Недостигът на специалисти по детски болести се превръща в сериозен проблем, предупреди Асоциацията на педиатрите

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова и председателят на Българската педиатрична асоциация Владимир Пилософ

© БПА

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова и председателят на Българската педиатрична асоциация Владимир ПилософСред основните спънки в грижата за българските деца е дефицитът на специалисти педиатри и неонатолози, предупреди Българската педиатрична асоциация по време на кръгла маса за проблемите на детското здравеопазване в България в Народното събрание днес.


Спред статистиката от 2016 г. не достигат над 400 педиатри и още толкова лични лекари в страната, а днес от съюза на джипитата предупредиха, че бройката се увеличава.


В много болници недостигът е толкова критичен, че ще стане невъзможно да се осъществяват стандартните диагностични и лечебни процедури. Акушерогинекологични отделения на места може да са принудени да бъдат закрити, само защото няма кой да работи в тях или защото дори не могат да си позволят да назначат специализанти, допълниха специалисти по време на дискусията.
Липсата на специалисти е тревожна, защото най-голяма част от смъртните случаи на новородени и бебета до 1 година се дължат на неонатални проблеми и аномалии - общо 72%, а част от тях тесните специалисти биха могли да предотвратят. Около 10% от смъртта на бебета е свързана с болести на дихателната система, и още около 5% - с болести на кръвообращението, показва справката на Педиатричната асоциация.


През 2016 г. детската смъртност у нас е 6.5 на 1000 деца до 1 година и тя намалява спрямо предходни години, но остава сравнително висока за Европа. В София, където са концентрирани университетските болници и специалисти, детската смъртност е изключително ниска - 2.5 на 1000, но в отделни региони на страната и особено в селата, тя е с 30-40% по-висока.


Настоящите програми за подготовка на специалисти педиатри в България не отговарят на изискванията на Европейската академия по педиатрия, уточняват специалистите. От асоциацията предлагат обучението за педиатър да продължава общо пет години - първите три по обща педиатрия, а последните две за профилиране и така на специализиращите да се дава възможност за придобиване на две специалности. Важна част от обучението трябва да е и практиката в комуникация с деца и родители, смятат експертите.


Необходими са и още много промени в здравната система, за да се преобърне тревожната тенденция, смятат от професионалната асоциация. Например клиничните пътеки за деца изцяло да се отделят и обобсобят в Националния рамков договор със собствени цени, защото сега са смесени заедно с тези за възрастни; също и да отпаднат всякакви ограничения за заплащането на диагностиката и леченията на деца и лекарствата за амбулаторно лечение за деца до 7 години да са безплатни. Настояват и за компенсиране на личните лекари и педиатрите в извънболничната помощ за потребителската такса за децата, които сега са освободени от нея. Самите лични лекари отдавна настояват за това и предлагат прегледът на деца да се плаща частично от родителите и от държавата.


Българската педиатрична асоциация иска също и изготвяне на отделен стандарт за спешни състояния в педиатрията, мерки срещу прекомерното раждане със секцио (което за 2016 г. е 43% от всички раждания), както и създаване на Национална педиатрична болница.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Явно е по-изгодно да станеш фризьор или сервитьор!
  Там даже има бакшиши и то не лоши!

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Реално се оказва ,че парите от НЗОК не отиват при лекарите , а при администратори и собственици на болници. Редно е сумите от НЗОК да отиват директно до медицинския персонал, защото вече става смешно- бюджета расте с огромни темпове, населението намалява , а парите уж недостигали.
  Източването обаче е в ход:
  1. Купуване на скъпи лекарства и реекспорт
  2. надписване на фиктивни договори за ремонти и други от шефове на болници
  3. Най- модерното........... т.н. лечение в чужбина, което кой знае защо НЗОК трябва да плаща при убийствени за нас цени, при положение че може да стане и в страната.
  Аз имам колега който български лекар, при преглед у нас, го насочи към лечение пак при него, но в клиниката му в Мюнхен, където цените са убийствени.

 3. 3 Профил на k_man
  k_man
  Рейтинг: 216 Неутрално

  То, вече има недостиг на всичко в тази държава.
  А, ние само си седим и си констатираме...

 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1628 Весело

  Да попитам за един преател, чувал съм, че като има недостиг, се вдигали заплатите, за да се привлекат специалисти....
  Или това е в сила само за полицаите и военните.....?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1628 Весело

  До коментар [#2] от "grayeagle":

  Цените в Мюнхен се убийствени, ама и болничното лечение е на много по-високо ниво и си заслужава цената. Да отварям ли темата за вътреболнични инфекции, за липсата на консумативи и списъка с консумативи и лекарства, който близките трябва да осигурят преди операция ? Или за заместването на оригиналните лекарства с евтини генерични, произведени от Актавис или Софарма?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Искали били педиатрите да специализират 5 годин! Бе тея луди ли са?!
  Кой ще учи до 31-32???
  Вие представяте ли си 31 годишен папатдак при майка му:"мамо, дай пет лева, ще излизам с гаджето"
  Не вие сериозно ли?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  И какво прави Тиквата ? Бара си оная работа в шортите...
  Ние лекарите от 15 (петнадесет) години предупреждаваме за хуманитарната катастрофа , а упрвляващите комунета 45+28 години НИЩО. Мислят с ,че ще им се размине и ,че имат зад гърба си Правителствена Болница. Всъщност и те и техните семейства няма да стигнат да се лекуват във Виена. Още утре ще си мрат било то депутат или мангал все тая....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 8. 8 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1221 Разстроено

  Държавата е изпаднала в една спирала и не виждам какво ще я спре.

 9. 9 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2285 Гневно

  Че ще се стигне дотук е ясно поне от десетилетие, ако не й повече. Пренебрегването на този проблем от няколко поредни правителства е престъпление спрямо българския народ. Родителите, както и бабите и дядовците в България, би трябвало вече да са на улицата и да протестират масово.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 10. 10 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2285 Гневно

  До коментар [#6] от "Веселин Дечев":

  Не и ако на специализантите по педиатрия се плаща прилично и могат да разчитат на действително добри доходи след приключването на специализацията.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 11. 11 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  "Дневник," това трябва да е водещата ви новина. А не са ни занимавате с дребния мошеник Спас Василев ака Александър Николов.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#5] от "mitko11":

  абе лечението в ЕС е качествено и на високо ниво ,ама не мога да разбера ,защо ти ще имаш право там да се лекуваш за сметка на българския даънкоплатец ,а за мен няма да има и едно направление тази година и 2 лв за изследвания тук ,при все ,че моите данъци в държавата са 5 цифрени суми ,а тези на пенсионера и най масовия болен ,който има претенции за лечение в чужбина са 0 л в от 20 години ,на мен ми удържат ,щото съм печелел ,а на него не ,въпреки ,че и той има доходи и що .???????

 13. 13 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  за едно побутване на колата ми вземат веднага по 40-50 лв ,аз като лекар ,който съм на първа линия в супер натоварена практика изкарвам средно 40-50 лв оборот от труда си цял ден и преглеждайки над 80 човека дневно ,заедно с персонала ми и нося пълна отговорност за здравето на тези хора , егати и държавата ,при това всички преминали през кабинета ме мразят ,защото не им давам всички направления ,които си пожелаят веднага или ги накарам да чакат над 10-20 мин пред кабинета ми .

 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1628 Весело

  До коментар [#12] от "edin drug":

  Задай си въпросите към министъра на здравеопазването. Никъде не съм писал, че ще се лекувям с твоите данъци. Големият ми син се лекуваше във Виена две седмици изцяло за сметка на здравната ЗАСТРАХОВКА, която му беше направила австрийската фирма, в която в момента работеше. Нещо повече - писа ми, че здравната му застраховка е на такова ниво, че покрива здравните разходи на цялото семейство за текущата година/здравната застраховка се прави за бъдещ период/. Нито съм плащал лечението му, нито българската държава е дала лев.
  Колкото за българските условия, мой приятел си направи частна здравна застраховка в Алианц, независимо от това, че се осигурява на максимума и плаща задължителната здравна застраховка. От Алианц му платиха напълно едноседмичното лечение, включително престоя в болницата и най-накрая му платиха и болнични в евро.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 15. 15 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  За мен не е проблем.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  За Баце и цялата шайка разбойници приоритет са далаверите с АЕЦ Белене и ремонта на боклуците МиГ с Русия. бандюгите са изхарчили нови 22 млн лв за скрап, наречен двигатели за МиГ 29

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK