Асоциация на европейските журналисти: Политическият натиск върху журналистите се завръща

Снимката е от протеста на журналисти миналата седмица пред Министерски съвет

© Юлия Лазарова

Снимката е от протеста на журналисти миналата седмица пред Министерски съветПолитическите лица са водещи в контрола и намесата в журналистическото съдържание. След краткото им отдръпване през 2015 г. в полза на рекламните отдели и икономическите фактори цензурата на различните форми на политическа и институционална власт се завръща с богат репертоар от инструменти за влияние.


Това е един от изводите на изследване на Асоциацията на европейските журналисти - България, направено сред 200 журналисти от цялата страна. Анкетата е направена в периода май-юни и дава обща картина на медийната среда в България, независимостта и условията на работа, проблемни области като вътрешен и външен за медиите натиск, автоцензура, условия на труд. Статистическата обработка на данните е на агенция "Алфа рисърч".


Данните бяха представени във вторник, като изследването е четвърто по ред. Според изводите му политиците заедно с държавните институции са водещ фактор в определянето на медийния дневен ред.
Притеснителните резултати са съпътствани от журналистически разкази на различни случаи и системи за натиск. Анкетираните дават различни примери за директна намеса от страна на рекламните отдели, заплахи и предупреждения с есемеси от представители на местната и националната власт.


Друга притеснителна тенденция, която проучването отчита, е завръщането на


пълзящата несигурност и надигаща се тревога в общото усещане за несвобода сред българските журналисти.


Изследването показва, че се завръщат утвърдени практики политици, държавни и общински институции да влияят доминиращо върху вземането на редакционните решения.


Нарастват и данните, според които е практика намесата в журналистическото съдържание. Близо 92% (при 90 % през 2015 година) от анкетираните го твърдят, а най-честите форми на ограничаване на свободата на словото са вътрешният натиск и самоцензурирането.


"Показателите на този въпрос се променят спрямо 2015 г., когато външният и вътрешният натиск бяха разпространени поравно. Усещането за автоцензура и налагане на самоограничения остава почти непроменено в сравнение с преди две години, когато всеки трети от анкетираните посочи, че се самоцензурира. Така автоцензурата продължава да служи за защита от налагане на вътрешноредакционни санкции като мъмрене, глоби и намаляване на възнаграждението", пише още в изследването.


Над 75 процента от участниците в проучването посочват политическия натиск като най-често разпространен в българските медии, следван от икономическия (61.6 процента), натиска от рекламодатели (58.1 процента), административния натиск на държавно и общинско ниво (43.0 процента) и заплахите от криминални групировки (13.1 процента)*.


Сред формите на натиск върху журналистическата работа на преден план излизат разпространението на клевети, посочено от над 41 процента от респондентите, изнудването (35.9 процента) и съдебното преследване (29.3 процента). Онлайн тормозът, посочен от над 11 процента от журналистите, включили се в анкетата, се нарежда до физическите заплахи, на които са били обект 13.1 процента от анкетираните.


"Изследването не обръща внимание толкова на проблемите вътре в медиите, а се опитва да покаже, че трудностите пред българските медии са от обществено значение. Те са ключ към разбирането на демократичните процеси, които текат в момента", коментира д-р Илия Вълков, автор на анализа и член на АЕЖ - България.


Екип на фондация "Медийна демокрация" представи и специалния доклад "Да бъдеш журналист: състояние на професията", изготвен в партньорство с АЕЖ - България. Това е анализ на журналистическата професия, осъществен с инструменти на медийната антропология (повече за него четете по-късно в "Дневник").

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Весело

  Политическите лица са водещи в контрола и намесата в журналистическото съдържание.
  --------------------------
  Много ми е интересно как едно "политическо лице" може да влияе на журналист, който си получава заплатата от Прокопиев, Пеевски, Дончев, Донев , Time Warner , MTG , да не изброявам всичките ...
  :) :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2560 Весело

  .... Много ми е интересно как едно "политическо лице" може да влияе на журналист, който си получава заплатата от Прокопиев, Пеевски, Дончев, Донев , Time Warner , MTG , да не изброявам всичките ...:) :) :) :) :)
  —цитат от коментар 1 на qwertqwert

  Миии ... то и те са си политически лица ...
  Това, че дават и заплата, само попълва и останалите графи от цитираните в статията допитвания ...

 3. 3 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2571 Весело

  Когато гоце и ко уволняват сичко е точно с медийната среда, когато някой друг посочва че гоце и ко могат да уволняват, то посочващият е зъл тиран тероризиращ светите борци за правда които като интервюират руски слуги пускат сгодни голови пасове а иначе ритат по кокалчетата с коварни засечки.

  Журналистуцията не е толкова древна професия но тружениците очевидно умеят занаята

  Use your Illusion
 4. 4 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  И четвъртата власт, като първите три. Ще си позволя да цитирам колега от форума:
  Рупай, народе!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Ще ги тормозят, защото те се съгласяват, защото не протестират, а си траят, защото преклонената главица , сабя не я сече, затова.

 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Глупости, политически натиск никога не си е ходил, че сега да се завръща. При Орешарски не ви натискаха, така ли?

 7. 7 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Интересно ми е да съпоставят числата с аналогични от региона и средна Европа поне.

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  Защо в Работническо дело не се оплакваха от политически натиск?

  Защото бяха истински комунисти. И мълчеха, като в стихотворението .

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  Факта ,че журналистите по призвание са в отпуск или работят в провинциални кабеларки навява мисли,че във водещите медии натискът за журналистика със 100% цензура е логичен!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  И журналистите са си виновни, като се подмазват на властта, това ще получат.
  Хващат се за хубавите заплати и другите екстри и после са използвани от собствениците на медиите, които си имат вземане-даване с политиците.

 11. 11 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  поредната организация на кремълска хранилка - както 99% от медиите у нас - от Дневник до Блиц, от БТВ до БНР

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Интересно ми е да съпоставят числата с аналогични от региона и средна Европа поне.
  —цитат от коментар 7 на plf

  Съпоставянето може да бъде само механично.
  Защото моделът у нас е, че журналистиката е пропаганда. Точка, даже точка и запетая няма! Завършен модел, форма и съдържимо в единство о цялост.
  И журналистиката убедено участва в това. А тази АЕЖ използва случая за политическа атака, защото е от друга задруга. Пропагандна задруга.
  Писъците покрай Мумията и Валерко са само за формата, а не по съдържанието.
  Само си припомнете как завърши абсолютно същата по същество история с Бетината ...

 13. 13 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#11] от "hhhuuunnnn":

  "поредната организация на кремълска хранилка"

  Обаче името е трепач - асоциация на европейските журналисти, един вид от Европа го казват това, не са ги подкарали като офци от пасола.

  Use your Illusion
 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3804 Неутрално

  Нещо не им стига смелостта на журналистите да кажат истината. А тя е, че ЕДИНСТВЕНИТЕ които могат да им оказват натиск са работодателите им, т.е. собствениците на медии.

  Един политик нито заплатата им определя нито кой ще назначи или уволни, това го решава собственикът. Политикът може да се разбере със собственика, да натисне собственика но пряко той няма лостове за влияние върху журналисти, ако става то е косвено през собственика.

  Така че собствениците са основният проблем, че се продават или самопредлагат /в повечето случаи/ на политиците.Само че това никога ням ада го чуете от журналистите, добре знаят те от кого вземат заплатата и НИКОГА няма да ги чуете да кажат, че собственикът на медията им е корумпиран. .

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2560 Весело

  поредната организация на кремълска хранилка - както 99% от медиите у нас - от Дневник до Блиц, от БТВ до БНР
  —цитат от коментар 11 на hhhuuunnnn

  Начи ... поглеждаш им логото, има го в линка в статията, към коя хранилка са и ... сам си реши.
  С какво да си посипеш главата ли, да си я чукаш ли ...
  http://www.aej-bulgaria.org/wp-content/uploads/2017/10/ %D0%93%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA-2017.pdf

 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7037 Неутрално

  Резултат от вредното управление на страната

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 676 Неутрално

  В България "медия" стана много, много мръсна дума. Преди за гракат са медийна свобода "медиите" нека си спомнят , че Бареков, Сидеров, Валери Симеонов, сега Станислав Трифонов и куп други подържащи "политици" твърде съмнително бяха измътени под топлинката на телевизионните камери.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK