Започва проверка спазват ли се правата на децата в специализираните институции

Започва проверка спазват ли се правата на децата в специализираните институции

© Надежда Чипева, КапиталВърховна административна прокуратура разпореди извършване на проверка за спазване правата на децата при настаняването им в специализирани институции и осиновяване, съобщиха от там.


В съобщението до медиите се посочва, че предвид изключителната значимост на обществените отношения, които се защитават с нормативните актове в областта на закрилата на правата на детето, прокуратурата е сезирала Агенцията за закрила на детето и Агенция за социално подпомагане. От тях се очаква да направят проверка по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, Закона за социално подпомагане, Семейния кодекс и подзаконовите актове по прилагането им. По-конкретно трябва да се проверят условията и редът за настаняване на деца в специализирани институции и в приемни семейства за отглеждането им, както и задълженията на регионалните дирекции за социално подпомагане за водене на регистри на деца, подлежащи на пълно осиновяване.


Целта на проверката е да бъде установено има ли случаи на несвоевременно вписване на децата в регистрите за пълно осиновяване, както и при настъпили основания за това. Очаква се, ако се установят такива случаи да се предложат мерки за отстраняването им, но и да се наложат санкции и дисциплинарни мерки срещу нарушителите.


Прокуратурата очаква да се предприемат действия, гарантиращи преустановяване на нарушенията в защита правата на децата, които могат да бъдат осиновени при условията на пълно осиновяване.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Умнокрасив
    Умнокрасив
    Рейтинг: 888 Любопитно

    Едно нарушено право на децата е видно ежедневно във всяко едно българско училище, които учител не позволява на дете да отиде до тоалетна или да пие вода по време на учебен час. Жалко, че не съм ученик в момента...

    No Pain No Gain
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK