Валери Симеонов прехвърли на пиара си отговорността за съобщението от правителствената пресслужба

Валери Симеонов прехвърли на пиара си отговорността за съобщението от правителствената пресслужба

© Цветелина Белутова, КапиталПиарът на вицепремиера Валери Симеонов бил съгласувал с пиарите на правителствената информационна служба разпространението на позицията му, в която обвини национални медии, че водят "мащабна организирана клеветническа кампания" срещу него, заплаши ги със съд и постави срок до 24 часа да му се извинят.


"Естествено, че това появяване на страницата на Министерсткия съвет, разбира се, че съм го съгласувал", заяви в интервю за БНТ Симеонов на коментар, че е изправил държавната машина срещу това, което му се е случило - личен проблем с медиите. На уточняващ въпрос с премиера Бойко Борисов, на заседание на кабинета или с кого е съгласувал разпространяването на позицията си, Симеонов обясни, че е пътувал, когато е била публикувана и е говорил със своя пиар, който уредил разпространението на текста. С кого - Валери Симеонов не можел да каже.


"Просто поставих задачата на моя пиар да го съгласува. Пак повтарям - не е обвинен Валери Симеонов, а вицепремиерът. Петното е върху целия Министерски съвет", подчерта той.
В неделя изтече 24-часовият му ултиматум към БНТ, БНР, Би Ти Ви и "Нова телевизия", без медиите да му се извиняти сега Симеонов обяви, че ще заведе дела срещу тях. "Всички медии отправиха упрек към мен, че съм заплашил Виктор Николаев. Когато някой ме упреква, че съм извършил престъпление, дела ще бъдат заведени", закани се Симеонов.


Днес журналисти и граждани се събраха пред Министерския съвет за протест заради заплахите на вече бившия депутат Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов срещу водещия на сутрешния блок на "Нова телевизия" Виктор Николаев. Днес парламентът прие оставката на Тодоров, а Симеонов каза, че е гледал протеста от прозорците на Министерския съвет.


"Има диктат на медиите. Те отправят призовки - да се явите еди къде си и ,за да се защитите, поемате риска да бъдете унижаван. Трябва да се промени медийната обстановка, защото е деформирана. Големите медии трябва да преразгледат начина, по който се малтретират гостите. Политици, общественици - са малтретирани в сутрешните блокове", каза още Симеонов.


"Добрите новини бяха помрачени от кумгейт. Подчертавам, че това е измислен и несъстоятелен скандал. Беше минала седмица от повишаването на пенсиите, това потъна. Не мисля, че това е рано. Не трябва винаги да се търси скандал, жълтина", обясни той.


Според Симеонов и в думите на Антон Тодоров към Виктор Николаев няма заплаха. "Редно беше някой да попита Виктор Николаев - вие застрашен ли се почувствахте? Редно беше и мен да попитате", каза още той. "Не бих посегнал на свободата на словото на когото и да било", завърши Симеонов.


"Оставете яхтата, нека видим сериозните обвинения" срещу БМФ


Вицепремиерът повтори, че е открил поредица нередности в приватизационната сделка за Български морски флот (БМФ) и ги е описал в сигнала, който е пуснал за проверка в прокуратурата.


"Означава ли, че когато се разкрият нередности, човек не бива да ги оповести? Напротив, аз мисля, че трябва. Аз повеждам тази ненужна за мен битка, за да защитавам националните интереси", обясни той за сигнала, който подаде миналата седмица в прокуратурата срещу решение на арбитражния съд към Българската търговско промишлена палата, което допуска облекчения в приватизационния договор за морския флот, които са в полза на собственика.


Вчера собственикът на Български морски флот и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) Кирил Домусчиев обяви, че ще съди вицепремиера Симеонов заради "клеветническата му кампания" срещу него и БМФ. "Мисля, че Валери Симеонов има някакви подбуди, за да иска проверка точно на приватизационната сделка за Български морски флот (БМФ). Вече се досещам каква е причината, но правя последни проучвания и като му дойде времето ще кажа всичко", каза Домусчиев в интервю за БНТ вчера.


"Няма как да подмина личните нападки. В сигнала който съм пуснал в прокуратурата за облекченията на Български морски флот, не съм си позволил лични нападки. Вчера чух, че по всички теми съм говорел неподготвен, аз имам доказателства за обратното", коментира днес Симеонов изказването на Домусчиев.


"Оставете яхтата, нека видим сериозните обвинения", заяви Симеонов, попитан как ще коментира думите на Домусчиев, че лъже за купената от БМФ 120-метрова яхта.


"Той ме обвинява, че цяло лято съм говорил лъжи и клевети. Аз искам да разбера кое беше лъжата. Искам вашите зрители да разберат за какви мащаби става въпрос. Има 2851 работещи в предприятието. През 2016 г. 2727 от тях са съкратени - това са фактите", подчерта Симеонов и добави, че от корабите 45% са нарязани и продадени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK