Съдиите от Софийския апелативен съд искат председателят му да изготви правила за преместване

Даниела Дончева, председател на Софийския апелативен съд

© Юлия Лазарова

Даниела Дончева, председател на Софийския апелативен съдСлед няколко часово заседание общото събрание на Софийския апелативен съд реши да изчака проверката на Върховния касационен съд във връзка с твърденията на съдия Милен Василев от Търговското отделение, че със заповед на председателя на съда Даниела Дончева неправомерно и в нарушение на Закона за съдебната власт е сменила състав по определено дело.


В съобщението на съда, разпространено малко след 17.30 ч. беше записано, че общото събрание "единодушно отказа да вземе становище по т.нар. "заявление" на съдията Милен Василев от Търговско отделение на съда"

Миналата седмица чрез публикация във "Фейсбук" съдия Василев разказа за размествания, в резултат на които той трябва да гледа делата на бившия зам.-шеф на съда и настоящ член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Стефан Гроздев, а председателят на съда Дончева заема място на Василев в състав и на практика - делата му. В заявлението Василев сочи едно конкретно търговско дело с интерес за над 100 милиона и страна дружество на основния прокурорски свидетел по мегаделото КТБ и изтъква "съмнения за корупция".


До свикване на общото събрание се стигна, след като 25 съдии от общо 60 поискаха това.
На събранието се е стигнало и до повишаване на тон между съдиите. Мотивът, с които те не са приели становище, е, че те нямат правомощия да установяват и събират факти дали има корупция в съда. Това трябвало да извършат компетентните органи - проверка на Инспектората към съдебния съвет, както и съдебния съвет. Няколко дни след като изявлението на съдия Василев стана известно, председателят на САС поиска Инспекторатът да извърши проверка и сезира главния прокурор.


Според съдии, с които "Дневник" разговаря, едно от най-важните решения на общото събрание е това, че председателят на САС ще е задължен да изготви правила за преместване на съдии от един състав в друг.


Общото събрание е отхвърлило и определило като искане за другарски съд точката в дневния ред да се заклейми поведението на Милен Василев


Съобщението на пресслужбата на Софийския апелативен съдържа


различна интерпретация на фактите.

Общото събрание на Апелативен съд – София единодушно отказа да вземе становище по т.нар. "заявление" на съдията Милен Василев от Търговско отделение на съда, закачено в коридора преди седмица и пуснато в социалните мрежи 4 дни по-късно.
В него се твърдеше, че имало "скандални действия на председателя на САС". Беше посочено още, че издадената от съдия Дончева заповед за влизане на съдия Василев в друг съдебен състав на ТО на САС е незаконна и освен това със "силен корупционен мирис", като целта й е да бъдат овладяни делата, по които той е бил докладчик и най-вече т.д. №2632/2017 г.


Магистрати от Общото събрание изразиха мнения, че внушенията, които се правят чрез заявлението са недопустими, а начинът, по който то е разпространено в коридора и впоследствие в медиите – неприемлив.
Съдия Милен Василев изрази съжаление, че е подписал въпросното заявление "с неуважение" и повтори, че не разполага с доказателства за "проява на корупция".


Общото събрание на Апелативен съд – София отказа да вземе становище и по заповедта за влизане на съдия Василев в друг съдебен състав. Магистратите приеха, че това не е в тяхната компетентност, още повече че по въпроса вече са сезирани и правят проверки Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, Прокуратурата на Р. България, както и Върховният касационен съд.


Общото събрание на Апелативен съд – София прие и решение, според което е изцяло в правомощията на председателя на съда, следващо от Закона за съдебната власт, разпределянето на съдиите по състави.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10511 Неутрално

    Засега май само е опърлена председателката, но нормалното полека отвоюва територия,завзета от #Кой...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK