Правозащитниците като "вредители"

Председателя на БХК Красимир Кънев

© Анелия Николова

Председателя на БХК Красимир КъневЕдна от особеностите на автократичните режими и на тоталитарните манталитети е прехвърлянето на собствените провали и безобразия върху другите. Сталин прехвърли провалите в селскостопанска си политика върху кулаците; Хитлер демонизира евреите, за да оправдае нацисткия геноцид над тях; комунистическата власт в България реши, че българските турци са "пета колона" на Турция, за да оправдае насилията и посегателствата над тяхната етническа и религиозна идентичност.


Част от днешните управляващи е на път да прехвърли своя провал да представи адекватна кандидатура за преместването от Лондон в София на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) върху неправителствените организации, които подкрепиха притесненията на нейните ЛГБТИ служители, че ако това наистина стане, те биха се изправили пред сериозни трудности.


Тези трудности обхващат дискриминационното законодателство и практики, както и негативните обществени нагласи, нерядко водещи до насилия и тормоз над тези хора, чието положение и права през последните години отбелязаха значителен прогрес в напредналите общества на Западна Европа и Северна Америка, но не и в нашия регион.
При това писмото до няколко представители на Европейския съюз и до българския министър-председател, което тези организации написаха и огласиха, в никакъв случай не се обявява против евентуалното преместване на ЕМА в София. Напротив, в края то призовава към сформиране на работна група с участието на организациите на ЛГБТИ и предприемане на незабавни мерки за преодоляване на пречките пред домакинството на европейски агенции на териториите на Република България.


В отговор, срещу Българския хелзинкски комитет /БХК/, който бе само една от подписалите писмото организации, селективно се започна яростна очернителска кампания, водена от министри, депутати от мнозинството и проправителствени медии, в това число някои от основните телевизии.


Подписалите писмото бяха обвинени в накърняване на българския национален интерес, в злепоставяне на българската държава и общество, в причиняване на икономически загуби за страната. Те бяха наречени ни повече, ни по-малко "майкопродавци" (с неколкократни отпратки към Ботев) не от кой да е, а от заместник министър-председателя Красимир Каракачанов в сутрешното телевизионно предаване на телевизия Би Ти Ви.


На 5 октомври 2017 г. телевизия СКАТ направи специално едночасово дискусионно студио за "арогантните антибългари" от БХК. На предложения за одобрение или отхвърляне въпрос "Одобрявате ли дейността на т. нар. БХК" в края на предаването 91% от зрителите бяха отговорили с "не" и само 9% – с "да". "Дискусионното студио" се състоя със само един дискутант – депутат от Обединените патриоти. В подобен формат, без участие на опонент, бяха и гастролите на другите депутати и министри в телевизионния и радио ефир, както и на страниците на печатните и интернет медии.


Подобни кампании разбира се не са новост в българската публичност. Заинтересувани политически и обществени кръгове в миналото са използвали нееднократно за пропагандни рупори несвободни български медии за стигматизиране на етнически малцинства, "радикални ислямисти", "секти", мигранти и дори на съседни държави.


В един пункт обаче сегашната очернителска кампания допринесе с нещо, което си струва да се отбележи специално, тъй като то разкрива от една страна манталитета на нейните организатори,


а от друга – липсата на съпротива в българското общество към флагрантни прояви на съвременния неототалитаризъм.


На 2 октомври 2017 г. двама проправителствени депутати от Обединените патриоти – Ангел Джамбазки и Александър Сиди – сезираха главния прокурор по повод писмото на неправителствените организации, което те кой знае защо приписаха еднолично на председателя на БХК. В него те заявиха, че "чрез това писмо Красимир Кънев, като председател на организацията директно работи против интересите на Република България, което кореспондира със специалния наказателен състав за престъпления против държавата и по-точно чл. 107 от НК".


Съответно, те призоваха главния прокурор "ако се потвърдят данните, че гореспоменатата организация извършва дейност срещу Републиката и нейните интереси, Прокуратурата на Република България да образува досъдебно производство срещу нея".


Извън любопитния въпрос как се образува досъдебно производство срещу юридическо лице в България, по-важното в случая е какво точно се вменява на авторите на писмото.


Член 107 от Наказателния кодекс предвижда наказателна отговорност за "вредителство". Така нареченото "изпълнително деяние" на вредителството, т.е. това, което деецът трябва да е извършил, за да се подведе под наказателна отговорност, включва "разстройване или подравяне на промишлеността, транспорта, селското стопанство, паричната и кредитната система, други стопански отрасли или отделни стопански предприятия" с цел "да отслаби властта или да ѝ създаде затруднения". Това трябва да е станало чрез използване на държавни учреждения, стопански предприятия или обществени организации, като се възпрепятства тяхната дейност, или като не се изпълняват възложените важни стопански задачи.


Трудно е да се разбере какво общо има това с писмото на въпросните неправителствени организации. Важно е обаче да се отбележи пределно общия характер на понятията "разстройва", "подравя", "отслабва властта" и "създава затруднения", които могат да се запълнят с каквото ви е угодно.


Но още по-важен за вредителството е умисълът. Според комунистическата наказателноправна доктрина, където това престъпление възниква, за него трябва да има контрареволюционен умисъл, тоест обвиняемият трябва да иска да се отслаби комунистическата власт и да се възстанови капитализма. Комунистическото право съзираше обществена опасност във всякакви действия, целящи отслабване на властта.


Историята на вредителството, това ярко творение на комунистическото наказателно право, е доста драматична.


Състав с подобна формулировка е въведен в сталинисткия Наказателен кодекс от 1926 г. в чл. 58-7, макар че престъплението там формално не се нарича вредителство. В комунистическата пропаганда обаче за вредителство масово се говори още от времето на Ленин. Като термин в Наказателния кодекс на Руската съветска федеративна социалистическа република (РСФСР) (чл. 69) вредителството влиза през 1960 г. Съставът в действащия български Наказателен кодекс е същият като този в чл. 69 на НК на РСФСР, само словоредът е променен.


Член 58-7 е сред тези, които са прилагани най-масово по време на сталинистките репресии както в мирно, така и във военно време, по-масово от съставите за измяна, шпионаж, диверсия, предателство, антисъветска агитация и пропаганда и пр.


Поради това вредителството до такава степен стана омразно и дискредитирано в очите на руснаците, че те го махнаха от наказателния си кодекс през 1992 г., тоест, още преди да се приеме новия наказателен кодекс на Русия през 1996 г.


В настоящия кодекс на Руската Федерация такова престъпление няма. През 90-те години парламентарната фракция на тамошната комунистическа партия направи няколко опита да го върне обратно, но всички те бяха неуспешни. То не съществува и в наказателните системи на нито една друга източноевропейска държава.


Няма го и в наказателните кодекси на страните от Централна Азия, които бяха бивши съветски републики. В западноевропейските наказателни закони, разбира се, то никога не е било въвеждано. В проекта за нов Наказателен кодекс, който бе довършен по време на правителството на Пламен Орешарски, но който в края на краищата не бе внесен за разглеждане в парламента, такова престъпление също няма.


Така вредителство в действащ наказателен закон в Европа има единствено в България като злополучен остатък от комунистическото наказателно право.


Ето такова престъпление привидяха двамата законотворци от Обединените патриоти в писмото на четирите неправителствени организации в подкрепа на тревогите на ЛГБТИ служителите на Европейската агенция за лекарствата. Проблемът на българската публичност обаче не е в това, че са го привидели. Те имат своето право, независимо от тяхната правна грамотност и политически нагласи, както да се изразят, така и да сезират главния прокурор.


Проблемът е, че на страниците на четени сайтове, в сутрешните и вечерните студия на основни медии, в които те гастролираха нееднократно, ги взеха насериозно. Проблемът е, че никой не привидя в тях това, което трябваше да привиди в една демократична публичност – изблик на поредното желание за стигматизиране на уязвимите и на не толкова уязвимите сред нас с методите на тоталитарната репресия.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3237 Весело

  Начи ... като го изчетох внимателно си мисла, че к'вито ни управниците - таквиз ни и енджиотата.
  Точно по лафа защо не можело да има гражданска война в България ...

 2. 2 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Специално за БХК - наистина едва ли ще се намерят повече от 9% граждани, които да го одобрят!

  ПП: Този форум не е съвсем адекватно отражение на гражданското общество в България. В смисъл - не е представителна извадка.

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1265 Весело

  Ми той ангелче бе.
  Хелзинкско.
  Ще взема да разПлача.
  Добре, че е комитето, че иначе заникъде да сме.
  Заникъде...
  Иначе добре успя да замеси в един текст и българските "турци" и Русия и лгбт.
  Сядай си Кънев, отличен 6...

 4. 4 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 575 Весело

  има две "вечни амбър" в българския преход - красимир кънев и огнян шентов; няма други дето като са застанали начело на нещо да не го пускат от 1989 година до днес - направо тодор живковци...
  доган си отиде, константин тренчев и той държа, държа па пусна - красимир кънев и огнян шентов не...
  най-добрите ученици на партията...

  изобщо на мога да си туря на сърце какво могат да ми кажат комунистите-демократи от хелзинския комитет и центъра за изследване на демокрацията - най-напред да си направят един априлски пленум и да си махнат вечните непогрешими вождове и учители

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8279 Любопитно

  БХК , като гледам как се ЗАщИТАВА - вместо да си изпише вежди, си е извадил очите
  1. В пряк текст признава еврочиновниците поголовно за ЛБГТ!!!
  2. в ПРЯК ТЕКСТ пропагандира че България - рзбирай държава и народ му пречат да си изкарва с кеф хляба !!!

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  До коментар [#2] от "The Core":

  0.009 % искаш да кажеш...

 7. 7 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Част от днешните управляващи е на път да прехвърли своя провал да представи адекватна кандидатура за преместването от Лондон в София на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) върху неправителствените организации, които подкрепиха притесненията на нейните ЛГБТИ служители, че ако това наистина стане, те биха се изправили пред сериозни трудности.
  -------------------------------

  Дискриминацията на ЛБГТИ у нас е последната, най-незначимата причина ЕМА да не се премести у нас. Основните причини търсете в корупцията, лошата логистика и липсата на кадри за помощен персонал.

  Апропо, г-н КЪнев може да си оползотвори по-добре времето, ако седне и обясни в подобна статия как "правата на малцинствата" суспендират правото на частна собственост.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Като чуя, вися или прочета нещо от този, толкова много ми се гади, че няма накъде повече

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3237 Весело

  ...Дискриминацията на ЛБГТИ у нас е последната, най-незначимата причина ЕМА да не се премести у нас...
  —цитат от коментар 7 на majorman

  И каква дискриминация видяхте в страна, в която Градоначалник публично обявява, че е пецкал Особата, а шуреят на Градоначалника бива назначен след това за дупетат в личната дупетатска група на Особата?

 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Това ли е най-важният въпрос пред агенцията по лекарствата: удобството на нейните служители, и в частност гейове?!
  Не е ли на първо място да си вършат работата?!Какво значи някакво си удобство на чиновника?? Като не му е удобно -молбичката,багажчето и чао! Специалисти все ще се намеряъ

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 11. 11 Профил на posledno10
  posledno10
  Рейтинг: 457 Весело

  Аз нещо не разбрах - от цялата статия става ясно, че проблеми имало, ама нямало било да ги има ако се била сформирала "работна група с участието на организациите на ЛГБТИ и предприемане на незабавни мерки за преодоляване на пречките пред домакинството на европейски агенции на териториите на Република България".
  Това ли им е болката? Че не са направили комисийка, която да поприказва и да усвои някое и друго евро... Интересно и какви ще да са тези мерки, дето внезапно ще разрешат всички лъгъбътъи проблеми и "съответните организации" великодушно ще позволят София да кандидатства за каквото и да било... Значи, събираме се, показват ни по телевизиите, обръщат ни внимание, някакви там държавни чиновници ни гледат с влажни и пълни с очакване очи, след което ние посочваме некви мерки, София от раз става по-либерална от Ню Йорк и Амстердам накуп и ние махваме с ръка - "Ай местете си агенцийката, няма проблем вече".
  Утре някой ще каже, че не може да се мести агенция от Лондон в София, щото служителите й са свикнали да гледат футбол на високо равнище, а в София ще се чувстват ощетени и правата им ще бъдат нарушени, ей тогава вече не знам...

 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  До коментар [#2] от "The Core":

  Надали има и 0.5% българи, които да одобряват действията на тази нео-комунистическа креатура.

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  До коментар [#11] от "posledno10":

  Тези биха продали и майка си и баща си за пари.

  Panta rhei....
 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3237 Весело

  Аз нещо не разбрах...
  —цитат от коментар 11 на posledno10

  Напротив!
  От написаното от вас става ясно, че много добре сте разбрали!

 15. 15 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 778 Неутрално

  БХК ако се закрие, като се дръпне чертата от плюсовете и минусите от това деяние, България ще е на плюс.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 726 Неутрално

  БХК също като БКП са в своята същност антибългарски орган.

 18. 18 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 1498 Весело

  "Правозащитниците "
  ---------------------
  Така и не мога да разбера как е възможно някой да работи, пардон, да си изкарва хляба и хайвера, като "правозащитник", "природозащитник" и въобще като "активист" някакъв.
  Някак си не мога да смеля как е възможно да сложа Сахаров до това същество от снимката под общия знаменател "правозащитници"

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 19. 19 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  При един нов девети септември тея ще са сред първите дето ще бъдат екзекутирани. "Цвета на българската нация"?!
  —цитат от коментар 16 на Веселин Дечев


  Не-при нов 9ти - демек навлизане на чужда окупационна армия, тия ще са екзекуторите.

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
 20. 20 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  При един нов девети септември тея ще са сред първите дето ще бъдат екзекутирани. "Цвета на българската нация"?!
  —цитат от коментар 16 на Веселин Дечев


  Не-при нов 9ти - демек навлизане на чужда окупационна армия, тия ще са екзекуторите.

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 834 Весело

  До БХК, Красимир Кънев и останалите ЛГТБИ:

  "Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица."

  :)

  Неудобен за комунисти и турци - неудобен за ДНЕВНИК!!!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 625 Любопитно

  До коментар [#21] от "uporit":

  Някой от високочелите не-примати да е защитил някоя женица,изнасилена и ограбена от индо-европейците?

 25. 25 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 2925 Гневно

  Ясно е, че "вредителите" са от Обединените "патриотари".
  А зрителите на телевизия СКАт са същите тези "патриоти".

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7909 Неутрално

  какъвто Джамбазки, такъв и Кънев. И двамата работят против интересите на България.

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  "Комунистическото право съзираше обществена опасност във всякакви действия, целящи отслабване на властта.
  Историята на вредителството, това ярко творение на комунистическото наказателно право, е доста драматична.
  Състав с подобна формулировка е въведен в сталинисткия Наказателен кодекс от 1926 г. в чл. 58-7, макар че престъплението там формално не се нарича вредителство"

  Бах ти идиота!
  И Томас Джеферсон го направи комунист:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Treason #List_.3Cspan_class.3D.22searchmatch.22.3Eof.3C.2Fspan.3E_people_convicted_by_country
  "Thomas Jefferson in 1791 said that any Virginia official who cooperated with the federal Bank of the United States proposed by Alexander Hamilton was guilty of "treason" against the state of Virginia and should be executed. The Bank opened and no one was prosecuted"

  Нерде 1845, нерде 1926 г.

  "Так, по Уложению 1845 года злоумышление посягательства на жизнь, здоровье и честь царя (в форме так называемого «голого умысла», не подкреплённого никакими конкретными действиями) наказывалось смертной казнью (ст. 241), аналогичные нормы были предусмотрены в Уложении 1903 года: его ст. 99 предусматривала безальтернативное наказание в виде смертной казни за посягательство «вообще на неприкосновенность священной особы царствующего императора, императрицы или наследника престола»; заключением в крепость наказывалось оскорбление памяти усопших царственных особ.

  Уложением 1903 года предусматривалась ответственность и за «политические» преступления: заключением в крепость каралось участие в скопище, собравшемся для выражения неуважения к верховной власти, порицания образа правления, сочувствия бунту или бунтовщикам, ссылкой — произнесение речи, составление, хранение, правка сочинений, возбуждающих к неповиновению власти (ст. 129, 132)."

 28. 28 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7214 Неутрално

  Тоя въобще не искам да го виждам, камо ли да го чета! Ако може не го показвайте! Най-добре е да се маха от България!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 29. 29 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 834 Неутрално

  БХК е изключително неприятна пасмина

  седеньето го зголемува задникот
 30. 30 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3387 Неутрално

  Аз за правозащитници не знам,какво ли има НЕБХК с правозащитата?!Тези само търсят конфликт нарасова,етническа или полова основа,от който да изкарат пари.Ако няма такъв-го създават.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах