Какво се крие зад имотните сделки на кандидата за председател на Върховния административен съд

Висшият съдебен съвет (ВСС) провежда избор на председател на Върховния административен съд (ВАС) - съдия Георги Чолаков, който е ръководител на второ отделение в съда

© Анелия Николова

Висшият съдебен съвет (ВСС) провежда избор на председател на Върховния административен съд (ВАС) - съдия Георги Чолаков, който е ръководител на второ отделение в съдаВисшият съдебен съвет (ВСС) ще проведе в четвъртък повторно гласуване на избрания в началото на септември за председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. Това се налага, след като президентът Румен Радев отказа да подпише указа и да го назначи с мотив, че новият състав на съдебния съвет, е трябвало да проведе избора.


От изслушването му пред предишния състав на съвета, а и от цялостното му представяне, остана висящ въпроса какво се крие зад имотните сделки в Балчик, сключени от Чолаков.


Проверка на "Капитал" показа, че в имотния сюжет са свързани крайно нуждаещи се хора.
Данните, които бяха публикувани в няколко сайта, а впоследствие свалени, седмица преди първото изслушване на Чолаков, цитираха Имотния регистър, според който през 2011 г. новозагорският бизнесмен Илиян Петков цедира на Георги Чолаков десет свои предварителни договора, по които предмет са земеделски земи около Балчик с обща площ от 90 декара.


Пред "Капитал" Петков обясни, че е искал да инвестира в земеделски земи, но се отказал и ги предложил на Чолаков, който ги взел. В писмо до медиите тогава Чолаков обясни, че става дума за прихващане на вземане, което имал към Илиян Петков.


По време на изслушването му на 11 септември Георги Чолаков беше попитан единствено защо не е декларирал тези вземания, на което той отговори, че го е направил. Това се вижда от декларацията, която подава през 2013 г. пред Сметната палата. Но нито членовете на бившия ВСС, нито на някоя друга институции направиха по-задълбочена проверка.


С десет свои решения, взети от октомври 2010 г. до февруари 2011 г., поземлената комисия в Балчик оземлява десетина семейства от село Ляхово и от Балчик. Според Закона за собствеността и ползването на земеделските земи "безимотни и малоимотни граждани се оземляват от общинската служба по земеделие със земи от държавния и общинския поземлен фонд чрез прехвърляне на правото на собственост или отдаване под наем".


Пред "Капитал", жители на Ляхово разказват, че става дума за наистина крайно нуждаещи се хора, които в края на 2010 и началото на 2011 г. те получават общо 91.9 дка земеделска земя.


През следващите няколко месеца крайно нуждаещите се посещават кантората на нотариус Георги Чолаков (по това време той работи в Балчик). Те отиват там с приятеля на Чолаков - Илиян Петков, за да учредят договорна ипотека върху получените няколко месеца по-рано имоти. Тя следва от сключени същия ден предварителни договори за продажба на земите от оземлените на Петков. Договорите са с падеж края на 2020, когато имотите трябва да бъдат прехвърлени, а ако това не се случи, продавачите трябва да изплатят на Петков обезщетение, което по десетте договора е общо малко над 50 хил. лв. Според данни на сайта imot.bg към днешна дата средната цена на декар в този район е 3430 евро, т.е. стойността на предоставените от държавата имоти възлиза на 304 хил. евро.


На 30 декември 2011 г. Илиян Петков цедира на Георги Чолаков вземанията по десетте предварителни договора, сключени с крайно нуждаещите се същата година, като по този начин погасява заем, който има към него.


През февруари 2016 г. Чолаков сключва директно такъв предварителен договор със семейство от Балчик, което се задължава до 5 ноември 2020 г. да му прехвърли 15 дка земеделски земи край Балчик, за които той плаща 7.5 хил. лв. Отново е учредена договорна ипотека. От нотариалния акт се вижда, че продавачите са доказали собствеността си отново със заповед на поземлената комисия.


При сключването на този договор Чолаков е съдия във ВАС. Той не присъства на сделката, а негов пълномощник е Стоян Георгиев, който няколко месеца по-рано е избран за общински съветник в Балчик. Проверка показа, че ВАС се е произнасял по дела, по които страна е община Балчик, като поне по едно от тях Георги Чолаков е влизал в съдебния състав.


Какво е обяснението? Законът забранява на оземлените крайно нуждаещи се да се разпореждат с имотите в срок от 10 години от заповедта, с която са им били предоставени земите, т.е. до края на 2020 г. С предварителните договори тази забрана се заобикаля. Според правната теория заобикалянето на закона е постигането на незаконна цел с привидно законни средства.


Пред "Капитал" Стоян Георгиев обясни, че се познава с Чолаков от времето, когато той е бил нотариус в Балчик. "Аз обработвам много земеделски земи и съм имал много сделки. Цялата история започна през 2005 година, когато започна оземляването на тези хора. Когато впоследствие те получиха собственост върху земите, искаха по-най-бързия начин да вземат пари за нея. разберете това не са крайно нуждаещи се. Това са хора от малцинствата, които живеят ден за ден." Георгиев не вижда нищо нередно и твърди, че няма конфликт на интереси, защото няма дела във ВАС.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4765 Неутрално

  И този го насаждат за председател на Върховния административен съд?! Поне да бяха намерили някой послушко, но с чисто търговско минало, но явно е много трудно...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 2. 2 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3552 Неутрално


  Как какво - корупция, естествено!

 3. 3 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 638 Весело

  В училище учителката задава въпрос: - Деца, какво ще се случи ако едно всеразрушаващо гюле се удари в една неразрушима стена? Иванчо отговаря: - Ще поскъпне ракията. Учителката: - Е как така? Къде е логиката - Не знам къде е логиката, но татко казва, че в тази държава каквато и простотия да се случи, единственият резултат е, че поскъпва ракията.

 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1069 Разстроено

  Ей само боклуци ли издигат тук бе?

 5. 5 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 1059 Гневно

  Че ябълката е гнила, гнила е. Допълнително доказателство за това е и фанатичната подкрепа на Фатмак Жоро за Чолак Жоро – и изричното му настояване точно #ТОЙ да е следващият шеф на ВАС. Единственият въпрос, който остава да зададем е този: докога зомбираната прокурорска "колегия" – т.е. Цацир умножен по 11 – ще определя кои да са върховните съдии в България? И докога цацаратурата ще се опитва да овладее и подчини съда като цяло? Към Беларус ли се стремим? Или още по- на изток, към #Чайка може би?!

 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10141 Неутрално

  И тук ли мирише на гнила ябълка, аман от алчни и лакоми хора.

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  Че циганите не са насилвани да продадат земите преди още да имат пълно право на това, е абсолютно сигурно.
  Въпреки това цялата история смърди на развалено от далеч и вина за това има и от двете страни.
  В задачата се пита - От какъв зор държавата продава земи на личности, които така или иначе нямат намерение да живеят уседнал живот?
  Има и един друг въпрос, който се явява следствие на горния. Дали някой не се е погрижил предварително да включи горните безимотни в тази афера, та в последствие да се възползва от покупката им на много по-ниска цена.
  Не трябва ли на такива безимотни да се продава земя, която те са обработвали докато им е дадена под наем поне 20 години. Очевидно срокът за окончателно придобиване трябва да бъде доста по-голям.
  А че на Чолаков не му е чиста работата е повече от ясно......Което го прави непригоден за позицията която от толкова време му гласят.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4817 Неутрално

  Значи 50 хил лева = 300 хил евро! Добра сделка! Браво на търговеца Чолаков! Съдията Чолаков обаче смърди! Не съм и очаквал друго от протеже на Г. Колев!

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7190 Неутрално

  Някои мафиоти използват роми за прехвърляне на фирми, други мафиоти/нотариуси/върховни съдии за прехвърляне на земя...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3703 Весело

  ами черен лебед , какво друго да се крие ? или ако повдигнеш чаршафа , мома англичанка

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2349 Любопитно

  симпатична схемичка :)... циганора много навътре със законите, викате, м?

 12. 12 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Е, в четвъртък явно на кандидатът ще му се наложи да отговаря на неудобни въпроси. А Георги Матросов Колев, безспорно, ще бъде на амбразурата. Първият въпрос трябва да бъде - допустимо ли е да бъде избран председател на върховен съд, който целенасочено с позволени от закона средства е постигнал неправомерен резултат. Простичко казано - тарикатлъкът може и да подсказва добри професионални качества (откъм комбинативност), но не и добри нравствени качества. А за да бъдеш магистрат (камо ли председател на върховно съдилище) - двете изисквания трябва да са налични в кумулативен порядък. Но сигурно бъркам. В това наследствено правоприемство праводателят Георги Матросов Колев вероятно ще ни убеди, че това са две алтернативни изисквания и наличието на едното прави безсмислено задаването на въпроси за другото. И какво се получава. Дали ти минава времето бързо, или бавно - зависи дали си в тоалетната, или чакаш на опашка пред нея. Респ. дали зададените въпроси ще се чуят, или не, зависи от това кой състав на Висшия съдебен съвет ще ти слуша въпросите - новият, или старият.

 13. 13 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 391 Весело

  Ако изнесените в статията факти са верни, определено е налице кандидат-председател на ВАС с особено високи нравствени качества!

  Да заобикаляш законова забрана за продажба на имоти за оземляване на крайно нуждаещи се чрез предварителни договори?! Да си бил нотариус при ипотеките, да ти прехвърлят правата по предварителните договори .... Отврат, направо да му се повдигне на човек. Преди години, пак чада на някои върховни съдии във ВАС получиха земи край морето каро крайно нуждаещи се...

 14. 14 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Нищо особено не се крие зад тия "сделки".
  Човека просто се занимава с имотни измами. Ама с това се занимава, кой ли не, а сред депутатите и кметовете е като епидемия.
  Сигурно 2/3 от българското черноморие е "изкупено" чрез сделки, в които някакви "собственици" продават за жълти стотинки земи, за която представили фалшиви нотариални актове. А "добросъвестните" купувачи са все "хубави" хора. Я данчо ментата, я любимият кмет на Бъргас, съдии, прокурори, зам. министри итнт.
  Нормални практики, за "държава" без нищо подобно на правосъдие.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8979 Неутрално

  Чолаков, като знае, в какво се е забъркал, защо има наглостта да се кандидатира за шеф на ВАС. Или си мисли, че никой ням ада се заинтересува от тъмната му страна.

 16. 16 Профил на today
  today
  Рейтинг: 984 Неутрално

  При положение, че има кадърни и некорумпирани съдии, КОЙ и защо настояваше точно този да стане шеф на ВАС? Да не е бил пак един Колев, който е известен в обществото с нежеланието си да спазва морални и законови норми?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  Излиза че президентът генерал Румен Радев основателно е върнал избора за новия ВСС. Сега ще си проличи и какъв е новия ВСС? А за стария не остана и капка съмнение какъв е бил, с какво се е занимавал и на кого е служил. Ех, добрата новина е, че имаме вече истински президент. Дано скоро да имаме и истински парламент и правителство.

 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  Поредният измамник и далавераджия на отговорна държавна длъжност!

  klimentm
 19. 19 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  Яж , куме пий на тебе е ред
  На тебе е ред куме ,
  да си най отпред
  Тоя мазен мазник , барабар с . целия ВСС да ходят да копат . Поради липса на лагери .

 20. 20 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  С предварителните договори тази забрана се заобикаля. Според правната теория заобикалянето на закона е постигането на незаконна цел с привидно законни средства.
  ----------------------------------------------------------------------------------------
  Глупости на търкалета и скудоумие пар екселанс.
  Никакво заобикаляне на закона няма, защото собствениците на земята имат пълната възможност да развалят сделката.
  Което най-вероятно и ще направят, ако имат поне капка мозък в главата.
  Бълха ги ухапала неустойката от 50 000 лева, ако написаното в статията е вярно и цената към днешна дата е 300 000+ евра.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 21. 21 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#15] от "Роси":
  „Чолаков, като знае, в какво се е забъркал, защо има наглостта да се кандидатира за шеф на ВАС. Или си мисли, че никой ням ада се заинтересува от тъмната му страна.”

  За такива хора и тези зад тях, думата „наглост” не съществува, за тях наглостта е норма на поведение. Те смятат, че властта им принадлежи. И изобщо не ги тревожи, че някой ще се заинтересува.

  Тези хора не биха издигнали за председател на ВАС човек, който не е омърсен, който не е оцапан достатъчно. Такъв човек би бил опасен, би имал друго мнение, би държал за принципи. Ясно в кои хора от стария и новия ВСС и от политиците стоят зад подобни кандидати....

 22. 22 Профил на blue_apollo
  blue_apollo
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Отговорът на въпроса от заглавието е, че земя не се дава на този, който не иска да я работи. Бас държа, че оземлените са доста повече и сигурно има много други сделки с други хора, които чакат да изтече забраната за разпореждане за да станат собственици.
  Затова и не мисля, че става дума за заобикаляне на закона. В момента нещата са на етап предварителен договор-нали така. Все още собственици са оземлените хора "от малцинствата". А ипотеката е обезпечение, че този, който е дал парите ще стане собственик. Десет години не са малко време. Ако на някой от продавачите му спретнат едно изпълнително дело за неплатен ток и ...отиде имотеца. Така, че не виждам нищо нередно. Купувачът просто се е подсигурил, че няма да му се наложи да гони вятъра. Ако кредитор на продавача насочи изпълнение към имота, то той ще се удовлетвори след купувача по предваритешния договор. Това е "схемата" според мен. Който разбира облигационно ще разбере.
  Няма кой да чете, нямаааа.

 23. 23 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 391 Весело

  До коментар [#17] от "Judjuk":

  Радев един единствен път направи нещо смислено като върна кандидатура на Чолаков, и дали го направи от принципни позиции или заради студената война с ГЕРБ, е друг въпрос....

  Но няма да забравя, че Радев проспа и не наложи вето на безумните промени в НПК и ЗСВ и стана съучастник на случващото се.

 24. 24 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 391 Весело

  До коментар [#14] от "1107a":
  „Нищо особено не се крие зад тия "сделки".
  Човека просто се занимава с имотни измами. Ама с това се занимава, кой ли не, а сред депутатите и кметовете е като епидемия.”

  Въх, успокоих се, значи е нормално и съдиите, и председатели на върховни съдилища, да го правят... Пък нека после такива съдии съдят хора и фирми, че не спазват закона и го заобикалят! Определено хората ще им се вдигне усещането за справедливост.

 25. 25 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1860 Весело

  С предварителните договори тази забрана се заобикаля. Според правната теория заобикалянето на закона е постигането на незаконна цел с привидно законни средства.----------------------------------------------------------------------------------------Глупости на търкалета и скудоумие пар екселанс.Никакво заобикаляне на закона няма, защото собствениците на земята имат пълната възможност да развалят сделката.Което най-вероятно и ще направят, ако имат поне капка мозък в главата.Бълха ги ухапала неустойката от 50 000 лева, ако написаното в статията е вярно и цената към днешна дата е 300 000+ евра.
  —цитат от коментар 20 на qwertqwert


  Не е само това (относно развалянето на договора) - освен, че могат да не изпълнят задълженията си по предварителните договори (плащайки или не неустойка), собствениците имат възможност да изплатят дължимата сума на новия кредитор (Чолаков), да заличат ипотеката и да прехвърлят собствеността с договор в нотариална форма след 2020 г. на трето лице, което не е Чолаков или Петков.
  Някои, дето се правят на юристи по-горе и пишат за заобикаляне на закона, да си прочетат ЗЗД и ЗС, а и статийката в която черно на бяло е написано:
  "...Тя следва от сключени същия ден предварителни договори за продажба на земите от оземлените на Петков. Договорите са с падеж края на 2020, когато имотите трябва да бъдат прехвърлени."
  Авторът на статията явно не знае (не е посъветван или не е разбрал какво е посъветван), че предварителни договори НЕ СЕ цедират - цедират се вземания, които в случая са обезпечени с ипотеки върху имоти на длъжниците, които остават собственици на въпросните имоти точно толкова, колкото купувачът по тях си остава купувач, ако изрично не е предвидено, че страна по предварителните договори става Чолаков. Това може и да не се случи, разбира се - по една или друга причина - до 2020 г. време много, а и не е необходимо да отваряме очите на нефелите "съветници" на Дневник.
  Много лошо, Седларов!

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 26. 26 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#17] от "Judjuk":Радев един единствен път направи нещо смислено като върна кандидатура на Чолаков, и дали го направи от принципни позиции или заради студената война с ГЕРБ, е друг въпрос....Но няма да забравя, че Радев проспа и не наложи вето на безумните промени в НПК и ЗСВ и стана съучастник на случващото се.
  —цитат от коментар 23 на iceman_bg

  Хихихих.... Един искрен почитател на Льотчик да видя и той да такъв по грешни подбуди?

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  "Хихихих.... Един искрен почитател на Льотчик да видя и той да такъв по грешни подбуди?"
  До коментар [#26] от "Непукистка":

  Ми той колегата май не е почитател. Ма поне се опитва да преценява разумно. И стига до различни изводи. Ти такъв проблем нямаш, линията ти е правилна и винаги политкоректна, досието ти е перфектно. Преди на такива като тебе им викаха комунисти. Сега на мене ми викат комунист, щото не съм бил като вас.

 28. 28 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Наличието на компрометиращи материали е задължително за кариера в съда и държавната администрация. Това създава силни зависимости, които са гаранция, че въпросният служител, ще изпълнява неотклонно волята на тези, които са го издигнали.

 29. 29 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1860 Любопитно

  "Хихихих.... Един искрен почитател на Льотчик да видя и той да такъв по грешни подбуди?"До коментар [#26] от "Непукистка":Ми той колегата май не е почитател. Ма поне се опитва да преценява разумно. И стига до различни изводи. Ти такъв проблем нямаш, линията ти е правилна и винаги политкоректна, досието ти е перфектно. Преди на такива като тебе им викаха комунисти. Сега на мене ми викат комунист, щото не съм бил като вас.
  —цитат от коментар 27 на Judjuk


  Ми щом ти викат, може и да има разум в тая работа, хахах... За "преди" ти знаеш по-точно, няма да споря. Виж за "перфектното досие" се замислям - кой ли може да го има, кой ли го е правил , а и има глупостта да го изръси на всеослушание. Знаеш ли, ти не само си комунист, ами агент или доносник на ДС, хахаха... Верно, не си бил като "нас"!
  Знаеш ли колко ми пука какво мислиш ти за мен, ченге? А и не се изживявай като адвокат на Айсмен, щото даже не си разбрал за какво спорим. Когнитивна недостатъчност, същата като на Льотчик? Седни си, опять двойка!

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 30. 30 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 905 Неутрално

  ТОВА Е ТОЧНИЯТ ЧОВЕК ЗА ТОЧНОТО МЯСТО.ОСРАЛ СЕ Е ДОСТАТЪЧНО ЗА ДА МОЖЕ ДА БЪДЕ МАНИПУЛИРАН В ТОЧНИЯ МОМЕНТ..БРАВО!ДА ЖИВЕЙ!!

 31. 31 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 905 Неутрално

  ТОВА Е ТОЧНИЯТ ЧОВЕК ЗА ТОЧНОТО МЯСТО.ОСРАЛ СЕ Е ДОСТАТЪЧНО ЗА ДА МОЖЕ ДА БЪДЕ МАНИПУЛИРАН В ТОЧНИЯ МОМЕНТ..БРАВО!ДА ЖИВЕЙ!!

 32. 32 Профил на tihata
  tihata
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ЕГАТИ БОКЛУКА. ТО САМО КАТО МУ ВИДИШ ГАДНАТА МАЗНА МУТРА. На БОРИСОВ ХОРАТА СА ВСИЧКИ МНОГО ГЛАДНИ БЕ, КРАДЦИ И ИЗМАМНИЦИ, КАТО НЕГО
  ХУБАВО Е, ЧЕ ИМАМЕ УМЕН И СПРАВЕДЛИВ ПРЕЗИДЕНТ ЧЕ ДА ИГНОРИРА ТАКИВА КАТО ТЯХ.
  БЪЛГАРИЯ БЕЗ БОЙКО БОРИСОВ, ЦАЦАРОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ. БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГЕРБ И БСП
  БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦИГ_АНИ
  БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ В ЗАТВОРА
  НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД МУ ТРЯБВА ЧЕСТНО И СПРАВЕДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО

 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  "Ми щом ти викат, може и да има разум в тая работа, хахах..."
  До коментар [#29] от "Непукистка":

  Не е от разум бе, нали знаеш "Крадецът вика дръжте крадеца". Колко може да ти е разума, щом ме определяш като ченге? Разумен човек веднага ще се сети, че не е възможно да съм бил такъв.

 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  "Тоя мазен мазник , барабар с . целия ВСС да ходят да копат . Поради липса на лагери ."
  До коментар [#19] от "papyre":

  Ееей, изчакай първо да ги видим новите, какво ще правят. Малко прасенце, докато не порасне, не можеш да го разбереш, каква свиня ще стане. А за лагери и не споменавай, щото в тях понякога попадат и правилните хора.

 35. 35 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 391 Весело

  До коментар [#27] от "Judjuk":
  „Ми той колегата май не е почитател. Ма поне се опитва да преценява разумно. И стига до различни изводи.”

  Кой президент започна мандата си с обръщение към парламента: „Остава ви една седмица!”

  Кой президент даде идея/нареждане на служебно правителство за изисквания за уседналост при гласуването, за да не можела дадена партия да влезе в парламента, а междувременно да се лишат близо два милиона български граждани от право на глас. И накрая, се измъкна с прехвърлянето на отговорност на един чиновник.

  Кой президент даде нареждане на служебно правителство да предопределя конкурс за самолети. Скорошно изказване на Герджиков.

  Кой президент забрави за румънския модел и пропусна антидемократични и антиправови промени в НПК и ЗСВ.

  Кой президент беше сезиран за натиск от медиен издател, но нищо не направи и не зае позиция- Цумгейт.

  Кой президент се опитва еднолично да назначава шеф на един абсурден и поръчков мега „антикорупционен” орган....

  Доста постижения за по-малко от година мандат, и то сериозни постижения. Не говорим за потници, боси крака, първа дама и котешки спин....

 36. 36 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#20] от "qwertqwert":
  До коментар [#25] от "Непукистка":

  Юристите, изяснете се дали става въпрос за разваляне или недействителност на предварителни договори. И как виждате бедни, малоимотни и нуждаещи се да се защитят и да прекратят договорите? Друг е въпроса, че общината е избрала тъкмо тях, именно за да сключват предварителни договори с когото трябва т.е. да са трамплин при заобикаляне на закона и придобиване на имоти от правилните хора.

  А правилните хора могат да поискат съдебно обявяване на предварителния договор за окончателен плюс публична продан с ипотеките и лека заигравка със съдебен изпълнител.....

 37. 37 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Това се нарича схема и е резултат от нарочно заложена в закона пролука. Господинът просто е бил светнат от господарите си за ния, той е един вид от просветените. В задачата се пита от къде идва закона. Абе, държавата смърди по всички етажи, чак до главата.

 38. 38 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 391 Весело

  До коментар [#37] от "ghristoz":
  „Това се нарича схема и е резултат от нарочно заложена в закона пролука. ”

  Пролука в закона няма, защото има възможности за прекратяване. Има голяма пролука в хората, които отговарят за спазването на закона на всички нива в държавата и общините. И още по-голяма пролука в хората, които избират отговорните фактори.

 39. 39 Профил на blue_apollo
  blue_apollo
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#25] от "Непукистка":

  Прав сте за цесията. Както и аз написах по-горе, няма кой да чете, а и да чете не разбира. Кристиан Таков сигурно се върти в гроба. Това, че има ипотека не означава, че има заем/кредит. Тя е обезпечение в полза на купувача по предварителния договор, че няма да си загуби парите. От предишни публикации знам, че цялата продажна цена е платена още със сключването на предварителния договор.
  Но не смятам, че предварителните договори могат да бъдат развалени. Това е само на теория. Собствениците са бедни хора и затова са ги "продали" веднага щом са им предложили цена. Откъде ще намерят пари да си покрият задължението. Освен продажната цена и неустойката ще има и други разходи. Те ще се окажат неизправна страна по договора и ще трябва да отговарят за това - примерно разходите на купувача по сделките, подобрения по имотите и т.н.... Разходите са непосилни за тези хора.
  Освен това се съмнявам, че "средната цена на декар в този район е 3430 евро". Там нивите да не раждат направо стотачки на пачки. Даже хората с вятърните генератори не са плащали по толкова.
  Според мен цялата работа е правно издържана и само се търси под вола теле, защото става дума за избор на председател на ВАС. Въобще цялата злоба е типичен пример на Андешковщина.
  А за самия избор мога да кажа следното. В повечето коментари се използват обидни епитети с мотива, че щом Чолаков е предложение на Георги Колев, то това е лошо. А Лозан Панов чие предложение беше? Помня как представители на статуквото разказваха как са го убеждавали да не си оттегля кандидатурата след като го блъсна кола. А ето, че сега минава за реформатор и опозиционер.

 40. 40 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#36] от "iceman_bg":
  А правилните хора могат да поискат съдебно обявяване на предварителния договор за окончателен плюс публична продан с ипотеките и лека заигравка със съдебен изпълнител.....
  ----------------------------------------------------------------------------
  Хихихих...... специалисте.....кое от двете - обявяване на договора за окончателен ИЛИ евентуалната публична продан ? :) :) :) :) :) Ще може ли обявяванеот на договора за окончателен ИЛИ публичната продан да приключат преди 2025 година? Ако се стигне до публична продан , какво ще получи Чолаков - продажната цена на имота или полагащата му се по договора неустойка?
  До 2020 година (щото тогава ще се случва каквото има да се случва) има още време, но се чудя дали да не се разходя до Балчик. Ще предложа на циганите да им уредя развалянето на договора и да вземат едни примерно 100-150 к евра . Останалите 100+ за мен разбира се за положените усилия. Лошото е, че поне 10-20 човека , ако не и повече, вече са си помислили за това :) :) :) :) :) :) :)


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 41. 41 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#39] от "blue_apollo":

  Фактите не са ясни, но пък и аз никъде не говоря за "разваляне", а само за "неизпълнение" на договора. Предполагам, че продавачите са се задължили да прехвърлят собствеността върху имотите на купувача на някаква дата през 2020 г. срешу заплащане на определена цена, а неустойката обезпечава изпълнението само на последното задължение. Фактически, доколкото разбирам, уговорената цена вече е платена от купувача, а нейното връщане е обезпечено с договорна ипотека върху същите имоти. Идеята е ясна - Петков дължи на Чолаков някакви пари, но не му ги връща, а му цедира своите обезпечени вземания, защото до т.н. "падеж" през 2020 г. те са точно такива. Ако липсва каквато и да била уговорка, даже бланкова, за възможността на купувача да посочи трето лице, на което собствеността да бъде прехвърлена към момента на нотариалната сделка, значи че продавачите ще си изпълнят задължението към купувача по предварителния договор, а не към Чолаков, който пък ще има интерес да изкара имота на публична продан. Спорно е, доколко обвързващо за продавачите е примерно уведомлението на цедента до тях да изпълнят задължението си за прехвърляне на собствеността към цесионера. Още по-спорно е, ДАЛИ вземането съществува към датата на цесията - според мен, не, но пък може да се обмисля хипотезата, дали не е "вземане под условие", нещо като алеаторно вземане, хахах...
  Това не прави Чолаков собственик на имотите (собствеността не може да бъде прехвърлена по-рано от изтичането на 10-годишния срок), нито пък с тези предварителни договори се нарушава ЗСПЗЗ, както настояват "специалистите" по-горе.
  За цената на земята и за избора на Панов сте прав и там дума не мога да кажа. За Таков - вечна му памет!

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 42. 42 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1860 Весело

  До коментар [#40] от "qwertqwert":

  Спукана му е работата на Чолаков, хахах... И аз се замислих за подобна хипотеза, да си призная, само дето не знаем каква цена е платил Петков и на каква стойност е ипотеката. "Специалистите" бъркат цена и неустойка, но да не им връзваме кусур, щом са решили, че преди 2020 г. предварителният договор може да бъде обявен за окончателен.

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 43. 43 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1860 Весело

  До коментар [#20] от "qwertqwert":До коментар [#25] от "Непукистка":Юристите, изяснете се дали става въпрос за разваляне или недействителност на предварителни договори. И как виждате бедни, малоимотни и нуждаещи се да се защитят и да прекратят договорите? Друг е въпроса, че общината е избрала тъкмо тях, именно за да сключват предварителни договори с когото трябва т.е. да са трамплин при заобикаляне на закона и придобиване на имоти от правилните хора.А правилните хора могат да поискат съдебно обявяване на предварителния договор за окончателен плюс публична продан с ипотеките и лека заигравка със съдебен изпълнител.....
  —цитат от коментар 36 на iceman_bg


  Развеселявате ме, господине! За което благодаря от все сърце. Ако не сте юрист, не ставайте... без солидна застраховка.

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 44. 44 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#39] от "blue_apollo":

  Защото нормалните хора съдят по действията, а не по обещанията и простото говорене.

 45. 45 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Никога не е имало , няма и не знам дали до 2220 , ще има такава цена, максималната цена за най високата категория земи в региона е 1200, за земеделски земи извън регулация!

 46. 46 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Чолаков, като знае, в какво се е забъркал, защо има наглостта да се кандидатира за шеф на ВАС. Или си мисли, че никой ням ада се заинтересува от тъмната му страна.
  —цитат от коментар 15 на Роси


  И като се заинтересувахме, какво направихме? На морето дупка.

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 47. 47 Профил на blue_apollo
  blue_apollo
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#45] от "димитър иванов":

  "средната цена на декар в този район е 3430 евро"
  Аз пък си мисля, че въобще по света може да няма такава цена за земеделска земя.
  Даже хората от ВЕИ бранша не даваха такива пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK