Само 20 общини са започнали да дигитализират документите си

Само 20 общини са започнали да дигитализират документите си

© Държавна агенцияЕдва 20 общински администрации от общо 265-те в България са започнали реално да цифровизират документите си, а над 80 са заявили готовност да започнат да взаимодействат безхартиено с гражданите. Това се разбра от думите на председателят на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) Росен Желязков на среща с местните власти, цитиран от пресцентъра на агенцията.


Вече функционират компонентите, които дават възможност за стандартизиран подход към електронното управление - средата за междурегистров обмен (RegiX), модулите за електронна идентификация, средата за електронни разплащания и т.н.. Амбицията е още до края на 2018 г. тези компоненти да работят за всички администрации, каза Росен Желязков.


Той посочи, че местните власти трябва да приемат вътрешни правила за електронен документооборот, а агенцията за електронно управление ще им предложи примерни текстове, с което да ги улеснят. Желязков добави, че всяка община следва сама да анализира какви ресурси са ѝ необходими за дигитализирането на хартиените масиви от данни, но това не трябва да се случва на базата на абстрактни критерии. Той припомни, че от тази година вече се контролира доколко ресурсите на общините са насочени към предоставянето на електронни административни услуги, а не за вътрешни канцеларски нужди.
Желязков призова общините да актуализират информацията за предоставяните от тях административни услуги в Административния регистър и да поддържат актуални данните там. Това ще позволи до средата на 2018 г. да бъде актуализирана информацията в Единния портал за електронните административни услуги и той да заработи като стандартизирана платформа за е-услуги.


"Дигиталната трансформация предстои независимо от нашата воля. Затова по-добре да я управляваме и да подготвим гражданите за тази реалност", каза Желязков. По думите му до 2022 г. европейските граждани ще могат да взаимодействат изцяло дигитално с администрациите на своите държави, но общините не трябва да се успокояват, че дотогава има много време. Изтъкна, че все още липсват достатъчно дигитални умения както на потребители, така и на служителите в администрациите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Много бе, очаквах да са по-малко, то повечето нямат дигитализатори и за тва.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Общините чакат да им се размине. За какво да се хабят.

 3. 3 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Общините чакат да им се размине. За какво да се хабят.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Общините не чакат да им се размине, правителството няма ясна политика как да стане цифровизирането.
  Подемат се кампании от типа 'Другари, дайте да дадем", но няма нито единна стратегия, нито единно решение, всеки трябва да се справя както може, но малките общини с орязан бюджет просто нямат нито специалистите, нито финасовият ресурс да платят на външна фирма да го направи, щото пък после ще ги газят, що прахосват пари.
  И се получава омагьосан кръг, а в министерството само отчитат фиктивни напредъци.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  До коментар [#3] от "Подлизурко":

  Много вярно

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#3] от "Подлизурко":

  Стратегии има много и всичките до една не стават - разпечатани са на твърда хартия и дерат задника като се ползват.

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  "да започнат да взаимодействат безхартиено с гражданите" - а, уж примерът с леля Пенка беше едно добро начало. Не е само до желание, а и до възможности, че с пасиансите дори не смогват да се оправят, та с нЕкакви услуги - бързи, точни, безкористни, за гражданите. Старото мислене трябва да остане на черновата на хартията.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#3] от "Подлизурко":

  +++++++За 80% от общините това е много трудна задача, както откъм финансиране, така и поради липса на специалисти и ниво на компетентност сред служителите, които трябва да изготвят задание, да комплектуват масивите с данни и на следващ етап да усвоят умения за да приложат дигиталните форми в ежедневната си работа. И това е отдавна известно , защото в България от 265 общини само 3 имат приходи, които са по-високи от разходите им, 167 общини са със население между 1 и 15 хиляди души със собствени приходи под 10% от бюджетните им разходи(които се попълват със средства от т,н. целеви субсидии и от централния бюджет за делегираните от държавата дейности-детски градини,образование, социални дейности, инфраструктура и др.) и администрации от по 15-30 човека от които с висше образование под 10% и специалисти по съвременни комуникации нито един или тук -там с по 1-2-ма. Още 51 общини са със население 15-30 хил души и на почти същото дередже. От 25 г. се говори за административна реформа и окрупняване на общините , още повече, че междувременно населението намаля с 2, 7 милиона души, стотици села се обезлюдиха, а с изключение на 4-5 града всички други загубиха между 10 и 40 % от населението. И страната ни е на първо място в света по дял на циганите -11 % от населението, и още 9% турци( или 1, 4 милиона души) , от които 70% напълно неграмотни, 80% знаещи по 100-тина български думи и можещи да броят до 10. Инфраструктурата, въпреки че последните 7-8 г. се подобри, не може да върне хората или да привлече инвеститори и цели региони са в упадък и бедстват.
  Тези усилия за електронните услуги са много добри и нужни , но трудно постижими.

 8. 8 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Отделно да допълня, че за да има полза от всички тези 'цифрови услуги', трябва да има и добре изградена Интернет свързаност, която за съжаление липсва в 80% от територията на страната, тъй като продажбата на бТК ликвидира местните кабелни линии (съответно поддръжката и развойната дейност в това направление), телефонните централи бяха продадени за скрап, а на населението се раздадоха стационарни телефони със СИМ карти.
  НО това не е решение при ползване на Интернет, защото в момента масово е явлението, да се доставя интернет през безжични мрежи, качени на високи сгради от един град до друг (или село), но сами се сещате, че по такъв един безжичен пренос, скоростта е най-много 100 MBit и то за цялото населено място ОБЩО. Башка, че пък в самото населено място, се преразпределя от стълб на дърво, от дърво на дувар ...
  Как в такъв случай може да се предоставят електронни услуги, като интернета в дадена община е със скорост 2-5 MBit. а е необходим минимум 50-100 Mbit!!!
  В Мин. съвет си представят, че навсякъде е оптика и пишат ли пишат директиви, натискат общините да дават обещания и сведения, които служат само за таблици и графики.
  Както Бат Бойко рече, че първом ни трябват магистрали, па после ще се развие икономиката, така и за Електронно обслужване на населението първом трябва Национална програма за оптична свързаност на общини, кметства, НОИ, НАП, КАТ, ДАЙ, Митница и т.н.т, па чак после ще дойде ред да се ползваме като граждани и от благата на цифровизираните архиви и регистри.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 9. 9 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#8] от "Подлизурко":

  +++++++++Много полезно и важно допълнение, но както виждате интереса по темата е повече от слаб.За съжаление!

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  20 общини само си дигитализират документите защото е много трудно да се приведе съдържанието на цифров език със сметала.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#8] от "Подлизурко":

  Айде глупости, всеки които е готов да плати получава свестен нет. Какви кабели висят си е проблем на доставчика. За сведение, България е на едно от първите места по качество на интернета в СВЕТА.

 12. 12 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#8] от "Подлизурко":Айде глупости, всеки които е готов да плати получава свестен нет. Какви кабели висят си е проблем на доставчика. За сведение, България е на едно от първите места по качество на интернета в СВЕТА.
  —цитат от коментар 11 на m17

  Чудесно, представи си, че живея в село Гьоврен, община Девин. Хайде да ми дадеш оферта за оптичен гарантиран гигабитов интернет. Само не ми говори за сателитен такъв, щото като дойдат май месец одиторите, ще ме глобят, че неправомерно съм платил по 500 лв на месец за интернет (отделно, че от МС изобщо няма да одобрят подобен разход за село с население 300 души)
  /всички примери са хипотетични, живея в доста по-развит икономически край, което не прави повдигнатите от мен въпроси по-малко важни, защото като консултант ежедневно се сблъсквам с тях/
  А ти продължавай да си мислиш, че интернет е само за Торентите.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#12] от "Подлизурко":

  Смисъла на дигитализацията е да помага на хората когато и където е необходимо. Очевидно стотината старци в някое село нямат нужда да си общуват електронно с администрацията състояща се от един кметски наместник и една лелка на пенсиона възраст. Има смисъл общината да си плаща една сим карта с 2ГБ мобилен нет за да си обменя документи с центрлната администрация.
  Отделно т.е. електронна администрация не се нуждае от супер-бърз нет защото се обменят документи в електронен форма а не снимки или видео. В западна европа и америка им много електронни системи които работят перфектно праз АДСЛ - 1МБ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK