Калин Калпакчиев: Обективната оценка на труда на съдията е стъпка към качествено правосъдие

Калин Калпакчиев

© Юлия Лазарова

Калин КалпакчиевОбективната оценка на труда на съдията е стъпка към качествено правосъдие, а обективна оценка е невъзможна без обективни измерители и анализ на натовареността.


Този извод прави в своя анализ на данните, събирани чрез системата за изчисляване на натовареността на съдиите (СИНС) членът на бившия ВСС Калин Калпакчиев, с което и представя отчета си за своята дейност във ВСС. Той ръководеше комисията по натовареността на съдилищата в отишлия си ВСС и още през 2015 г. представи на съвета задълбочен сравнителен анализ на проблема в различните европейски страни, заедно с нова карта на натовареността у нас.
Засега единствен Калпакчиев, - който стана известен със заявяването на принципни позиции в дейността на ВСС, заради които беше обявен и яростно нападан пет години от статуквото за смутител на мирното съществуване в кадровия орган, излиза с такъв индивидуален отчет.


Калин Калпакчиев си дава сметка колко далече от медийното търсене на новини за привличане на публиката е проблемът, който той задълбочено анализира. В обръщението си до медиите, съпътсващо съобщението за анализа, той пише: "Съзнавам, че темата за натовареността на съдилищата изглежда като луксозно занимание, особено на фона на силните атаки срещу независимостта на съда, актуалните скандали, а и грозящата ни опасност в скоро време да не останат и медии, в които фактите да имат значение. Публикувах на професионалния си блог анализ, който се прие в последния ден от дейността на миналия ВСС в съдийската колегия. Анализът отразява работата по натовареността на съдията, която трябва да бъде продължена и развивана и от следващите кадрови органи на съдебната система."
Въпреки спецификата на материята, той се надява темата да предизвика интерес и медийно внимание. И съощава, че следващата седмица ще публикувам последен текст на създадения за срока на мандата му професионален блог, тъй като "времето му е изтекло".


Въпреки че анализът беше приет в последния ден на миналия ВСС, известно е че

Обструкции и съпротива вървяха преди това, за да се каже, че въпросът може да се реши с механично съкращаване на магистратури


Анализът се докосва и до печалната истина доколко формално е било заинтересувано мнозинството във ВСС за справедливо решаване на проблема с неравномерното натоварване на съдилищата в София и страната. Най-лесно би било просто да се закрият районни съдилища и районни прокуратури и после ВСС и Прокуратурата на РБ да отчетат, че ето - свършили са работата си. Наблюдатели и емпирични изследвания обаче показаха, че механичното съкращаване ще има пагубен социален резултат - след като по селата няма полицаи, остава дбъде махнат районният прокурор и районният съд, за да се оттегли държавата окончателно от районите, и това да се дефинира за положително, а жителите на районите да останат и без достъп до правосъдие.


Усилията за обективно измерване на натовареността на съдиите срещаха непрестанните обструкции от страна на останалите членове на съвета, не спестява Калпакчиев трудностите в анализа си. Това е така, защото мнозинството във ВСС, а впоследствие и в съдийската колегия, нямаше желание кадровите въпроси да се решават на обективна основа, която изключва лобистките и непотистки назначения. Нововъведената система за измерване на натовареността на съдиите е резултат на доброволния труд на голяма част от съдиите в страната и решаващата помощ на специалистите по емпирични изследвания Лилия Станкова, Живко Георгиев и Екатерина Тошева, пише Калпакчиев.


В анализа си Калпакчиев разглежда качествата и несъвършенствата на системата за измерване натовареността на съдиите, а анализът да послужи на следващите състави на ВСС за търсене на решения.


Най-натоварени са гражданските и търговските отделения на СГС и САС
и решенията могат да бъдат или законодателни промени за промяна на подсъдност на някои дела, или увеличаване на щатовете на най-натоварените съдилища.


Каквито и решения да бъдат търсени обаче, за да имат ефект е необходима обективна оценка на проблема. А тя е възможна като се гледа качеството на работата и сложността на делата, а не само броят на решените дела - тази позиция застъпва Калин Калпакчиев.


(Пълния текст на анализа, който има характер на академично изследване на натовареността, може да бъде прочетен на сайта на ВСС на страницата на Комисията по натовареност и в личния блог на Калин Калпакчиев)


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8170 Неутрално

  Тя , ако оценката е обективна, някои и заплати не трябва да получават.

 2. 2 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  При обективна оценка, и уличение в корупция - вън от системата до живот.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK