Правителството даде на Варна 80.5 млн. лв., за да започне догонването на Бургас

Инфраструктурните проекти във Варна:1. Продължение на бул. "Сливница" между бул. "Януш Хунияди" и ул. "Атанас Москов";2. Качване на автомагистрала "Хемус" - 9 млн. лв.3. Доизграждане на бул. "Васил Левски" - 75 млн. лв. 4. Ремонт на IV Езикова гимназия и нова сграда на Математическата - 10 млн. лв. 5. Нова сграда на библиотеката - 32 млн. лв. (за сега финансиране не е осигурено)6. Отваряне на Пристанище "Варна - изток" - няма предвидена прогнозна стойност

© Капитал, Капитал

Инфраструктурните проекти във Варна:1. Продължение на бул. "Сливница" между бул. "Януш Хунияди" и ул. "Атанас Москов";2. Качване на автомагистрала "Хемус" - 9 млн. лв.3. Доизграждане на бул. "Васил Левски" - 75 млн. лв. 4. Ремонт на IV Езикова гимназия и нова сграда на Математическата - 10 млн. лв. 5. Нова сграда на библиотеката - 32 млн. лв. (за сега финансиране не е осигурено)6. Отваряне на Пристанище "Варна - изток" - няма предвидена прогнозна стойностИзбори 2022

На днешното си заседание кабинетът гласува решение за отпускането на 80.5 млн. лв. за предстоящата реконструкция на възловия бул. "Васил Левски" във Варна. Проектът е част от мащабна инвестиционна програма, която общината трябва да изпълни до 2020 г.


Част от финансирането, отпуснато днес, ще трябва да покрие разходите по реконструкцията и ремонтните работи на пътната инфраструктура във Варна, чиято цел е извеждането на трафика от центъра на града към автомагистрала "Хемус".


Общинската администрация вече качи на сайта си информация за предстоящото
отчуждаване на четири частни имота,


попадащи в трасето на предстоящата реконструкция на бул. "Васил Левски". Според публикуваната информация за тях Варна ще плати общо около 70 хил. лв., или по около 170 лв. на квадратен метър. Имотите, за които вече е в ход процедура по отчуждаване, са с площ от 140 до 200 кв.м. Общият брой на имотите, които предстои да бъдат отчуждени в хода на подготовката за изпълнението на инфраструктурни проекти в община Варна в следващите три години, е над 200.


Заради предстоящите строителни работи общината е започнала и разчистване на терени, попадащи в ромското гето "Максуда". Според оповестена по-рано информация една от дейностите по разчистването е извозване на около 2 хил. т. битови отпадъци, трупани в продължение на десетки години в гетото. До този момент местната администрация не забелязваше проблема, включително и по време на две предизборни акции за премахване на незаконни постройки в махалата.


Пак заради пътните строежи по проекта трябва да започне и


премахване на временни търговски обекти,


разположени край бул. "Васил Левски". Собствениците и наемателите им обаче имаха само 6 дни, за да изнесат оборудването и стоките си от тях, както и да премахнат павилионите, след като от администрацията на районното кметство "Приморски" публикуваха уведомлението за това едва на 4 октомври т.г. Така от днес община Варна вече има право да премахне павилионите за сметка на собствениците, без да носи отговорност за имуществото им.


След близо 20-годишен тежък застой, който превърна Морската столица в крайморска провинция, програмата звучи амбициозно. По време на едно от посещенията си във Варна през август т.г. премиерът Бойко Борисов и кметът на града Иван Портних обявиха, че сумата на предстоящите инвестиции за следващите две години е 128 млн. лв. Според двамата целта е Варна да модернизира инфраструктурата си, да подобри средата за правене на бизнес, да се превърне в дестинация за целогодишен туризъм и дори в "град на знанието". Или, както Борисов го обобщи - да настигне Бургас.


Обявената сума е


почти половината годишен бюджет на Варна


- огромна по мащаб инвестиция за българска община, където капиталовите разходи обикновено не надминават 10%. Колко точно са парите, с които Варна ще разполага за модернизацията си, обаче така и не стана съвсем ясно.


В отговор на въпроси, зададени от "Капитал" през август, общинската администрация съобщи, че въпросните 127.7 млн. лв. са инвестиционната програма по оперативна програма "Региони в растеж", към чието отпускане Борисов и правителството му нямат особен принос. От тях обаче сигурни са само 85 млн., които също трябва да бъдат инвестирани до 2022 г.


В друг разговор от общината уточниха, че кметът на Варна Иван Портних е поискал още 126 млн. лв. от Борисов, а


премиерът е "поел ангажимент" за 94 млн. лв.


за пътни проекти и строителството на Математическата гимназия.


В инвестиционната програма на общината идеята за превръщането на Варна в "град на знанието" е защитена с проекти на стойност 10 млн. лв. С тези пари са планирани строителството на нова сграда за Математическата гимназия и основен ремонт на френската. Районът в северната част на града, където ще съжителстват двете училища, е планиран като образователен кампус още през 70-те години на миналия век. На същото място тогава са построени Професионалната гимназия по химически технологии и Институтът за усъвършенстване на учители.


Други над 16 млн. лв. от програма "Региони в растеж" са предназначени за ремонта на 7 училища, три детски градини и две професионални гимназии.


Това не са всички пари,


които Варна очаква до 2020 г. По оперативна програма "Околна среда" с 33 млн. лв. трябва да бъдат покрити разходите по проекта за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателната станция в туристическия комплекс "Златни пясъци" и да бъде рехабилитирана канализационна мрежа в курортната зона "Ален мак".

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK