БАН представя най-мащабното проучване на българските общности зад граница

БАН представя най-мащабното проучване на българските общности зад граница

© БАН80 населени места в 16 страни в Европа и в няколко щата в САЩ са обиколили изследователите от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, за да съставят изданието "Културно наследство в миграция: добри практики и проблеми".


Книгата ще бъде представена на 18 октомври - денят на света Злата, небесна застъпница на българските емигранти, в 17 ч. в института на ул. "Московска" 6А, а в 18 ч. ще бъде открита изложбата "Културно наследство на българите в миграция", съобщиха от музея. "Изложбата представя снимки и предмети, събирани в най-мащабното до момента проучване на българските общности зад граница", се казва още в съобщението.


Изданието съдържа научно-приложните изводи и резултати на учените, срещнали са се с представители на над 300 български неделни училища, танцови формации, посолства и консулства, културни институти и центрове, дружества и асоциации, хорове, български магазини и ресторанти, медии, както и отделни артисти, уточняват от Института за етнология и фолклористика.
Учените са наблюдавали и документирали събития от културния живот на българи в чужбина като чествания на национални, просветни и религиозни празници, училищни тържества и форуми, църковни служби, учебни занятия в българските неделни училища, репетиции на танцови и певчески състави, както и участието им във фолклорни събори и фестивали, концерти, представяния на книги, изложби, спектакли, откриване на паметници.


Сред основните проблеми са неадекватните учебни програми и учебници за българските неделни училища, липсата на финансиране за ранно езиково обучение, недостатъчната грижа за свещенослужителите в чужбина, неангажираността на държавните институции с фолклорните формации, липсата на подготвени кадри и учебни пособия, посветени на традиционните обичаи и обреди, отпадането на празници от националния календар, повсеместният дефицит на материали, представящи и рекламиращи България, силно намаляващият интерес към българска литература и изкуство.


Изследователите препоръчват на държавните институции, които имат отношение към българите в чужбина: българската нация да бъде възприемана не само като затворена в държавните граници и историческите области, а да включва и мигрантите и техните поколения; държавните институции да се откажат от приоритетизирането на учениците и творците в политиките към българската диаспора; да бъдат преосмислени приоритетите на Държавната агенция за българите в чужбина, както и да бъдат предприети изменения и допълнения в Закона за народните читалища.


Книгата и изложбата са резултат от работата по проект "Културно наследство в миграция. Модели на консолидация и институционализация на българските общности в чужбина", финансиран от Фонд "Научни изследвания" към Министерството на образованието и науката.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK