Съдийската колегия забрани "вечните шефове" в съдебната система

Част от съдийската колегия на ВСС - Севдалин Мавров, Стефан Грозев и Цветинка Пашкунова.

© Анелия Николова

Част от съдийската колегия на ВСС - Севдалин Мавров, Стефан Грозев и Цветинка Пашкунова.Мнозинството в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) промени практиката на предшествениците си и забрани "вечните шефове" в съда и прокуратурата. С осем гласа "за" и пет "против" бе решено, че Конституцията позволява максимум два поредни ръководни мандата независимо дали те ще са в един или в различни органи на съдебната власт.


С решението се забрани някой да бъде председател два мандата на Районния съд в Благоевград например и след това да бъде избран за шеф на Окръжния съд в града. Предишният състав на ВСС не виждаше проблем в "постоянните шефове" и в мандата му бяха гласувани няколко такива назначения. Мотивът им бе, че основният закон не позволява някой да изкара три поредни мандата в един и същи съд, но проблемът отпада, ако третият и следващите мандати са в различен съдебен орган. Така се създаваше ръководна номенклатура в съдебната система.


Чл. 129 ал. 6 на Конституцията гласи, че "Административните ръководители в органите на съдебната власт, с изключение на тези по ал. 2, се назначават на ръководната длъжност за срок от пет години с право на повторно назначаване".
"Против" днешното решение гласуваха председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, Боян Новански, Боян Магдалинчев и Драгомир Кояджиков - от парламентарната квота, както и Боряна Димитрова от съдийската квота, информира defakto.bg.


Повод за гласуването стана конкурс за избор на председател на районния съд в Златоград с единствен кандидат Сунай Осман, който вече два пъти e избиран за шеф на Районния съд в Ардино. Съдийската колегия реши да не допуска кандидата до надпреварата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK