Министерството на правосъдието предлага да има борба с корупцията и в частния сектор

Министърът на правосъдието Цецка Цачева

© Анелия Николова

Министърът на правосъдието Цецка ЦачеваМинистерството на правосъдието предлага да се разшири кръгът на хората, които могат да бъдат наказвани за корупция. С промени в Наказателния кодекс (НК), който са публикувани за обществено обсъждане, се разширява обхватът на понятието "длъжностно лице".


Качеството "длъжностно лице" да бъде изрично признато и на заемащите служба в общинските администрации, на хората, изпълняващи ръководна работа или работа при обединение от търговци или друга публична функция, предвиждат предложенията. Ако те бъдат включени в понятието "длъжностно лице" в НК, ще се разширява кръгът на лицата, които могат да бъдат преследвани за т.нар. корупционни престъпления.


Целта е уеднаквяване на режима на т.нар. корупционни престъпления, така че наказателноправните норми да се прилагат симетрично за длъжностни лица от публичния сектор и за длъжностни лица от частния сектор.
Предвидените изменения идват след препоръките от евроанализа на прокуратурата, изготвен тази година.


"Съществуващите към момента наказателни механизми за ограничаване на проявните форми на корупция в частния сектор се нуждаят от изключително сериозно и задълбочено преосмисляне, най-вече в светлината на актуалната практика на Върховния касационен съд и инстанционните съдилища за субекта на престъпленията по глава осма от Особената част на НК, а именно, че това е само лице, заето в държавен орган или обществена организация или изпълняващо публична функция", пише в мотивите на законопроекта.


За длъжностните лица, които нарушават или не изпълняват задълженията си или превишат правата си и от това произлизат значителни вредни последици за граждани, фирми или обединения, се предлага нов състав на престъпление. Наказанието е до 3 г. затвор и лишаване от права.


За първи път се инкриминира търговията с влияние при осъществяване на търговска дейност. Това деяние се характеризира с висока степен на обществена опасност, но в момента не попада в обхвата на наказателния закон.
Законопроектът предвижда наказание до 5 г. лишаване от свобода и глоба за търговци, ръководители и служители във фирми и еднолични търговци , които искат или приемат подкуп, за да упражнят влияние при вземане на решение от друго лице.


От наказателна отговорност се освобождават тези, които са предложили, обещали или дали подкуп, ако са извършили деянието, за да защитят законно право или интерес и ако незабавно и доброволно са съобщили за това на властта.


За искане, даване, получаване и посредничество при т.нар. стопански подкуп отпада изискването облагата да е само имотна, предвиждат още измененията, предложени от правосъдното министерство. Размерът на наказанието за стопански подкуп се увеличава от до 2 г. и глоба от 100 до 300 лв. на до 5 г. и глоба от 500 до 2 хил. лв.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  "и в частния сектор" !!!!
  Че да не би в държавния да има въобще някаква борба с корупцията и осъдени, та сега да има И в частния ... или да си начешем езиците само

 2. 2 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Ега ти прозрението. Естествено, че корупцията не е само в държавния сектор.

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  "Министерството на правосъдието предлага да има борба с корупцията и в частния сектор"

  Неадекватно изказване, разделят корупцията на държавна и частна.

 4. 4 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 596 Неутрално
 5. 5 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 713 Неутрално
 6. 6 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Тъпотията е превзела Герб
  Герб е превзел държавата.

  Слушаме и ще слушаме глупости ката ден.
  От майки и бащи.

 7. 7 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 392 Разстроено

  Моите наблюдения над търговските вериги са, че около половината от баерите (закупчиците) и маркетинг шефовете вземат сухо под масата. Това важи собено за чуждестранните вериги, на които баш шефовете и акционерите са далече.

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 8. 8 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Да не би случайно, бандата "Пеевски" да са оглозгали КТБ и сега да се подготвя национализация на късите панталонки и протритата тениска на Георгиус Георгиу?

 9. 9 Профил на senedra
  senedra
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Да разбираме, че пребориха корупцията в държавния сектор, така ли?!
  И сега, понеже им е скучно, ще се заемат с частния?!
  Аман от неадекватници!

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  Оправихме държавния, следва частния. Цачева наистина почна да изперква.

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  Като я гледам как уплашено гледа Цецка, никак не мога да си я представя като министър на правосъдието!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Корупционна схема..за да могат и по този начин ....

 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  Е то нали това означава правосъдие ма другарко,да действа за всички еднакво.Ти чак сега ли започваш да го проумяваш.

 14. 14 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2678 Весело

  Конкуренти на властта ли ще преследват?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  До коментар [#3] от "pet_fire":

  Ами да...! Нещо като, във вица:
  Мечтая да изградя кариера в организираната престъпност... Само се колебая - в държавния или в частния сектор...!?

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  хахахахахаха, държавата на идиотите, цецките и цаците сме просто :)

 17. 17 Профил на boyanv
  boyanv
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Министерството на правосъдието...съвместно с всички т.нар. "правоохранителни" и "правораздавателни" органи нека започнат с нещо дребничко. Министерство, агенция - не става, много им е, нямат капацитет за това. Областен град (недай боже Хасково) - и за там капацитета е малък. Нека е нещо като община Невестино, кметство не знам си кое, може и с кметски наместник...пък тогава да се заемат с нещо по - едро. Ще придобият опит. В момента заплати като на опитни, резултати - третокласници се упражняват във висша математика...

  Μπόικο δεύτερη βουλγαρική δολοφόνος
 18. 18 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 436 Неутрално
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Вече съм сигурен кой ще бъде първият осъден за корупция в България.
  Той няма да е държавен служител, а собственик на частна фирма, който е направил неустоимо предложение на "невинния" министър и неговите хора :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 985 Любопитно

  В държава с работеща и отчетна прокуратура това е принципно добра идея. Т.е. корупцията трябва да се гони навсякъде – вкл. и в частния сектор. Но... и тук идва дебелото НО. В България имаме цацаратура, която отговаря единствено и само на себе си и пред себе си. Начело с Главния. Който се отчита само пред прокурорската колегия – и то, само след като изключат камерите. И то – само когато #ТОЙ поиска. Ако въобще поиска. Справка: #ЦУМГЕЙТ. Преведено на местен език, това ново законотворчество ще означава едно-единствено нещо: още-и-още власт в ръцете на Главния Сотир. И на неговите клонинги.

  Представете си следния сценарий – базиран на истински случай (не един, а много). Една частна фирма в даден момент почва нещо много да печели, или става апетитна с нещо друго на нашите хора. Тези хора отиват при някой продажен цървул от районна/градска/и т.н. прокуратури, бутват му едни 10-20 бона и го молят най-учтиво да изфабрикува обвинение в корупция срещу изпълнителния директор. Сега, обвинение в ОПГ (справка: Емко, Дунарит и т.н.) не винаги може да се изфабрикува, дори и от най-виртуозните зли мозъци в цацаратурата. Но нещо така, по корупцийката, може винаги да се спретне – я осигуровки за 1000 лева, я някоя друга такава простотия. Та като се спретне, това вече разчиства пътя за нов изпълнителен директор, който вече ще е правилният човек, сложен от нашите хора. Чисто, просто и лесно. Въпроси има ли? Няма, разбира се!

  Писаха, че май Цвъца Гуцева „помолила“ НС да попромени леко ЗСВ. В същото време, предлага обаче и тази поправка. Т.е. с едната ръка уж взима (ако вземе), но с другата дава още власт на Великия Цацир. За да не се сърди #ТОЙ, да не я помисли за нещо про-западна, или нещо по-лошо. Те това е!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK