Кабинетът предлага промени в няколко закона, с които да се намали бюрокрацията

Кабинетът предлага промени в няколко закона, с които да се намали бюрокрацията

© Цветелина Белутова, КапиталПо-малко документи ще изисква Агенцията по заетостта при регистрация на предприятия, които осигуряват временна работа, предвиждат предлагани от правителството промени в Закона за насърчаване на заетостта. За кандидатстващите за извършване на тази дейност физически и юридически лица ще отпадне задължението да представят документи за регистрация или единен идентификационен код, а тези обстоятелства ще бъдат проверявани служебно.


Правителството днес предложи промени в три закона и одобри изменения в две наредби като част от пакета мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите.


С предлаганите изменения в Закона за измерванията се предвижда частична отмяна на режима за одобряване на идентификационните знаци на лицата, които произвеждат или внасят бутилки, като от него ще отпаднат вносителите на бутилки. Отменя се и уведомителният режим за дейността на лицата, които произвеждат или внасят предварително опаковани продукти. Те могат да бъдат лесно установени от задължителното обозначаване върху съответния продукт, както и от регистри, водени в различни ведомства.
С предложените промени в Закона за техническите изисквания към продуктите се премахва изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител и се създава възможност те да бъдат събрани по служебен път. Такива документи са съдебното удостоверение за актуално състояние, удостоверение за вписване в търговския регистър, както и представянето на трудови договори на персонала. Уреждат се също редът и начинът за предоставянето на административни услуги по електронен път, което ще спести време и средства при кандидатстването за получаване на лицензии по реда на закона.


С приети днес промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите отпада изискването за предоставяне на хартиен носител на удостоверение за наличие или липса на задължения, издавано от НАП, и документ за липсата/наличието на неизплатени трудови възнаграждения към работници и служители, издаван от Главна инспекция по труда.


Одобрените промени в Наредба за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол, целят създаване на по-благоприятна бизнес среда чрез намаляване на определени административни срокове, свързани с процеса по одобряване на типа на средствата за измерване.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 931 Любопитно

  Кога ще доживеем "мълчаливото съгласие" на чиновника ?

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 2. 2 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Така и трябва да бъде, повечето документи, които се изискват днес за какво ли не са на практика взети от една институция и занесени на друга.

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5160 Неутрално

  Това добре, но не е достатъчно.

 4. 4 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Кога ще отменят да плащам на всеки 3 месеца данък от наем (10 % х 3 м. х 200 лв. = 60 лв) вместо веднаж годишно? При сегашната лихва от 0.01 % х 240 х 0.5 средната загуба за държавата ше бъде 0.0120 лв. или 1.2 стотинки. Заслужава ли си това главоболията на гражданите?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK