по-рано информация една от дейностите по разчистването е извозване на около 2 хил. т. битови отпадъци, трупани в продължение на десетки години в гетото. До този момент местната администрация не забелязваше проблема, включително и по време на две предизборни акции за премахване на незаконни постройки в махалата.


Пак заради пътните строежи по проекта трябва да започне и


премахване на временни търговски обекти,


разположени край бул. "Васил Левски". Собствениците и наемателите им обаче имаха само 6 дни, за да изнесат оборудването и стоките си от тях, както и да премахнат павилионите, след като от администрацията на районното кметство "Приморски" публикуваха уведомлението за това едва на 4 октомври т.г. Така от днес община Варна вече има право да премахне павилионите за сметка на собствениците, без да носи отговорност за имуществото им.


След близо 20-годишен тежък застой, който превърна Морската столица в крайморска провинция, програмата звучи амбициозно. По време на едно от посещенията си във Варна през август т.г. премиерът Бойко Борисов и кметът на града Иван Портних обявиха, че сумата на предстоящите инвестиции за следващите две години е 128 млн. лв. Според двамата целта е Варна да модернизира инфраструктурата си, да подобри средата за правене на бизнес, да се превърне в дестинация за целогодишен туризъм и дори в "град на знанието". Или, както Борисов го обобщи - да настигне Бургас.


Обявената сума е


почти половината годишен бюджет на Варна


- огромна по мащаб инвестиция за българска община, където капиталовите разходи обикновено не надминават 10%. Колко точно са парите, с които Варна ще разполага за модернизацията си, обаче така и не стана съвсем ясно.


В отговор на въпроси, зададени от "Капитал" през август, общинската администрация съобщи, че въпросните 127.7 млн. лв. са инвестиционната програма по оперативна програма "Региони в растеж", към чието отпускане Борисов и правителството му нямат особен принос. От тях обаче сигурни са само 85 млн., които също трябва да бъдат инвестирани до 2022 г.


В друг разговор от общината уточниха, че кметът на Варна Иван Портних е поискал още 126 млн. лв. от Борисов, а


премиерът е "поел ангажимент" за 94 млн. лв.


за пътни проекти и строителството на Математическата гимназия.


В инвестиционната програма на общината идеята за превръщането на Варна в "град на знанието" е защитена с проекти на стойност 10 млн. лв. С тези пари са планирани строителството на нова сграда за Математическата гимназия и основен ремонт на френската. Районът в северната част на града, където ще съжителстват двете училища, е планиран като образователен кампус още през 70-те години на миналия век. На същото място тогава са построени Професионалната гимназия по химически технологии и Институтът за усъвършенстване на учители.


Други над 16 млн. лв. от програма "Региони в растеж" са предназначени за ремонта на 7 училища, три детски градини и две професионални гимназии.


Това не са всички пари,


които Варна очаква до 2020 г. По оперативна програма "Околна среда" с 33 млн. лв. трябва да бъдат покрити разходите по проекта за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателната станция в туристическия комплекс "Златни пясъци" и да бъде рехабилитирана канализационна мрежа в курортната зона "Ален мак".

Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8250 Любопитно

  Аз се извинявам, ама не виждам никаква връзка на бул''Левски'' с ''Хемус''' - не е ли политкоректно да се напише, че ще изхарчим едни излишни милиони/ 6 ШЕСТ ленти - две локални и т. н. /, само за да поразчистим ''Максуда'' ???

  [email protected]
 2. 2 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  И какво ще догонват като то във Варна се краде като за световно.

 3. 3 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 598 Весело

  Вай, вай, вай, Боце разлюбил наш'та чичко Мома и залюбил Потника, плача...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 4. 4 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 340 Неутрално

  А кога ще заделят пари, за да може София да догони Бургас ???

 5. 5 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 833 Неутрално

  За Пловдив няколкото милиона за ЕСК, който бяха обещали от СФ беше цяла сага, а сега от нищото 80 млн за Варна щото била изостанала.
  Пловдив се задъхва с тоя допотопен автобусен градски транспорт, но за нов бърз релсов градски транспорт пАри вечно нЕма.
  А за Монтана, Плевен, Видин... те щото хич не са изостанали...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 6. 6 Профил на krasenoFski
  krasenoFski
  Рейтинг: 513 Неутрално

  А това вече не го ли писахте? :)

 7. 7 Профил на Евроатлантик
  Евроатлантик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Варна е далеч напред във всяко отношение пред Бургас. Харесвам и двата града, но колкото и да се мъчат да заприличат на модерен град, Бургас се описва най-добре от двата си крайни квартала - Слънчев бряг и Меден рудник... Докато Варна е аристократична, красива и непровинциална, качества, които Бургас просто няма.

 8. 8 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  Спасе , очаквах от теб по-голяма задълбоченост в темата, а не да бързаш да пишеш тутакси след поредната партенка от Буйквата Пиар служба.
  Ами как ще разделят някакви 85 милиона: велико желев- приемника на Д.П., ТИМ-аджии, и оня Потник. Ами за обезщетение на Янко Станев, дето е присвоил всички парцели по трасето на "Левски" в Максуда?
  А трябва да правим и ново яхтено пристанище на Дънката в Аспарухово.
  И най-после виж 3Дето. Там няма нито едно кръгово крастовище, от тези любимите на Буйко.
  Е таа работа ф Варна, нема да стане.....

 9. 9 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 340 Неутрално

  В СОФИЯ НЕ НИ ТРЯБВА МЕТРО!!
  ОПРАВЕТЕ УЛИЦИТЕ И ТРОТОАРИТЕ С ТЕЗИ ПАРИ ВМЕСТО НИКОМУ НУЖНОТО МЕТРО!
  ГРадът не е чак толкова натоварен, че да има нужда от три лъча на метрото. Белград няма и един например.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  Като четеме статиите на Сп. Спасов и разбираме как не се управлява ОбВарна, и то за едни кошчета, спирки и т.н., как ще "усвоят" тази огромна сума , не ми е ясно...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8250 Весело

  До коментар [#8] от "1_april":

  Кви кръгови върху канала те гонят?
  Ти виж нивото, нивото .....глей теч назиме и пролет, глей пари за ремонти :) !

  [email protected]
 12. 12 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 444 Неутрално

  2017 година е срамота да се проектира нов булевард без да се обособят велоленти в двете посоки от край до край.
  За вкарването на целия транзитен трафик от летището до комплексите в града не ми се говори.

 13. 13 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 678 Неутрално

  И .. отде ги зе, че ги даде???

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4457 Весело

  До коментар [#7] от "Евроатлантик":

  Тя Варна, каквато и да е хората като, меко казано, са странни... И как да ги сравняваш- по туризъм ли Варна е по-напред, като икономика ли, като пристанище и летище ли? Е, по застрояване на Морската си градина никога няма да бъдат достигнати...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  До коментар [#11] от "karabastun":

  Що бе?
  Ти глей кръговото на Лъвов мост у Софето.
  Или то е заслуга на Фъндъка?

 16. 16 Профил на okok
  okok
  Рейтинг: 232 Разстроено

  Над 8 млн. лева са изхарчени за системата за продажба на билети и СЛЕД 3 ГОДИНИ, още не работи. Да видим, как ще изхарчат тези 85 млн.

 17. 17 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#7] от "Евроатлантик":Тя Варна, каквато и да е хората като, меко казано, са странни... И как да ги сравняваш- по туризъм ли Варна е по-напред, като икономика ли, като пристанище и летище ли? Е, по застрояване на Морската си градина никога няма да бъдат достигнати...
  —цитат от коментар 14 на hamiltonf1


  Ти стъпвал ли си във Варна или Бургас?
  Варна е по-напред почти във всичко - по-високо БВП, повече университети, повече млади хора, по-добри барове и дискотеки и т.н.
  Летището в Бургас има голям трафик лятото (от чартъри), но зимата е напълно замряло и няма почти никакви целогодишни линии.

 18. 18 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Весело

  До коментар [#16] от "okok":

  Мигар се съмняваш, че ГЕРБерята няма да "изхарчат" и тези 85 мшлшона??

 19. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2661 Весело

  И какво ще догонват като то във Варна се краде като за световно.
  —цитат от коментар 2 на sqrt

  То да е само във Варна,с ръка да махнеш и да го забравиш.

 20. 20 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Бургас дръпна в последните години заради добрата работа по европейски проекти, иначе града си беше много занемарен по време на соца спрямо Варна.
  Не знам само защо трябва да се стимулира Варна, че са си бъркали в носа и не са си свършили работата като в Бургас.

 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8250 Весело

  До коментар [#20] от "Котаракът на Шрьодингер":

  ''Не знам само защо трябва да се стимулира Варна...
  -----------------------------
  Щот Варна има резиденция, където идват чужденците....че да се не излагаме :)
  Макрон да не дойде у Бургас или у Меден рудник!? :)

  [email protected]
 22. 22 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Бургас дръпна в последните години заради добрата работа по европейски проекти, иначе града си беше много занемарен по време на соца спрямо Варна.Не знам само защо трябва да се стимулира Варна, че са си бъркали в носа и не са си свършили работата като в Бургас.
  —цитат от коментар 20 на Котаракът на Шрьодингер


  Бургас "тръпна" (само инфраструктурно) защото беше първия град с кмет от ГЕРБ и бе богато финансиран. Обаче тези инвестиции с нищо не подобриха икономическото състояние на града, липсата на университети и "изтичането" на младежи.

  Вместо да дрънкате глупости отворете статистиките на НСИ и ще видите разликите.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1797 Весело

  Бастун и тия нЕма да видите ако милиционер - кмета ви ги забоде във ББР както Бургаският всички общински сметки ги хакна в КТБ. :-)


  Аз се извинявам, ама не виждам никаква връзка на бул''Левски'' с ''Хемус''' - не е ли политкоректно да се напише, че ще изхарчим едни излишни милиони/ 6 ШЕСТ ленти - две локални и т. н. /, само за да поразчистим ''Максуда'' ???
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 25. 25 Профил на johndoe1908
  johndoe1908
  Рейтинг: 229 Неутрално

  А какво стана с интегрирания градски транспорт във Варна?

 26. 26 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 422 Неутрално

  БВП на калпак Варна - 12589 (2015)
  БВП на калпак Бургас - 10310 (2015)
  Средна заплата Варна - 976.67 (2017)
  Средна заплата Бургас- 857.50 (2017)

  Сега пак пишете, че Бургас е с по-добра икономика от Варна.

 27. 27 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#7] от "Евроатлантик":Тя Варна, каквато и да е хората като, меко казано, са странни... И как да ги сравняваш- по туризъм ли Варна е по-напред, като икономика ли, като пристанище и летище ли? Е, по застрояване на Морската си градина никога няма да бъдат достигнати...
  —цитат от коментар 14 на hamiltonf1


  И по кое от тези неща Бургас е пред Варна? Пристанище Варна ослужва повече товари от Бургас, през зимата на летище Бургас няма жив полет, докато във Варна Уиз отвори целогодишна база. А туризмът по Северното Черноморие е разпределен в две области Варна и Добрич

 28. 28 Профил на solo_traveller
  solo_traveller
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#25] от "johndoe1908":

  Машините за билети и информационните табла ръждясват по спирките. Затова пък се канят да увеличат цената на билетите: https://news.varna24.bg/752024.html

 29. 29 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#20] от "Котаракът на Шрьодингер":

  И никому ненужната зала в Бурас за 50 милиона ли е по европейски проект?
  https://www.burgas.bg/index.php/bg/news/details/1/17309

 30. 30 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 744 Неутрално

  БВП на калпак Варна - 12589 (2015)БВП на калпак Бургас - 10310 (2015)Средна заплата Варна - 976.67 (2017) Средна заплата Бургас- 857.50 (2017)Сега пак пишете, че Бургас е с по-добра икономика от Варна.
  —цитат от коментар 26 на dobri_i  [quote#22:"dobri_i"][/quote]

  Ами нали говорим за инфраструктурата, а темата е за 85 милиона инвестиции в инфраструктурата на Варна? Кой ти говори за по-добра икономика и красотата на Варна? Става въпрос, че Бургас напредва във инфраструктурата, а това че по-силната икономика на Варна не успява да подобрява инфраструктурата като в Бургас говори много лошо за общинската управа във Варна.

 31. 31 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 422 Неутрално

  [quote#30:"Котаракът на Шрьодингер"][/quote]

  Говори за държавна подкрепа за Бургас, който бе пилотният проект на ГЕРП.
  Точно и затова подкрепата бе за инфраструктурата (да се вижда от избирателите), а не подкрепа за развитие на икономиката и образованието с цел задържане на младите в града.

 32. 32 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#30] от "Котаракът на Шрьодингер":

  И как Бургас е напреднал в инфраструктурно отношение? Магистрала "Тракия" не е тяхна заслуга.

 33. 33 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  По принцип политиканите не могат да направят и 1 лев иначе щяха да са в бизнеса а не политикани. Те в най-добрия случай са преразпределители, а в нашия просто едни крадци. Матряла се радва че политиканът уж бил построил нещо, а не си дава сметка че политиканът нищо не строи само краде докато преразпределя. Напълно ненужна каста в сегашната система.

 34. 34 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 744 Неутрално

  [quote#30:"Котаракът на Шрьодингер"]
  —цитат от коментар 31 на dobri_i
  Говори за държавна подкрепа за Бургас, който бе пилотният проект на ГЕРП.Точно и затова подкрепата бе за инфраструктурата (да се вижда от избирателите), а не подкрепа за развитие на икономиката и образованието с цел задържане на младите в града.[/quote]

  Коя точно държавна подкрепа за Бургас?

  "Реконструкция на съществуващо кръстовище "Трапезица" - ОП "Регионално развитие" 2007 - 2013 г.
  Морската градина в Бургас - с безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за интегрирано и устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда"
  Новите автобуси Соларис в Бургас - Оперативна програма "Регионално развитие"
  Морска гара Бургас - Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г.
  Южен обход на Бургас - Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г.
  Реконструкция на ул "Александровска" - оперативна програма "Регионално развитие" по мярка "Благоустрояване..."

  Да изброявам ли още? Просто казвам, че в Бургас се използват малсимално европейски пари и не виждам причина да се се стимулира некадърността или мързела във Варна с тия 85 милиона.

 35. 35 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#34] от "Котаракът на Шрьодингер":

  именно - на Варна не и трябва толкова подкрепа, колкото експерти и надъхани за промяна управници. Бургаския кмет, какъвто такъв, но ако нямаше поне малко желание да направи града по-добър, нямаше да стане. Само с пари не става.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5743 Неутрално

  Инвестиции или усвояване :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#20] от "Котаракът на Шрьодингер":И никому ненужната зала в Бурас за 50 милиона ли е по европейски проект?https://www.burgas.bg/index.php/bg/news/details/1/17309
  —цитат от коментар 29 на primerno


  Ненужната обаче за Варна зала в Бургас е започната с общински средства, но поради липса на европейско финансиране беше спряна, собствеността прехвърлена на държавно дружество и ще бъде достроена с 35 милиона лева от държавното дружество. Иначе в съседство се строи спортен комплекс за 16 милиона лева с финансиране с европейски пари от JESSICA.

 38. 38 Профил на gonzalez
  *****
  Неутрално

  Харесвам Варна,но как така от нищото й дават 85 милиона,а на Пловдив,който ще представя България в Европа и света отпускат някакви трохи,ако изобщо Баце се смили да подхвърли нещичко?

 39. 39 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Най-добре да се преоведе реферемдум,
  Варненска област да стане независима.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 40. 40 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1964 Весело

  Явно са започнали да превеждат пари от тези милиони, защото сутринта гледам пак се появиха работници на строежа на стадион "Варна"/бивш "Юрий Гагарин"/.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 41. 41 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1964 Весело

  До коментар [#39] от "СДС":

  Недей, че ще трябва да се махаме от България и да емигрираме в София....
  Само един референдум в руския квартал "Бриз" ни липсва...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 42. 42 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4457 Весело

  До коментар [#26] от "dobri_i":

  Ало, "статистика", продължаваш да пишеш глупости. Не сравняваме области, а градове!?
  Да не изкараме град Девня, че тогава ще застанете в долната половина на класацията...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 43. 43 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#38] от "gonzalez":

  Залата в Пловдив да не би да я строила общината?

 44. 44 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#37:"Котаракът на Шрьодингер"][/quote]

  Цитат от статия на Капитал:"През 2014 г. общината започна проекта с 5 милиона лева, отпуснати от кабинета на Пламен Орешарски по програмата за развитие на общините. По предварителни разчети с тези пари трябваше да се стигне до кота 0, а след това да се чака нова помощ от правителството. На следващата пролет Орешарски падна и това не се случи. "

  С други думи залата е изцяло финансирана от държавата. А знаеш ли, че тази зала ще е с площ по-голяма от Арена Армеец? За какво му е на Бургас такъв грандомански проект?

 45. 45 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  До коментар [#27] от "primerno"

  "Пристанище Варна ослужва повече товари от Бургас..."

  Обичаш да си пишеш празни приказки, да си разтягаш локуми....
  Алооо, само нефтеното пристанище в Бургас е по-голямо от цялото пристанище на бившия гр. Сталин!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 46. 46 Профил на pl_dichev
  pl_dichev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ей, то много завист, бе... Гласувахме ли масово за Баце, гласувахме. Я ходете в драките.

  има умисъл за да съществуваме
 47. 47 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1170 Весело

  Варна е аристократична, красива и непровинциална.
  —цитат от коментар 7 на Евроатлантик


  Явно говориш за някоя друга Варна, не за шуменското пристанище

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 48. 48 Профил на billybadboy
  billybadboy
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тази вечер в Хидрострой ще се вихри купон. Голямо лапане ще падне следващите години.

 49. 49 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 557 Неутрално

  След 32 години, като се пенсионирам с 1200€/месец(според сегашно смятане на пенсията ми ако получавам същото заплащане още 32 години), ми се иска да живея в Бургас, в собствено жилище.
  Варна не ме е кефила и няма да бъде.

  Es muß Geld fließen!
 50. 50 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "primerno": "И по кое от тези неща Бургас е пред Варна?"

  Като гледам всичко което излиза в медиите и от устата на политиците Варна ще догонва Бургас по захранване на наши фирми и семейни кланове с държавни пари.

 51. 51 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#45] от "hamiltonf1":

  Алооо, разбирача, нефтенето пристанище Росенещ е частно и е собственост на Лукойл. От него държавата не взима и една стотинка, тъй че ако ще и колкото цяла варненска област да е никого не топли!

 52. 52 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#42] от "hamiltonf1":

  По същата логика ако се извади Лукойл, Бургас ще е на едно дереже с Благоевград

 53. 53 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Догонването на Бургас ??? Това някаква тъпа шега ли е, или такова впечатление създава бургаския пиар.
  Как може да се сравнява град с много университети и съответно с голям потенциал от млади хора, с град които до 2007 е едно индустриално гето което остана и без индустрията ( морално стара и нерентабилна ) като се изключи руската ( за тях политиката е пред икономическата ефективност.
  Вярно, сега се прави много но не в стратегическите насоки за устойчиво развитие на града - висше образование, нови технологии с висока принадена стойност, високо качество на медицинските услуги и др.

 54. 54 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4457 Весело

  До коментар [#51] от "primerno":

  Ама ти верно си някакъв мегалаик?! Нито пристанището е частно, нито е вярно ,че не влизат пари в ДБ.... Осемцирена сума влиза под формата на ДДС и други данъци в ДБ..

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 55. 55 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Мога да се хвана на бас че поне 70% ще бъдат откраднати. Апетитна сумичка...

 56. 56 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#27] от "primerno""Пристанище Варна ослужва повече товари от Бургас..."Обичаш да си пишеш празни приказки, да си разтягаш локуми.... Алооо, само нефтеното пристанище в Бургас е по-голямо от цялото пристанище на бившия гр. Сталин!
  —цитат от коментар 45 на hamiltonf1


  И каква ти е ползата от това пристанище. Заградена българска брегова ивица ( нарушение на конституцията ), една от най високите цени на гориво в България ( да не сравняваме с Варна ).
  Редовни обгазявания.

 57. 57 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#54] от "hamiltonf1":

  Първата статия, която намирам с нета: "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД обяви обществена поръчка за сериозен ремонт на нефтеното си пристанище в Росенец: "Строително-монтажни работи за привеждане на пирсове 1, 2 и 3 на Пристанищен терминал "Росенец" към нормативните изисквания и добрите европейски практики".

  Та според теб на пристанище Росенец, където се обработва целият нефт държавно ли е? И приходи влизат единствено от задължителните акцизи и ДДС. Иначе Лукойл е на перманента загуба

 58. 58 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  До коментар [#52] от "primerno":

  Лукойл град ли е?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 59. 59 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  До коментар [#57] от "primerno":

  И отделно за Лукойл - знаеш ли къде са регистрирани?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 60. 60 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#58] от "hamiltonf1":

  Нали искаше да вадиш промишления комплекс около Девня от сметката за БВП на варненска област и ти давам контра-пример ;)

 61. 61 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  До коментар [#60] от "primerno":

  Излишно е да се коментира с радиоточка! Девня е община, а Лукойл е предприятие, съществуващо на територия, след която има два бургаски квартала?! Отделно, че всичките му данъци влизат в Републиканския бюзжет... Ако пак не ти е станало ясно, нямам излишно време....

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 62. 62 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Досега имах един единствен полет от Германия във Варна. Пристигнал там, се видях с Велчо в центъра, който беше във Фрайбург.Обадих се на баща ми, не искаше да идва Варна. Трябваше да вземам автобуса, който го нямаше, след 18:00 през 2013 г. нямаше автобус в посока Южна България. Имаше влак за Стара Загора в 22:00 часа, който ползвах.

  Това което ме учуди при престоя ми във Варна 2013 г., че след 18:00 часа нямаше транспорт към Бургас или Стара Загора. Магистралата Варна-Бургас я строяха навремето. Оттогава избягвам кацане във Варна, София също не е наред, но там баща ми идва да ме прибира. Иначе няма смисъл

  Es muß Geld fließen!
 63. 63 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#61] от "hamiltonf1":

  "Всичките му данъци"

  Цитат: "Справка на Клуб Z в търговския регистър установи следното: от началото на 2008 г. до края на 2015 г. „Лукойл Нефтохим“ е непрекъснато на загуба, а приходите за периода са общо 50,1 млрд. лв. Веригата бензиностанции „Лукойл България“ също работи на загуба от 2011 г., а приходите й оттогава са 16,4 млрд. лв"

 64. 64 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Варна е аристократична, красива и непровинциална
  —цитат от коментар 7 на Евроатлантик


  Вие стъпвали ли сте във Варна?

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 65. 65 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  До коментар [#63] от "primerno":

  Пак издънка, данък печалба всички данъци ли е според теб?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 66. 66 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "Евроатлантик":

  Аз не познавам варненец, а такива познавам много, който да е напуснал Варна за десетина години, да не твърди, че Варна е голяма селяния.

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 67. 67 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#65] от "hamiltonf1":

  Ами другите просто няма как да ги избегнеш. Според теб реално ли е единствената рафинерия в България и най-голямата на Балканите 7-8 години да не е на печалба?

 68. 68 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#66] от "cfm12535317":

  Какво ти е определението за селения и къде положието е по-добро? Ако става въпрос за Виенска опера може иначе сравнението е смях в залата

 69. 69 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  До коментар [#67] от "primerno":

  Алоо, аз не защитава Лукойл, само обяснявам неприноса им към града. Те са при Големи данъкоплатци, ако ти говори нещо...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 70. 70 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  А кога ще заделят пари, за да може София да догони Бургас ???
  —цитат от коментар 4 на vzt34526152


  Ми те половината пари в България отиват за София. Но няма да догони нито Бургас нито Варна. Както е казал Хемингуей "Море и провинция". София си е едно бунище. И може да стане само още по-голямо бунище.

 71. 71 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Бургас и Варна нямат причина да си ги мерят. Бургас си има свое и Варна си има свое. В някои отношения Бургас превъзхожда - има по голяма област, повече бряг и море, магистрала, 3 бр. езера, лечебна кал и луга. Но пък варна има по-красиви околности и е по-голям град. Бургас и Варна имат общи интереси - повече туризъм и никакви чужди военни бази и кораби, премахване на тъпите санкции и отваряне на пристанищата и корабостроителниците, повече инвестиции и за двата града. Бургас и Варна няма защо да се конкурират - Бургас е връзка към южна България, Варна към северна. Бургас и Варна имат и един и същ проблем - и в двата града ГЕРБ управлява и то лошо.

 72. 72 Профил на steffana
  steffana
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#71] от "Judjuk":

  Санкции?
  Да си дойдем на думата.

 73. 73 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 905 Неутрално
  Бургас и Варна нямат причина да си ги мерят. никакви чужди военни бази и кораби, премахване на тъпите санкции
  —цитат от коментар 71 на Judjuk

  Викаш, само Русия да си го мери. Тиква

 74. 74 Профил на vedal
  vedal
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Всяка една сума похарчена за да се разчисти дори малка част от вонящата яма Максуда е оправдана. А ти върви да се жалваш на БХК.

 75. 75 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8250 Любопитно

  До коментар [#74] от "vedal":

  Авер, не си ме разбрал - питам дали това е политкоректният начин да се разчисти ?
  ЯВНО ДА !!!!
  А ИНАЧЕ НЕ МОГАТ ГИ МРЪДНАТ, без измислени ненужни проекти и наляти и отктраднати мангизи нали ???

  [email protected]
 76. 76 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8250 Любопитно

  До коментар [#62] от "slan777":

  Приятелю, комуникация м/у Б. и В , както и между В. и Б няма и никога не имало освен в последните години маршрутки !
  НЯМА ж.п. -няма морска линия - няма ПЪТ !!!
  А м/у 19,00 и 07,00 няма НИЩО - ОСВЕН Стара Планина !

  [email protected]
 77. 77 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#42] от "hamiltonf1":По същата логика ако се извади Лукойл, Бургас ще е на едно дереже с Благоевград
  —цитат от коментар 52 на primerno


  глупости, от де Американски университет ?

 78. 78 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Инвестиции или усвояване :)
  —цитат от коментар 36 на penetrating


  инвестиции в усвояване?

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 79. 79 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  бившия гр. Сталин
  —цитат от коментар 45 на hamiltonf1


  Това беше подло :(

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 80. 80 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  нефтенето пристанище Росенещ е частно
  —цитат от коментар 51 на primerno


  Някой говореше за БВП. Верно че в България БВП се крепи основно на държавните служители, но все пак?

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 81. 81 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Откак се помня Варна има сериозен проблем с НАВОДНЕНИЯТА след всеки малък дъжд. Целият град просто се парализира. За кви пътища говорят тия след като основен инфраструктурен проблем, тормозещ живущите от деситилетия, не е на масата за разрешаване? 82. 82 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Сравненията с Бургас са смешни, но от доста време се набива на око, че бургаската инфраструктура е в пъти по-качествена. Цялата ВиК мрежа беше заменена още по ИСПА програмата. Ами Александровска? То почти всяка главна улица в български град изглежда по-добре от варненската след реконструкция. Реално реконструкциите във Варна са от крайно ниско качество. Бургас има разтропан кмет, но слаба икономика. Варна е най-малкото университетски град, град-курорт с икономически и културен потенциал за много повече. Е, има си и една голяма пречка ...

 83. 83 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  До коментар [#81] от "basilicum":

  Най-големият проблем на Варна е голямата свлачищна зона. От Висшето военноморско училище и по цялата хоризонтална линия, надолу към морето, всичко е свлачище, всичко....

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 84. 84 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Приятелю, комуникация м/у Б. и В , както и между В. и Б няма и никога не имало освен в последните години маршрутки!
  —цитат от коментар 76 на karabastun


  По ваше време нали е имало лодки на подводни криле?

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 85. 85 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Това звучи като да дадеш пълен несесер с пособия на 5 класник и да се надяваш че ще спечели Олимпиадата :)

 86. 86 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#83] от "hamiltonf1":

  според повечето варненци най-големият проблем е друг ...

 87. 87 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  До коментар [#86] от "basilicum":

  Не го знаят този мега проблем. А за повечето варненци, горе долу и аз попадам там, завършил съм и имам бизнес, който ме принуждава да съм всяка седмица в града, са огромните дупки в централната, и не само, част на града, изтритите пешеходни пътеки, тип "зебра", на които, въпреки, че внимавам, само във Варна всеки път се задейства аварийното спиране на автомобила ми пред "препятствие" от случайно пребягващи пешеходци, на невидими пешеходни пътеки...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 88. 88 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#87] от "hamiltonf1":

  Започваш да звучиш като мотористите, които се изкараха жертва на пешеходци и автомобилисти, нищо, че профучават покрай тях с около 100 км/ч по-бърза скорст :))
  Във Варна сигурно се кара най-агресивно от цяла България. Не е проблема дали изкача по някой пешеходец дето не му е мястото, ами, че редовно където минават хора по пешеходната пътека ги натискат, отнемат им предимството или направо ги отнасят. Сещаш се за псоледния случай нали? Виждал съм да правят обратен завой пред бабичка с бастун вече тръгнала по пешеходната на ВИНСа на зелено ...

 89. 89 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#87] от "hamiltonf1":

  Сменям географските координати и София направо ми се вижда цивилизация в сравнения с варненската джунгла

 90. 90 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#62] от "slan777":Приятелю, комуникация м/у Б. и В , както и между В. и Б няма и никога не имало освен в последните години маршрутки !НЯМА ж.п. -няма морска линия - няма ПЪТ !!!А м/у 19,00 и 07,00 няма НИЩО - ОСВЕН Стара Планина !
  —цитат от коментар 76 на karabastun


  Все някакси си съм напуснал Варна. Ползвах влак до Стара Загора, откъде баща ми ме взе.
  Мислех си да пренощувам във Варна, но не ми се наложи.Имам братовчед във Варна, а и Велчо щеше да ме приемев къщи си. Кофти, че само 21 дена ми дава работодателя. Всичко трябва да планирам, не мога да почивам повече, освен ако не искам да бъда уволнен от работодателя

  Es muß Geld fließen!
 91. 91 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Сега има някакъв по-късен влак от БДЖ:
  ВАРНА » СТАРА ЗАГОРА БВ8636
  [Седящ 1 клас купеен] [Спален 1/2 клас] [Седящ 2 клас салон] 23:15 03:27
  След 15:35 има тепърва влак в 23:15 от Варна към Стара Загора.
  С Велчо ще се видим 2018 г., като ходим на "Златните пясъци". Ще посетя и град Варна, но кратко.Ще бъде някъде към Юни 2018 г., парите са планирани

  Es muß Geld fließen!
 92. 92 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  До коментар [#87] от "hamiltonf1":Сменям географските координати и София направо ми се вижда цивилизация в сравнения с варненската джунгла
  —цитат от коментар 89 на basilicum


  и това е след като милиарди бяха усвоени в София.
  Мисля си от тези 85 млн за Варна колко ли ще бъдат "усвоени"? Според мен не по-малко от 40 млн.!
  Прочетох внимателно статията. Не видях нищо за "синята зона".. Не се споменава нищо и за асфалтиране на много от главните артерии на града. Това е ненормалното в България, Центърът (столицата) прибира парите, и след това общините чакат подаяния от Центъра.

 93. 93 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  ...Във Варна сигурно се кара най-агресивно от цяла България......
  —цитат от коментар 88 на basilicum

  мисля че агресивното е валидно за градовете с контингента на ДПС. Добричлии не им отстъпват.
  Завиждам на бургазлии заради синята им зона. Но бургаските батки (с разкривени джапанки, гол до кръста но с татуировки) мога да сравнявам само с перничани.

 94. 94 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  Не искам да сравнявам Варна с Бургас, локалният бг патриотизъм ми идва малко в повече. Предпочитам с Констанца в Румъния. Като изключим голямото летище във Варна, само като се премине границата със северната ни съседка се вижда оживлението - голямо корабостроене, огромни пристанища (Констанца и Мангалия), и отвсякъде се вижда море, вместо руските ваканционни имоти у нас. И американска база на НАТО край Констанца вместо десетки хиляди руснаци джиткащи по варненските улици.

  България е една от малкото страни в света, която обръща гръб на морето.

 95. 95 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Досега имах един единствен полет от Германия във Варна. Пристигнал там, се видях с Велчо в центъра, който беше във Фрайбург.Обадих се на баща ми, не искаше да идва Варна. Трябваше да вземам автобуса, който го нямаше, след 18:00 през 2013 г. нямаше автобус в посока Южна България. Имаше влак за Стара Загора в 22:00 часа, който ползвах.Това което ме учуди при престоя ми във Варна 2013 г., че след 18:00 часа нямаше транспорт към Бургас или Стара Загора. Магистралата Варна-Бургас я строяха навремето. Оттогава избягвам кацане във Варна, София също не е наред, но там баща ми идва да ме прибира. Иначе няма смисъл
  —цитат от коментар 62 на slan777


  това си е голям проблем - липсата на АМ Черно Море която да свързва Бургас и Варна е огромна пречка за бизнеса а и за обикновените хора, и туристите. Варна-Бургас са толкова близо, че в бъдеще могат да станат една амелиорация в някои отношения. Трябва да се отпуши тази част на източна България. А и бърза връзка Бургас - Малко Търново - турция, както и Варна - Русе/Добрич/Силистра са крайно необходими.

  Връзките северна - южна България няма какво да ги коментираме...ще строим Калотина, преди тунел Шипка, и преди направата на сносна жп линия север-юг.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 96. 96 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Връзките северна - южна България няма какво да ги коментираме...ще строим Калотина,
  —цитат от коментар 95 на Пешката


  Със сигурност не си минавал Калотина, аз пък 12 пъти с автобус.
  Северна България ми е непозната, но е планирано да ходим на "златните пясъци". Бил съм в Русе през комунизма, и ходихме до Плоещ(Румъния) за обувки, които се разлепяха

  Es muß Geld fließen!
 97. 97 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  " И американска база на НАТО край Констанца вместо десетки хиляди руснаци джиткащи по варненските улици."
  До коментар [#94] от "historama":

  Боже, този на какво се радва!!! Имам чувството, че се намирам в ада и около мене опашати!

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  "По ваше време нали е имало лодки на подводни криле?"
  [quote#84:"Моа Преател Тайпи"][/quote]

  Помня, помня. Но пътуването беше по-бавно и по-скъпо. После туристите намаляха и ги закриха. Сега има само лодка до островчето през лятото. Ма се изредихме всички и приключи. Аааа, имаше по едно време и лодчица за разходка в залива. Сега я няма. То вече нищо няма. Пардон, има морска гара, заключена е и чака. Кво чака ли, ми не знам и аз.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK