След съмнителен търг за ремонт бивш директор на софийско училище отива на съд

След съмнителен търг за ремонт бивш директор на софийско училище отива на съд

© Юлия Лазарова



Бившият директор на 166 училище "Васил Левски" в София отива на съд за умишлена безстопанственост. Прокуратурата внесе обвинителен акт в Софийския градски съд (СГС) срещу жена с инициали Елисавета П., която е с мярка за неотклонение "подписка".


Тя ще отговаря пред магистратите за това, че в периода от април до юни 2013 г. като длъжностно лице - директор на училище, умишлено не е положила достатъчно грижи за управлението и стопанисването на повереното ѝ имущество. Директорът е разпоредила плащане по три броя фактури за строително-монтажни работи и по този начин според разследващите е нанесла значителна щета за бюджета на училището в размер 28 122.10 лв. с ДДС.


Елисавета П. е била на длъжността директор от началото на септември 2006 г. до средата на януари 2015 г. В това си качество тя се явявала третостепенен разпоредител с бюджетни кредити към кмета на Столичната община.
Поради необходимост от ремонт на училищната сградата по разпореждане на Елисавета П. през март 2013 г. на интернет страницата на Агенцията за обществени поръчки била публикувана публична покана с предмет "Ремонт покривна конструкция, подмяна дограма частично, ремонт ученически кабинети, коридори, стълбища и баня със съблекалня (жени) в 166 СУ "Васил Левски".




Обявеният критерий за оценка на офертите бил "икономически най-изгодна оферта", а прогнозната стойност на поръчката била 264 000 лв. без ДДС.


По отправената публична покана оферти подали 5 фирми. Но назначената от Елисавета П. комисия по проверка на документацията отстранила четири от петте участника поради липса на част от изискуемите документи.


Извършена по-късно проверка от Агенцията за държавен финансов контрол (АДФИ) установила, че отстранените участници са представили всички изискуеми документи и отстраняването им е било незаконосъобразно.


До участие била допусната само една фирма, която предложилa цена за изпълнение на поръчката 229 137.71 лв. с ДДС. През април 2013 г. бил подписан договор с посочената фирма.


"При изпълнение на строително-монтажните дейности Елисавета П. не упражнила дължимия контрол и въпреки че били налице разминавания между фактурираните и реално извършени дейности, тя одобрила плащане по 3 бр. фактури на обща стойност 229 137.71 лв. с включен ДДС", пише още прокуратурата.


Разликата между реално извършени и отчетени строително-монтажни работи възлизала на 28 122.10 лева с ДДС и това се явява причинена щета от извършеното престъпление.


За престъплението, в което бившият директор е обвинена, е предвидено наказание от 2 до 8 години затвор, като съдът може да постанови и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Боцко затова обича пътищата. Видиш ли, няма как да се "изрови" усвоеното....

 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  За 30 хил лева - 2 до 8 години. За 3-4 милиарда (КТБ) - нищо! Ето така е с "реформираната" (по Цачева) съдебна система!

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Все такива дребни риби опират пешкира. За милиони и милиарди, няма закони.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK