Кой е Спас Василев

Кой е Спас Василев

© Туитър2003 г., Ница, Франция. Спас Василев е един от българите, който пристига в града, за да учи в местния университет.


Като студент започва работа на летището според информация на източници на "Дневник", които го познават от този период. Не е известно кога точно се случва това, за колко време и на какви длъжности*. Според някои от познатите му е бил служител във фирма, която извършва наземно обслужване на самолетите на летището.


Дали по това време се ражда интересът му към авиоиндустрията, или е от по-рано и дали там създава контакти, които ще са му полезни за други начинания не е известно. Тази работа обаче явно му помага да опознае част от дейностите в бизнеса - информация, която по-късно умело използва.
Още в този период Василев започва да продава самолетни билети а и да извършва измами с тях според разказите на негови познати.


На 13 октомври 2017 г. Спас Василев, за когото се предполага, че стои зад фалшивия профил "Александър Николов" (историята му - тук), е задържан в София. Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обяснява, че той е арестуван, защото е издирван по стар сигнал, а за връзката му с "Николов" все още няма събрани достатъчно доказателства. Според прокуратурата срещу Василев има образувани четири досъдебни производства, които сега ще бъдат обединени в едно за измама.


Спомени от Ница


"Схемите с измамите започват тук. Впоследствие е уволнен и, доколкото аз знам, издирван заради този тип измами. Сред патилите са българи, живеещи в Ница, както и негови колеги от летището. Изчезва около 2009-2010 г. от Ница, като твърди, че заминава за Швейцария". Това разказа източник, пожелал анонимност. Той живее във Франция и обясни, че първо се сетил за Спас Василев, когато започнал да чете историята за "Александър Николов" и бил изненадан като прочел, че същата връзка са направили и потърпевши сега.


Искрен Механов, който и досега живее в Ница, разказа за "Дневник", че познава Спас Василев и също твърди, че той е започнал с измамите още преди 12-13 години. По думите му Василев е работел на летището в Ница и много пъти му е предлагал билети на промоционални цени, но тъй като бил недоверчив, не си е купувал такива. Казва, че не знае как Василев се е сдобивал с билетите, но в началото много хора са били доволни от него. С времето обаче започнал да "завлича клиентите си", спомня си Механов, сред които дори и най-близките му. "Много го издирваха да го бият и тогава се покри в дън земя", твърди той.


Сред състудентите във випуска в университета в Ница Спас Василев наистина е бил известен с продажбата на евтини билети. Това разказа и друг колега от учебното заведение, който обаче обясни, че не се е познавал лично с Василев и не знае повече подробности.


Според профил на Спас Василев в сайт за издирване на съученици той е завършил следването си в Ница като бакалавър през 2010 г., като посочва за специалност "Икономика и управление" (според спомени на негови познати е учил "Публична администрация").


Профил на Спас Василев

Профил на Спас Василев


От профила личи още, че Василев е завършил първо основно училище в Кочериново през 1999 г., а после - езиковата гимназия "Акад. Людмил Стоянов" в Благоевград през 2003 г. Това беше потвърдено за "Дневник" и от учебното заведение, но не успяхме да се свържем с класния му ръководител и учители, за да разкажат повече. Посочил е, че е роден на 24 юни 1984 г.


Измами от училище?


Друг източник, който се свърза с "Дневник" след публикациите, но също помоли за анонимност, разказа, че познава Спас Василев от гимназията в Благоевград и твърди, че е бил "измамник още от едно време". "Знам, че нонстоп лъжеше и се опитваше да завлече хората с пари. За щастие с мен не се получи, поставих го на място и ми върна това, което му бях дал".


Той обясни, че няма новини от Василев от 2008 г., когато са се видели за последно, но си спомня, че се опитвал да измами хора със самолетни билети, вземане на пари назаем, след което изведнъж изчезвал, а после започвал с оправдания, че са му откраднали телефона или полетът бил анулиран. Твърди, че Василев е излъгал свои приятели, които не са успели да излетят, но на някои след това е върнал парите или купил други билети.


Според него като ученик Василев е бил отличник, въпреки че редовно е отсъствал от училище. Описва го като "умен и хитър" и "успява да омае хората с приказки, ама ние си го знаехме". Този стар познат твърди още, че Спас Василев е имал профил във "Фейсбук" и тъй като "ми дължеше 200 евро и не отговаряше на есемесите, а всичките му телефони бяха изключени, реших да му пиша на стената и видях, че доста хора му бяха писали със заплахи на български и френски".


След Ница и преди "Александър Николов"


Това че след прибирането си в България Василев се занимава с дребни измами със самолетни билети в Благоевград и района се потвърждава и от започнало разследване срещу него, което обаче е прекратено. То е било в Районната прокуратура в Благоевград, потвърди в четвъртък за "Дневник" Борислав Ковачки, който е неин говорител, но отказа подробности. Прокурорът, водил разследването, също отказа коментар.


Според източници Василев е бил разпитван и дори е признал за извършеното, но досъдебното производство е спряно като водено срещу неизвестен извършител. Тогава делото е водено само срещу един човек, т.е. по него не е имало данни за престъпна група. Измамите са вършени чрез лични контакти. Разследващите са имали информация, че пострадали са били четирима бивши съученици на Василев и негова учителка, както и шестима души от София, но те не са разпитвани.


След задържането на Василев стана известно, че срещу него от 2012 г. досега има четири досъдебни производства - в София, Дупница, Благоевград и Варна. А разследването, заради което беше арестуван сега, е след сигнал от 2012 г., че е измамил човек, на когото е обещал 10 самолетни билета за 470 лева.


В броя на "24 часа" от 13 октомври, учителката по музика и философия в Благоевград разказва, че през 2010 г. нейният бивш ученик Спас Мурджов (това е фамилията на баща му, но той е познат като Василев) е предложил да събере група от поне 10 човека и да им осигури самолетни билети за Милано и за посещение на операта там. Радка Йончева обяснява пред медиата, че тя е организирала приятели, сред които били и четирима прокурори от Военноапелативната прокуратура. Бившият ѝ ученик ги измамил и те подали сигнал, но разследването било прекратено, казва тя. Йончева описва Спас Василев като "много интелигентен, интересуваше се от психология".


Авиопознавач


Спас Василев се е движел в средите на т.нар. "плейнспотъри" в България (хоби на хора, привлечени от самолетите, които проследяват полети, летят често и снимат самолети).


Снимка, изпратена на "Дневник" от източници, които познават Василев, когато е бил в средите на т.нар. "плейнспотъри"

© Дневник

Снимка, изпратена на "Дневник" от източници, които познават Василев, когато е бил в средите на т.нар. "плейнспотъри"

Там също продава билети и има измамени, но получава предупреждение, след което не е добре приет от неголямата общност.


През 2008 г. Спас Василев създава блога http://gotoeasyland.blogspot.bg и от дузината публикации в него се виждат първите му опити да си изгради интернет самоличност. Публикациите са само на самолетна тема, като в някои от тях се разказва за полети, но повечето са копирани материали от медии по темата за гражданската авиация.


Според негов съученик още в гимназията Василев се е интересувал от самолети. Под маската "Александър Николов"


Историята на "Александър Николов" вече е известна и извън "Фейсбук" и "Туитър" общността.


Първата връзка между него и Спас Василев правят хора, запознати с измамите на Василев в Благоевград (появява се и колаж в "Туитър", който обаче не получава достатъчно внимание). До този извод стигат и потърпевши от последните купувачи на самолетни билети от него.


Сестрата му Виктория Василева е била посочвана като счетоводител на фирмата "Еспас медия" ООД, която регистрират 12 души, убедени от "Николов" да създават медиа. През нейната сметка, освен че са минавали сумите за самолетни билети, са плащани и битови сметки в Благоевград и Кочериново, превеждани са пари на майката на Василев и сестра му. Баща му живее в Кочериново, но твърди, че не го е виждал от няколко години.


"Александър Николов" се появява в социалните мрежи в края на 2012 г. или началото на 2013 г., което е след сигналите срещу Василев и разследването срещу него.


В една публикация във "Фейсбук" тази година като местоположение на "Александър Николов" се появава Кочериново. Друг потребител го засича и публикува в "Туитър", след което публикацията е изтрита. Това е друга косвена връзка.


Въпросителни около разследването на Спас Василев


На специалната пресконференция на МВР и прокуратурата бе съобщено, че срещу Василев има четири досъдебни производства в София, Дупница, Благоевград и Варна. През ноември 2013 г. е бил обявен за общодържавно издирване, а през 2016 г. името му е било заложено и в Шенгенската система.


Прокуратурата твърди, че според ГДБОП Спас стои зад "Александър Николов", докато от ГДБОП казаха, че все още нямат достатъчно доказателства, работят по случая от месец и половина и силният интерес може да попречи на разследването. Постъпвали и нови жалби, което щяло да удължи времето за проверка.


След новината за ареста на Василев потребители на "Фейсбук" синализираха, че според тях профилът на "Александър Николов" в социалната мрежа е бил активен в деня на ареста му по обяд. Проверка на "Дневник" към 17:29 часа показа, че според услугата за съобщения на "Фейсбук" в профила е имало активност преди час - това означава, че е бил онлайн. Възможно е това да са действия на полицаите след задържането му.

Скрийншот от "Фейсбук", според който в профила на "Александър Николов" е имало активност на 13 октомври 2017г. около 16:20 часа.

© Дневник

Скрийншот от "Фейсбук", според който в профила на "Александър Николов" е имало активност на 13 октомври 2017г. около 16:20 часа.


Мярката за задържане на Василев е 72 часа и изтича в понеделник (16 октомври), тогава ще стане известно дали има достатъчно доказателства, за да остане той в ареста и по кое разследване.


А въпросителните дали наистина е "Александър Николов", дали само той стои зад профила, как е успял да се укрива толкова дълго от издирване, ако Спас Василев е "Николов" защо е градил много по-широк профил и дейности, защо започва с продажбите към онлайн-приятелите си по-късно, кое срутва пирамидата му, кой е мъжът на снимките, използвани в профила във "Фейсбук", защо не го изтрива, както прави с профила в "Туитър", какви връзки има и други - остават.


Бел. ред. - Ако имате информация за "Александър Николов" и/или Спас Василев и сте сред измамените от него - моля, свържете се с нас на [email protected]. При желание анонимността ви ще бъде гарантирана.


* До редакционното приключване на текста "Дневник" не получи отговор на въпроси към летището дали са имали служител на име Спас Василев в този период. Отговори за следването му в Ница също все още не са получени от университета, до който изпратихме въпроси.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Много го промотираха тоя. Сега ще вземе да се вземе на сериозно....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 3 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Не е цвете за мирисане...

 3. 4 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Не е цвете за мирисане...

 4. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 6 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално  Цветан Василев гледа от Белград и се чуди "какъв е този Спам Василев" пуснат да върлува в родината.


 6. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  човек който направи удара на живота си

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. Днеска си купих недопушена пура на Чърчил за $12 000 с парите събрани от балъците. Ето я в зелената пластмасовата чинийка пред баща ми на 2-рата снимка. Да някой да си помисли, че това е недоядено кебапче.

 8. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3518 Весело

  Днеска си купих недопушена пура на Чърчил за $12 000 с парите събрани от балъците. Ето я в зелената пластмасовата чинийка пред баща ми на 2-рата снимка. Да някой да си помисли, че това е недоядено кебапче.
  —цитат от коментар 8 на Wornoxmaniak


  всички са убедени , че не е трудно да ти бъде продадена

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 10 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 777 Весело

  Мда все повече се убеждавам, че Александър Николов го е вкарал здраво на някой(и) от Дневник за да ни информират почасово за развитието на случая.

 10. 11 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#10] от "johnniewalker":

  Или просто в момента някои други правят удара на живота си покрай истерията около този случайник.

 11. До коментар [#9] от "дерибеев":

  Дерибей, имам милион приятели във фейсбук. Купих пералня. Няма кой да ми помогне да я вдигна до 4 -я етаж. Булката вече ще пере виртуално.

 12. 13 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  кой, кой. този, когото "дневник" зорлем направиха известен.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 13. 14 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 968 Весело

  по аналитичност, фактопроверяване и задълбочение в сия статия гъзетата мое се мери с нуьорктаймз... че и отгоре... :)
  само дето ако беше нуьорктаймз, щеше да анализирга не неккъв кокошкарски фрауд, ми мистерията кой гепи онея 4 милярда... например

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 14. 15 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1219 Весело

  #JESUISSPASS

  Бай Ганьо бизнесмен!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 15. 16 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 886 Любопитно

  Това е поредният дребен тарикат който служи за заблуда на ОФФцете от едрите риби ;)и някой помага за тази заблуда ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 16. 17 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#10] от "johnniewalker":
  Някоя 😭😭😭😭😭😭😭

  VD
 17. 18 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2310 Весело

  ахахах, "Всички искат да бият Спас" ви е заглавието бе драги

 18. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2310 Весело

  таа учителката е готина обаче... срещу обещание за екскурзийка на аванта овътрила десетима и ходи се фука из талевизора сладураната... и ерудирана братче, концерт в Ла Скала, а не някакви си там илачи, като оная предната бабурка

 19. 20 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  И какво ги интересува читателите кой е Спас Василев?Такива измамници има стотици.Откъде накъде този е специален,та му се отделят 10 статии?

 20. 21 Профил на dann5
  dann5
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Аз искам да знам как са го търсили този от ноември 2013(4 години) през цялото това време, а сега го хванаха за 2 3 дни като се разшумя...

 21. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Представяте ли си ако този човек се казваше Цветан Василев и беше завлякъл хиляди с милиарди :)
  Или се казваше Делян Пеевски и си изграждаше самоличност на успешен бизнесмен, койт се изнася от България (по думите на премиера на България)
  И всички медии да пишат за тях по същия начин както за Стоян Василев :)
  И прокуратурата да действа също толкова решително :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3370 Весело


  Нещо да ви напомня за незабравимия български филм "Кит":

  Василев, Василев - ама Спас.
  Абе, Спас, Спас - ама Василев.

 23. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  „Бел. ред. - Ако имате информация за "Александър Николов" и/или Спас Василев и сте сред измамените от него - моля, свържете се с нас на [email protected] При желание анонимността ви ще бъде гарантирана.“
  Редакцията собствено разследване ли провежда? Интересно ще е да развиете тази мисъл...

  Мърфи е оптимист!
 24. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6610 Неутрално

  Спас Василев е мошеник, не може да се каже, че е глупав, щото и за далаверата си трябва акъл.

 25. 26 Профил на id
  id
  Рейтинг: 471 Неутрално

  То е ясно. Тоя Спас не е много умен, а останалите даже по-малко.

 26. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Ама той Спас не продава само билети, той източва и сметки.

 27. 28 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1228 Весело

  До коментар [#2] от "Wornoxmaniak":
  Ти си лехчевски герберунгелски ТРОЛ,от де толкоз акъл у троловете😇😇😇

 28. 29 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1228 Весело

  До коментар [#8] от "Wornoxmaniak":


  Уорни пак си прекалил с пърцуцата😂😂

 29. 30 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1228 Весело

  До коментар [#22] от "penetrating":Много се размечта нещо,ае събуждай се!))))

 30. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Весело

  До коментар [#30] от "angeles":

  Събуждам се и какво да видя. Ангели :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 32 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  И какво ги интересува читателите кой е Спас Василев?Такива измамници има стотици.Откъде накъде този е специален,та му се отделят 10 статии?
  —цитат от коментар 20 на mushashi


  Явно са изгоряли от дневник доста .

 32. 33 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Друго си е да завършиш Югозападния. Хващане няма!
  А така, Ла Скала изяде момчето.

 33. 34 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Но тъй като не е дете на комунисти, сам се е издържал, учил е.
  А не е бил стипендиант на Сорос и Америка за България...

 34. 35 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#24] от "султана глаушева":
  Може да е от тези дето чакат бЕлети за аероплана

 35. 36 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Любопитно

  Интересното е кой нахакан пуяк е завлякал тоя келеш, че така се раздуха всичко!
  Журналист или Политик?

  Да разлая троловете!!
 36. 37 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чувал съм, че някои киселини разтварят тялото без остатък.И съм чувал, че без труп не може да се докаже убийство.Само отбелязвам. Да не ми поиска някой оставката :D
  —цитат от коментар 5 на Веселин Дечев


  Ми двама братя българи лежаха 7 години в гръцки затвор уж заради убийство на някакъв поляк. Ама труп нямало. Полякът починал миналата година в някаква болница.

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 37. 38 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Кажете най-после кой политик е завлачил?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 38. 39 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 530 Гневно

  "Прокурорът, водил разследването, също отказа коментар"

  Ето това не би трябвало да става. Да се обясни защо е действал така! Отказал бил коментар..

 39. 40 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 597 Разстроено

  Давайте Пулицър на Дневник за най-голямото разследване в историята на нашата мила Родина!

 40. 41 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 970 Любопитно

  До коментар [#10] от "johnniewalker":

  Александър Николов се рекламирал като фен на Дай,България.Във Фейса ги рекламирал...

 41. 42 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Спас изглежда на снимката като тъпо селско парче. Няма вид на някакъв гениален престъпен ум.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 42. 43 Профил на Dimitar Stefano
  Dimitar Stefano
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#7] от "дерибеев":

  ""Удар""ХА- ха

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK