3х8000 планира Боян Петров през 2018 г.

3х8000 планира Боян Петров през 2018 г.

© Боян ПетровАлпинистът Боян Петров завършва успешен сезон с два изкачени планински гиганта, което го доближава на четири осемхилядника от това да се сдобие с така наречената Хималайска корона и да изпълни проекта си "Българин на 14х8000". От финала го делят най-високият на планетата връх Еверест (8848 м), четвъртият Лхотце (8516 м), тюркоазеният Чо Ойю (8201 м) и джуджето Шиша Пангма (8027 м). Еверест и Шиша Пангма Петров вече обяви, че ще атакува през пролетта, а през есента се готви за Чо Ойю. Ето какво каза още пред "Дневник".


Докато беше в подножието на Даулагири, изведнъж от други експедиции съобщиха за лошо време, лавини и отказ от атака на върха. Имаше ли момент, в който си помисли, че и ти може да се върнеш, без да го изкачиш?


- Тези изкачвания винаги са 50:50 и никога не живея с усещането, че всичко ми е в кърпа вързано. Даже, напротив. За да се държиш жив, в готовност да скочиш като звяр, имаш нужда от несигурност. И така го усещам - че трябва да положиш усилие, за да не си го представиш изкачен. По-скоро обратното – да стои като мигаща червена лампичка до финала.
Другите защо се отказаха?


- Испанецът Карлос Сория е за седми път на Даулагири. Оплакваха се от прекалено много сняг, лека лавинна опасност. В началото имаше много сняг наистина, но той беше до лагер 3 и там изведнъж се оказа, че вятърът е отвял всичко. Имаше обаче смазани палатки, които стават почти неизползваеми. Затова моят подход е да държа винаги събрана палатката си и като пристигна, я разпъвам наново. Просто се чудя защо си оставят разпънати палатките.


Колко алпинисти с решение за атака на върха бяхте в базовия лагер?


- Не беше голямо присъствие, имаше един ирландец и австралиец, но те рано се отказаха. Върхът изкачихме аз, руснакът Юрий Круглов и наскоро един италианец и швейцарец. Четири изкачвания за целия сезон.


Следиш ли дейността на твоите конкуренти да влязат сред 20-те в света, изкачили всичките осемхилядници без кислород?


- По всяка вероятност има поне пет-шест души с 10 или повече осемхилядници. Въпросът е дали в момента всички те полагат усилия да ги свършат. Сега правя това проучване. Следя конкуренцията, но няма достатъчно информация, не е ясно дали не са се отказали.


Не само ти, но и други алпинисти, които катерят без кислород, много държите това да се подчертава. В базовите лагери има ли неприязън между вас и тези, които си помагат с бутилки кислород?


- Няма противопоставяне, нито перчене или пренебрежение един към друг, но в един момент всичко лъсва. В деня на атаката става ясно кой как дърпа. Накрая няма поздравления за безкислородните, че са го направили по-бързо и по-чисто. Повечето снимки на върха са без кислородни маски и раници и от снимката може да заключиш, че това е изкачване без кислород.


Не е ли странно по тези височини да има хитруване кой ще върви пръв и ще бие пъртина или пък да се краде оборудване от палатките във височинните лагери?


- Явно тези слабости, характерни за низините, си продължават и там. В случая човек не се пречиства от планината и усещам, че какъвто си е долу пренася поведението си и горе. Ако е скатавка долу, горе е още по-голяма. Ако долу се раздаваш, и горе го правиш. Установил съм, че планината не ги прави по-добри. Така се получава.


Две изкачвания имаше наскоро от други българи на Манаслу. Смяташ ли, че това е знак за някакво възраждане на алпинизма макар и не във вида му с национално финансирани експедиции, каквито е имало в миналото?


- Времето на държавно спонсорираните експедиции отдавна приключи, няма и да се върне. Последната национална експедиция беше за Еверест през 2004 г. В малките групи е настоящето и бъдещето, които си намират собствено финансиране и собствени прозорци за изкачване. Това лято беше много успешно с изкачения от Богдан и Иван Манаслу и Наско Скатов с Лхотце и Еверест. Четирима души на пет осемхилядника за една година. Отдавна не сме имали такова постижение. Тук помогна и времето през есенния сезон в Хималаите и всички се възползвахме.


Какво добави от Даулагири към колекцията на природонаучния музей?


- Не може да се каже събрах еди-колко си бройки от насекомите, просто добавих и Даулагири към списъка с изследваните върхове. Няма музей в света, който има толкова богата сбирка насекоми - от десет осемхилядника. Описвам последните находки и скоро ще са разпратени по специалистите за разпределяне.


През пролетта планираш да качиш най-високия осемхилядник и най-ниския, не е ли по-логично да комбинираш Еверест с Лхотце?


- Шиша Пангма е изцяло в Тибет, а на Еверест ще направя опит по тибетския му северен ръб.
И двата върха може да се комбинират спокойно без сериозни логистични комбинации. Главният връх на Шиша Пангма все още няма българско изкачване, така че ако го изкача, ще знаем, че българите вече сме стъпвали на всички осемхилядници.


Не се ли изкушаваш догодина да направиш 4х8000 и да си изпълниш целия проект?


- Не мога да го направя, защото Лхотце е в Непал, а пролетта съм в Тибет и става много скъпо, ако пролетта се опиташ да направиш и Лхотце. За него и за Еверест, погледнати от юг, трябва да се премине през ледопада Кхумбу. Екипът от шерпи, които проправят пътя там, искат по около 10 хил. долара, които ако трябва да се платят от един човек, много оскъпяват експедицията. Затова реших Еверест и Шиша Пангма през пролетта, а за Чо Ойю се готвя наесен. Ако имам късмет, края на проекта го виждам през 2019 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  Дано реализира плановете си! Успех Бояне! ✌

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на Радослав Атанасов
  Радослав Атанасов
  Рейтинг: 418 Весело

  Шерпите са големи търговци - $10 бона за проправяне на път. Намерили са пазарната ниша.

  Неволята учи.
 3. 3 Профил на Радослав Атанасов
  Радослав Атанасов
  Рейтинг: 418 Весело

  Шерпите са големи търговци - $10 бона за проправяне на път. Намерили са пазарната ниша.

  Неволята учи.
 4. 4 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 367 Неутрално

  този човек не може да пресече пътя, но има абонамент за всекидневни статии в Дневник! Как става тази работа, чудно нещо.

 5. 5 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#4] от "bkstoja":

  Така става! Човека има цел. А и в един момент си мисля, май в Хималаите е по-лесно отколкото да пресечеш в София. Ти сигурно си от тия - и до тоалетната с мпс

 6. 6 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#4] от "bkstoja":

  Много по - вълнуващо е да четем него от теб.

 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#4] от "bkstoja":

  Този го чета с кеф, за разлика от другите редовно присъстващи в Дневник.

 8. 8 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  този човек не може да пресече пътя, но има абонамент за всекидневни статии в Дневник! Как става тази работа, чудно нещо.
  —цитат от коментар 4 на bkstoja


  Ми той не е пресичал пътя, стоял си е на банкета, ама някои шофьори не им стига пътя и мачкат хората покрай него. И не е само Боян, доста народ е изпомачкан...
  Жив и здрав да е и да си изпълни плана за 14-те осемхилядника изкачени без кислород. Ако го направи, ще си купя книгата му, която се надявам да издаде. Много хубави снимки публикува също така.

 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#8] от "vankata1"

  Не снимки, а селфита.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 360 Неутрално

  този човек не може да пресече пътя, но има абонамент за всекидневни статии в Дневник! Как става тази работа, чудно нещо.
  —цитат от коментар 4 на bkstoja


  И келеш, като теб, пише тук ежедневно, ама освен с тъпотията и простотията ти, с друго няма да бъдеш отбелязан!

 11. 11 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Ако завърши 14-те 8000-ника с Лхотце както го е планирал, ще завърши с първия изкачен от българин 8-хилядник (от Христо Проданов през 1981г.) :)

 12. 12 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Шерпите са големи търговци - $10 бона за проправяне на път. Намерили са пазарната ниша.
  —цитат от коментар 3 на Радослав Атанасов

  Иди и предложи по-ниска цена. Търсене явни има, може да забогатееш.

 13. 13 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Боян Петров е истинският герой на нашето време...

  Искрено ми се иска приключенията му да не свършват дори и след успешното му завършване на проекта пред 2019!

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Браво на Боян! Все пак човек предполага, а господ разполага. Дано да има късмет да осъществи началните си планове...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Пожелавам на Боян да има късмета да и да успее догодина. Това на първо време. Същото е и за 2019. Той умението, волята и търпението си ги има.

  Боян Петров е истинският герой на нашето време... Искрено ми се иска приключенията му да не свършват дори и след успешното му завършване на проекта пред 2019!
  —цитат от коментар 13 на keipax


  Хубавите приключения. Защото катастрофата в Кресненското дефиле също е приключение, ама по-добре такива да не се случват.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Няма смисъл от бързане, важното е да осъществи мечтания проект. Успех на Боян!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Продължава да е пример тоя човек, браво!

 18. 18 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Браво на Боян, упорит и твърд човек. Успех в начинанията му!!!!!!!!!!!!!

 19. 19 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 952 Неутрално

  браво, Бояне! Късмет и успехи!

  а форума го пуздравляваме с следната пуезия:

  докат Боян изкачваше даулагири
  некои ора вдигаха гири
  а други пък само пииха бири
  но след туй секи ще мнението си да навири.


 20. 20 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Да си се катери човека, има време и паре. А пък ние тук ще се чудим как са си платим парното :))))

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 21. 21 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1713 Неутрално
 22. 22 Профил на Даниел Киряков
  Даниел Киряков
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Всъщност как се финансират експедициите на Боян Петров? Интересно ми е да науча как е започнал? Защото след като се прослави, вероятно е по-лесно.

  Дали книгата му дава тези отговори? Ако не - защо не се посочват при представянето му. Поне в "Дневник" не е проблем да се цитират имена на компании-спонсори.

  ДК
 23. 23 Профил на marian_jack_assa
  marian_jack_assa
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Това наистина е подвиг!

  Успех Бояне!

 24. 24 Профил на sacred
  sacred
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#8] от "vankata1":

  Щом жена ги качва без кислород и той ще може. Еверест дядо на 80 г и момче на 13 г го е качвал. Успех Бояне!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK