В БАН не могат да се разберат: имат ли принос към признаването на българското малцинство в Албания

В БАН не могат да се разберат: имат ли принос към признаването на българското малцинство в Албания

© Надежда Чипева, КапиталБългарската академия на науките изпадна в странно противоречие с поредица от прессъобщения, в които първо изтъкна, а после пренебрегна приноса на свои учени за признаването на българското малцинство в Албания.


В петък албанският парламент прие закона за защита на националните малцинства, в който се признава и съществуването на българска етническа група. Макар да наброява близо 50 хил. души, тя първоначално не бе включена в текста, а влезе след разговор между премиера Борисов с албанския му колега Еди Рама и след акции на българите в Албания. Бойко Борисов нарече това "исторически пробив" във "Фейсбук".
В събота от Института за етнография и фолклористика на БАН изпратиха информация до медиите, в която се отбелязва, че принос имат не само политиците, но и учени от БАН като доц. Веселка Тончева, която посвещава цяло десетилетие на изучаване на българските общности в Голо Бърдо, Гора, Мала Преспа и Корчанско. Изследването, излязло в три тома - "Българите от Голо Бърдо, Албания" (2009, 2011 и 2016 г.), е послужило като опора на българските представители в Европейския парламент, за да аргументират своето предложение за признаването на българското малцинство в Албания, подчертаха от института, допълвайки, че причина за задвижването на българската дипломация в тази посока стават именно личните срещи на доц. Тончева с евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки.


"Не прави чест на представителите на българското правителство да приписват заслугите за този "исторически пробив за България" (по думите на премиера г-н Бойко Борисов) единствено на своите "изключителни дипломатически усилия" и дори да не споменат за ключовият принос на БАН и лично този на Веселка Тончева", пишеше още в прессъобщението.


Доц. Веселка Тончева

© ИЕФЕМ-БАН

Доц. Веселка Тончева

То стана повод медиите да обърнат внимание на работата на доц. Тончева, но немалко го разтълкуваха и като атака към кабинета. "Стигна се до това писмо защото работата на учените често остава зад кадър. Тя е невидима за обществото. В момента се говори много за политическия акт, от който аз съм много щастлива, разбира се, и който се дължи на действията нашите политици, на нашите евродепутати, но зад това, или едновременно с това всъщност от 10 години аз не само аз, голяма група мои колеги, изследваме, проучваме, събираме, срещаме се и общуваме с тези хора в България", обясни по този въпрос самата изследователка пред "Нова телевизия" вчера.


Днес обаче централата на БАН излезе с опровержение на Института по фолклористика, според което "признаването на българското национално малцинство в Албания е изключителен успех на правителството на Бойко Борисов и на българската дипломация". Ръководството на академията "категорично се разграничава от противопоставянето между успеха на българското правителство и усилията на учените, съдържащо се в разпространената до медиите информация на Института за етнология и фолклористика." "Усилията на учените от Българската академия на науките винаги са били насочени към това да подпомагат работата на българската държава. Ние можем само да се гордеем, ако усилията на нашите колеги са допринесли за постигнатия успех. Този успех е исторически за България акт и е гордост за българската държава", пишат оттам.


По-късно и от Института за етнография пратиха опровержение, наричайки интерпретацията за вменяване на вина у политиците "неистинна". Оттам настояват, че публикуваното не е позиция, а информация, съставена от техен служител. Съобщението "...бе изпратено до медиите не за да спори с някого, да вменява вина или да хвали учените, а за да подчертае сериозния принос – косвен и пряк на научната академична общност за това конкретно историческо събитие", подчертават те.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1075 Весело

  БАН at it's best... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 2. 2 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ех,"академици"!Мислъл има ли?

 3. 3 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Слугинаж и простотия парекселанс.
  Жалко за малцината свестни, които ще бъдат принудени да търсят развитие в по-здрави общества.

 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  Ясно, Отново хибридна атака. Сутринта слушах един хибридчик руска маша- Тошо Тошев. Всичко било зле, при него идвали на крака много министър председатели, но той ги надживявал....... политически и нтелектуално. България загивала в ЕС. Сега същото- търси се противопоставяне, чака се поредната проруска машинация в стил Къдринка, Значи някой ползва една жейсбук страница , без да е оторизиран и си пише от свое име, все едно е институция. Абе, другарю, нали парите на Бан са от всички ни- реално всички работещи и плащащи данъци Ви спонсорираме, като следва да имаме принос и в успехите ви. Или вече сте независими от българската държава/ реално отдавна е така, защото всеки в Бан си ползва логистиката- кабинет, ток, вода, нет, за да си прави частни проекти, от които не отчислява нищо за Бан/.

 5. 5 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1525 Гневно

  Мой коментар от вчера:

  Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2613
  14:40, 15 окт 17
  Любопитно
  До коментар [#60] от "agile":

  В същност най-напред е доц. д-р Веселка Тончева от ИЕФЕМ - БАН,

  """... Цяло десетилетие (2007-2017 г.) тя посвещава на българските общности в Голо Бърдо, Гора, Мала Преспа и Корчанско. Резултат от осъществените от нея експедиции са стотици страници интервюта, дестки часове аудио и видео записи на всекидневието и празниците на тези хора, и най-вече публикуваните три части от поредицата „Българите от Голо Бърдо, Албания“ (2009, 2011 и 2016 г.), в които тя представя историята, религията, обредността, музиката и идентичността на българите в Албания. ..."""

  След нея ползвайки нейните изследвания са евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки.
  И на края и то в решителен момент е намесата на Боце в директен разговор с Рама по тАлИфонО.
  - = - = - = -

  Та това е хронологията!

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 6. 6 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 889 Неутрално

  БАН са едни обикновени учени нищо повече!

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2361 Неутрално
 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3159 Весело

  "Бойко Борисов нарече това "исторически пробив" във "Фейсбук"" - гледай ТВ - официалните, чети Фейс-а - на политиците, а най-вече СЛУШАЙ ББ - ТОЙ е история, ТОЙ е най-... Дори и Бож Дим, също най- го каза - съвременен Иван Асен, български или Симеон беше...!?!

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 9. 9 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Старците по навик и за всеки случай изтъкват заслугите на "партия и правителство" за наУчните успехи на БАН.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 10. 10 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Смешно е да се противопоставя БАН на правителството. Всеки си върши своята част от работата. Вместо да се радваме на успеха ние се дърлим чия заслуга е по-голяма и тона се дава от Дневник. Браво на рупора на 5-те големи!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3408 Неутрално

  Това е заслуга на политиците, колкото и да не им се иска на някои!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Най-голяма е заслугата на Андрей Ковачев, след него на Ангел Джамбазки, чак след това на Веселка Тончева. Имали сме хиляди изследователи за българите във Вардарска и Егейска Македония Македония, Одринска Тракия, ама това не е довело до признаване на българско малцинство в БЮРМ, Гърция и Турция. Важна е дипломацията.

  На русолюбеца vesolr с безразличие
 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  Навеждане! Съгласен съм с Дянков за БАНските старци! Вместо да защитят доц. Тончева, те навеждат глава пред Баце!

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8723 Неутрално

  Те не могат да разберат и защо трябва да се строи Белене, ама пак го препоръчаха.

 15. 15 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Бог.
  България.
  Бойко.
  Борисов.

 16. 16 Профил на svetlajd2
  svetlajd2
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Из фесбук тази ваша статия обикаля като пример за лоша журналистика.

  Свободата, Санчо, ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK