Бивш антимафиот осъди държавата заради незаконни обвинения и насилие в ареста

От четири обвинения Орлин Тодоров получи 3-годишна условна присъда единствено по едното - че е изнесъл информация по случай с мъртвородено бебе в болницата в Горна Оряховица, при който бившият вътрешен министър Цветан Цветанов безпрецедентно чете СРС-та от парламентарната трибуна.

© Анелия Николова, Днвеник

От четири обвинения Орлин Тодоров получи 3-годишна условна присъда единствено по едното - че е изнесъл информация по случай с мъртвородено бебе в болницата в Горна Оряховица, при който бившият вътрешен министър Цветан Цветанов безпрецедентно чете СРС-та от парламентарната трибуна.Бившият началник на сектор "Борба с организираната престъпност" (БОП) във Велико Търново Орлин Тодоров осъди държавата за обезщетение от 40 хил. лв. заради три незаконни обвинения, които прокуратурата така и не успя да докаже пред съда, информира "Медиапул". Размерът на присъденото обезщетение обаче не е окончателен и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.


Става дума за дело от 2012 г., по което Тодоров бе обвинен за незаконно използване на информация, придобита чрез специални разузнавателни средства (СРС), за разгласяване на държавна тайна, за превишаване на власт и за опит да въздейства на разследващ орган.


Тодоров обаче получи 3-годишна условна присъда единствено по първото обвинение - че е изнесъл информация по скандалния случай с мъртвороденото бебе в болницата в Горна Оряховица, при който бившият вътрешен министър Цветан Цветанов безпрецедентно чете СРС-та от парламентарната трибуна.
Впоследствие името на Тодоров се оказа замесено и по две от делата, образувани срещу самия Цветанов след падането от власт на първия кабинет на Бойко Борисов. По едното от тях бившият вътрешен министър бе обвинен, че незаконно е отказал да приложи разрешени от съда СРС-та спрямо Тодоров. Казусът, добил популярност като делото за шестте "Не!!!"-та, обаче не доведе до присъда за Цветанов.


По другото зам.-председателят на ГЕРБ бе обвинен, че неправомерно е отклонил 50 хил. лв. от бюджета на МВР, давайки възможност на Тодоров да ги получи като обезщетения, въпреки че през част от времето, за което му бяха дължими, той се намираше в следствения арест.


В крайна сметка Цветанов бе оправдан и за това, а бившият антимафиот на свой ред доказа невинността си по три от обвиненията.


Впоследствие Орлин Тодоров заведе иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), претендирайки рекордните 500 хил. лв. за нанесени му неимуществени вреди. На първа инстанция Окръжният съд във Велико Търново му присъди 65 хил. лв. обезщетение, а на втора Апелативният съд го намалява до 40 хил. лв.


В мотивите на великотърновските съдии Поликсена Георгиева, Христина Даскалова и Емануил Еремиев се посочва, че заеманата от Тодоров ръководна длъжност в сектор "БОП" преди повдигането на обвиненията му предполага, че "негативните преживявания, предизвикани от предприетото наказателно преследване, са с по-висок интензитет и обем". "Не без значение е и фактът, установен от приложените към исковата молба публикации, че чрез медиите и средствата за информация обвиненията са станали обществено достояние и това е довело до дискредитиране и до уронване на професионалната репутация на ищеца. Отделно от това, безспорно е злепоставянето на ищеца в професионалните среди, още повече предвид заеманата от него висока длъжност в служебната йерархия. Свидетелят Д., близък приятел на ищеца, заявява, че преди привличането му като обвиняем Тодоров се ползвал с авторитет и доверие в обществото. При разговори със свои приятели е установил, че дори и сега хората още мислят, че той има вина", отбелязва съдът.


Магистратите приемат още, че повдигнатите срещу Тодоров тежки обвинения (едното се наказва с от 3 до 10 години затвор, другото - от 1 до 6, а третото - от 5 до 15 години) "са предизвикали у ищеца страх и безпокойство от резултата на наказателното производство и от вероятността да търпи най-тежката наказателна репресия за значителен период от време".


Значителна част от неимуществените вреди на Тодоров обаче


са му били нанесени в следствения арест,


където той прекара 1 година. Там антимафиотът бил "много стресиран и уплашен, пазел се от всички". Причината е, че сред арестантите имало такива, които лично той е заключвал.


"Те имали негативно отношение и отправяли към него закани. На два пъти бил блъскан, когато арестантите и излежаващите присъди били извеждани. Човекът, който сипвал храната, излежавал присъда за убийство, разкрито от Тодоров. През този период той не вземал полагащата му се храна. През целия престой Тодоров бил много притеснен и уплашен от отправяните към него заплахи, пиел хапчета, отслабнал", добавя Апелативният съд във Велико Търново.


Освен това магистратите отбелязват, че вследствие на воденото срещу него дело той бил напуснат и от съпругата си. Свидетел на Тодоров е разказал пред съда, че присъствал на свиждане, на което жената на антимафиота го уведомила, че "ще бъде с него от хорски срам, докато излезе от затвора".


"Според свидетеля Д., когато отишъл да го види в ареста, Тодоров се разплакал, бил отслабнал, споделил, че му е кофти, че има проблем с кръвното", посочват още магистратите, уточнявайки, че "наказателното преследване срещу ищеца се е отразило негативно и върху семейството му и това е създало допълнителни притеснения и тревоги у него". "Малката му дъщеря плачела, не искала да ходи на училище. "Съсипан" бил годежът на голямата му дъщеря, която живеела в Англия", се казва още в решението, постановено на 11 октомври.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Да ги плати Цецо или Цецоробите да му съберат пари, че е на едната депутатска заплата.

 2. 2 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Този ли шпионираше системата по времето на Йовчев?

  Иначе поредното плачливо дело на някой съд, с решения писани от писатели с фантазия. Съсипан бил годежа на голямата му дъщеря, а той плачел в затвора. Айде не пускайте толкова евтини сапунки. Кажете виновен ли е без украшения и финтифлюшки. Че пак намирисва на нарочно зле скалъпено обвинение и услужлив съд пишеш сърцераздирателни мелодрами вместо мотиви.

 3. 3 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Да ги плати Цецо или Цецоробите да му съберат пари, че е на едната депутатска заплата.
  —цитат от коментар 1 на Paolo Di Canio


  По-скоро Прокуратурата, тя е тази дето събира доказателствата и ги представя в съда.И за пореден път се доказа като негодна.

 4. 4 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jumbo Jet":

  Не бе, важна е сугестията, а не съдбата на този "многострадален и невинен" "субджект", а тя е, че за всичко е виновна нефелната прокуратура - за оправдателната присъда на всемилостивия съд, за "кошеревските" свидетели на адвокатите, на които съдът е готов да повярва и че слънцето изгрява от запад, за условията в арестите, абе за всичко, трябва да е виновна прокуратурата. Идеята е, да сменим Цацата, прокуратурата вън от съдебната власт, да стане като безупречно функциониращото МВР -зависима от всеки нов силен на деня и със служители, които са там от немай къде, а ако не стане, понеже има едно нещо наречено Конституция, то поне, така да я наплашим, че да не закача НПО - тата ни и грантовете им, Каолин, ерго Прокопи и имотните декларации на безстрашния Лозан.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7760 Неутрално

  Ето, затова повечето престъпници не могат да бъдат осъдени. Не говоря за случая. Некадърната прокуратура не може да събере читави доказателства. Защо тогава задържат хората и ги държат в следствието. Сега ще плащаме всички заради тези некадърници.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2069 Весело

  ....... Орлин Тодоров осъди държавата за обезщетение от 40 хил. лв. заради три незаконни обвинения, които прокуратурата така и не успя да докаже пред съда,"Ма то това е нормалната функция на прокуратурата."Щот прокуратурата пари не връща.

 7. 7 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":

  Преди доста години Маргарита Михнева казваше, че прокуратурата нарочно води следствието така, чè да не издържат в съда доказателствата.За мен е неприятна личност и не я взех на сериозно, но днес и вярвам.Това сочат резултатите.

 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Аз искам прокурорите и съдиите да носят отговорност за действията си, както всеки нормален човек! Не може да държиш човек в ареста, защото така ти е хрумнало и когато се окаже, че е невинен, да кажеш ами сори грешка е станала!!!

 9. 9 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 260 Весело

  Представям си такава една ситуация:
  2011 година, Цецо - министер. Звъни на бопаджията и му нарежда:
  "Снимай онова, което имаш като сересета и ми ги изпрати".
  "Ама господин министър, това е незаконно".
  "Ти утре искаш ли пак да ходиш на онова, което имаш като работа?".
  "Да, да, разбрах господин министър".
  "Ето, разбрахме се. Пак ако нещо - аз ще се оправям с онова, което имаме като прокуратура".

 10. 10 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 218 Весело

  До коментар [#9] от "Неизвестен извършител":

  Брей, ти цел сценарий написа, ве. С което разкри че това което имаш като съдържание на вътречерепното пространстно не е много.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  А какво стана с медиците, които Цветанов унищожи с четенето на СРС доставени му от същият "потърпевш"?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Според мене решението на първа инстанция е по–справедливо. А всички, които се подиграват, нека да постоят 24 часа в арест без основание и тогава да пишат по този начин.

 13. 13 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Герб са организирана престъпна група.

 14. 14 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#12] от "stedim":

  Въпросът е дали е било без основания!?

  Sic transit..
 15. 15 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#11] от "penetrating":
  Почерни им живота.

  А самият Цвъки е много добре.
  Всеки ден слушаме глупостите му.

 16. 16 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Когато Пеевски заплашваше Цветанов и Борисов от трибуната на парламента с прокуратура е имал поне това предвид. Да ги вкарат макар и в следствения арест да поседят на топло. Борисов бе сериозно уплашен. И с право. На Орлин Тодоров му се е разминало, но на Борисов не се знаеше. Той го каза - Искат да ме вкарат в затвора и там да ме довършат. И всичко заради прецакания троен шлем на руснаците. Затова сега им оставя Белене и въздушната отбрана. Страх лозе пази.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  До коментар [#15] от "regular_observer":

  И даже не се смята дори за морално отговорен...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK