Делото срещу Соня Колтуклиева за укрит хонорар, получен от Цветан Василев, започна

Делото срещу Соня Колтуклиева за укрит хонорар, получен от Цветан Василев, започна

© Надежда Чипева, Капитал* статията е променена в 10:35 ч. на 20 октомври


В Софийския градски съд (СГС) започна дело срещу журналиста Соня Колтуклиева, която е подсъдима след обвинение в данъчно престъпление, информира БНР.


Колтуклиева бе изправена пред съда по отделни материали от делото за фалита на КТБ. Това е първото дело от десетки други подобни срещу различни личности, които според прокуратурата са получавали конкретни суми с благоволението на бившия мажоритарен собственик на фалиралата банка Цветан Василев.
Случаят с Колтуклиева е за получени от нея хонорари за пиар дейност преди седем години - през 2010 и 2011 г. Сумата е около 70 хил. лв., като това, което твърди прокуратурата, е, че журналистът не е платила данъците на тази сума. Те не фигурират в нейната данъчна декларация. Тези данъци са в размер на 6 хил. лв.


Днес в съда делото започна с опит на държавата да се конституира като граждански ищец в лицето на юрисконсулт, който представлява финансовия министър, което обаче беше парирано от писмо, което Колтуклиева чрез адвоката си приложи пред съдебния състав. Според това писмо тя в момента няма данъчни задължения, т.е. тези данъци са платени.


В крайна сметка съдът не уважи искането на държавата, защото прие, че ако и този граждански иск бъде допуснат, делото ще се усложни и забави. Така процесът започна само с тезата на държавното обвинение за тези неплатени данъци и с разпити на хора, свързани с ревизиите, които са правени на Колтуклиева.


Първоначално стана известно, че отделените от мегаделото КТБ материали са за 18 други процеса, сега се знае, че са над 30.


По делото срещу Колтуклиева е предвидено да бъде разпитан Бисер Лазов, който е основен свидетел на прокуратурата и по делото срещу Василев за фалита на КТБ. Според информация на националното радио защитата на Колтуклиева ще иска да бъде разпитан Цветан Василев, което ще е интересен тест за съдебния състав, защото досега прокуратурата отказва да си комуникира с банкера чрез видеоконферентна връзка, който е от две години в Сърбия.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Поне внесла ли ги е преди делото?

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Ако всички с неплатени данъци ги съдеха, щяха да напълнят хазната.

 3. 3 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 651 Гневно

  Ако всички с неплатени данъци ги съдеха, щяха да напълнят хазната.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Защо все трябва да се гледат 'другите'?!?
  Хванали платен журналист - еее, баш него ли?
  Хванали циганин да краде - ее, баш него ли стреляха?
  Хванали някой да мами - ее, баш него ли?
  Според ВАС кой точно трябва да хващат и кой да не закачат? Не случайно има минимален праг под който не се завежда дело, всичко друго е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.
  Няма голямо, няма малко ......... Въпросната журналистка е взела парите, не се е регистрирала по ДДС (оборот на 50 000 лв, за последните 12 месеца), не е платила данък печалба - за сметка на това е възхвалявала един айдук.
  Не че и други журналя не са го правили и не го правят, но МОЛЯ, не казвайте под всяка статия - Баш тоя ли!!!!

  - Четири крака - да, два крака - да! :)
 4. 4 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 478 Любопитно

  Давността за неплатени данъци е 5 години. Или има промяна?

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  Правилно не е приет гражданският иск. Така делото щеше да затъне. Ако я осъдят, след това иск по ГПК.

 6. 6 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  В нощта безлунна едри сълзи роня,
  къде си, Соня, ах къде си Соня.
  В ушите ми звучи смехът на оня,
  о, оня, аз ще го догоня.

  Колата му ще разглобя на части,
  главата му ще налепя със лейкопласти.
  И ще се завърнеш ти при мене пак,
  с новичко манто от мачкан лак,
  но аз ще те изгоня, Соня,
  и ти ще бъдеш ни при мене,
  ни при оня.

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Поне внесла ли ги е преди делото?
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  не , давността е минала . абсолютно безсмислено дело

 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#3] от "Подлизурко":
  "Според ВАС кой точно трябва да хващат и кой да не закачат?"

  В случая, трябва да бъде хванат данъчния инспектор или шефа му ....финансовият министър през 2010-2011 г.. Може и зам. финансовият министър по онова време - Владислав Горанов - безстопанственост, ако няма ОПГ.

  "Чл. 102. (1) Когато орган по приходите установи, че лице не е изпълнило в срок задължението си за подаване на заявление за регистрация, той го регистрира с издаване на акт за регистрация, ако условията за регистрация са налице.

  (2) В акта по ал. 1 се посочват основанието и датата, на която е възникнало задължението за регистрация.

  (3) (Доп. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) За определяне на данъчните задължения на лицето в случаите, когато е било длъжно, но не е подало заявление за регистрация в срок, се приема, че лицето дължи данък за извършените от него облагаеми доставки и облагаеми вътреобщностни придобивания и за получените облагаеми доставки на услуги, за които данъкът е изискуем от получателя:

  1. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) за периода от изтичането на срока, в който е следвало да бъде издаден актът за регистрация, ако лицето е подало заявлението за регистрация в срок, до датата, на която е регистрирано от органа по приходите;

  2. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) за периода от изтичането на срока, в който е следвало да бъде издаден актът за регистрация, ако лицето е подало заявлението за регистрация в срок, до датата, на която са отпаднали основанията за регистрация.

  (4) Задълженията по ал. 3 се определят с ревизионен акт по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс."


  "Въпросната журналистка е взела парите, не се е регистрирала по ДДС (оборот на 50 000 лв, за последните 12 месеца)"
  Дори и да е "взела" твърдяните от прокуратурата 70 хил. лв., то те са за две години. И точно този вид услуги, посредник като рекламен агент (от името и за сметка на трето лице) са с нулева данъчна ставка:
  "Доставка на услуги, предоставяни от агенти, брокери и други посредници


  Чл. 36. (1) Облагаема доставка с нулева ставка е доставката на услуги, предоставяни от агенти, брокери и други посредници, действащи от името и за сметка на друго лице, когато са свързани с доставките, посочени в тази глава.

  (2) (Отм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.)"

 9. 9 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  "Сумата е около 70 хил. лв., като това, което твърди прокуратурата, е, че журналистът не е платила данъците на тази сума. Те не фигурират в нейната данъчна декларация. Тези данъци са в размер на 6 хил. лв."

  Пълни глупости! Дори и при чист хонорар (сиреч от тия пари не е плащано на трети лица, например за рекламно време) имаме 25% признати разходи. Сиреч облагаемия доход е 52500 лв. Ако от него са платени социални осигуровки и/или са направени застраховки, имаме минимум 10% данъчни облекчения. И данъчната основа при всяко положение е под 47250 лв., а потенциално дължимият данък е под пет хиляди лева. И дори да не са платени, давностният срок е изтекъл.

  И тая загубена от всякъде прокуратура ще чакаме да намери престъпник, па камо ли да му повдигне реално обвинения!

 10. 10 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 651 Весело

  ""Пълни глупости! Дори и при чист хонорар (сиреч от тия пари не е плащано на трети лица, например за рекламно време) имаме 25% признати разходи. Сиреч облагаемия доход е 52500 лв. !
  —цитат от коментар 9 на wanderer

  А 20% ДДС + Глобата, че не си се регистрирал по същият закон май ги забрави в сметките?
  (ДДС-то се плаща на цялата сума, без да се подваждат каквито и да са разходи)
  /за давността не може да се коментира, защото сумите са станали явни след проверка на книжата на КТБ, а и не се знае кога е започнало следствието. Ако е преди 3 г. когато фалира КТБ, то е напълно в рамите на 5-те години, НО!!!
  Ако приемем, че последното плащане е било през 2011 г., то декларация за доходите следва да се подаде през следващата 2012 г. - т.е. към финансовата 2017 г. задълженията все още са изискуеми.

  - Четири крака - да, два крака - да! :)
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#10] от "Подлизурко":

  само за последното плащане не е изтекла давност

 12. 12 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 392 Неутрално

  А Цецо Василев откъде е имал парички за подкупи? В буркана ли ги е събирал? Като е почнало делото, да накажат и нея, и него. Аман от престъпници в тая държава

  Приказка без край
 13. 13 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 106 Неутрално

  То да беше само тази, която е блажила от кацата с крадения мед, щеше да е прекрасно, а нейният случай е точно последна дупка на кавала.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2337 Любопитно

  До коментар [#10] от "Подлизурко":

  "А 20% ДДС "

  Какво ДДС? Получаваш хонорар 20 хил. лв. през април 2010 г. - плащаш авансово 10% данък върху дохода; хонорар 20 хил. лв. през септември - 10% данък; В началото на 2011 г. подаваш данъчна декларация - презичисляваш осигуровки (и довнасяш) и намаляш данъчото задължение .... до 28-30 хил. лв. и възстановяваш данък. Сиреч за отчетния период нямаш задължение за регистрация по ДДС.(Би имало, ако през отчетния период Колтуклиева е получавала и други хонорари, чията облагаема основа надхвърля 25 хил. лв., но не ако е получавала заплата с облагаема основа над 2100 лв.).
  На следващата година, 2011 г., по същия начин - един хонорар за 20 хил. лв. и още един за 10 хил. лв. Отчетният период е за 20-23 хил. лв. и пак нема задължение за ДДС.
  Сега, ако КТБ е пуснала данъчна фактура за 70 хил. лв. за рекламни услуги на Колтуклиева, то няма да иде реч за "хонорари", а за бизнес-сделка, което е съвсем друго.

  С това мислене ще осъдите сите народни представители, получили по два бона месечно "безотчетни пари" (представителни разходи) и заплата от по три бона (с добавките и надбавките за (не)участие в комисия, докторати и лекции без съдържание). Ей ги на 60 хил. лв. за едногодишния данъчен период. Па и ония "калинки", раздали си по 50 бона бонуси за 2011 г.

 15. 15 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Колко още такива дела трябва да се заведат… Само като се извадят ония списъци, които изтекоха с посетителите на Цветан Василев и могат да се видят най-основните имена. Онзи пишман блогър Мирослав Иванов се оказа, най-честият посетител на Василев. Ами Огнян Стефанов? Случайност ли е, че и двамата яко подкрепяха Василев и го изкарваха ангелче?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах