Образователното министерство планира бюджет за още 500 училищни психолози през 2018 г.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

© Анелия Николова

Министърът на образованието и науката Красимир ВълчевВ момента в страната има около 1100 психолози и педагогически съветници, назначени предимно в училищата с над 500 деца. Не навсякъде има такъв специалист, но нашето намерение е постепенно да ги разширяваме, като предоставяме допълнителни средства на училищата. За следващата година сме предвидили такива допълнителни средства, надяваме се допълнително да бъдат назначени поне 500 психолози и педагогически съветници. Предвидени са 7-8 милиона целева помощ за това от бюджета за 2018 г.


Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред журналисти по време на конференция за партньорството между училищата и родителите с представители на регионалните структури, учители и специалисти.


Психолози и сега се търсят и се назначават в училищата, само че за сметка на делегирания им бюджет, поясни Вълчев. "Надяваме се, че като им предоставим допълнителен бюджет, повече училища ще имат тази възможност. Може би в най-малките училища няма да е достатъчно, но където има за повече от едно населено място, ще могат да споделят един психолог или педагогически съветник, все още работим по този механизъм. Но можем да кажем, че за догодина вероятно всички училища с над 400 ученици ще имат поне един психолог или педагогически съветник" заяви министърът.


За партньорството между родители и учители
Има механизми за задължаване на родителите да участват в училищния живот, но повече вярваме в популяризирането на тези практики и осъзнаването на ползите им, коментира просветният министър по темата на конференцията. "Всъщност училищата и детските градини ежедневно са под този натиск да партнират по-добре с родителите, задачите им предполагат те да общуват ежедневно", заяви той.


"Посланията от днешната конференция са както към родителите, така и към учителите. Към родителите - да вярват на учителите, защото те са тези, които ние разчитаме да направят децата ни по-добри, с които сме съюзници. Посланието ни към учителите е да не пестят сили да взаимодействат с родителите", инструктира Красимир Вълчев.


По думите му има множество инициативи, в които родителите могат да се включат, и има много добри примери из страната. "Политика на отворени врати, подписване на споразумение между родителите и учителите, на кафе с директора и учителите. Има множество действащи примери и когато ги обобщим, ще можем да представим наръчник с добрите практики", заяви той.


На форума директори от основни и средни училища от Перник, София, с. Абланица и Благоевград представиха своите добри практики и инициативи, които включваха организиране на базари, екскурзии и празници с участието на родителите и децата. На много от местата родителите гостуват в часа на класа, за да разкажат за професиите си, а в едно от училищата е основана и стипендия от родителите за най-надарените деца.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Любопитно

  Няма вече училищни лекари, ама има училищни психолози !

  [email protected]
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5578 Неутрално

  Изкараха, че най-голяма нужда от психолози имат децата. Безумна, полудяла държава

 3. 3 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 458 Неутрално
 4. 4 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Определено децата имат нужда от квалифицирани психолози, когато растат в толкова стресираща среда сред изнервени възрастни и родители, които често нямат време да говорят с тях за проблемите им. А дори да намерят време, много често възрастните са просто невежи и не могат да предложат адекватна помощ и редовно си изкарват фрустрацията си на децата. Та за да няма сред бъдещите поколения толкова злоба, омраза, простотия, завист и алчност, трябва някой да окаже помощ именно на децата.

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  Колкото повече психолози се назнаàт - толкова повече проблемни деца ще има.
  И изобщо не бъркам причина със следствие.
  Най-ефективното средство за възпитание си остава наказанието, а не обясненията за психологическите травми.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Децата луднаха, трябват им психолози. Обаче май и на родителите трябва да осигурят.

 7. 7 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Да назначат психолози за "педагогическите съветници"! ... Една такава голяма бяла птица ("госпожата, която отговаря на въпроси, на които другите госпожи не искат") беше обяснила на няколко деца (8-9г.) колко са опасни презервативите, че и до смърт може да доведат след 2 часа ... то не, че им трябва да знаят на тази възраст, но като не и се занимава да ги прати при родителите и да не им говори глупости.

  А г-н министъра, внесто да се занимава как родителите да са "включени" или "да пият кафе с учутелите", да се огледа какви ги творят подчинените му. Аз приятелка с учителите не искам да съм, кафе ще намеря с кой да пия! Искам да бе не занимават с домашно образование!

  Аман от инициативи, от благотворителност и други глупости. Не се занимаваме (училището) как се държат помежду си - зли, отмъстителни, арогантни, но иначе отчитане как са събрани едни пари, отчели сме няколко засадени дървета върху бетона, т.е. на място където е все едно дали си засадил цвете/дърво или парче желязо.
  Децата са виновни за всичко!.. ако не са твоите, са това са другит... докато няма сериозно нараняване/смърт всичко е наред.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK