Варна проспа втора продажба на активи от дружество, в което е миноритарен собственик

Първата копка на "Спортен комплекс Варна" през 2007. От дясно на ляво: Борислав Гуцанов (бивш председател на ОбС - Варна), Кирил Йорданов (бивш кмет), Петър Кандиларов (бивш областен управител) и Марин Митев (изп. директор на "Химимпорт").

© БГНЕС

Първата копка на "Спортен комплекс Варна" през 2007. От дясно на ляво: Борислав Гуцанов (бивш председател на ОбС - Варна), Кирил Йорданов (бивш кмет), Петър Кандиларов (бивш областен управител) и Марин Митев (изп. директор на "Химимпорт").Още един от апортираните през 2005г. 136 дка общински имоти в дружеството "Спортен комплекс Варна" е бил продаден тихомълком. Това става ясно от съдържанието на нотариален акт, съставен на 29 септември т.г. Представителят на Общинския съвет в Събранието на акционерите обаче не разбрал за сделката. За нея са премълчали и тримата представители на общината в Съвета на директорите на "Спортен комплекс Варна". Това е вторият имот от активите на компанията, който тя продава, за да финансира строителството на нов градски стадион. С непрекъснато отлаган краен срок то продължава вече десета година.


Парцелът от 11.5 дка е продаден


на строителната компания "Планекс". Цената на сделката е 3.6 млн. лв., които е трябвало да бъдат изплатени от купувача "по банков път и чрез прихващане". По информация на "Планекс", плащането е вече извършено.
За първи път "Спортен комплекс Варна" прибегна до продажба на активи, за да финансира строителството на стадиона, през септември 2015г. Тогава близо 14.5 дка бяха придобити от командитно дружество с участието на "Кауфланд България" за 18.3 млн. лв. Стойността на продажбата, извършена тогава, направи видими


щетите, нанесени на община Варна


при оценката на имотите, апортирани в "Спортен комплекс Варна".


Компанията беше основана през 2005 г. с капитал от 35 млн. лв. По предложение на тогавашния кмет на Варна Кирил Йорданов в него бяха апортирани 136 хил. кв.м общински терени, оценени на едва... 12 млн. лв. По същото време, средната цена на парцелите в този район на Варна бе около три-четири пъти по-висока. Срещу апорта си община Варна получи 35% дялово участие. Останалите 65% бяха за "Химимпорт" срещу обявена парична вноска от близо 22.5 млн. лв. Според устава на дружеството към момента на регистрацията му трябваше да бъдат внесени 25% от сумата. За останалата част бе дадена отсрочка "до две години".


Информацията, разпространена при основаването на компанията, гласеше, че върху апортираните общински терени трябваше да бъдат изградени нов градски стадион, спортни съоръжения и съпътстващата ги инфраструктура. Крайният срок за реализацията на проекта обаче непрекъснато бе отлаган заради проблеми с финансирането, прикривани зад обяснения за "огромни трудности, липсата на кадастрална скица, подходи, инфраструктура, неясна собственост на част от парцелите" и т.н. А през февруари 2015 г. изпълнителният директор на "Спортен комплекс Варна" Марин Митев изненадващо обяви, че дружеството изобщо


нямало задължение да строи стадион.


В началото на седмицата "Дневник" се свърза с Димитър Карбов (НФСБ) , който е представител на варненския Общински съвет в Общото събрание на акционерите на "Спортен комплекс Варна". В разговора, както и по-рано, той потвърди, че стадионът щял да бъде завършен до края на 2018г. Карбов заяви категорично, че това ще става без продажбата на повече терени, след този на "Кауфланд България".


Ден по-късно, информиран пак от "Дневник" за факта на сделката с въпросните 11.5 дка той най-напред се изненада, след това коментира, че най-вероятно става дума за недоразумение, а накрая се усъмни и в автентичността на нотариалния акт. Копието от него бе издадено официално от Службата по вписванията във Варна.


Според съдържанието на документа при съставянето му е бил представен протокол от заседание на Съвета на директорите на "Спортен комплекс Варна", състояло се на 24 февруари т.г. В проведения разговор Карбов каза, че е присъствал на това заседание, но извършената осем месеца по-късно


продажба не е била обсъждана.


За това щял да я коментира едва след като лично се запознае със съдържанието на нотариалния акт за сделката.


"Дневник" изпрати въпроси и до председателя на варненския Общинския съвет Тодор Балабанов (ГЕРБ). Но отговорите им доведоха до още по-голямо объркване. "Димитър Карбов е представител на Община Варна в Общото събрание на акционерите в "Спортен комплекс Варна" АД, заяви в писмен отговор Балабанов. Той не е представител в дружеството, нито е член на Съвета на директорите".


От отговорите на Балабанов обаче не стана ясно в какво качество и дали изобщо Карбов е присъствал на заседание на Съвета на директорите на "Спортен комплекс Варна" през февруари. В седемчленния му състав общината би трябвало да има трима представители. Но явно те също


не са намерили за необходимо


да информират местната администрация за намерението на мажоритарния собственик да предприеме нова продажба на активи.


Във връзка с друг текст по същата тема още през 2015 г. "Капитал" потърси за коментар зам. - кметът на Варна Пламена Маринова. Тогава тя заяви следното: "С промените в Закона за общинската собственост от 2011 г. разпореждането с имоти, апортирани от общините в търговски дружества, трябва да става само след решение на общинските съвети. По тази причина вариантът с продажбата на активите на дружеството ("Спортен комплекс Варна", бел. ред.) вече не е толкова лесен".


Вчера обаче председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов бе на съвсем друго мнение.


"Уставът на "Спортен комплекс Варна" АД


не предвижда решение на Общинския съвет


за извършване на такъв тип сделки, каза той. Такива правомощия са предоставени на Съвета на директорите на дружеството".


Справка с текста на Закона за общинската собственост показа, че решение на съответните общински съвети действително се изисква само в случаите при разпореждане с имоти, вещи и вещни права, които са внесени като непарична вноска в капитала на еднолични търговски дружества с общинско участие. При това положение коментарът на Маринова за "Капитал", по повод идеята на "Спортен комплекс Варна" да финансира дейността си с разпродажба на активи, би могъл да даде основание за съмнения в


некомпетентност или умишлено подвеждане.


Сега тя отново бе потърсена за коментар, но не беше открита поради отсъствие от страната.


Според коригирания си проект, ако бъде завършен, бъдещият стадион "Варна" би трябвало да изглежда така.

© Спортен комплекс Варна

Според коригирания си проект, ако бъде завършен, бъдещият стадион "Варна" би трябвало да изглежда така.


Първата копка за строителството на нов градски стадион във Варна, на мястото на разрушения "Юрий Гагарин", се състоя още в ранната есен на 2007г. Това се случи в разгара на третата кандидаткметска кампания на злополучния бивш кмет на града Кирил Йорданов. Веднага след това работата по проекта беше спряна, а одитна проверка на Сметната палата показа, че "с приетия Устав на дружеството "Спортен комплекс Варна" е създадена


предпоставка за скрита приватизация


на общинско имущество. Сега, след втората продажба на активи на компанията, тези подозрения получават все по-сериозно основание. Въпреки това от администрациите, както на Йорданов преди години, така и на сегашния му наследник Иван Портних (ГЕРБ), не беше предприето абсолютно нищо.


"Смятам, че финансирането на стадиона е законосъобразно, каза за "Дневник" Тодор Балабанов. През последните години се направи немалко за намиране на средства за изграждане на съоръжението и е факт, че в момента на обекта се работи. За мен е важно строителството да бъде изпълнено в срок и стадион "Варна" да бъде завършен, какъвто ангажимент е поел мажоритарният акционер".

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Имотите нали са на дружеството, значи могат да бъдат продавани за финансиране. Странно е, че постоянно се хвърля кал по този стадион. Едно такова съоръжение ще е голяма придобивка и привилегия не само за Варна, а и за цяла България.

 2. 2 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Кабров и собственото име не може да си напише, не знам защо трябва да се търси неговото мнение по въпроса. Строежът се забави, факт, но фактори много, не става тая работа от днес за утре. Ще почакаме, ще видим.

 3. 3 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 512 Неутрално

  след 2 години като го построят и открият,ще приключи драмата

  bezsmyrten
 4. 4 Профил на dnevnikekomsomol
  dnevnikekomsomol
  Рейтинг: 51 Неутрално

  след 2 години като го построят и открият,ще приключи драмата
  —цитат от коментар 3 на felipeeee


  Не, няма да приключи драмата.
  Ако въобще го построят, това изцяло става с финансиране от Община Варна.
  Нейни са и терените за строеж.
  Но наглата групировка притежава 65 % от активите на дружеството (освен средствата, които до момента "усвои") и ще бърка тепърва още в кацата с меда.
  Драмата ще приключи след като мафията бъде изхвърлена с шут от управлението на този обект, за който не е дала нищо а само точи.
  Лошото е, че в Общината няма свестни хора, които да скочат срещу мафията.

 5. 5 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Имотите нали са на дружеството, значи могат да бъдат продавани за финансиране. Странно е, че постоянно се хвърля кал по този стадион. Едно такова съоръжение ще е голяма придобивка и привилегия не само за Варна, а и за цяла България.
  —цитат от коментар 1 на Алфонсо


  Никой не спори за това, съмнителен е начинът по който се извършва. Сега, с намаляне на апортната вноска се намаля и собствеността на общината в това дружество. Още повече, че парите не влизат в общинската хазна, а в дружеството. Това дори не е скрита приватизация, а престъпна приватизация

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на dobrev
  dobrev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Смятам, че финансирането на стадиона е законосъобразно, каза за "Дневник" Тодор Балабанов. През последните години се направи немалко за намиране на средства за изграждане на съоръжението и е факт, че в момента на обекта се работи. За мен е важно строителството да бъде изпълнено в срок и стадион "Варна" да бъде завършен, какъвто ангажимент е поел мажоритарният акционер". - това е най-съществената част от цялата статия.

 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Дневник хайде по сериозно!
  Къде сте видяли някой да пита миноритарен акционер за продажба на активи, това са решения, които взимат директорите на дружеството, а не миноритарните акционери!
  По същата логика може да се каже, че ръководството на Дневник е проспало продажбата на активи на Спортен комплекс Варна АД.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на dnevnikekomsomol
  dnevnikekomsomol
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Айде тимаджийските тролове-малко по-сериозно!
  Вашите шефове какво точно дадоха, че да са мажоритарни собственици на новото дружество?
  Терените за строеж?
  Парите?
  Какво?
  Иначе ме радвате колко рано сте имали "оперативка" тази сутрин :)

 11. 11 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#5] от "stanislavdi":

  Всъщност не се намаля нищо. Тази една трета си остава.

 12. 12 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Цигани крадат , полиция спи!"

  В крайна сметка, докато хората в България спят, собствениците на държават, си правят каквото искат.

 13. 13 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Дневник хайде по сериозно!Къде сте видяли някой да пита миноритарен акционер за продажба на активи, това са решения, които взимат директорите на дружеството, а не миноритарните акционери!По същата логика може да се каже, че ръководството на Дневник е проспало продажбата на активи на Спортен комплекс Варна АД.
  —цитат от коментар 8 на svoboden


  Вие не сте добре, нали? При продажбата на тези имоти дали капиталът на дружеството е увеличен с тази сума или само са отписани активи? Ако е второто значи общината намаля акционерния си дял там. И тъй като общината (очевидно) не е наясно със случващото се, то е ясно, че резултатът е в ущърб на общината.

 14. 14 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 466 Неутрално

  То поне проекта да беше свестен, а то копие на разградския.
  Обаче ако в Разград НЯМА вятър, тук няма ден без вятър. От ъгловите пролуки топката ще се движи, където вятърът я духне.
  Да не говорим че през есенозимния сезон(а и през другите) мъгла във Варна дал господ. Така че съоръженитето трябваше да е във формата на буквата U, и отгоре да има възможност за покриване.

 15. 15 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 547 Неутрално

  При продажбата на тези имоти дали капиталът на дружеството е увеличен с тази сума или само са отписани активи? Ако е второто значи общината намаля акционерния си дял там.

  Ако е второто акционерния дял намаля в стойност- като проценти се запазва.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 438 Разстроено

  ... първи беше покойния Илия Павлов и неговата Мултигрупа. После - Стоичков щеше да докарва някакви световно неизвестни "испански" инвеститори... сега са ТИМ. Стадион Гагарин беше почти в лозята. Нагоре към Виница нямаше пукната керемида. Сега там къщите и имотите са "дупИ до дупИ". Апетитен терен. Проливния дъжд и победата над Гърция на този стадион ще си останат история на последната спортна нормалност. Наред е стадион Спартак. Тичата и да искат, няма накъде да строят за да стане стадионче някакво. Нямаше да ме е яд, ако поне местните феодали да бяха купили терен из нивите около Варна, и там да го направят този "стадион" с мачтите - кули, с 35-те хиляди кибици, и някакви си места за паркиране. На картинка добре, ама...дупката, дупката е на дневен ред.

 18. 18 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Още дълго ще "ядем" последиците на бандитската приватизация от Виденово до царево време...

 19. 19 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#13] от "stanislavdi":

  Дори е достатъчно, че е продаден терен най-вероятно на цени в пъти ПОД ПАЗАРНИТЕ. Там е ощетена общината.
  Делът на обищината не е намален, но те ако продадат всички терени на цени в пъти под пазарните, това няма да има чак такова значение

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на dnevnikekomsomol
  dnevnikekomsomol
  Рейтинг: 51 Неутрално

  ... Нямаше да ме е яд, ако поне местните феодали да бяха купили терен из нивите около Варна, и там да го направят този "стадион"...
  —цитат от коментар 17 на who cares


  Няма как да стане. И за проста селска нива трябват пари. После и за строителство.
  А тези не купуват, те "придобиват" чрез схеми, с които ощетяват Общината.
  Колко заведения си направиха на първа линия до морето докато точиха пари за "строежа" на стадиона през годините?


 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Имотите нали са на дружеството, значи могат да бъдат продавани за финансиране. Странно е, че постоянно се хвърля кал по този стадион. Едно такова съоръжение ще е голяма придобивка и привилегия не само за Варна, а и за цяла България.
  —цитат от коментар 1 на Алфонсо


  Или не си чел статията, или се правиш на ударен....
  Няма съмнение, че "едно такова съоръжение ще е голяма придобивка и привилегия", но за кого?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Най-важното е, че се работи добре по стадиона и най-накрая Варна ще има хубав модерен стадион. Такъв стадион не се е строил от много време в България и това определено е нещо хубаво. Разбира се, че веднага ще се намерят и критици, нещо съвсем нормално за родният манталитет, но дори те вътрешно знаят, че този стадион е нещо полижително. Дано всичко върви по план и го завършат до края на следващата година и час по-скоро го видим в експлоатация.

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  А по отношение на правописа.
  Не се пише "намаля", а НАМАЛЯВА.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Еха, наистина страшна мобилизация на тимаджийските тролове - писали, цъкали минуси - заслужават си стотинките, браво!
  Жалкото е, че въпреки усилията им, няма как да повлияят на мнението на нормално мислещия човек, а то е, че Общината тотално е вдигнала ръце (доброволно, разбира се), а мутрите тотално си правят каквото си искат напук на договори, закони, апортни вноски и т.н.
  А след години, ако и когато стадиона е готов, ще си го кръстят Стадион "Армеец" и ще си печелят здраво, а на общински събития ще искат най-голяма такса!
  Мафията не инвестира, мафията само печели. Иначе всеки може...

  Милена (Меми)
 27. 27 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 278 Весело

  Обаче коментарът под снимката е в десетката - бивши кмет, областен, председател на ОбС, само ТИМ са вечни....

 28. 28 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Общината имала 140 декара земя, и вместо да ги продаде ги апортира в някаква фирма. Фирмата продава земята на когото си иска, на каквато си иска цена с което си набавя някакви пари. Дотук общината губи примерно 3/4 от цената на земите си. След това ще се "строи" така желаният "стадион". По време на стоежа на така желаният стадион, по стара традиция, пай ще се крадне около 3/4 от вожените средства.
  С една дума, "ефиктивността" на усвояването на общинските активи е 1/16, или 15/16 в зависимост от коя страна се гледа.
  Е това е най-добре развиващият се "спорт" в България!

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всъщност, аз съм в грешка!
  Общината ще получи активи на стойност около 1/16 ( 6%) от вложените активи, а другата страна, за около примерно 1500% (225/16).

  Има добри "предприемачи" в милата ни България!

 31. 31 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#29] от "stenli1":

  ТИМаджии и Бойку далеч не са едно.
  Просто Бойко го е страх от ТИМ, щото знае, че ТИМ са структура на ГРУ.

 32. 32 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Химимпорт демек ТИМ демек бивши комсомолци послушници на ДС .....е ,как да не постройха КОМУНИЗМА?!?!я,вижте путлер какви вилончелисти и какви мултимилиардери все те печелят поръчки!!!абе,аз ви разправям ,че сме 16 република на сесере

  Долу рушистите и фашистите
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Най-важното е...
  —цитат от коментар 24 на Valeria


  Най-важното е да се замаже протеста на хората, които виждат как нагло се краде и изразяват недоволството си.
  Затова и ти си написал(а) това толкова жизнерадостно постче!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 746 Неутрално

  ... мафията се е сляла с държавата - ТИМ във варна, СИК на Дондуков 1, даже ТИМ с помощта на СИК си има предстаител в Европа - Емил Радев от герп прдставлява на ТИМ в Брюксел... как беше, "Грантирано от ГЕРБ, резултате ни са видими!"
  ....альооо, гербавите, теа не са завладели държавата с оръжие, вие сте ги сложили там!!! да ви е ясно, че всеки един от вас е виновен персонално за тая свинщина...

  Колкото повече, толкова повече!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 231 Неутрално

  България има нужда от нови стадиони и то не един, а поне няколко в големите градове. Сегашните са под всякаква критика, като изключим тези на няколкото водещи отбора, всичко друго е тотална разруха. Едно подобно спортно бижу ще бъде от полза на всички. Не е казано, че ще се използва само за футболни мачове. Подобен стадион може да приема и ред други събития. Стадионът на Цска също трябва да се срине изцяло и да се започне подобен проект като този във Варна, този на Левски донякъде тръгнаха добре с едната трибуна, но нещо се отложи проекта. Националният също има как да се осъвремени. Тези в Пловдив и Бургас също.

 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Весело

  ... Стадионът на Цска също трябва да се срине изцяло и да се започне подобен проект като този във Варна, този на Левски донякъде тръгнаха добре с едната трибуна, но нещо се отложи проекта. Националният също има как да се осъвремени. Тези в Пловдив и Бургас също.
  —цитат от коментар 37 на XtReMe


  Ми дайте ги всичките на ТИМ бе!
  Те ще ги...оправят!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#13] от "stanislavdi":

  Глупости! Делът на общината може да намалее само ако се вдигне общия размер на капитала, а капиталът на общината остане същия. Това че си апортирал една сграда за 1 000 000 в капитал на едно дружество срещу 10% от капитала и тази сграда е продадена не означава, че губиш своите 10%. Но ако дружеството емитира акции за още 10 000 000 и ти не внесеш 1 000 0000 твоите10% стават 5.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#31] от "1107a":

  За пръв път чувам, че българските морски пехотинци са били структура на ГРУ.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 41. 41 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#32:"marks_nazi"]Химимпорт демек ТИМ демек бивши комсомолци послушници на ДС [quote#

  Що си чешете езиците там, дето хич ви няма...
  ТИМ и комсомола (дгеб) нямат нищо общо. Три години съм им сърбал попарата, гадове бяха, ама са пичове, не всеки го може това тяхното.
  Сега може и да е различно, човек насита няма, но, ако тогава не бяха те, арменците щяха да са глътнали Варна (арменската мафия де).
  Та, нека всеки си гледа в паничката и да коментира това от което разбира или за което знае (от сигурен и достоверен източник)
  Тъй...!

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Община - касичка.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на ivailo
  ivailo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  100% през 2018 като го завършат, Бойко ще иде да реже лентичката, въпреки че не е дал 1 стотинка

 44. 44 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Стадионът на Цска също трябва да се срине изцяло и да се започне подобен проект като този във Варна,
  —цитат от коментар 37 на XtReMe


  Подобен "проект" е започнат още преди повече от 20 години в София.
  По него, срещу два милиона, общината даде градинката на Славия на СИК.
  Само дето СИК пари не са давали, а просто имаше реклами на "Софийски Имоти" на стадион Славия.
  Сега Маджо чака удобен момент, за да реализира тази част от "проекта".
  Ще има, както си му е реда, и стадион, и мол, и затворен комплекс с мутри, проститутки и много черни мерцедеси. Точно според вашите желания.
  Има и подобен проект за къпалнята "Мария Луиза" , колодрума и някои прилежащи парцели. Единствената разлика е, че там е Румен Гайтански Вълка.

 45. 45 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 555 Неутрално

  На печелившите честито!

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#41] от "300g":

  Ами! Когато са ти спуснали с бележка описние на унивррсалното зло си компетентен по всички теми! В средните векове затова се е залагало, че неграмотните прости хора ще бъдат държани послушни и подчинени чрез образа на сатаната и неговите длуги - вещиците.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 283 Любопитно

  Проспа случайно или нарочно?

 48. 48 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 426 Неутрално

  За пръв път чувам, че българските морски пехотинци са били структура на ГРУ.
  —цитат от коментар 40 на tribiri


  ВСИЧКИ "български" служби са част от покровителстващите ги московски организации.
  БКП са част от КПСС
  ДС са част от КГБ
  БНА е част от СА
  съответно "специалните" части са част от шефстващата организация.

  итнт.
  Това се е говорило официално, при това с одсобенна гордост, от всички първи "държавници" на НРБ

  [quote#0:" " ]В документа е посочено, че по време на срещата Тодор Живков уверява висшия съветски ръководител, който освен председател на КГБ е и член и секретар на ЦК на КПСС, че „Държавна сигурност на НРБ е филиал на КГБ на Съветския съюз”.[/quote]

  Всеки министър е имал наставник от СССР. През него са минавали всички документи, преди да стигнат до министъра, и след като са минали през министъра, преди да се свалят в деловодството.

  Всички назначения в тях са правени след съгласуване и с изричното одобрение на Москва. Изключения не са се допускали при ниакакви случаи, защото това е посегателство срещу властта.

  Или си мислите, че случайно и без покровители ТИМ успяват да правят бизнес в Татарстан и други области в красивата РФ?!?

 49. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До тук разбрах, че ТИМ са:
  1. Структура на ГРУ.
  2. Че са бивши комсомолци (апропо както и 99% от населението родено преди 1975 та.)
  3. Че ги ръководи Решетников
  4. Че са верни слуги на Путин подобни на някакъв виоланчелист.

  Стандартни съобщения на козяшките радиоточки.

  Дневник! Това не са ли фалшиви новини, ако наистина тези тримата са бивши морски пехотинци от поделението Тихина на БМФ.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 50. 50 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#48] от "1107a":

  А Хасан и Мустафа от КЕЧа в Каспичан са били структура лично на Брежнев.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 51. 51 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Като цяло стадионите в България са доста стари и би следвало да се обновят или изградят наново. До тогава само ще си говорим за старата ни футболна слава!

 52. 52 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 688 Гневно

  Гнусните тимаджийски тролове веднага се разшаваха в защита на варненската мафия. Това, че нямаме нито прокуратура нито държава не означава, че ще им се размине. Небето помни!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 53. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  До коментар [#43] от "ivailo":

  На всеки, който мине покрай стадиона, може да му стане ясно, че няма да е построен през 2018-та година...! Нито през 2020-та...!
  Под наглед чиста и благородна кауза, а именно, нов стадион за Варна, общината смело апортира терени и прахосва пари със съмнителни смесени дружества!
  Ако община Варна, толкова много искаше стадион, сама можеше да си продаде терените на търг и сама да си построи стадиона! Посредници не и трябват! Но, щом не искат или не могат и всичко се протака във времето с години, това означава, че има доста съмнителни моменти...! Както и поредната продажба на терени...!

  Бивш tww09306483.
 54. 54 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#49] от "tribiri":

  Каквото си разбрал, за тебе си е.
  Няма аз да ти бера гайлето я.

 55. 55 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Лична отговорност - КОГА?

 56. 56 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Всъщност голямото престъпление е направено, когато общината е подарила терена за сума, за която сега се продават малки парченца от него. Също както държавата продаде Булгартабак, за сумата, за която приватизаторите продадоха две марки цигари собственост на дружеството.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 57. 57 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Ахахахах, тимаджийските тролове са железни. Мачкат с минуси , а в статията мафиотската история си е добре разяснена.

 58. 58 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#56] от "tribiri":

  Престъпление се извършва и сега, защото общината не трябва да одобрява продажба на терена на цени по-ниски от пазарните.
  И в този начин да спре източването на дружеството

 59. 59 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Схемите по които се случват тези неща са винаги едни и същи. Затова се използва евфемизмът "публично - частно партньорство". В това "партньрство" по български печеливша е винаги само едната страна. съответно загубите винаги са за другия "партньор". Така е и с почти всички концесии.
  До коментар [#41] от "300g":
  "ако тогава не бяха те, арменците щяха да са глътнали Варна (арменската мафия де)."
  Вероятно случайно сте пропуснали и грузинците и чеченците.

 60. 60 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#34] от "Meчо Пух":

  Далаверата е направена далеч преди ГЕРБ да се пръкне на хоризонта. Има много хора за затвора и начело на всички е бившия кмет Кирил Йорданов и целия ОС по него време. Вина имаме и всички ние варненци, че не излизаме на улицата и не ги изметем от канцелариите. Вина имат и варненските ДАНС, прокуратура и всички други, пърдящи в същото гърне. И не е зле всеки от нас да се замисли, че това не са земи на общината, а земи на всички нас, варненци. След като не ни пука за нашето, ще седим и гледаме как нагли крадци го отмъкват под носа ни. Същото стана и с т.н. "Алея първа" и много други занйни и незнайни имоти, продадени и предадени от корумпираните ни общинари. Как се загубиха дяловете на общината в дупката?

 61. 61 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#53] от "tww09306483":

  "Общината" както и "държавата" са фикции, които се олицетворяват от шайка корумпирани чиновници и общински съветници, чиято основна грижа е да откраднат колкото могат по време на кратките си мандати. Не разчитай на тези мижитурки да защитават публичния интерес и собственост. Както се вижда и от статията те са убийствено некомпетентни за елементарни неща, камо ли да управляват поверената им общинска собственост. Един такъв тунеядец е готов за 1000 лв в собствения джоб да продаде милиони общи пари. При липсата на обществен контрол е така.

 62. 62 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Страшно нахлуване на тролове на тим. Което ми напомня, че реално и Българияеър е във фалит. Просто някой трябва да го прогласи и после държавата да заведе дела срещу министър Московски за безстопанственост, от която са настъпили вредни последици в размер над 100 млн.лв
  Тук дело за безстопанственост на Общинските служители на Варна, които са представлявали общината по отношенията с Тим, докато не е изтекла давността.

 63. 63 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 438 Неутрално

  ... бизнес по варненски - 1. стадиончето е с орязан капацитет и няма да отговаря на изискванията на УЕФА за висока категория. 2. Стадиончето НЯМА ПИСТА. 3. С махането на "мачтите" визията му става като на "селски". Пръснаха се милиони, за да го "разположат" там, където слънцето не огрявало. Почнаха да копат, за да сменят посоката на "реката". В резултат половин кв. Чайка няма вода. Цените на "старите" жилища падат, щото хората не могат да си измият дори дупетата. Продадоха и построиха "Кауфланд", там където преди беше басейна и паркинга. Сега "новото" строителство - тип двустайни (стая и кенеф) ще се разпродатат като топъл хляб. Варна ще мине София за м2, щото гледката е към Галата, на която също ще и...майката. Дет се вика, купуваш боклуци от супера Кауфланд, отиваш си у вас, клопаш, бягаш през "стадиона" и с...еш в морето. Идилия...

 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Мафията , която управлява може нарочно да го е проспала.

 65. 65 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Спас само търси къде да човърка. Явно още не е разбрал, че на хората не им пука.
  Това което ги интересува е да се изравни стандарта на живота със софийския.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 66. 66 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#56] от "tribiri":

  грешката на всички е ,че смятате цената на имота сега ,а тя е минимум по 100 евро на квадрат в квартал Бриз , е да ,ама не , преди 10 -12 години ,когато са апортирани тези имоти ,цената е бил 8000-10000 долара на декар , тоест 10-15 пъти по ниска от сега и дефакто общината нищо не губи ,защото местото там беше един коптор , сега от зад зад стадиона има огромен Кауфланд ,местото се облагороди ,а да не говорим ,че в тези квартали ,Бриз ,Св Никола , Евсиноград ,Траката и т н вилни зони ,общината никога нищо не е влагала ,а събира десетки милиони данъци всяка година , облагайки новопостроените имоти на руснаци и богати българи от страната и Варна с невероятни данъци , това си е тотална кражба и парите на общината никога досега не са ползване за облагородяване на тези квартали ,ако някой не знае ,това са кварталите над пътя за Златните пясъци , в тях няма една асфалтирана улица ,всичко е макадами и разбити тотално пътища , няма кадастрални карти ,няма сметоизвозване ,няма нищо , а има огромни вили ,луксозни къщи и блокове ,в които собственици са над 50000 души ,тези хора се избиват по тесните кални улици , потрошават си колите и да се говори ,че общината била набутата ,ма как загубила пари е простотия .В община Варна тимаджиите може да не са ми любими ,но е видно ,че със схеми или не ,правят нещо добро за града ,всеки може да види алеите ,морската градина и нещата правени от тях , а в същото време под крилото на обществения интерес ,в общината ,парите на хората и данъците се крадат на 90% , във всеки случай тимаджиите не са общината ,каквито и да са схемите на кражбите , така ,че ,там има силна нужда от прокурори ,само ,че ги няма на нашата територия ,силно се надяваме да дойдат европейски ,така както дойдоха митничари от ЕС ,да ни вардят границите и да не вземат рушвети .

 67. 67 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2173 Весело

  Като се замисля, не че мога да мисля де, се сещам за, едни 80 милиона, "изсипани" на Община Варна, чрез които "морската столица", щяла да "настигне" Бургас.😰 Може би, част от тях, ще се "налеят" в построяването на стадион "Варна"?!🤑 Усвоителите са насреща! На гордите граждани на Варна не им остава нищо друго, освен да дефилират около стадиона и да пеят: Варна, хубава Варна, Варна, обичаме те! , под благите погледи на регионални и национални представители на ОПГ, участващи в откриването на съоръжението, жизнено важно за гражданите, посветили живота си на великата цел, да изпреварят Бургас!😂

 68. 68 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ох, ох... Прочетете коментари 65 и 66 и ще ви стане безпощадно ясно как разсъждава масовия варненец, т.е. никак. На тези хора не им е ясно, че нещата, описани в статията, са пряко свързани с нещата, които пишат, че искат, само че с обратен знак. Че ако общината не е източвана, измамвана и просто крадена по такива и други схеми (а схемите са главно тимаджийски и главно за много милиони), ще остават общински пари и за улици на квартала над стадиона, и за намаляване на данъците, т.е. повишаване на стандарта, и за много други неща. Само че трябва да имаме кмет на място, който въобще осъзнава какво се случва около него и не е кукла на конци; трябва да имаме общински съвет, съставен не само от мошеници, местни олигарси и дебелокож чичо, дошъл от село, впил се в града като кърлеж, съсипал футболен отбор и де що намери, и довел и брат си. Трябва да имаме нормално и адекватно управление, ЗАЕДНО С нормални, мислещи, милеещи за града и даденостите му и търсещи си правата варненци.
  Нищо от това нямаме. За съжаление.
  Поне имаме автори като Спас Спасов. В настоящото положение и това не е никак малко.

  Милена (Меми)
 69. 69 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#68] от "Милена Пехливанова":

  Какво, значи кмет на място, това е тавтология, той си е на място, даже на на няколко места, апартаменти вили , яхти; всички са като чакали, хиени и койоти надушват мършата и се събират, и резултатът е пълно унищожение , и във глутницата няма не искам, иначе те изяждат останалите.
  Проблемът е основно във факта;"- Всички нормални държави си имат правителства, в България правителството си има държава" !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK