Върховният касационен съд решава делото "Килърите" до два месеца

архивна снимка

© Георги Кожухаров

архивна снимкаВърховният касационен съд (ВКС) обяви днес, че ще се произнесе в срок по процеса, станал известен като делото срещу групата "Килърите". По закон срокът е два месеца, но е инструктивен. Делото стига за втори пък до последната инстанция, след като през 2015 г. върховните магистрати върнаха делото за ново разглеждане.


През май 2016 г. Варненският апелативен съд произнесе три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов-Сумиста (подбудител), Васил Костов-Кеца (подбудител и помагач) и Георги Вълев (подбудител) за две убийства, а на Янко Попов-Туцо (помагач) беше определено наказание от 10 години затвор. Те бяха признати за виновни за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев и от Окръжния съд в Шумен през 2013 година. Групата е от шестима членове, но Райчо Стойнев беше оправдан от предишната съдебна инстанция, а Владимир Филев (извършител) не е подсъдим, защото е починал.


Така делото стигна до ВКС по жалби на останалите четирима души.
В тричасовото заседание днес подсъдимите поискаха процесът да бъде върнат на Апелативния съд във Варна, който да отмени наложените доживотни присъди. Адвокатите аргументираха искането си с множество нарушения по доказателствата, копи-пейст на обвинителния акт в мотивите на решението, както и с това, че мотивите не били добре написани.


Шефът на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, която бе наблюдаващ обвинител на разследването в Шумен, поиска потвърждаване на доживотните присъди.


В залата отсъстваха Петър Стоянов-Сумиста и Янко Попов, бяха само Васил Костов и Георги Вълев.


Процесът започна през 2011 година, а акцията по задържането на групата беше един от примерите, които бившият вътрешен министър Цветан Цветанов използваше, за да се похвали.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK